ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μήτρου-Λονγκ, από τη Ναζαρέτ στον Πειραιά

Ο Ναζ Μήτρου - Λονγκ
Ο Ναζ Μήτρου - Λονγκ EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός ενέταξε στους κόλπους του τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ και ο Βασίλης Σκουντής φιλοτεχνεί το πορτρέτο του...

Είχε, δεν είχε ο Ολυμπιακός κατάντησε παράρτημα της Ζάλγκιρις! Μη βαράτε, αστειεύομαι, αν και μερικές φορές η πλάκα δεν απέχει πολύ από την... υβριδική πραγματικότητα!

Για να μην παρεξηγηθώ, σπεύδω να διευκρινίσω ότι το σχόλιο μου έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στο ρόστερ των Πειραιωτών φιγουράρουν τρεις παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα της λιθουανικής ομάδας!

Αυτό είναι που λέμε παροικία!

Ο Τόμας Γουόκαπ διάγει την τρίτη σεζόν του στον Ολυμπιακό, ο Ιγκνας Μπραζντέικις εντάχθηκε στο κόκκινο ρόστερ πριν από δυο μήνες και ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ πήρε αυτή τη σκυτάλη, ώστε να συμπληρωθεί το τρίο.

Ο Μπραζντέικις και ο Μήτρου-Λονγκ δεν πρόλαβαν τον Γουόκαπ στη Ζάλγκιρις, ενώ αμφότεροι που μάλιστα διαθέτουν και την καναδική υπηκοότητα, είχαν μια βραχεία και μάλλον... συμβολική συμβίωση στο Κάουνας.

Το σούσουρο στη Λευκωσία και τα αποδυτήρια της Ζάλγκιρις

Για όλα φταίει και η... Λευκωσία, καθόσον εκεί, στις 23 του περασμένου Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο του αγώνα Ολυμπιακός-Ζάλγκιρις στο πλαίσιο του Τουρνουά στη μνήμη του Νεόφυτου Χανδριώτη, άρχισε το σούσουρο για τη μεταγραφή που ανακοινώθηκε το επόμενο πρωινό και μάλιστα ο Μπραζντέικις έφτασε στην Ελλάδα σχεδόν ταυτόχρονα με την αποστολή!

Ο Μπραζντέικις δεν είχε αγωνισθεί στα δυο ματς του Τουρνουά, ενώ στο ματς της 22ας Σεπτεμβρίου στο οποίο ο Ολυμπιακός έριξε στο κανναβάτσο τη Ζάλγκιρις με 75-72, ο Μήτρου-Λονγκ «έγραψε» 12 πόντους (3/3δ., 2.7τρ.), πέντε ριμπάουντ, τέσσερις αστί, ένα κλέψιμο και τρία λάθη σε 22 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα.

Γελώ τώρα που το γράφω αυτό, αλλά καλού κακού ο Χρήστος Μπαφές και ο Αντώνης Κατσίκης ας έχουν το νου τους την Παρασκευή, μπας και ο Γουόκαπ, ο Μπραζντέικις και ο Μήτρου-Λονγκ μπερδευτούν και στρίψουν προς τα αποδυτήρια της εκάστοτε φιλοξενούμενης ομάδας...

Ο λόγος;

Μεθαύριο ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Ζάλγκιρις, ούτε παραγγελιά να έκαναν αυτό το συναπάντημα οι τρεις πρώην της!

Ο Γουόκαπ και οι δυο νέες εθνικές υποψηφιότητες

Αμ' το άλλο;

Δυο από δαύτους, εκτός από τον χρόνο συμμετοχής και τους ρόλους σε παρεμφερείς θέσεις, δυνητικά διεκδικούν και μια θέση στην Εθνική ομάδα ως νατουραλιζέ, όταν ο γιος του Τζέρσι Λονγκ από το Τρίνινταντ και της Γεωργίας Μήτρου από τη Σπάρτη αποκτήσει το ελληνικό διαβατήριο.

Παρεμπιπτόντως ο Μήτρου-Λονγκ θα μπορούσε να έχει αγωνισθεί στην Εθνική ομάδα του Καναδά, αλλά από τη στιγμή που δεν συνέβη αυτό στο Προολυμπιακό Τουρνουά του 2021, μπορεί να τεθεί στη διάθεση του Βασίλη Σπανούλη, εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο.

Και αυτός, αλλά και ο αδερφός του ο Ελάιζα που κατοικοεδρεύει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και μετά τον ΠΑΟΚ, τον Απόλλωνα και τον Άρη, εφέτος αγωνίζεται στο Περιστέρι.

Ο Τσαλμπούρης και ο Κατσικάρης

Ιδού, λοιπόν (όχι ο... Ιησούς, αλλά) ο Μήτρου-Λονγκ από τη Ναζαρέτ!

Ο νεόκοπος στον Ολυμπιακός γκαρντ λέγεται Ναζ, που είναι το χαϊδευτικό του βαπτιστικού ονόματος του (Ναζαρέτ) και πέρα από τις οικογενειακές σχέσεις του, άνοιξε από νωρίς παρτίδες με το ελληνικό μπάσκετ.

Παρτίδες και μάλιστα διπλές, καθόσον στο κολέγιο (Αϊοβα Στέιτ) είχε συμπαίκτη τον Γιώργο Τσαλμπούρη, ενώ στο ΝΒΑ (Γιούτα Τζαζ) τον κουλάντριζε ως ασίσταντ κόουτς του Κουίν Σνάιντερ ο Φώτης Κατσικάρης.

«Βρεθήκαμε κοντά για μία σεζόν, γίναμε φίλοι και έχουμε συχνή επικοινωνία» μού είπε πριν από λίγη ώρα ο Γιώργος Τσαλμπούρης, τον οποίο εντόπισα στη Γλασκώβη, όπου η Μπιλμπάο αντιμετωπίζει απόψε τους Γκλαντιέτορς σε αγώνα του FIBA Europe Cup.

«Είναι καταπληκτικό παιδί, πολύ ευγενικό, πάντα χαμογελαστό και αυτό θα συμβάλει στην άμεση προσαρμογή του» συνεχίζει ο διεθνής σέντερ.

Βεβαίως, όπως συνήθιζε να λέει ο Βασίλης Γκούμας «άμα είναι καλό παιδί, να του κάνω προξενιό με την αδερφή μου, το θέμα είναι τι καπνό φουμάρει στο μπάσκετ»!

Από δυάρι έγινε ασόδυο

Ιδού λοιπόν το... scouting report του Τσαλμπούρη, το οποίο βεβαίως δεν περιορίζεται στη σεζόν 2014-15, άλλωστε φροντίζει να παρακολουθεί την εξέλιξη του πρώην συμπαίκτη του...

  • "Στο κολέγιο έπαιζε στη θέση του σούτινγκ γκαρντ, ήταν ο σουτέρ μας και μάλιστα εκτελούσε πολύ καλά σε καταστάσεις οff screen. Με το πέρασμα του καιρού διαπιστώνω ότι έγινε πιο ασόδυο, αλλά η επίθεση βρίσκεται στο dna του" σχολιάζει ο Τσαλμπούρης.
  • "Μπορεί να φτιάξει τους συμπαίκτες του με τις πάσες και παράλληλα εμπιστεύεται πολύ το ένστικτο του στην επίθεση. Θέλει να σουτάρει και θέλει να σκοράρει, αλλά αυτό βεβαίως βρίσκεται σε συνάρτηση με το πλάνο του προπονητή και τους ρόλους στην ομάδα"
  • "Στην άμυνα δεν είναι τεμπέλης και βλέπω ότι χαμηλώνει το κορμί του και πιέζει, ενώ διαπιστώνω ότι, όπως είναι λογικό, το παιχνίδι του έχει γίνει πιο ώριμο".

Η ωριμότητα στις αποφάσεις

Πιάνομαι από αυτή την τελευταία κουβέντα του Τσαλμπούρη, διότι όντως το ζητούμενο του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι να δει το ώριμο παιχνίδι του νεοαποκτηθέντος γκαρντ...

Η εικόνα του Μήτρου-Λονγκ αποτυπώνεται σε έναν γκαρντ που παίζει αρκετά έως πολύ με το ένστικτο του και με αυτό διαχειρίζεται τις καταστάσεις που διαμορφώνονται σε έναν αγώνα.

Ο λεγάμενος έχει επιθετικό ταλέντο και μπορεί να δημιουργήσει σε φάσεις pick n’ roll και να δει τις καλές πάσες.

Μένει λοιπόν να φανεί, πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα προσαρμοσθεί και θα ανταποκριθεί στο στιλ του Ολυμπιακού κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των καταστάσεων και ακόμη περισσότερο τη λήψη ώριμων και ποιοτικών αποφάσεων.

Ο Μήτρου-Λονγκ θεωρείται περισσότερο δυάρι παρά πλέι μέικερ και εδώ υπάρχει ένα λεπτό σημείο: πώς δηλαδή θα συμπεριφερθεί και ποιες αντιδράσεις θα έχει σε καταστάσεις πίεσης, ώστε να μην αποσυντονισθεί.

Καιρός και οδηγός όπως λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις...

Το déjà vu με τους αδελφούς Χάινς

Α, για να μην το ξεχάσω: με την απόκτηση του Μήτρου-Λονγκ ο Ολυμπιακός και το Περιστέρι θα βιώσουν το déjà vu της σεζόν 2012-13...

Τι εννοώ;

Τότε οι πρωταθλητές Ευρώπης είχαν στις τάξεις τους τον Κάιλ Χάινς, ενώ στους «Πρίγκιπες της δυτικής όχθης» αγωνιζόταν ο κατά τέσσερα χρόνια νεαρότερος αδερφός του, ο Τάιλερ ο οποίος είχε το ίδιο μπόι (1μ.98) και το ίδιο χούι...

Επέμενε κι ελόγου του να παίζει σέντερ, στη χειρότερη περίπτωση τεσσάρι!

Ο Πειραιώτης Ναζ και ο Περιστεριώτης Ελάιζα έχουν διαφορά τριών ετών στην ηλικία και έξι πόντων στο ύψος...

Ευτυχώς για τον Μπαρτζώκα και τον Σπανούλη κανείς από τους δυο δεν θέλει να παίζει σέντερ!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ