STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Μ' ένα σμπάρο, πέντε τρυγόνια για τον Ολυμπιακό

Μ' ένα σμπάρο, πέντε τρυγόνια για τον Ολυμπιακό
EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός προηγείται με 2-0 απέναντι στον Παναθηναϊκό και την Παρασκευή μπορεί να τινάξει την μπάνκα του στον αέρα.

Ούτως η άλλως ο Παναθηναϊκός και οι Σέλτικς συγγενεύουν λόγω του πράσινου χρώματος και του τριφυλλιού και αυτό επιβεβαιώθηκε με πολύ εμφατικό τρόπο το βράδυ της Τρίτης στο ΟΑΚΑ.

Προς τέρψιν του και ακροβατώντας ανάμεσα στον ενθουσιασμό και στη μετριοπάθεια, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε τον Ολυμπιακό να βαδίζει στα χνάρια των Γουόριορς και να στραγγαλίζει τον αντίπαλο του στην τρίτη περίοδο!

Το γκάζι και το φρένο του Μπαρτζώκα

Εξηγείται το οξύμωρο σχήμα περί μετριοπαθούς ενθουσιασμού, διότι οι δηλώσεις του προπονητή του Ολυμπιακού μού θύμισαν εκείνη την... αγοραία (SIC) παροιμία που λέει «θέλει η που...α να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει»!

Πρώτα λοιπόν γκάζωσε για την εμφάνιση της ομάδας του στην τρίτη περίοδο και μετά από λίγα λεπτά αμύνθηκε απέναντι στην... προβακατόρικη ερώτηση του Κώστα Χαλβατσιώτη και φρόντισε να πατήσει το φρένο.

Το βγαλμένο πουκάμισο του Βόβορα

Στον αντίποδα ο Γιώργος Βόβορας (που πάνω στα ζόρια τού βγήκε κιόλας το πουκάμισο έξω από το παντελόνι, όπως συνέβαινε συχνά με τον Αργύρη Πεδουλάκη) είδε προς θλίψιν του τον Παναθηναϊκό να παθαίνει ό,τι και οι Βοστωνέζοι.

Suffocation, όπως έγραφε και το ESPN (για τη σειρά των τελικών του ΝΒΑ), πάει να πει ασφυξία, πνιγμός!

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, λοιπόν, οι Dubs μετέτρεψαν το 1-2 σε 3-2 και έχουν στη διακριτική ευχέρεια τους δυο match balls για να καθαρίσουν την μπουγάδα, είτε αύριο το βράδυ στη Βοστώνη, είτε τη νύχτα της Κυριακής στο Σαν Φρανσίσκο...

Κρεσέντο α λα Γουόριορς στο ΟΑΚΑ

Μέχρι στιγμής σε αυτούς τους πρώτους πέντε τελικούς το επί μέρους σκορ στα (πέντε) τρίτα δωδεκάλεπτα είναι 160-122, που σημαίνει διαφορά 38 πόντων υπέρ των Γουόριορς.

Το χάσμα υπήρξε ακόμη μεγαλύτερο στα πρώτα τέσσερα ματς στα οποία οι Καλιφορνέζοι υπερείχαν στο σκορ των τρίτων περιόδων κατά 49 πόντους (136-87).

Εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα αποτέλεσε το Game 5 στο οποίο οι Γουόριορς επικράτησαν με 104-94 και πήραν το προβάδισμα για πρώτη φορά στη σειρά: στην τρίτη περίοδο αυτού του αγώνα οι Σέλτικς επιβλήθηκαν με 35-24, αλλά τζίφος!

Χθες, μετά την ανάπαυλα, ο Ολυμπιακός βγήκε στο γήπεδο σεληνιασμένος, αφιονισμένος και δεν συμμαζεύεται: αίφνης μεταμορφώθηκε σε σίφουνα και αυτή η καταιγιστική εμφάνιση γέννησε ένα επί μέρους σκορ 23-2 μέσα σε ένα σκάρτο πεντάλεπτο!

Το Σάββατο στον πρώτο τελικό ο Ολυμπιακός είχε κλείσει την πρώτη περίοδο με σκορ 23-4, ενώ ηττήθηκε σε όλες τις υπόλοιπες, αλλά ξα του.

Στον δεύτερο τελικό βρέθηκε πίσω με διαφορά 14 πόντων στο πρώτο ημίχρονο (46-32), αλλά επέστρεψε δριμύτερος στην τρίτη περίοδο (10-29) και καθάρισε την μπουγάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευκαιρία που έχει να αναρριχηθεί στο θρόνο μετά από έξι χρόνια και μάλιστα με sweep.

Οι σκούπες, τα μπλουζάκια και η εξάχρονη απαντοχή

Σε κάθε περίπτωση φαντάζομαι πως οι... άυλες σκούπες και τα μπλουζάκια που γράφουν «Champions» και αποτελούν ένα μέρος της εθιμοτυπίας, θα βρίσκονται μέσα στα αποδυτήρια του ΣΕΦ και θα συνθέσουν το πανηγυρικό σκηνικό, εάν κι εφόσον ο Ολυμπιακός στεφθεί πρωταθλητής, κηρύσσοντας τους Πράσινους έκπτωτους μετά από την κατάκτηση πέντε διαδοχικών τίτλων.

Το προσδόκιμο και πλέον πιθανότατο σενάριο για τον Ολυμπιακό έμενε κλειδωμένο στο συρτάρι από τις 30 Μαΐου του 2016: εκείνο το βράδυ στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός επιζούσε στο συγκλονιστικό θρίλερ των δυο παρατάσεων (81-83) με τον Βασίλη Σπανούλη να βάζει το θριαμβευτικό υστερόγραφό του με το τρίποντο απέναντι στον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Εκείνο το βράδυ βγήκε στη σύνταξη ο Μήτσος και πήρε τον τελευταίο τίτλο του ο Μπίλης, ο οποίος είδε να περνάνε άγονες οι τελευταίες πέντε σεζόν της λαμπρής και δαφνοστεφούς καριέρας του...

Τα τρία τωρινά κανονάκια και οι τρεις κούπες του Σιγάλα

Έχοντας καθαρό προβάδισμα με 2-0, διατηρώντας το πλεονέκτημα έδρας και με τρία... κανονάκια στην ξόδεψη του ο Ολυμπιακός αγγίζει κάτι που του λείπει εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα!

Το νταμπλ ντε, το οποίο πέτυχε για τελευταία φορά τη σεζόν 1996-97, όταν κατέκτησε κατά σειρά το Κύπελλο Ελλάδος κόντρα στον Απόλλωνα Πατρών («το πρώτο, το πρώτο», κατά πως φώναζε ο Γιώργος Σιγάλας τη στιγμή της απονομής στην εξέδρα των επισήμων του ΟΑΚΑ), το τρόπαιο της Ευρωλίγκας στη Ρώμη με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα και το Πρωτάθλημα της Α1 απέναντι στην ΑΕΚ.

Πλάκα πλάκα, εκείνη τη διθυραμβική σεζόν, ο Ολυμπιακός κανέναν από τους τρεις τίτλους του δεν τον πήρε και δεν τον πανηγύρισε σε πρώτο χρόνο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας!

Μετά από 25 χρόνια οι Κόκκινοι δεν θα πετύχουν βεβαίως το triple crown, ας όψεται το buzzer beater του Βασίλιε Μίτσιτς που του έφραξε τον δρόμο προς τον τελικό στο Βελιγράδι...

Ένα βήμα πριν από το "perfect run"

Και το νταμπλ πάντως δεν είναι μικρό πράγμα, καθόσον έχει να το καταφέρει εδώ και 25 χρόνια, χώρια που μπορεί κιόλας να του βάλει και τις γιρλάντες ενός ρεκόρ, το οποίο θα είναι μοναδικό στην ιστορία του και συν τοις άλλοις σπανίζει στα χρονικά του ελληνικού πρωταθλήματος.

Τι εννοώ; Εάν κι εφόσον ο Ολυμπιακός νικήσει μεθαύριο τον Παναθηναϊκό, θα καταγράψει για πρώτη φορά στην ιστορία του το λεγόμενο «perfect run» στα playoffs: τουτέστιν, θα βγάλει αήττητος μια ολόκληρη post season πετυχαίνοντας τρία απανωτά sweeps.

Ήδη στην εφετινή σεζόν οι Πειραιώτες «σκούπισαν» το Περιστέρι με 2-0 και τον Προμηθέα με 3-0 το οποίο έχει και μια δεύτερη πολύ εντυπωσιακή ανάγνωση: τρεις κατοστάρες και σούμα 110 πόντων!

Ιδού λοιπόν τι έχει συμβεί τις προηγούμενες φορές που ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής σε σεζόν οι οποίες εκτός από την κανονική περίοδο περιελάμβαναν και τα playoffs…

Οι τρεις ήττες το 1993

  • To 1993 επέστρεψε στο θρόνο μετά από 15 πέτρινα χρόνια τερματίζοντας μόλις 4ος στην κανονική περίοδο (20-6), ενώ στα playoffs επιβλήθηκε του Άρη με 2-1, του ΠΑΟΚ με 3-1 και του Παναθηναϊκό με 3-1. Στους ημιτελικούς και στους τελικούς έπαιξε με μειονέκτημα έδρας, ενώ οι Πράσινοι δεν κατέβηκαν στο Game 4 στο ΣΕΦ.

  • Το 1994 τερμάτισε στο Νο 1 με 22-4 και καθάρισε διαδοχικά την ΑΕΚ με 2-0, τον Πανιώνιο με 3-0 και τον ΠΑΟΚ με 3-2.

  • Το 1995 πέτυχε το three-peat όντας πρώτος στην κανονική περίοδο (24-2) και υπερπηδώντας τα εμπόδια της ΑΕΚ με 2-0, του Ηρακλή με 2-1 και του Παναθηναϊκού με 3-2 (με σκορ 45-44 στο Game 5).

Το ιστορικό 73-38 στο Game 5

  • Το 1996 κατέκτησε τον τέταρτο διαδοχικό τίτλο του με 24-2 στην κανονική περίοδο, ενώ στα playoffs επικράτησε κόντρα στον Απόλλωνα Πατρών με 2-0, στον ΠΑΟΚ με 2-1 και στον πρωταθλητή Ευρώπης, Παναθηναϊκό με 3-2 (με σκορ 73-38 στον πέμπτο τελικό)

  • Το 1997 βγήκε πρώτος στην κανονική περίοδο με 21-5, υπερέχοντας στην ισοβαθμία με την ΑΕΚ και ανέβηκε στο θρόνο νικώντας διαδοχικά τον Απόλλωνα Πατρών με 2-1, το Περιστέρι με 2-0 και την ΑΕΚ με 3-1.

  • Το 2012 πρώτευσε στην κανονική περίοδο με 23-1 και επέστρεψε στην κορυφή μετά από 15 χρόνια νικώντας στα playoffs τον ΠΑΟΚ με 2-0, τον Πανιώνιο με 3-0 και τον Παναθηναϊκό με 3-2.

  • H ήττα από τον Άρη και το τρίποντο του Σπανούλη

  • Το 2015 κατέκτησε τον τίτλο με 25-1 στην κανονική περίοδο (στην οποία ηττήθηκε από τη Νέα Κηφισιά με 68-67), ενώ στην post season επιβλήθηκε του Κοροίβου Αμαλιάδας με 2-0, του Άρη με 3-1 (πρώτη ήττα μετά από σερί 28-0) και του Παναθηναϊκού με 3-0.

  • Το 2016 πέτυχε το back-to-back τερματίζοντας πρώτος στην κανονική περίοδο με 25-1 (ήττα από τον Παναθηναϊκό με 73-69), ενώ στη συνέχεια καθάρισε το Ρέθυμνο με 2-0, την ΑΕΚ με 3-0 και τον Παναθηναϊκό με 3-1, δια χειρός Σπανούλη.

Εάν λοιπόν μεθαύριο ο Ολυμπιακός νικήσει τον Παναθηναϊκό για έβδομη διαδοχική φορά θα πετύχει μ’ ένα σμπάρο πέντε τρυγόνια!

Τα πέντε... τρυγόνια και το αήττητο του '76

Τι εννοώ; Θα κατακτήσει το πρωτάθλημα μετά από μια εξαετία θα πετύχει το νταμπλ έπειτα από 25 χρόνια, θα βγάλει ατσαλάκωτος ολόκληρη την post season (8-0) για πρώτη φορά στην ιστορία του, θα τελειώσει τη σεζόν με το καλύτερο ρεκόρ της σύγχρονης ιστορίας του (31-1) και θα έχει νικήσει τον αιώνιο αντίπαλο του σε επτά διαδοχικά ντέρμπι!

Παρεμπιπτόντως ο Ολυμπιακός έχει στεφθεί πρωταθλητής χωρίς να γνωρίσει ούτε μία ήττα: αυτό συνέβη τη σεζόν 1975-76, όταν, με προπονητή τον Φαίδωνα Ματθαίου, κατέκτησε τον τίτλο για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, με ρεκόρ 22-0, ενώ επικράτησε και στην παρθενική διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος με ρεκόρ 5-0.

Η τριπλή τελειότητα του Παναθηναϊκού

Το επίτευγμα του «perfect run» που στοχεύει τώρα ο Ολυμπιακός, το έχει πετύχει τρεις φορές ο Παναθηναϊκός...

  • Το 2006 τερμάτισε πρώτος στην κανονική περίοδο με 24-2 και στα playoffs νίκησε διαδοχικά τον Πανιώνιο με 2-0, τον Άρη με 3-0 και τον Ολυμπιακό με 3-0.

  • Το 2013 κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κανονική περίοδο με 22-4 και επέστρεψε στο θρόνο καθαρίζοντας στα playoffs τον Ικαρο Καλλιθέας με 2-0, τον Πανιώνιο με 3-0 και τον Ολυμπιακό με 3-0, ενώ ο τρίτος τελικός στο ΣΕΦ διεκόπη 1’27’’ πριν από τη λήξη.

  • Το 2019 τερμάτισε στο Νο 3 με 24-2 (μετά την αφαίρεση έξι βαθμών, λόγω της μη καθόδου του στο ματς με την Κύμη) και στη συνέχεια επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 2-0, άνευ αγώνων, του Περιστερίου με 3-0 και του Προμηθέα Πατρών με 3-0.

Ο μύθος του Άρη

Πριν από τις τρεις άπταιστες διαδρομές του Παναθηναϊκού στα playoffs, η Ιστορία βεβαίως είχε γραφτεί στα κίτρινα...

Στη δεκαετία του ’80, ο Άρης ήταν δυο (Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός) σε συσκευασία ενός!

Προϊόντος του σερί 80-0 το οποίο έτρεξε εντός και εκτός από τις 2 Μαρτίου του 1985 μέχρι τις 8 Νοεμβρίου του 1988 ο «Αυτοκράτωρ» έβγαλε αήττητος δυο σεζόν (με 21-0 εις διπλούν) τόσο στην κανονική περίοδο, όσο και στα playoffs, στα οποία συνυπολογίζονταν και τα σκορ των αγώνων της regular season.

Την περίοδο 1986-87 μετά το 18-0 στην κανονική περίοδο στέφθηκε πρωταθλητής νικώντας από μία φορά τον Ηλυσιακό, τον Παναθηναϊκό και τον Πανιώνιο, ενώ τη σεζόν 1987-88 το διέπραξε και πάλι με τα ίδια ρεκόρ (18-0 και 3-0), επικρατώντας στα playoffs κόντρα στον Απόλλωνα, στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ.

-ΥΓ: Ο Σαλβαδόρ Νταλί είχε πει κάποτε «μην αναζητείτε την τελειότητα, είναι μια ουτοπία που δεν θα την πιάσετε ποτέ». Απ’ ό,τι φαίνεται όμως στον κανόνα αυτού του τσιτάτου, πού και πού εμφανίζονται εξαιρέσεις.

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ