ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η ατζέντα του Μπαρτζώκα και η άλλη μισή δουλειά του Γουίλιαμς-Γκος

SUPER CUP 2023 /  /  -  (LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPER CUP 2023 / / - (LATO KLODIAN / EUROKINISSI) LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός θα υπερασπισθεί τα περυσινά σκήπτρα του στον αυριανό τελικό του Super Cup και ο Βασίλης Σκουντής καταπιάνεται με διάφορες παραλλαγές του ημιτελικού με το Περιστέρι.

Τσάμπα και βερεσέ βουρλιζόμουν στο γήπεδο της Καλλιθέας!

Πώς και πώς περίμενα να παίξουν μαζί ο Νίκολα Μιλουτίνοβ και ο Μουστάφα Φαλ, αλλά δεν μού έκανε το χατίρι ο Γιώργος Μπαρτζώκας ώστε να αναβιώσει ο μύθος των «TwinTowers»!

Kαι δεν θα μού το κάνει κιόλας, μού το δήλωσε φόρα παρτίδα στην ερώτηση που του έκανα εάν θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά αυτή η φαντασίωση.

«Το αποκλείω» απάντησε ορθά κοφτά και στη συνέχεια πρόσθεσε γελώντας: «Εάν όμως επιμένεις τόσο πολύ, ή εάν ξεμείνουμε από παίκτες λόγω φάουλ, μπορεί να το τολμήσω»!

Το είπε και το κράτησα, άλλωστε, όπως λέει και μια παροιμία, «μην τάξεις σ’ Άγιο κερί και σε παιδί κουλούρι»!

Ο Ολάζουον κι ο Σλούκας

Εγώ δεν είμαι ούτε Άγιος, ούτε παιδί, αλλά ένας μερακλής του μπάσκετ που θα ήθελα να δει ένα γαλλοσερβικό υβρίδιο του Χακίμ Ολάζουον και του Ραλφ Σάμπσον!

Προφανώς αυτή η υπόθεση είναι η τελευταία που απασχολεί τον προπονητή του Ολυμπιακού, όσο για την προτελευταία είναι η συναισθηματική φόρτιση ή το κίνητρο του αυριανού πρώτου συναπαντήματος με τον… ακατονόμαστο, ο οποίος δεν είναι αβάπτιστος ή ανώνυμος.

Λέγεται Κώστας Σλούκας!

Τόλμησα με μπόλικη δόση δισταγμού και με τον φόβο μπας και με προγκήξει να τον ρωτήσω και γι’ αυτό το συναπάντημα, απάντησε βάζοντας στην κουβέντα και τον Σάσα Βεζένκοβ και προφανώς επιφυλάσσεται, όπως και ο Σλούκας, δια τα περαιτέρω.

Επιφυλάσσομαι κι εγώ γι αυτά, αύριο το μεσημεράκι!

Υπομονή μέχρι την Παρασκευή

Στο μεταξύ ο Ολυμπιακός έχει παίξει έξι μας έως τώρα (Προμηθέας, δυο με Αρμάνι Μιλάνο, Ζάλγκιρις, Μακάμπι, Περιστέρι) και σε κανένα από δαύτα δεν αξιώθηκε να αγωνισθεί πλήρης, ώστε να μπορέσει ο προπονητής του να τσεκάρει τον βαθμό ετοιμότητας, αρτιότητας και πάει λέγοντας.

Πότε ο ΜακΚίσικ δεν μπορεί, πότε ο Φαλ του πονεί, πότε κάποιος είναι υπεράριθμος, πότε ο Μπραζντέικις μαζεύει τα συμπράγκαλα του στο Κάουνας και δεν συμμαζεύεται!

Τούτου δοθέντος, ο Μπαρτζώκας θα χρειασθεί να κάνει υπομονή μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, όταν θα παρατάξει στο ΟΑΚΑ, κόντρα στον Παναθηναϊκό, την ομάδα του σε πλήρη σύνθεση.

Ο Σπανούλης κι ο Χαντς

Τι συνέβη στον πρώτο ημιτελικό του SuperCup;

Όπως παραδέχθηκε και ο Βασίλης Σπανούλης, «φάνηκε η διαφορά αθλητικότητας και ποιότητας που χωρίζει τις δυο ομάδες και μας έκανε να βρισκόμαστε δυο ταχύτητες πίσω».

Μετά τη φουριόζικη εκκίνηση, προεξάρχοντος του Κώστα Παπανικολάου που σκόραρε μάνι μάνι εννέα πόντους, ο Ολυμπιακός είδε τους δείκτες ενέργειας και ταχύτητας του να κατεβαίνουν, ενώ την ίδια στιγμή το κρεσέντο του Τζέιλεν Χαντς ο οποίος έβαλε 19 πόντους με 4/4 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο έδωσε στους Περιστεριώτες την ευκαιρία να περάσουν μπροστά με 30-29.

Τα ανακλαστικά κι ο Μιλουτίνοβ

Τότε φάνηκε η διαφορά την οποία επισήμανε εκ των υστέρων ο Σπανούλης, που παρεμπιπτόντως κατέφυγε κάποιες στιγμές και σε άμυνα ζώνης.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, εκτός των άλλων διαθέτει τα καίρια ανακλαστικά που αποτελούν ίδιον των ομάδων υψηλού επιπέδου και του επέτρεψαν να αντιδράσει συστηματικά και όχι σπασμωδικά, να «τρέξει» ένα σερί 1-0, να προηγηθεί με 39-30 και να μην ξανακοιτάξει πίσω, ενώ η διαφορά έφτασε και στους 20 πόντους (75-55) με ένα γκολ φάουλ του Μιλουτίνοβ.

Ο επανακάμψας μετά την τριετία στη Μόσχα, Σέρβος σέντερ πέτυχε double-double και σε συνδυασμό με την εγγενή αδυναμία του Τρέβορ Τόμπσον να τον κοιτάξει στα μάτια, έγινε ο πολιορκητικός κριός μέσα στο βαμμένο και ο ασφαλής πυλώνας των τρις πρωταθλητών Ευρώπης.

Η μισή δουλειά του Γουίλιαμς-Γκος

Ένας πρώην και νυν συμπαίκτης του Μιλουτίνιοβ φρόντισε για τα δέοντα στην περιφέρεια: τον Νάιτζελ Γουίίαμς-Γκος εννοώ, ο οποίος μπήκε με φόρα στο γήπεδο (προερχόμενος από τον πάγκο) και απέδειξε αφενός ότι δεν θα αρκεσθεί στο ρόλο της... ορντινάντσας του Γουόκαπ και αφετέρου ότι δεν πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

Το γράφω αυτό, διότι την ημέρα που ανακοινώθηκε η επιστροφή του στον Πειραιά, μέσω Μαδρίτης, ο Αμερικανός γκαρντ είχε πει ότι «ήρθα πίσω για να τελειώσω τη δουλειά που άφησα στη μέση πριν από τέσσερα χρόνια».

Τούτου δοθέντος, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πρώτο πήδημα, στο οποίο ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία σε όλα τα επίπεδα.

Δεν έχει και λίγα πράγματα να κρατήσει ο Ολυμπιακός από την πρώτη επίσημη δοκιμασία του στην εφετινή σεζόν, πέρα βεβαίως από την άνετη επικράτηση και την πρόκριση στον αυριανό τελικό.

Όπως Φορτούνης με Ελ Καμπί!

Πέρα από την εναργή κλινική εικόνα του και τα στατιστικά νούμερα που τη στοιχειοθετούν, υπήρξαν και κάμποσες συγκεκριμένες εικόνες άξιες παρατήρησης, επισήμανσης, αλλά και χειροκροτήματος από το φιλοθεάμον κοινό.

Ιδού, λοιπόν, κάποιες από δαύτες.

  • Μόλις ογδόντα δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του ημιτελικού, ο Τόμας Γουόκαπ και ο Κώστας Παπανικολάου έπαιξαν ένα φανταστικό (αλά Φροτούνης με Ελ Καμπί) ένα-δυο στο ανοικτό γήπεδο και ο αρχηγός του Ολυμπιακού σκόραρε για το 3-5, σε μια φάση στην οποία χάθηκε η μπάλα!

  • Σεσημασμένοι και αξιοζήλευτοι όντες σε ολόκληρη τη EuroLeague για την εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, τις σωστές αποστάσεις στην επίθεση και τις έξτρα πάσες οι Ερυθρόλευκοι πρόσφεραν αφειδώς αρκετές τέτοιες φάσεις, ανεξαρτήτως κεντρικού δημιουργού (Γουόκαπ, Γκος, Λούντζης) και κατάληξης του σουτ.

Ο Κυναίγειρος... Κάναν κι ο Λάρι... Φασούλας

  • Σε μια φάση της τρίτης περιόδου, ο Αϊζέια Κάναν το έπαιξε... Κυναίγειρος και ενώ ήταν πεσμένος στο παρκέ και εγκλωβισμένος κατάφερε ο μπαγάσας όχι μονάχα να κρατήσει την μπάλα, αλλά και να τη σερβίρει ως ασίστ στον Μιλουτίνοβ, που τον αποζημίωσε για τον κόπο και την πείσμονα προσπάθεια του σκοράροντας.

  • Στην εκπνοή της τρίτης περιόδου (σκορ 63-50), ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης την είδε... Παναγιώτης Φασούλας και όπως ο «Πάνι» τάπωσε τον Πάολο Μορέτι έξω από τα 6μ.25 στην αλήστου μνήμης ακροτελεύτια φάση του τρίτου αγώνα των playoffs με την Μπάκλερ Μπολόνια, ομοίως και ο εκ Κύθνου ορμώμενος γκαρντ ανάγκασε τον Χαντς να δει τον ουρανό σφοντύλι σε σουτ τριών πόντων!

Τα χαμένα λέι απ και η ίδια σελίδα

Στον αντίποδα βεβαίως ο Μπαρτζώκας νομιμοποιείται να μανουριάζει για τα μπόλικα χαμένα λει απ, μάλιστα εκείνο του Γουόκαπ από την πάσα του Λαρετζάκη και μάλιστα προ... κενής εστίας αξίζει μια θέση στα... bloopers!

Την περασμένη Δευτέρα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Μπαρτζώκας είχε δηλώσει εμφατικά (και όχι για να προκαλέσει… οίκτο) ότι «κάναμε τη χειρότερη προετοιμασία που θυμάμαι στην καριέρα μου» και σήμερα ξανάβαλε το θέμα πάνω στο τραπέζι από διαφορετικό πρίσμα.

Είπε δηλαδή ότι το κυρίως ζητούμενο σε αυτή τη φάση της σεζόν είναι να βρεθούν όλοι οι παίκτες στην ίδια σελίδα, άλλωστε στην αρχή της περιόδου σε αυτό κατατείνουν οι καημοί και οι πόθοι όλων των προπονητών.

Προς επίρρωσιν τούτου χρησιμοποίησε και μια ωραία έκφραση: «Να βρεθούμε πλησίον ο ένας με τον άλλον».

Δεν έχει άδικο, διότι όντως η ομοιογένεια είναι ένα ανεκτίμητο αγαθό.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ