ΕΛΛΑΔΑ

Η αντρίκεια στάση του Μήτογλου

Η αντρίκεια στάση του Μήτογλου
INTIME SPORTS

Ο Ντίνος Μήτογλου βγήκε από τη "φυλακή" του και ο Βασίλης Σκουντής σχολιάζει την υπόθεση και αναρωτιέται εάν θα εκπληρωθεί ο καημός του Δημήτρη Ιτούδη...

Στις 16 Ιουλίου του 1993 που βγήκε στις αίθουσες η περί ης ο λόγος ταινία, ο λεγάμενος δεν υπήρχε ούτε καν ως ιδέα στο μυαλό των γονιών του...

Δεν ομιλώ με γρίφους και –εάν δημιουργείται αυτή η εντύπωση-σπεύδω να τους λύσω αυθωρεί και παραχρήμα...

Ο λεγάμενος είναι ο γεννημένος στις 11 Ιουνίου του 1996, Ντίνος Μήτογλου...

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η ταινία που του ταιριάζει μόνο και μόνο από τον τίτλο της είναι το "Free Willie"!

Το φιλμ πραγματεύεται την ιστορία ενός ορφανού αγοριού που γίνεται φίλος με μια φάλαινα η οποία βρίσκεται αιχμάλωτη σε ένα θαλάσσιο πάρκο...

Το αιχμάλωτο αγόρι, οι μαρίδες και η τιμητική των Αλέξηδων

Η μπασκετική βερσιόν του έργου πραγματεύεται την ιστορία ενός αγοριού που από τις 29 Μαρτίου του 2022 βρισκόταν ελόγου του αιχμάλωτο σε ένα κελί και δεν είχε καμιά όρεξη να ανοίξει φιλίες ούτε με φάλαινες, ούτε με δελφίνια, ούτε με καρχαρίες, ούτε καν με μικρές μαρίδες!

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα ο γιος του παλαίμαχου σέντερ μπακ της Δόξας Δράμας και του ΠΑΟΚ, Δημήτρη Μήτογλου ζούσε επί 14 μήνες στη δική του φυλακή από την οποία έλαβε χθες απολυτήριο και έβαλε τους τίτλους τέλους στη δική του ταινία η οποία είχε happy end…

Free Dinos!

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παρεμπιπτόντως τη μουσική στην πρωτότυπη ταινία είχε γράψει ο συχωρεμένος Έλληνας, εκ Μεσσηνίας ορμώμενος, συνθέτης Βασίλης-Κωνσταντίνος Πολυδούρης...

Στην μπασκετική ταινία την έγραψε εν είδει αντιποίησης αρχής, ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας!

Πλάκα πλάκα, τον τελευταίο καιρό οι Αλέξηδες έχουν την τιμητική τους και σουλατσάρουν στο προσκήνιο της επικαιρότητος: μια ο Γεωργούλης, μια ο Τσίπρας, μια ο Κούγιας και δεν συμμαζεύεται!

Πιλάβιος: "Η αντρίκεια στάση του Ντίνου"

Βεβαίως την πολλή και δύσκολη δουλειά την έκανε στη Λωζάννη ο Σοφοκλής Πιλάβιος, που ανέλαβε τη ζόρικη υπόθεση από την αρχή και την έφερε εις πέρας με τις μικρότερες δυνατές απώλειες...

"Δώσαμε όλοι μας έναν μεγάλο και δύσκολο αγώνα, τόσο εμείς ως νομικοί εκπρόσωποι του, όσο και ο ίδιος, ώστε να μειωθεί η ποινή" μού είπε πριν από λίγη ώρα ο διακεκριμένος δικηγόρος, πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ και επί σειρά ετών αξιωματούχος της UEFA και της FIFA.

"Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα συνιστά μια σημαντική επιτυχία όχι μόνο για τον Ντίνο, αλλά και γενικότερα για το ελληνικό μπάσκετ" κατέληξε, ο ειδικευμένος (και) στο Αθλητικό Δίκαιο νομικός, ο οποίος επίσης ένιωσε ανακουφισμένος μετά τη χθεσινή απόφαση του CAS.

Παρεμπιπτόντως ο Σοφοκλής Πιλάβιος μού είπε και μια κουβέντα με νόημα: "Ο Ντίνος φέρθηκε πολύ αντρίκεια και ο νοών νοείτω".

Ο δόλος και τα ποσοστά της μείωσης

Ευκαιρίας δοθείσης, επισημαίνω μια παράμετρο που έπαιξε ρόλο στην ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης της FIBA και στην τελεσίδικη ετυμηγορία του CAS...

Σε τέτοιες περιπτώσεις ντόπινγκ οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν είναι είτε διετής αποκλεισμός εφόσον αποδειχθεί ότι δεν υπήρχε δόλος, είτε τετραετής εφόσον υφίσταται.

Επίσης παίζει ρόλο το λεγόμενο "Substantial Assistance", δηλαδή η ουσιώδης βοήθεια/συνεργασία την οποία μπορεί να παράσχει ο κατηγορούμενος, όπερ και εγένετο στην υπόθεση του Μήτογλου.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Υπενθυμίζω ότι την 1η Νοεμβρίου 2022 η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, συνέλαβε τη βιοπαθολόγο-μικροβιολόγο η οποία εργαζόταν σε Κέντρο Υγείας της Αθήνας και χορηγούσε απαγορευμένα σκευάσματα σε αθλητές.

Με την πρωτόδικη απόφαση της η FIBA επέβαλε τετραετή αποκλεισμό, με μείωση 16 μηνών (από 48 σε 32), δηλαδή σε ποσοστό 33%.

Δεδομένου ότι η ανώτερη μείωση που μπορεί να υπάρξει φτάνει το ποσοστό 75%, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο την έριξε κατά 66% και ούτως ειπείν, η ποινή των 32 μηνών έπεσε κατά το ήμισυ.

Η συνέντευξη που δεν έγινε ποτέ!

Την ημέρα που ανακοινώθηκε η σοκαριστική είδηση, ο Μήτογλου δεν θα την ξεχάσει ποτέ στη ζωή του...

Ούτε κι εγώ όμως, διότι ήταν Τρίτη και είχαμε κανονίσει εκείνο το βράδυ να βγει με Skype στην εκπομπή Pick N’ Roll της Cosmote TV!

Ως γνωστόν, όμως, όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, κάποιος εκεί ψηλά χαχανίζει από τα γέλια!

Από τότε ούτε φωνή, ούτε ακρόαση, μέχρι σήμερα που βγήκε λευκός καπνός στην υπόθεση του...

Ο Μήτογλου είχε ανιχνευθεί με θετικό δείγμα μεθανδιενόνης στον έλεγχο ντόπινγκ που διενεργήθηκε στον αγώνα της 4ης Μαρτίου του 2022 στο ΟΑΚΑ, ανάμεσα στην τότε ομάδα του (Αρμάνι Μιλάνο) και στην πρώην, που ενδέχεται να αποβεί και η μέλλουσα (Παναθηναϊκός).

Η φάλαινα και ο Σίμος

Στις 29 Μαρτίου 2022 οι τρις πρωταθλητές Ευρώπης ανακοίνωσαν τα δυσάρεστα χαμπέρια και από εκείνη τη στιγμή ο Μήτογλου προσπαθούσε να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας!

Η-για να μην ξεφύγω από την αντιπαραβολή με την ταινία-προσπαθούσε να αποδείξει ότι δεν είναι φάλαινα!

Ο πέλεκυς έπεσε βαρύς στις 7 Φεβρουαρίου του 2023, όταν η FIBA του επέβαλε ποινή αποκλεισμού 32 μηνών, που θα τον κρατούσε δέσμιο μέχρι τις αρχές του 2025.

Όλον αυτό τον καιρό, εν τη απουσία του, τον λόγο είχε ο Σίμος: ο κατά τρία χρόνια νεαρότερος αδελφός του, ο οποίος σε αντίθεση με τον Ντίνο που παράτησε το ποδόσφαιρο για χάρη του μπάσκετ, δεν ξεστράτισε από την πατρική ρότα και μετά τον Αγροτικό αστέρα και τον Βόλο, από πρόπερσι φορά τη φανέλα της ΑΕΚ.

Τουτέστιν, ο μεν Σίμος ανυπομονεί για το ντεμπούτο του στο UEFA Champions League, ο δε Ντίνος αδημονεί για να ξαναπαίξει μπάσκετ, να επιστρέψει στη EuroLeague και να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής ομάδας, ξυρισμένος, περιποιημένος και σένιος!

Η διαφήμιση της Gillette

Επίτηδες αναφέρομαι (και) στο ξύρισμα, διότι τον Οκτώβριο του 2021, ο Σαλονικιός φόργουορντ έκανε το ντεμπούτο του ως μοντέλο, πρωταγωνιστώντας σε μια τηλεοπτική διαφήμιση της Gillette!

Η παροιμία λέει ότι "στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό" και από τη στιγμή που η ποινή αποκλεισμού του μειώθηκε κατά το ήμισυ, προφανώς δεν θέλει να ξαναφήσει γένια...

Στην προκειμένη περίπτωση ισχύει και μια αρχαιοελληνική αποφθεγματική ρήση...

Το μη χείρον βέλτιστον!

Έχασε βεβαίως μιάμιση σεζόν και ένα EuroBasket, αλλά τι αξία έχουν 16 μήνες, μπροστά στο καθαρό κούτελο και στην ευκαιρία που έχει να ξαναγυρίσει στη δράση και να νιώσει πως ο εφιάλτης που έζησε είναι μια παρένθεση που έκλεισε...

Στο χέρι του είναι: στην κυριολεξία είναι στο χέρι του να επιστρέψει πάλλευκος, εξαγνισμένος από την "αμαρτία" την οποία χρεώθηκε και βεβαίως δριμύτερος, ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος και να σώσει τόσο την καριέρα του, όσο και την ψυχή του!

Στους 16 μήνες που πέρασαν από την τελευταία εμφάνιση του, οι αναφορές στο πρόσωπο του (πέρα από τη φρέσκια ειδησεογραφία που αφορούσε την εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης) υπήρξαν από ελάχιστες έως μηδαμινές...

Ο πόθος του Ράντονιτς και ο καημός του Ιτούδη

Η τελευταία εξ αυτών διατυπώθηκε στις 28 του περασμένου Ιανουαρίου, από τον τότε προπονητή του Παναθηναϊκού, Ντέγιαν Ράντονιτς, ο οποίος μετά τον αγώνα της Basket League με τον Ιωνικό Νικαίας είχε πει ότι "θα ήμουν πολύ χαρούμενος εάν, για παράδειγμα, θα μπορούσαμε ακόμη και αύριο να φέρουμε τον Μήτογλου".

Στον επίλογο εκφράζω μια απορία, διερωτώμενος εάν θα αξιωθεί ο Δημήτρης Ιτούδης να έχει διαθέσιμο στην Εθνική το δίδυμο ψηλών που ονειρεύεται...

Πριν από έναν χρόνο τέτοια εποχή μου είχε εκμυστηρευθεί τον πόθο και τον καημό του να παίξει με μια πεντάδα στην οποία θα βρίσκονται ταυτόχρονα ο Μήτογλου και ο Αντετοκούνμπο.

Πέρυσι στο Μιλάνο και στο Βερολίνο, είχε μόνο τον Γιάννη...

Άραγε σε 52 ημέρες από σήμερα θα έχει μόνο τον Ντίνο, μόνο τον Γιάννη, κανέναν από τους δυο ή και τους δυο;

A, έχω και άλλη μια απορία;

Άραγε ο Ιτούδης θα υπέκυπτε στον πειρασμό να μεταθέσει τον Μήτογλου από το «4» στο «3», ταυτιζόμενος με μια κατά το μάλλον ή ήττον τολμηρή ιδέα που είχε πριν από δυο χρόνια ο Ρικ Πιτίνο, αλλά τού χάλασε τα σχέδια ο τραυματισμός του Γιώργου Πρίντεζη;

Σε κάθε περίπτωση, ο Μήτογλου μπορεί να συμμετάσχει από σήμερα σε προπονήσεις με οποιαδήποτε ομάδα, ενώ έχει το δικαίωμα να παίξει σε επίσημο αγώνα από τις 28 Ιουλίου και πέρα...

TAGS ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ