MUNDOBASKET 2023

Το déjà vu του Λούκα Μπάνκι

Το déjà vu του Λούκα Μπάνκι
FIBA.BASKETBALL

Η Γερμανία έριξε στο καναβάτσο τη Λετονία και ο Βασίλης Σκουντής διεκτραγωδεί την παρατεταμένη γκαντεμιά του Ιταλού προπονητή…

Δεν ξέρω εάν πάνω στη χειραψία, πριν από την έναρξη ή μετά τη λήξη του τρίτου προημιτελικού ο Γκόρντον Χέρμπερτ και ο Λούκα Μπάνκι πρόλαβαν ή είχαν τη διάθεση να πουν μια κουβέντα και στα ελληνικά!

Κάτι θα θυμάται ο Καναδός προπονητής της Εθνικής Γερμανίας από τη θητεία του στον Αρη τη σεζόν 2007-08…

Κάτι περισσότερο θα θυμάται ο Ιταλός προπονητής της Εθνικής Λετονίας, Λούκα Μπάνκι από το δικό του πέρασμα από την ΑΕΚ τη σεζόν 2018-19, αλλά, caroamico, τέτοια ώρα τέτοια λόγια!

Αυτή την τέτοια ώρα όμως ο Μπάνκι την έχει ξαναβιώσει και μάλιστα όχι μία, αλλά τρεις φορές, που όλες τους απέβησαν μοιραίες, όπως και η σημερινή!

Δεν αναφέρομαι σε όλη την καριέρα του, αλλά μοναχά στη σεζόν 2018-19 στην οποία κάθισε στον πάγκο της ΑΕΚ και είδε τρεις στόχους να ξεγλιστράνε όπως και εκείνος στον σημερινό προημιτελικό με τη Γερμανία.

Το χαμένο τρίποντο του Μέις στην Πυλαία

Η ατσιποδιά (όπως λέμε και στο χωριό μου) του έκλεισε το πρώτο ραντεβού μαζί του στις 3 Νοεμβρίου του 2018 στην Πυλαία, όπου η ΑΕΚ ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ με 82-80 στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, με τον Ζέιβιερ Ράταν-Μέις να αστοχεί πρώτα σε μια βολή και εν συνεχεία σε ένα μακρινό τρίποντο.

Ένα το κρατούμενο, λοιπόν…

Το επικό floater του Ράις και το σουτ του Λαρεντζάκη

Η δεύτερη πράξη σε αυτό το έργο ανέβηκε στη σκηνή του ΟΑΚΑ, στις 3 Απριλίου του 2019, στον επαναληπτικό αγώνα των playoffs του Basketball Champions League…

Εκείνο το βράδυ, ενώπιον 18.000 θεατών (!) η ΑΕΚ ναι μεν νίκησε την Μπάμπεργκ με 69-67, αλλά απώλεσε την πρόκριση στο Final 4 για δυο πόντους, καθόσον είχε ηττηθεί στη Βαμβέργη με 71-67.

Ο μετέπειτα παίκτης του Παναθηναϊκού Ταϊρίς Ράις πέτυχε το floater για το 69-67 και στο αμέσως επόμενο κλικ η μπάλα δεν έκανε το χατίρι του Γιαννούλη Λαρεντζάκη, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί που είχαν στο ρόστερ τους και τον Νίκο Ζήση να γραπώσουν την πρόκριση.

Το κακό τρίτωσε με τον Σαντ- Ρος

Η τριλογία της γκαντεμιάς της «Βασίλισσας» και του Μπάνκι αυτοπροσώπως ολοκληρώθηκε στις 7 Ιουνίου του 2019 πάλι στο ΟΑΚΑ και δια μίαν εισέτι φοράν σε έναν καθοριστικό αγώνα, που αποτελούσε κιόλας την τελευταία ευκαιρία της να κατακτήσει έναν δεύτερο τίτλο μέσα στη σεζόν, μετά το Διηπειρωτικό Κύπελλο.

Στον πέμπτο αγώνα της ημιτελικής σειράς της BasketLeague η ΑΕΚ και ο Προμηθέας που είχε διαπράξει το break στο Game 1, έλυσαν τις διαφορές τους στην παράταση, μετά το τρίποντο με το οποίο Ντούσαν Σάκοτα ισοφάρισε σε 76-76 και ενώ ακολούθησε το άστοχο σουτ του Λεωνίδα Κασελάκη.

Στην παράταση και με το σκορ στο 84-85, ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος επιδίωξε να σκοράρει και να οδηγήσει την «Ένωση» στην πρόκριση με ένα δίκην… απονενοημένου διαβήματος (1) μπάσιμο απέναντι στον Μιχάλη Τσαϊρέλη και στον Αλεξάντερ Λίποβι.

Ο Κουβανός αστόχησε, ο Κασελάκης άρπαξε το ριμπάουντ και στο αμέσως επόμενο κλικ, μόλις ακούσθηκε η κόρνα της λέξης, οι Πατρινποί έγιναν ένα κουβάρι πανηγυρίζοντας για την επίτευξη ενός ιστορικού θριάμβου.

H πρεμούρα του Μπέρτανς

Σήμερα στη Μανίλα ο δόλιος ο Μπάνκι ξαναείδε ένα απόσπασμα από το φιλμ της ζωής του…

Ένα déjà vu με τον Ντάβις Μπέρτανς να παίρνει (στα μάτια και στα βιώματα του προπονητή του) τη σκυτάλη από τον Μέις, τον Λαρεντζάκη και τον Σαντ Ρος…

Βεβαίως εδώ τίθεται το ερώτημα για ποιο λόγο ο φόργουορντ των Θάντερ βάρεσε τρίποντο και όχι δίποντο το οποίο χρειαζόταν η Λετονία ώστε να διεκδικήσει τη νίκη, την πρόκριση στην τετράδα και το δικαίωμα στο όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων;

Απέμεναν δυο δευτερόλεπτα και ο Μπέρτανς είχε τη δυνατότητα να διεισδύσει στη ρακέτα και να σκοράρει από πιο κοντινή απόσταση ή να εκμαιεύσει ένα φάουλ, αλλά ίσως βιάστηκε (όπως ο Τζίμι Μπάτλερ στον περυσινό έβδομο τελικό της Δύσης των Χιτ με τους Σέλτικς) ή παρασύρθηκε από το γεγονός ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε… στάξει 6/12 τρίποντα!

Το λετονικό μοντέλο

Πέρα απ’ όλα αυτά, η Λετονία (όπως στο περυσινό EuroBasket η Πολωνία) αφήνει έντονο αποτύπωμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, παρά το γεγονός ότι παρατάσσεται χωρίς τον Κρίστπανς Πορζίνγκις και τον Γιάνις Στρέλνιεκς, οι οποίοι πάντως ακολούθησαν την αποστολή στην Τζακάρτα και στη Μανίλα…

Το 2013 στη Λιουμπλιάνα ο Αντρέα Τρινκιέρι είχε πει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ακολουθήσει το ουκρανικό μοντέλο, γοητευμένος από το μπάσκετ που έπαιξε η ομάδα την οποία καθοδηγούσε ο Μάικ Φρατέλο και κατέλαβε την έκτη θέση στο EuroBasket…

Δέκα χρόνια αργότερα –και αφού στο μεταξύ δεν έχουμε δει χαΐρι και προκοπή χώρια που οι λεγάμενοι μας νίκησαν κιόλας δυο φορές στα τελευταία τέσσερα ματς- αναρωτιέμαι μπας και θα άξιζε τον κόπο να δοκιμάσουμε το λετονικό μοντέλο!

Φίλος είναι ο Μπάνκι, μπορεί να μας μαρτυρήσει τα μυστικά του!

Στην κυριολεξία.

Το SPORT24 στο Mundobasket 2023

Το Mundobasket 2023 παίζεται στο SPORT24! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα του Mundobasket και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS MUNDOBASKET 2023 ΑΕΚ ΑΕΚ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ