FINAL FOUR 2024

Final Four 2024: Αυτό το Final Four είναι… μουγκό

Final Four 2024: Αυτό το Final Four είναι… μουγκό
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

Λίγες ώρες πριν από τους ημιτελικούς του Final Four ο Βασίλης Σκουντής επιχειρεί να ξεθολώσει το τοπίο, αλλά ομολογεί την αποτυχία του!

Από το 1988 που σουλατσάρω στα Final 4 που τα έχω φάει με το κουτάλι της σούπας και τα θεωρώ κομμάτι του εαυτού μου και δεύτερη φύση μου, πάντοτε είχα μια αίσθηση για το τι θα μπορούσε συμβεί…

Δεν διεκδικώ βεβαίως το αλάθητο του Πάπα, ούτε είμαι τόσο αλαζών ώστε να υποστηρίξω ότι αυτή η αίσθηση επιβεβαιωνόταν πάντοτε, αλλά τουλάχιστον την είχα…

Η αίσθηση, η διαίσθηση και η… παραίσθηση!

Ε, λοιπόν, στο λόγο τις τιμής μου, αυτή τη φορά δεν έχω καμία αίσθηση!

Ούτε αίσθηση, ούτε διαίσθηση, ούτε και παραίσθηση!

Μιλάμε για πλήρη αναισθησία σε ό,τι αφορά το τι θα συμβεί και γι’ αυτό σηκώνω τα χέρια ψηλά και περιμένω με ανυπομονησία και αγωνία τα μελλούμενα…

Δυο μέρες τώρα εδώ στο Βερολίνο αντιλαμβάνομαι ότι δεν είμαι ο μόνος που βρίσκεται σε αυτή τη φάση, οπότε ησύχασα και νιώθω λιγότερες ενοχές!

Γελώ τώρα που το γράφω, αλλά αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μού θυμίζει εντόνως την ατάκα του Διονύση Παπαγιαννόπουλου στο ρόλο του κομματάρχη Κοσμά Σκούταρη στην ταινία "Τζένη, Τζένη"

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η… μουγκαμάρα των εκλογών και η… γκαστρωμένη κάλπη

Τον ρωτούν στο καφενείο τι θα γίνει στις επικείμενες εκλογές κι αυτός με ένα μυστηριώδες ύφος δίνει μια απάντηση που έχει μείνει στην ιστορία…

"Αυτές οι εκλογές είναι μουγκές"!

Παρομοίως, λοιπόν και αυτό το Final Four είναι μουγκό!

Μουγκό και… γκαστρωμένο, όπως η κάλπη σε μια άλλη κλασσική ατάκα, εκείνη του Χαρίλαου Φλωράκη!

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ενδεκάκις πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ αποτελεί το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, αλλά δεν σφάξανε, όπως είπε και ο Τσους Ματέο!

Ο παπαγάλος του Ομπράντοβιτς

Κανείς δεν αγοράζει τέτοια προγνωστικά και επ’ αυτού επικαλούμαι τα… κλασικά εικονογραφημένα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, όπως τα αποτύπωσε σε δυο παλιές, αλλά διαχρονικές ατάκες του….

  • "Σε ένα Final Four κάθε ομάδα έχει από 25% πιθανότητες για να κατακτήσει τον τίτλο".

  • "Κάθε χρόνο πριν από το Final Four βγαίνει ένας παπαγάλος και επαναλαμβάνει «δεν υπάρχει φαβορί, δεν υπάρχει φαβορί, δεν υπάρχει φαβορί"!

Το τι μέλλει γενέσθαι θα το δούμε ιδίοις όμμασιν πρώτα στους ημιτελικούς της Παρασκευής και εν συνεχεία στον κυριακάτικο τελικό και τότε θα μάθουμε τίνος ο σάκος βάνει περισσότερα απίδια!

Η κατάρα και το ατσάλωμα

Ακόμη και όσοι υποστηρίζουν ότι η Ρεάλ και ο Παναθηναϊκός έχουν προβάδισμα, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την απειλητική διάθεση του Ολυμπιακού και της Φενέρμπαχτσε, που με διαφορά 24 ωρών έσπασαν την κατάρα η οποία κατέτρυχε τις ομάδες οι οποίες έπαιζαν με μειονέκτημα έδρας σε Game 5 στα playoffs της EuroLeague;

Ατσαλώθηκαν από αυτά τα ανδραγαθήματα και επιφυλάσσονται δια τα περαιτέρω…

Η ψυχραιμία του Ματέο και τα… αχαμνά του Μεσίνα!

Α, για να μην το ξεχάσω: στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, ένας δημοσιογράφος ζήτησε από τον Τσους Ματέο και τον Εντι Ταβάρες να σχολιάσουν το γεγονός ότι στη σύγχρονη ιστορία της διοργάνωσης καμιά ομάδα που τερμάτισε στο Νο 1 της κανονικής περιόδου δεν κατάφερε να αναρριχηθεί στο θρόνο, συμπεριλαμβανομένου και του Ολυμπιακού στην περυσινή σεζόν…

Ο Ματέο, υπήρξε πολύ ψύχραιμος στην απάντηση του και τού βγάζω το καπέλο, διότι σε μια ανάλογη περίπτωση μια δική μου ερώτηση είχε αναγκάσει τον Ετορε Μεσίνα να βγει από τα ρούχα του και να πιάνει τα… αχαμνά του!

Αναφέρομαι στο FinalFour του 2002 στην Μπολόνια, όπου υπενθύμισα στον τότε προπονητή της Κίντερ το γεγονός ότι μέχρι τότε (αλλά και μέχρι το 2008 σε οκτώ περιπτώσεις) καμία ομάδα από εκείνες που επέζησαν ενός εμφυλίου ημιτελικού δεν είχε καταφέρει να ανέβει στον θρόνο!

Μέσα στο Δημαρχείο της Μπολόνια, ο Έκτωρ σιώπησε για λίγο και ύστερα το διέπραξε: "Έτσι ε; Αν δεν βρίσκονταν και γυναίκες σε αυτήν την αίθουσα θα έπιανα τώρα αμέσως τα αρχ@@@α μου για να φύγει η γρουσουζιά"!

Εν αναμονή των δυο ημιτελικών, λοιπόν, θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω ένα σύντομο προφίλ των τεσσάρων ομάδων και ό,τι ήθελε προκύψει…

Η γενική εικόνα

  • ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Έχει την πείνα, τη δίψα και όλα τα απότοκα του στερητικού συνδρόμου που βίωσε επί δώδεκα χρόνια μέχρι να ξαναγυρίσει την ελίτ και θα επιδιώξει να ράψει το έβδομο αστέρι στην πλουμιστή στολή του, αφήνοντας πίσω του τη Μακάμπι και μειώνοντας την απόσταση του από την εξόριστη ΤΣΣΚΑ Μόσχας (8).

  • ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Κουβαλάει την επιθυμία του Σαρούνας Γιασικέβιτσους να καταφέρει από τον πάγκο, αυτό το οποίο ως παίκτης πέτυχε τέσσερις φoρές, αλλά όχι και ως προπονητής με τη Ζάλγκιρις και την Μπαρτσελόνα.

  • ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Υπερασπίζεται τα σκήπτρα που κατέκτησε πέρυσι στο Κάουνας, διεκδικεί το τέταρτο στέμμα της σε εννέα χρόνια και θέλει να παίξει τον ρόλο του προπομπού της ποδοσφαιρικής αδερφοφάδας της που σημαδεύει το 15o!

  • ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ισοφαρίζει τον Άρη και τον Παναθηναϊκό με την τρίτη διαδοχική συμμετοχή του σε Final 4, ξεπέρασε ανώδυνα τις απώλειες του Βρζένκοβ και του Σλούκα και επιθυμεί να ξορκίσει τους δαίμονες του Βασίλιε Μίτσιτς στο Βελιγράδι και του Σέρχιο Γιουλ στο Κάουνας και να πετύχει το καρέ στους τίτλους.

Σε τι ποντάρουν

  • ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Στο ατομικό ταλέντο, στο pick n’ roll του Κώστα Σλούκα με τον Ματίας Λεσόρ και στην επιδεξιότητα του Κέντρικ Ναν στο παιχνίδι ένας εναντίον ενός.

  • ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Στο σημάδεμα των mismatches που αποτελεί άξονα της φιλοσοφίας του Γιασικέβιτσους και στην πληθώρα των φόργουορντ.

  • ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Στην ποσότητα και στην ποιότητα του ρόστερ της, στον γρήγορο ρυθμό και στην ελευθεριότητα του παιχνιδιού της.

  • ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Στους παγιωμένους κανόνες του παιχνιδιού του, στην αμυντική σκληράδα, στη γεμάτη frontline του και στην εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας.

Το μεγάλο "πρέπει"

  • ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Να πάρει βοήθειες και λύσεις από τον πάγκο (βλέπε Ιωάννης Παπαπέτρου, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης) τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα ώστε να βγουν τα νούμερα.

  • ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Να κρατήσουν τις ισορροπίες οι γκαρντ της και να ξεπεράσει τα στατιστικά μέτρα ή ο Νικ Καλάθης ή ο Σκότι Γουίλμπεκιν.

  • ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Να ανταποκριθεί στο παιχνίδι των επαφών και στο physicality.

  • ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Να ελέγξει τον ρυθμό και να σουτάρει με καλά ποσοστά από τα 6μ.75, ώστε να αξιοποιήσει την ικανότητα του στην κυκλοφορία της μπάλας.

Ο δρόμος για το Βερολίνο είχε πάθος, όνειρα και μοναδικές συγκινήσεις για τον Παναθηναϊκό AKTOR. Και τώρα είναι ανοικτός και γράφει το όνομά του. Καλή επιτυχία στο Final-4! Πάμε στοίχημα. Μέγας χορηγός ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ AKTOR.

18+ 21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα |

TAGS FINAL FOUR 2024 EUROLEAGUE FINAL FOUR EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ FINAL FOUR
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ