ΑΕΚ

Έδωσε του Αγγέλου της νερό

Έδωσε του Αγγέλου της νερό
EUROKINISSI

Η ΑΕΚ έφερε στα ίσια τη σειρά με τον Παναθηναϊκό και ο Βασίλης Σκουντής ανατρέχει στις εθιστικές πλέον νίκες της και στα διατρέξαντα του δεύτερου ημιτελικού.

Δεν ξέρω εάν η ΑΕΚ τον έχει τον Παναθηναϊκό, όπως λέμε στη δόκιμη αθλητική αργκό, που ενίοτε εκλαμβάνεται κιόλας ως μια κατά το μάλλον ή ήττον αλαζονική στάση απέναντι στον αντίπαλο.

Αλλά, διάβολε, την πτωχή πλην τιμία, εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα και πάντως έκπτωτη «Βασίλισσα» μόνο για αλαζονεία, έπαρση και ψωροπερηφάνια δεν μπορεί να την κατηγορήσει κάποιος...

Το εάν και κατά πόσον τον έχει η ΑΕΚ τον Παναθηναϊκό θα φανεί στα επόμενα δυο ματς στο ΟΑΚΑ, όπου θα επιδιώξει μετά την ισοφάριση να πάρει κιόλας το προβάδισμα ή έστω να ξαναφέρει τη σειρά στα ίσια και ύστερα γαία πυρί μειχθήτω.

Τον έχει νικήσει όμως και δεν εννοώ την προχθεσινή επιτυχία της να επιστρέψει από το -15 και να ισοφαρίσει σε 1-1…

Πλάκα πλάκα τον Παναθηναϊκό η ΑΕΚ τον έχει νικήσει τέσσερις φορές στις τελευταίες πέντε σεζόν κι αυτό είναι ένα παράσημο που βάζει στη στολή της.

Πρόκειται, το δίχως άλλο, για τις κίτρινες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα της πράσινης υπεροχής στο γαϊτανάκι των δυο ομάδων…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΟΝ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟ

Η αρχή έγινε όπως και την Παρασκευή, πάλι στον δεύτερο ημιτελικό των play offs, στις 14 Μάιου του 2017, με σκορ 71-70, με προπονητή τον Σωτήρη Μανωλόπουλο, που είχε διαδεχθεί τον Γιούρι Ζντοβτς και με πρωταγωνιστές τον Μίλαν Μιλόσεβιτς (14π., 6ρ.), τον Δημήτρη Μαυροειδή (12π., 6ρ.) και τον Ντούσαν Σάκοτα (12π.).

Παρεμπιπτόντως αυτή η νίκη της ΑΕΚ είχε ιστορικό υπόβαθρο, καθόσον υπήρξε η πρώτη μετά από 13 απανωτές ήττες της από τον Παναθηναϊκό σε εννέα χρόνια, μετά το 70-66 της 4ης Απριλίου του 2008 στο Γαλάτσι, με προπονητή, όπως και τώρα τον Βαγγέλη Αγγέλου!

Αμ το άλλο; Και τότε ο «Τρέλαρχος» είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία μεσούσης της σεζόν, στη θέση του Αγγελου Κορωνιού και μετά τη βραχεία υπηρεσιακή θητεία του Δημήτρη Πρίφτη.

Ο Παναθηναϊκός που είχε νικήσει στον πρώτο αγώνα με 80-70, έκανε το 2-01 στον τρίτο ημιτελικό (81-72) και τελείωσε την υπόθεση στο τέταρτο ματς με μια εμφατική επικράτηση (67-105).

ΤΟ CASUS BELLI ME TON ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ

Εξι μήνες αργότερα, στις 5 Νοεμβρίου 2017, η ΑΕΚ το διέπραξε ξανά και μάλιστα σε αγώνα με πολύ μεγαλύτερο διακύβευμα: στον ημιτελικό του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, όπου επιβλήθηκε με 73-69, έχοντας πάλι στον πάγκο της τον Μανωλόπουλο και με πρώτα βιολιά τον Μάνι Χάρις (20π., 6ρ.), τον Μάικ Γκριν (17π., 5ρ., 5ασ.) και τον Σινεμέλου Ελόνου (12π., 14ρ., 3τ.).

Mάλιστα εκείνη η ήττα που σηματοδότησε τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από τον τελικό μετά από 13 χρόνια, έκανε έξω φρενών τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο ένα ποστάρισμα του οποίου εξελίχθηκε σε casus belli, με αποτέλεσμα να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση…

ΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΗΣ

Ακολούθησαν δυο… αιχμαλωσίες τη σεζόν 2018-19 με συνολική διαφορά 64 πόντων (79-111 και 72-104), αλλά το καλό για την «Ένωση» τρίτωσε στις 5 Ιανουαρίου του 2020, στον από πάσης πλευράς φαντασμαγορικό αγώνα του Β’ γύρου της κανονικής περιόδου, στον οποίο επικράτησε με 100-97.

Στον πάγκο της βρισκόταν ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και τον πρώτο λόγο είχαν ο Χάρης Γιαννόπουλος (19π.), ο Κέντρικ Ρέι (15), ο Νίκος Γκίκας (13) και ο Χάουαρντ Σαντ Ρος (11π., 6ρ., 4ασ., 3κλ.)

Με τη νίκη της στον ημιτελικό Κυπέλλου της σεζόν 2017-18 η ΑΕΚ προκρίθηκε στον τελικό και κατέκτησε το τρόπαιο βγαίνοντας από ένα σκοτεινό τούνελ στο οποίο πορευόταν επί 16 ολόκληρα χρόνια…

Οι άλλες δυο νίκες τόνωσαν το γόητρο της, χωρίς να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα και μένει να φανεί εάν και πώς θα κεφαλαιοποιηθεί η τέταρτη…

Για την Ιστορία του πράγματος, οφείλω να υπενθυμίσω ότι σε επτά σειρές play offs στις οποίες έχουν αναμετρηθεί οι δυο ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των τελικών του 2003 και του 2005, ο Παναθηναϊκός αριθμεί πέντε προκρίσεις και δυο κατακτήσεις τίτλων…

Τι και πώς συνέβη, λοιπόν, χθες…

Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ

Προφανώς οι Πράσινοι δεν αποκωδικοποίησαν ως όφειλαν τα διατρέξαντα στον πρώτο ημιτελικό και ασφαλώς επαναπαύθηκαν στη διαφορά των 15 πόντων (30-45) με την οποία προηγήθηκαν στο 18ο λεπτό.

Στην ανάπαυλα το σκορ ήταν 39-47 και αυτή τη φορά ο Αγγέλου δεν βάρεσε πάλι το χέρι του στον μεγάλο πίνακα της τακτικής, ούτε πέταξε το πινακάκι του το οποίο στα αποδυτήρια της Πυλαίας είχε πάρει ξώφαλτσα τον Μάριο Μπατή!

Ούτε… κατέβαζε καντήλια για να πατήσει ξαφνικά το κουμπί, να αλλάξει ύφος και να πει «ok guys, no panic»!!!

Από τους 47 πόντους που σκόραρε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο, οι 35 είχαν ΄προέλθει από λάθη της ΑΕΚ, επιθετικά ριμπάουντ και αιφνιδιασμούς.

«Κομμένα μαχαίρι αυτά» είπε ο Αγγέλου, απαιτώντας από τους παίκτες του να εμποδίσουν με οποιοδήποτε κόστος την πρόσβαση των Πρασίνων στα επιθετικά ριμπάουντ.

Όταν οι ομάδες επέστρεψαν στο γήπεδο, η ΑΕΚ είχε μεταμορφωθεί επί τα βελτίω και στις δυο άκρες του γηπέδου.

ΟΙ ΕΚΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ

Από τη στιγμή που περιόρισε τα λάθη της, οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε δυο… εκτροπές από το στιλ και τη ρουτίνα του: στον εξαναγκασμό στο σετ παιχνίδι και στο έλλειμμα δημιουργίας.

Το λένε και τα χαρτιά μου, όπως φώναζε κάποτε από του βήματος της Βουλής ο Δημήτρης Τσοβόλας: οι Πράσινοι τελείωσαν το ματς με 30/70 σουτ (εκ των οποίων 7/26 τρίποντα), πήραν τρία ριμπάουντ λιγότερα και μοίρασαν μόλις 10 ασίστ.

Εδώ είναι όλα τα λεφτά της υπόθεσης: στο Game-1 και στο Game-2 ο Παναθηναϊκός κατέγραψε ιστορικό χαμηλό στη δημιουργία με 10+10 ασίστ, που είναι ακριβώς οι μισές σε σχέση με τον μέσο όρο του στη σεζόν (20.6), ενώ στον αντίποδα η ΑΕΚ έχει μοιράσει 29 (12+17).

Τι σημαίνει αυτό; Ότι και στους δυο μέχρι στιγμής ημιτελικούς, η ΑΕΚ έβγαλε τον κακό (ατομικό και εγωιστικό) εαυτό του αντιπάλου της!

Ο Παναθηναϊκός υπερέχει σε μέγεθος και αθλητικά προσόντα και η ΑΕΚ προσπαθεί και έχει καταφέρει να μεταφέρει το κέντρο βάρους των δυο αγώνων σε άλλα επίπεδα, που προφανώς τη βολεύουν, καμουφλάρουν τα μειονεκτήματα και αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της σε κάποιες δεξιότητες.

ΤΑ «ISO» ΤΟΥ ΜΕΙΚΟΝ

Ελλείψει του Κιθ Λάνγκφορντ, η άμυνα των Πρασίνων σημάδεψε από την αρχή με παγίδες (double team) τον Ντάριλ Μέικον, ο οποίος δεν παρασύρθηκε και μέσω του isolation game σκόραρε 23 πόντους με 7/11 σουτ εντός παιδιάς και μοίρασε την μπάλα για να βγουν καλά και καίρια σουτ.

Η ΑΕΚ προσπάθησε να παίξει με τον ίδιο τρόπο και στα δυο ματς και αυτό που δεν κατάφερε την Τετάρτη, το πέτυχε την Παρασκευή, με το πρόσθετο ατού ότι μειώθηκε αισθητά η διαφορά στις ελεύθερες βολές: στον πρώτο αγώνα η αντιστοιχία ήταν 29/37 με 15/17 και προχθές 13/18 με 12/16.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά η ΑΕΚ ισοφάρισε και πουλάει ακριβά το τομάρι της, ο Παναθηναϊκός διατηρεί το πλεονέκτημα έδρας και παραμένει το φαβορί, απόψε παίζεται η τρίτη παρτίδα και οψόμεθα...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ