ΑΕΚ

Μακάρι η ΑΕΚ να βρίσκει κάθε χρόνο έναν Ζίνι στην Αφρική

Μακάρι η ΑΕΚ να βρίσκει κάθε χρόνο έναν Ζίνι στην Αφρική
INTIME SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για το πρώτο full game του Ζίνι με τη φανέλα της πρώτης ομάδας της ΑΕΚ και καταπιάνεται με την αφρικανική πόρτα που η Ένωση άνοιξε διάπλατα.

Άνοιξε μια ωραία παρτίδα η ΑΕΚ με την Αφρική, πραγματικά ενδιαφέρουσα και με μπόλικη αφορμή για ρεπορταζιακό ψάξιμο σχετικά με το πως άνοιξε αυτή την πόρτα και πόσο έξυπνα κινείται σε αυτή τη φάση. Ψάχνοντας ευκαιρίες με "διαμαντάκια" σε μια ήπειρο η οποία σφύζει παικτών που είναι άσημοι, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν σημαίνοντες στην Ευρώπη επειδή κάποιος που ξέρει από ποδόσφαιρο και έχει μάτι, βρέθηκε στην πόρτα τους ως ο κατάλληλος άνθρωπος, την κατάλληλη στιγμή.

Κάπως έτσι πάρθηκε και η απόφαση για την αγορά του Ζίνι από την Ένωση, ένα μεταγραφικό status για το οποίο κατ' αποκλειστικότητα και με πάσα λεπτομέρεια, σας είχε ενημερώσει το SPORT24. Αρκεί, ως μια πινελιά 'αρπαγμένη' από εκείνο το κείμενο, να θυμίσουμε ότι στις 17 του περασμένου Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε η απόκτησή του έως το καλοκαίρι του 2028 και το ποσό που χρειάστηκε η Ένωση να καταβάλλει ανέρχεται σε 350.000 ευρώ, ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα της μεταγραφής αυτής.

Ο Ζίνι πέρασε από το κόσκινο του Αλμέιδα, εκείνος εισηγήθηκε ότι το κόστος της αγοράς αξίζει να καλυφθεί -καθώς αρχικά η ΑΕΚ τον είχε φέρει ως δανεικό- και σήμερα στο φιλικό με τη Λοκομοτίβα διαπιστώσαμε γιατί το ελαφρώς άγουρο ακόμα ταλέντο του, είναι μαζί και τόσο μα τόσο ελπιδοφόρο.

Τον είδαμε να παίζει αριστερά στην επίθεση, να μην πέφτει κάτω με τίποτα, να έχει πολύ σωστή τακτική ανταπόκριση στο ανασταλτικό κομμάτι, να βγαίνουν φάσεις από τα πόδια του, να δείχνει καλή εξομοίωση στο συνδυαστικό ποδόσφαιρο του Αλμέιδα.

Είδα επίσης να υπάρχει και η λογική επιπολαιότητα ενός παιδιού που μόλις 6 μήνες πριν άλλαξε ήπειρο, δίχως να μιλάει ούτε λέξη αγγλικά, κυνηγώντας το όνειρό του.

Με τρομερό potential για να εξελιχθεί μέσα από δουλειά και αφοσίωση, σε ένα πολύ δελεαστικό πρότζεκτ όχι του μακρινού, αλλά του κοντινού μέλλοντος. Ήδη ο Αλμέιδα τον αντιμετωπίζει ως παίκτη της πρώτης ομάδας, εκείνος γνωρίζει καλά πώς θα τον βοηθήσει ώστε η εξέλιξή του να είναι ραγδαία, δίχως βιασύνη. Δουλειά, ταπεινότητα, αφοσίωση.

Αυτή η πόρτα έφερε στην ΑΕΚ και τους Λαμαράνα και Γεμπόμα, δύο άλλους Αφρικανούς που επίσης έχουν έρθει με τη μορφή δανεισμού. Τίποτα δεν ξέρουμε ακόμα γι' αυτούς, ούτε ασφαλώς είναι ασφαλές να πούμε το παραμικρό μετά από μία ολιγόλεπτη συμμετοχή σε ένα φιλικό ματς. Ο σκοπός είναι να παίξουν με την ΑΕΚ Β', να δοκιμαστούν, να φανεί αν είναι εξίσου καλά σφουγγάρια σαν κι αυτό που ο Ζίνι έχει στο δικό του μυαλό, απορροφώντας τις οδηγίες του Αλμέιδα.

Αν η ΑΕΚ βρίσκει κάθε χρόνο έναν όπως ο Ζίνι, θα πρέπει να νιώθει πανευτυχής που ασχολήθηκε με αυτή τη διαδικασία αναζήτησης ταλέντων στην Αφρική. Σίγουρα δεν θα βγαίνουν όλοι, δεδομένα δεν θα ανταποκρίνονται όλοι στις προσδοκίες που ενδεχομένως δημιουργηθούν, αλλά έστω 3 στους 10 να αρπάζουν την ευκαιρία και να καθιερώνονται, η επιτυχία θα είναι σπουδαία.

Κατά τ' άλλα, δεν είναι και πολλά αυτά που πρέπει να σημειωθούν ύστερα από ένα φιλικό ματς με ελλιπέστατη αποστολή και τον προπονητή να λέει τα πάντα σχετικά με τη νοοτροπία που παραμένει απαράλλαχτη και μαζί ο οδηγός της ΑΕΚ. Πίεση, ταχύτητα, ένταση, γρήγορες αποφάσεις, κυριαρχική διάθεση.

Θα σημειώσω απλά ότι ο Ραντόνια διαρκώς εξελίσσεται και για τρίτος πλάγιος μπακ είναι πολυτέλεια, ο Ελίασον δείχνει απαλλαγμένος πλέον από το φόβο του άσχημου τραυματισμού του, ο Γαλανόπουλος παίζει με τρομερή αυτοπεποίθηση ξανά, ο Μοχαμάντι το ίδιο ορμητικά και άφοβα όπως πριν μπλέξει με τη δική του επίπονη περιπέτεια.

Ελπιδοφόρα μηνύματα από παίκτες που αναγκάστηκαν να κάνουν βήματα προς τα πίσω αλλά μοιάζουν αποφασισμένοι και έτοιμοι να ξεχυθούν ξανά μπροστά.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ