ΑΕΚ

Η ΑΕΚ ξεκίνησε τη χρονιά με ένα εμφανές πρόβλημα που πρέπει άμεσα να διορθώσει

SUPERLEAGUE 2023-2024 /  -  (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE 2023-2024 / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για το πολύ ανησυχητικό γεγονός που προκαλείται από την κακή αμυντική λειτουργία και τα γκολ που διαρκώς δέχεται πρώτη.

Ένα από τα μότο του Ματίας Αλμέιδα σε όλη τη διάρκεια της έως σήμερα προπονητικής καριέρας του, είναι ο σεβασμός προς κάθε αντίπαλο. Κάτι που σίγουρα δεν αμφισβητείται ούτε από το προφίλ του, ούτε από τη σημασία που δίνει σε κάθε αγώνα, σε κάθε αντίπαλο. Όμως κάποιες φορές θα υπάρξουν και λάθος εκτιμήσεις, αυτές που δεν ακυρώνουν το σεβασμό άλλα αγγίζουν τα όρια της υποτίμησης.

Ίσως και της υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων κάποιων ποδοσφαιριστών, όπως εν προκειμένω του νεαρού Χρυσοπούλου ο οποίος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του σε αγώνα της Stoiximan Super League, τόσο άγαρμπα και τόσο επίπονα για τον ίδιο και την ομάδα. Όχι βέβαια ότι ο πιτσιρικάς ήταν το μοναδικό ζήτημα στα μετόπισθεν.

Όμως ήταν εκείνο που ενίσχυε τη γενικότερη ανασφάλεια σε μία ομάδα που φέτος τουλάχιστον έχει δείξει προβληματική αμυντική λειτουργία σε κάμποσες περιπτώσεις. Εν προκειμένω ο (πολύ καλός στην επανάληψη) Μήτογλου δεν ήταν ο στόπερ που μπορούσε να κατευθύνει σωστά τον πιτσιρικά, ο Αθανασιάδης είχε αστάθεια, ενώ ελάχιστα -στο πρώτο ημίχρονο- τους βοήθησαν οι δύο κεντρικοί χαφ που έπαιζαν μπροστά τους στην κάλυψη των χωρών. Τέσσερα επίσημα ματς έχει δώσει έως σήμερα η ΑΕΚ, σε όλα βρέθηκε πίσω στο σκορ και αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι.

Το rotation σίγουρα ήταν απαραίτητο ενόψει του κρίσιμου αγώνα της ερχόμενης Τετάρτης κόντρα στην Αντβέρπ, αλλά θα μπορούσε να γίνει κάπως πιο μαλακά.

Δεν είναι μόνο ότι επελέγη μία πειραματική ενδεκάδα απέναντι σε έναν αντίπαλο ο οποίος είχε δείξει ακόμα και με δέκα παίκτες κόντρα στον Ολυμπιακό πόσο καλά δουλεμένος είναι στέλνοντας μηνύματα προειδοποιητικά, είναι και οι παίκτες που έμειναν εκτός αποστολής και θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερα από τον πάγκο στο γκολ, όπως ο Τσούμπερ και ο Άμραμπατ, σε παιχνίδι μάλιστα που οι Γκαρσία και Πόνσε δεν ήταν διαθέσιμοι.

Αλλαγή σκηνικού μέσα από αλχημείες

Για να διορθώσει τα αδιόρθωτα στην αμυντική λειτουργία, ο Αλμέιδα απέσυρε στην ανάπαυλα τον Χρυσόπουλο, χρησιμοποιώντας αρχικά τον Μοχαμάντι σε ρόλο στόπερ και ακολούθως τον Σιμάνσκι. Η αλήθεια είναι ότι με την οπισθοχώρηση του Πανσερραϊκού η ΑΕΚ βρήκε τον τρόπο έστω και με αυτό το ανορθόδοξο σχήμα, έχοντας τον Πινέδα παράλληλα σε ρόλο δεξιού μπακ, να δημιουργήσει σωρεία ευκαιριών, να χάσει πέναλτι και πάρα πολύ καλές, κλασικές ευκαιρίες.

Για ακόμα ένα παιχνίδι είδε τον αντίπαλο τερματοφύλακα να πραγματοποιεί καθοριστικές και δύσκολες επεμβάσεις, όμως εν κατακλείδι η απώλεια των δύο βαθμών στην πρεμιέρα της στο νέο πρωτάθλημα, είναι καθαρά δικό της σφάλμα και αποτέλεσμα της στάσης της απέναντι στο συγκεκριμένο αντίπαλο, στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου.

Το να κυνηγάς διαρκώς στο σκορ και να ψάχνεις την ανατροπή, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον προπονητή αλλά και προς όλους ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και μάλιστα άμεσα διότι όσο συμβαίνει αυτό, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για την ομάδα να παίρνει αποτελέσματα ακολουθώντας μία συνεχή διαδικασία να ψάχνει για ανατροπές με άγχος και πίεση.

Η αμυντική λειτουργία της σηκώνει σημαντική βελτίωση, όχι μόνο επειδή δέχτηκε τέρμα για τέταρτο συνεχόμενο επίσημο ματς αλλά και διότι είναι εμφανές ότι σε αρκετές φάσεις φλερτάρει με το λάθος και την επιρρέπεια στο να παραχωρεί στρέμματα χώρου στον αντίπαλο, που οδηγούν σε εναντίον της κλασικές ευκαιρίες.

Η πρώτη απώλεια βαθμών βάζει από νωρίς την ΑΕΚ σε μία μικρή πίεση, απλούστατα επειδή δεν πρέπει να υπάρξει δεύτερη στο αμέσως επόμενο ματς για το πρωτάθλημα, το οποίο έπεται εκείνο της αναμέτρησης με τους Βέλγους την ερχόμενη Τετάρτη.

Η ΑΕΚ λοιπόν θα μεταβεί στο Βόλο με σημαντική καταπόνηση από το μεσοβδόμαδο παιχνίδι, δίχως πλέον το περιθώριο για τόσο βαθιά πειράματα στο rotation. Οι βαθμοί δεν είναι για να ξοδεύονται έτσι εύκολα, ακόμα και αν το πρωτάθλημα μόλις ξεκίνησε για εκείνη.

Κάτι τελευταίο... Η τεράστια καθυστέρηση στο θέμα του στόπερ έχει ήδη κόστος. Η ομάδα άργησε χαρακτηριστικά αν σκεφτεί κάποιος ότι ήταν η πρώτη και βασική μεταγραφική προτεραιότητα στο ξεκίνημα του καλοκαιριού. Αν όμως στην πορεία υπήρξαν σκέψεις για μη ενίσχυση στη συγκεκριμένη θέση με σκοπό να εμφανιστούν στο προσκήνιο οι Χρυσόπουλος και Γεμπόα, αυτές θα πρέπει να καταρριφθούν πάραυτα.

Εκτός αν η ομάδα έχει πάρει απόφαση να προχωρήσει με αυτή την επιλογή που εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο, προκειμένου να αναδείξει έναν καινούργιο παίκτη μέσα από μία δύσκολη διαδικασία. Αυτό όμως θα πρέπει και να το επικοινωνήσει.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ