ΑΕΚ

Γιατί το "σας αλλάζω όλους" απλά δεν γίνεται

Γιατί το "σας αλλάζω όλους" απλά δεν γίνεται
Όρκος νίκης από τους παίκτες της ΑΕΚ πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό EUROKINISSI

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για το ανέφικτο των κοσμογονικών αλλαγών όταν μιλάμε για συνολικά 35-40 μεταγραφικές δουλειές σε ''πάρε-δώσε'' που πρέπει να συντελεστούν σε λιγότερο από 2 μήνες, με το χρόνο ήδη να πιέζει πολύ.

Τα εν θερμώ ξεσπάσματα που δημιουργούν βαρύγδουπες εντυπώσεις, σπανίως ακολουθούνται και από τις αντίστοιχες πράξεις. Και παρά το γεγονός ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης ξέσπασε στο ξενοδοχείο που η ομάδα είχε καταλύσει μετά τη συντριβή (1-5) από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, το ''θα σας αλλάξω όλους'' το οποίο σε πολλούς φίλους της ΑΕΚ δεν ήχησε ως απειλή αλλά σαν μια γλυκιά μελωδία απεμπλοκής της ομάδας από τη μετριότητα, είναι απλά ανέφικτο και η πραγματικότητα θα καταδείξει πολύ διαφορετικά πράγματα.

Οι συνταρακτικές αλλαγές απαιτούν χρόνο και προϋποθέτουν συγκεκριμένο σχέδιο. Αυτή την περίοδο που η ομάδα βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση προσαρμογής στα νέα δεδομένα που επικρατούν στην ΠΑΕ, λόγω και των δραστικών αλλαγών που σηματοδοτήθηκαν στο οργανόγραμμα της, δεν διαθέτει τον κατάλληλο μηχανισμό για να προχωρήσει σε εκτενές ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ της, όσο και αν αυτό απαιτείται.

Εδώ καλά-καλά δεν έχει παρθεί η απόφαση για τον επόμενο προπονητή, με μία πλήρη ανατροπή της κατάστασης και παραμονή του Μανόλο Χιμένεθ να θεωρείται μακρινό σενάριο καθώς το τέλειο εξιλαστήριο θύμα για όλα τα δεινά της ΑΕΚ είναι (πάλι) εδώ και βολεύει να πάρει πάνω του όλο το χρέωμα. Ο Ισπανός χάνει παίκτες με την ένταση πού παρασύρει οτιδήποτε στο πέρασμα της μία χιονοστιβάδα, ήδη εκτός πλάνων του τέθηκε και ο πιο ξεχωριστός ποδοσφαιριστής του ρόστερ Λιβάι Γκαρσία, όμως για κόσμο και κοσμάκη σήμερα είναι απλά Τρίτη. Και οι Τρίτες είναι υπέροχες για αποπροσανατολισμό και διαρροές ενόχλησης επειδή ο προπονητής είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο Ολυμπιακός έχει πολύ περισσότερες ποιοτικές λύσεις και ότι η ΑΕΚ είναι πίσω του αγωνιστικά έτη φωτός. Το τελευταίο σημειώστε ότι το λέω εγώ, να μην του το χρεώσουμε και αυτό...

Τους παίκτες της ΑΕΚ, ''ξεφτίλες'' τους αποκάλεσε ο μεγαλομέτοχος της ομάδας, όχι ο προπονητής της. Εκείνος είπε επίσης ότι ενδέχεται να τους αλλάξει όλους αν χρειαστεί. Βέβαια, όλοι μας ξέρουμε ότι αυτό απλά δεν μπορεί να συμβεί. Μιλάμε για τουλάχιστον 15 με 20 συμβόλαια που κανονικά η ΑΕΚ θα έπρεπε να βγάλει από πάνω της για να φέρει αντίστοιχα καλύτερων παικτών. Το ερώτημα είναι πολύ απλό: ποιος μπορεί να κάνει 35-40 μεταγραφικές δουλειές μέσα σε ένα διάστημα το πολύ 2 μηνών, το οποίο όσο περνούν οι μέρες ολοένα και λιγοστεύει; Ακόμα και τις πιο δυνατές άκρες να είχε η ΑΕΚ στις αγορές -που δεδομένα δεν τις έχει- μία τέτοια συνταρακτική μετάλλαξη θα ήταν αδύνατη.

Καλό είναι ο κόσμος να κατανοεί τι ακριβώς συμβαίνει γύρω του και αυτό μπορεί να εξηγηθεί μόνο με την αλήθεια. Όπως επίσης δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι υπάρχουν και καλά στοιχεία στο ρόστερ της ΑΕΚ τα οποία δεν πρέπει να αποδομηθούν, θα συνιστά ανυπολόγιστο λάθος αν μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά. Αυτό λοιπόν που απαιτείται είναι ένα ξεκάθαρο ποδοσφαιρικό σχέδιο το οποίο η Ένωση αδυνατεί να έχει εδώ και χρόνια, μέσω του οποίου θα αποφασιστεί ποιοι από τους παίκτες που αξίζει να είναι στην ομάδα θα συνεχίσουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ποιοι θα φύγουν άμεσα και ποιοι άλλοι θα μπουν στο περιθώριο ώστε η αποφόρτιση να γίνει σταδιακά μέσα στις επόμενες τρεις μεταγραφικές σεζόν καθώς σε μία, αυτό είναι αδύνατον.

Το θέμα είναι να υπάρχει βέβαια και το σωστό κριτήριο. Εδώ εντοπίζεται το πιο βαθύ ζήτημα της ΑΕΚ... Όταν βλέπεις παίκτες να κερδίζουν συμβόλαια που δεν τα αξίζουν -και να βαφτίζονται δίχως ασφαλώς να ευθύνονται οι ίδιοι γι αυτό κάτι που δεν είναι- λόγω συμπάθειας ή αδυναμίας και όχι με αμιγώς ποδοσφαιρικά κριτήρια και κυρίως με πλάνο για το ποιοι γύρω τους θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν ώστε να είναι καλύτεροι, τότε είναι και λογικό να φοβάσαι ότι οι παθογένειες θα μείνουν ως έχουν, στέρεες και αταλάντευτες. Ας περιμένουμε λοιπόν αυτές τις περίφημες αλλαγές, με ψυχραιμία και χαμηλά τον πήχη.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ