ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το αμείλικτο Champions League που κόστισε στον Ολυμπιακό και η ευλογία που λέγεται Μεντιλίμπαρ

Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε να μάθει ξανά από την αρχή πόσο αμείλικτο είναι το Champions League στις ομάδες που κάνουν ακραιφνή πρωταθλητισμό και η ομάδα που έχει χτίσει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στάθηκε παρότι δεν πήρε όσα θα περίμενε από τις καλοκαιρινές μεταγραφές.

Στο τέλος της έφτασε λοιπόν η ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού στα αστέρια. Η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ επέστρεψε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έπειτα από μια πενταετία, αγωνιζόμενη για πρώτη φορά στη νέα της μορφή.

Ως εκ τούτου οι ερυθρόλευκοι θα έπρεπε να μάθουν από την αρχή τη διοργάνωση, ιδιαίτερα όταν οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές τους παίζουν για πρώτη φορά σε αυτή, ενώ και ο ίδιος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει βρεθεί μόλις μια φορά στο παρελθόν στο Champions League.

Παιχνίδι με παιχνίδι ο Ολυμπιακός γινόταν καλύτερος στη διαδρομή και στο τέλος της League Phase πήρε αυτό ακριβώς που άξιζε, μια θέση στα νοκ-άουτ τερματίζοντας στην μέση ακριβώς της βαθμολογίας. Το τρίτο σκαλοπάτι, έπειτα από την παρουσία στην 8άδα της League Phase του Europa League πέρσι και την κατάκτηση του Conference League πριν δύο σεζόν.

Το εμπόδιο της Λεβερκούζεν δεν φάνταζε ανυπέρβλητο, όμως οι Γερμανοί δεν έπαψαν να είναι μια ομάδα που κοστίζει μισό δισεκατομμύριο ευρώ και βρίσκεται στην 9η θέση του ranking της UEFA. Δεν μπορεί να επιρρίψει λοιπόν ευθύνες κανείς στον Ολυμπιακό για την πορεία του στα αστέρια, η οποία ήταν αντάξια του μεγέθους του και της λάμψης ενός πρόσφατου ευρωπαϊκού τίτλου.

Η καταπόνηση του Champions League και οι μεταγραφές που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα

Με τον Ολυμπιακό να έχει φέτος στο καλεντάρι του οκτώ, που έγιναν δέκα, παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων και έντασης, ήταν δεδομένο ότι θα χρειάζονταν δύο ισάξιες ενδεκάδες ώστε να μπορέσουν οι Πειραιώτες να ανταπεξέλθουν τόσο στην Ευρώπη όσο και στο πρωτάθλημα.

Άλλωστε το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και άλλες ομάδες. Η Μπόντο Γκλιμτ, που ξεχωρίζει φέτος, δεν κατέκτησε τον τίτλο στη Νορβηγία. Η Κοπεγχάγη βρίσκεται πολύ μακριά από την πρώτη θέση στη Δανία. Ακόμα και η Καραμπάγκ είναι δεύτερη στο πρωτάθλημά της. Είναι σαφής δηλαδή η επίδραση που έχει το Champions League στις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό.

Όμως οι μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι δεν βγήκαν στον Ολυμπιακό και έτσι ο Μεντιλίμπαρ έμεινε να πορεύεται με έναν μικρό αριθμό παικτών, οι οποίοι καταπονήθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε τρία ντέρμπι που ακολούθησαν ευρωπαϊκό ματς: διέσωσε τον βαθμό στη Λεωφόρο στο φινάλε έπειτα από το 0-0 με την Πάφο, έχασε με ανατροπή στην Τούμπα μετά το 2-0 στο Λονδίνο από την Άρσεναλ και χρειάστηκε ξανά ένα γκολ στις καθυστερήσεις απέναντι στην ΑΕΚ έπειτα από το διπλό στο Άμστερνταμ. Εξαίρεση η νίκη με 2-0 επί της ΑΕΚ μετά τη βαριά ήττα στη Βαρκελώνη, που στιγματίστηκε από την άδικη αποβολή του Έσε.

Οι Στρεφέτσα, Μάνσα και Νασιμέντο κόστισαν 16,5 εκατομμύρια ευρώ στον Ολυμπιακό, χωρίς να μπορέσουν να βοηθήσουν όσα θα περίμεναν οι Πειραιώτες, οι δύο εξ’ αυτών και ο Καμπελά αποχώρησαν ήδη και ο Σιπιόνι τώρα μπαίνει στο κλίμα. Μοναδική εξαίρεση ο Ταρέμι.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα τρία ματς του Ολυμπιακού με τη Λεβερκούζεν, οι Πειραιώτες δέχθηκαν γκολ μόνο όταν έσπασε το δίδυμο των Πιρόλα και Ρέτσου. Ο Μπιανκόν είναι αξιοπρεπής αμυντικός, μπορεί να βγάλει την μπάλα από την άμυνα, όμως ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να έχει έναν αμυντικό μεγαλύτερης ποιότητας ως τρίτο στόπερ, όπως ακριβώς είχε πέρσι τον Πιρόλα πίσω από τους Κάρμο και Ρέτσο. Με τον Ιταλό μάλιστα να ξεπερνά στην ιεραρχία τον άλλοτε στόπερ της Πόρτο.

Στην Ευρώπη λοιπόν ο Ολυμπιακός στάθηκε εξαιρετικά, όμως τα μεγάλα φορτία ενέργειας που διέθεσε τον έκαναν πιο προβλέψιμο στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με την αγωνιστική άνοδο της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, αυτή τη στιγμή οι πρωταθλητές είναι τρίτοι στην βαθμολογία.

Ο αποκλεισμός από το Champions League, όσο οδυνηρός και αν είναι, δίνει την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να έχει ένα παιχνίδι την εβδομάδα και στον Μεντιλίμπαρ τη δυνατότητα να δουλέψει στον Ρέντη ώστε να βρουν οι ερυθρόλευκοι ξανά το καλό τους πρόσωπο κατακτώντας και τον φετινό τίτλο.

Ο Μεντιλίμπαρ είναι ευλογία για τον Ολυμπιακό

Όπως είναι φυσικό, τα ανεπιτυχή αποτελέσματα έχουν φέρει κριτική στο πρόσωπο του προπονητή. Όμως ουδείς θα πρέπει να λησμονεί όσα έχει φέρει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον Πειραιά και πόσο έχει μεγαλώσει τους ερυθρόλευκους.

Το να παρατάσσεται μια ελληνική ομάδα με δύο φορ σε νοκ-άουτ αγώνα Champions League δεν είναι κάτι σύνηθες και όμως ο Βάσκος το έκανε, και μάλιστα δέχθηκε κριτική για αυτό. Στα μέρη μας ξέρουμε να προσεγγίζουμε τους αγώνες πιο συντηρητικά, ειδικά απέναντι σε ποιοτικότερους αντιπάλους.

Ο Μεντιλίμπαρ όμως προσπαθεί να εμφυσύσει στον Ολυμπιακό μια διαφορετική νοοτροπία. Μια νοοτροπία που έχουν οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Το να ποντάρει δηλαδή στα δικά του όπλα και να μην προσαρμόζεται σε εκείνα του εκάστοτε αντιπάλου του.

Η απαξίωση είναι ίδιον του Έλληνα φιλάθλου, ακόμα και σε προπονητές άκρως επιτυχημένους όπως ο Πέδρο Μαρτίνς και ο Ματίας Αλμέιδα. Όμως ο Ολυμπιακός έχει την τύχη να έχει στο τιμόνι του έναν πραγματικά κορυφαίο προπονητή, κάτι που γνωρίζει καλά ο Πρόεδρος των ερυθρόλευκων Βαγγέλης Μαρινάκης, που ήδη του έχει κάνει τρεις ανανεώσεις συμβολαίου στα δύο χρόνια που βρίσκεται στην ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ