OPINIONS

Ζέτερμπεργκ: Το "παλτό" που έγινε "Πάρης"

Ζέτερμπεργκ: Το "παλτό" που έγινε "Πάρης"
INTIME SPORTS

Ο Παρ Ζέτερμπεργκ κλείνει τα 45 του χρόνια και ο Θοδωρής Κουνάδης γράφει για τον "τρελό Σουηδό", που αφού αρχικά αμφισβητήθηκε, αποθεώθηκε στη συνέχεια όσο λίγοι ξένοι του Ολυμπιακού!

Η υπομονή είναι μία αρετή η οποία δεν μας διακρίνει ως λαός. Αν μάλιστα μεταφέρουμε την... απουσία της στις ποδοσφαιρικές μας κρίσεις, τότε κάθε παίκτης που κυκλοφορεί εκεί έξω κινδυνεύει να χαρακτηριστεί "παλτό" μέσα σε χρόνο dt. Πόσο μάλλον εάν οι μέτριες εμφανίσεις του δεν περιοριστούν στο πρώτο διάστημα της παρουσίας του σε μία καινούρια ομάδα, αλλά διαρκέσουν σχεδόν ολόκληρη τη σεζόν. Και λίγο από την επόμενη!

Ο Παρ Ζέτερμπεργκ γεννήθηκε σαν σήμερα (14/10) πριν 45 χρόνια στο Φάλκενμπεργκ της Σουηδίας. Πέρασε από τα μέρη μας, για λογαριασμό του Ολυμπιακού, το διάστημα 2000-2003. Αν όμως έφευγε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης σεζόν (2000/2001) δεν θα γραφόταν ποτέ αυτό το κείμενο.

NEWSPORTS       16/6/2000
O ¦AP ZETEPM¦EP¡K ªHMEPA ªTO PE£YMNO.
NEWSPORTS 16/6/2000 O ¦AP ZETEPM¦EP¡K ªHMEPA ªTO PE£YMNO. NEWSPORTS 16/6/2000 O ¦AP ZETEPM¦EP¡K ªHMEPA ªTO PE£YMNO.

"Έχασε" τον άνθρωπο που τον έφερε

Καλοκαίρι του 2000 και ο Γιάννης Μαντζουράκης εισηγείται την απόκτηση του Παρ Ζέτεμπεργκ από την Άντερλεχτ. Δεκάρι παλιάς (ωραίας) κοπής, είναι απαραίτητος για τον Έλληνα τεχνικό στην κορυφή του ρόμβου στο 4-4-2 με το οποίο αγωνίζεται. Έρχεται στα 30 του χρόνια μετά από μία πλούσια καριέρα στο Βέλγιο γεμάτη τίτλους και διακρίσεις. Δεκατέσσερα χρόνια όμως στην Άντερλεχτ, με δύο χρόνια διάλειμμα στη Σαρλεούα στο ξεκίνημα, είναι πάρα πολλά για να εγκλιματιστεί άμεσα στο νέο του περιβάλλον. Και παρόλο που αποτελεί βασική επιλογή του Μαντζουράκη, δυσκολεύεται να βρει τα πατήματά του.

Στα 6 παιχνίδια του Ολυμπιακού στον όμιλο του Champions League, χάνει όλα και όλα 5 λεπτά στο εκτός έδρας ματς με τη Χέρενφεν. Ωστόσο η ομάδα, παρά τους 9 βαθμούς αποκλείεται στη διαφορά τερμάτων έπειτα από τη "σφαγή" στη Λιόν στο τελευταίο παιχνίδι και η καρέκλα του Έλληνα τεχνικού τρίζει. Οι ερυθρόλευκοι "υποβιβάζονται" στο UEFA και το 2-2 απέναντι στη Λίβερπουλ στις 23 Νοεμβρίου σηματοδοτεί το τέλος της εποχής Μαντζουράκη στο λιμάνι και την έναρξη αυτής του Τάκη Λεμονή.

Πάγκος και αυτοπεποίθηση στο... ναδίρ

Ζέτερμπεργκ: Το "παλτό" που έγινε "Πάρης"
INTIME SPORTS

Ο Σουηδός δεν έχει θέση ούτε για ένα λεπτό στο ιστορικό 1-4 της Λεωφόρου, όπως και στον τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. "Δεν έπαιζα καλά και δεν είχα αυτοπεποίθηση με το να κάθομαι στον πάγκο", θυμάται ο ίδιος για εκείνο το διάστημα. Μία εικόνα η οποία συνεχίστηκε και στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν. Μόλις τρεις συμμετοχές στο Champions League (καμία πάνω από 66 λεπτά) και ένα όλο και όλο 90λεπτο στο πρωτάθλημα μέχρι το τέλος του 2001.

Ο Ζε Ελίας του άνοιξε το δρόμο

Ο Τάκης Λεμονής συνεχίζει να επιλέγει ως δίδυμο στα χαφ τους Καρεμπέ-Ζε Ελίας, όμως ο δεύτερος βγάζει τραυματισμούς και τα... ψυχολογικά του. Ο Έλληνας τεχνικός κοιτάει στον πάγκο και αποφασίζει να δώσει φανέλα βασικού στον Σουηδό. Τα συνεχόμενα παιχνίδια του δίνουν ρυθμό και για πρώτη φορά οι φίλοι του Ολυμπιακού βλέπουν στο χορτάρι τον... πραγματικό Ζέτερμπεργκ.

NewSports             8/5/2002
APHª - O¤YM¦IAKOª.
NewSports 8/5/2002 APHª - O¤YM¦IAKOª. INTIME SPORTS

Μέχρι το τέλος της σεζόν έχει καταφέρει να βάλει το κλίμα για το πρόσωπό του σε πορεία αναστροφής, ενώ αγωνίζεται και στα 90 λεπτά του "τελικού" με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ όπου ο Ολυμπιακός επικρατεί με 4-3 και φτάνει αγκαλιά με το 6ο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Αυτό έρχεται με το 5-1 μέσα στο Κλεάνθης Βικελίδης την τελευταία αγωνιστική και ο Σουηδός το πανηγυρίζει έντονα καθώς αισθάνεται ότι έπαιξε κομβικό ρόλο στην κατάκτησή του σε σχέση με το προηγούμενο.

Απογείωση με Ολέγκ Προτάσοφ

Η τελευταία του σεζόν ξεκινά με χαμόγελα και γκολ στο επικό 6-2 επί της Λεβερκούζεν για να ακολουθήσει μία... περίεργη περίοδος του Ολυμπιακού μετά την απόλυση του Λεμονή στις αρχές Οκτώβρη. Πρώτα με υπηρεσιακό τον Γιάννη Κόλλια για ένα ολόκληρο μήνα και στη συνέχεια με τον Στρέτσκο Κάτανετς που μέχρι να καταλάβει τη... ψύχωση στον Πειραιά για το 7ο σερί, είδε την πόρτα της εξόδου.

Είναι η στιγμή που έρχεται στο λιμάνι ο Ολέγκ Προτάσοφ και ο Σουηδός ζει τις κορυφαίες του στιγμές με τα ερυθρόλευκα. Ο Ρώσος στηρίζεται άμεσα στον Ζέτερμπεργκ ο οποίος τον βγάζει ασπροπρόσωπο. Παίρνει από το χέρι την ομάδα και την καθοδηγεί στο πολυπόθητο πρωτάθλημα. Μπορεί το κλίμα ήδη να είχε γυρίσει υπέρ του, ωστόσο εκείνη η περίοδος είναι αυτή που τον μετατρέπει από "Παρ" στον αγαπημένο "Πάρη" των φίλων του Ολυμπιακού. Ο ίδιος χαίρεται με τη ψυχή του κάθε στιγμή της εντυπωσιακής φιέστας στους δρόμους του Πειραιά για το έβδομο σερί στέμμα.

Ζέτερμπεργκ: Το "παλτό" που έγινε "Πάρης"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ένας υπέροχος (και δυνατός) άνθρωπος

Πέρα όμως από τα ποδοσφαιρικά διαπιστευτήρια που κατέθεσε στο χορτάρι και των ελληνικών γηπέδων, κέρδισε και κερδίζει τους ανθρώπους γύρω του. Στο Βέλγιο πήρε για έξι σεζόν το βραβείο του fair-play, στην Ελλάδα δεν ακούστηκε ούτε μία κακή κουβέντα για το χαρακτήρα του. Το αντίθετο, όλοι είχαν να λένε για τον αδάμαντινό του χαρακτήρα.

Ζέτερμπεργκ: Το "παλτό" που έγινε "Πάρης"
INTIME SPORTS

Η αναζήτηση έφερε στα χέρια τους το e-mail του πρώην ποδοσφαιριστή ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν στη Νότια Αφρική για επαγγελματικούς λόγους. Δεν πέρασαν όμως ούτε τρεις ώρες και είχε στείλε απάντηση μαζί με το τηλέφωνό του. "Μπορείς να γίνεις ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής, αλλά χρειάζεται και πολλή δουλειά", έγραφε στον πιτσιρικά μεταξύ άλλων. Ναι, σωστά μαντέψατε. Ο αποστολέας του e-mail ήταν ο Παρ Ζέτερμπεργκ.

ΥΓ: Το παραπάνω κείμενο το έγραψα στην στήλη μου στο Sport24.gr ως μία "συγγνώμη" προς τον Σουηδό. Ναι, σωστά μαντέψατε και εδώ. Ήμουν τότε, στα 19 μου, ένας από τους... ανυπόμονους που τον χαρακτήριζαν "παλτό". Και πήρα το μάθημα μου!

* Ο Παρ Ζέτεμπεργκ αγωνίστηκε σε 108 παιχνίδια με τη φανέλα του Ολυμπιακού έχοντας ως απολογισμό 12 γκολ και 12 ασίστ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ