OPINIONS

Ξένοι διαιτητές το πρώτο βήμα

Ξένοι διαιτητές το πρώτο βήμα

Ο Κώστας Πετρωτός εξηγεί την ξεκάθαρη πλέον στρατηγική της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του Ιβάν Σαββίδη στον “πόλεμο” που έχει ανοίξει με την ΕΠΟ στο πλευρό του Σταύρου Κοντονή.

Ένα σοβαρό παράπονο της μεγάλης πλειοψηφίας των φίλων του ΠΑΟΚ επί πολλά χρόνια ήταν ότι η ομάδα τους, παρά τη δυναμική της, δεν είχε “δυνατή” φωνή στα κέντρα αποφάσεων. Εμφανιζόταν είτε με μία ουδέτερη-άχρωμη και άγευστη-στάση που δεν ικανοποιούσε κανένα, είτε ψηφίζοντας προτάσεις άλλων θέλοντας να δείξει ότι στηρίζει τη συνεταιριστική λογική της Super League.

Οι παράγοντές του, ακόμη και όταν όλοι τους περίμεναν να αναλάβουν, θέσεις στην ηγεσία της Λίγκας δεν το τολμούσαν, με αποτέλεσμα να δέχονται μεγάλη κριτική από τον κόσμο. Με τον Ιβάν Σαββίδη στο τιμόνι τα πράγματα άλλαξαν. Ο ΠΑΟΚ απέκτησε όλα τα εχέγγυα για να βγει μπροστά και πλέον έφτασε η εποχή που οι “φωνές” του-ίσως αρχικά να εξυπηρετούσαν τον σκοπό του “εδώ είμαστε ερχόμαστε”-ωρίμασαν και πλέον εκφράζουν συγκεκριμένες θέσεις με ουσία και συγκεκριμένες λύσεις για τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Ιβάν Σαββίδης βγήκε, σαν έτοιμος από καιρό, το βράδυ που δεν τελείωσε ποτέ ο επεισοδιακός ημιτελικός Κυπέλλου ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του προκάλεσε εξελίξεις. Βρήκε την αφορμή που τόσο έψαχνε για να... προκαλέσει αντιδράσεις και μαζί έναν πολύ πρόθυμο να τις προωθήσει υφυπουργό Αθλητισμού.

Ο πόλεμος Κυβέρνησης-ΕΠΟ άρχισε και ήταν αναμενόμενο ότι πολύ γρήγορα θα ερχόταν η παρέμβαση τηςFIFAκαι τηςUEFAπου φέρνει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην πιο κρίσιμη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας του.

Κάθε μέρα που περνά, αποδεικνύεται πως ο ΠΑΟΚ περίμενε αυτή την εξέλιξη και ήταν προετοιμασμένος να την αντιμετωπίσει στη λογική του “επιλέγω οφέλη μέσα από μία μάχη”. Και το όφελος, σύμφωνα με το σκεπτικό των ανθρώπων του Δικεφάλου, σ' αυτή τη φάση είναι η έλευση ξένων διαιτητών για όλα τα σημαντικά παιχνίδια των ελληνικών διοργανώσεων. Ο ΠΑΟΚ το θεωρεί πρώτο μεγάλο χτύπημα στην ΚΕΔ και την ΕΠΟ και παράλληλα μήνυμα στον κόσμο ότι κάτι αλλάζει. Κακά τα ψέμματα, εννιά στους δέκα φιλάθλους συνδέουν το πρόβλημα αναξιοπιστίας του ελληνικού ποδοσφαίρου κυρίως με τη διαιτησία. Αν δεν υπάρχουν Έλληνες διαιτητές τους περισσότερους από τους οποίους συνοδεύει ένα... κακό παρελθόν, δεν υπάρχει λόγω για να πάει κάποιος στο γήπεδο φορτισμένος αρνητικά.

Ο ΠΑΟΚ εστιάζει κυρίως εκεί και αν καταφέρει να “περάσει” το κεφάλαιο “ξένοι διαιτητές' ενόψει της νέας περιόδου τότε στην Τούμπα θα αρχίσουν να μιλάνε για το πρώτο μεγάλο κέρδος από τον “πόλεμο” με το ποδοσφαιρικό κατεστημένο της τωρινής ΕΠΟ.

Ο Γκιρτζίκης δεν θα αντέξει πολύ ακόμα

Φυσικά και υπάρχει πάντα ζωντανή η επιθυμία να αποχωρήσει από την κεφαλή της ΕΠΟ ο Γκιρτζίκης και τα μέλη που έχουν μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη, ωστόσο, αυτός είναι ένας διαρκής αγώνας και στην Τούμπα θεωρούν ότι για το νυν πρόεδρο της ΕΠΟ και της διοίκησή του ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τον Οκτώβριο υπάρχουν εκλογές στην Ομοσπονδία και ο ΠΑΟΚ ποντάρει πολλά στο αντιπολιτευτικό ρεύμα που δημιουργούν διάφορες Ενώσεις με επικεφαλής την ΕΠΣ Μακεδονίας και τον πρόεδρό της Βαγγέλη Γραμμένο.

Κανείς επενδυτής δεν πάει απευθείας στοGrexit

Το περιβόητοGrexitγια το οποίο έχει ανάψει η κουβέντα τα τελευταία 24ωρα εκφράζει τη σκληροπυρηνική στάση εντός ΠΑΟΚ, είναι μία εναλλακτική που δεν την βλέπει αρνητικά ο Σαββίδης, όχι όμως και πρώτη επιλογή. Το ακριβώς αντίθετο. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ εκτιμά ότι πρέπει να είναι το τελευταίο όπλο για να κερδηθεί ο πόλεμος και ας έχει και ο ίδιος μεγάλες απώλειες. Γιατί, κανείς επιχειρηματίας δεν “πετά' χωρίς σκέψη 5-6 εκ. ευρώ που ο ΠΑΟΚ παίρνει κάθε χρόνο από τοEuropa League.Θα το υποστηρίξει με θέρμη μόνο όταν πειστεί πώς δεν υπάρχει άλλη λύση που δεν θα “πονέσει” τόσο πολύ τους πάντες.

Κοντολογίς, ο ΠΑΟΚ έχει μία στρατηγική, θεωρεί ότι αυτές τις μέρες και μετά το ραντεβού Κοντονή-FIFA, UEFA,ΕΠΟ γίνεται ένα παιχνίδι τακτικής και από τις δύο πλευρές που θα καταλήξει σε ένα “παραχωρώ κάτι για να κερδίσω κάτι άλλο” με στόχο ο Δικέφαλος να δει την επόμενη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο να είναι καλύτερη από εκατοντάδες εδώ και χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ