OPINIONS

Ο κόσμος "φώναξε": Βάλτε φθηνό εισιτήριο!

Ο κόσμος "φώναξε": Βάλτε φθηνό εισιτήριο!
INTIME SPORTS

Ο Θοδωρής Κουνάδης καθυστέρησε να πάει στο Ελλάδα-Βοσνία, είδε τι γινόταν έξω από το γήπεδο και σιγουρεύτηκε μπαίνοντας σε αυτό: Ο κόσμος έστειλε μήνυμα στους προέδρους που κοστολογούν ακόμα τους αγώνες της Σούπερ Λιγκ για 30 και για 40 ευρώ.

Έφτασα στο Καραϊσκάκης με την έναρξη του αγώνα Ελλάδα-Βοσνία, άφησα το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ και αναγκάστηκα να κάνω εξωτερικά το γύρω όλου του γηπέδου για να μπω στη θύρα 30. Η πρώτη εντύπωση βλέποντας τόσο κόσμο έξω από αυτό ήταν πως και αυτοί για κάποιο λόγο (πχ κίνηση) έφτασαν αργοπορημένοι. Έλα ντε που το γήπεδο ήταν γεμάτο! Και όλοι αυτοί που βρίσκονταν πέριξ του, έψαχναν απεγνωσμένα εισιτήριο να μπουν σε αυτό.

Λίγο πριν φτάσω μάλιστα στη θύρα, ένας φίλαθλος μου... έφραξε το δρόμο και με εκνευρισμένο ύφος μου είπε βλέποντας ότι κρατούσα εισιτήριο: "Που το βρήκες;;;! Στα εκδοτήρια μας λένε ότι δεν έχουν άλλα!". Σαστισμένος... ψέλλισα ότι το είχα προμηθευτεί μέσα στην εβδομάδα και προχώρησα για να μπω στο γήπεδο και να να κάτσω τελικά στην 29 αφού η 30 ήταν ασφυκτικά γεμάτη.

"Πως γένεν αυτό;", που θα έλεγε και μια ψυχή. Τι έκανε πάνω 35.000 ανθρώπους να κατηφορίσουν προς το φαληρικό γήπεδο, με αρκετούς από αυτούς να μην μπαίνουν σε αυτό;

Φίλαθλοι της Εθνικής; Έχει κερδίσει αρκετούς μετά τη συνέπειά της την τελευταία 10ετία, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να ψάχνουν απελπισμένοι εισιτήριο. Παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο=θέαμα; Όχι μόνο η "γαλανόλευκη" αλλά σχεδόν καμία Εθνική δεν εγγυάται ότι θα προσφέρει κάτι τέτοιο, ειδικά στα προκριματικά όπου οι παίκτες μαζεύονται για ελάχιστες ημέρες εν μέσω βεβαρημένου προγράμματος. Το όνομα του αντιπάλου; Έχει κάνει βήματα προόδου η Βοσνία τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ ομάδα μεγέθους Γερμανίας ή Ισπανίας. Κρίσιμο παιχνίδι; Σίγουρα το ντέρμπι του ομίλου, αλλά είμαστε στην 3η αγωνιστική. Άλλωστε και απέναντι στη Λιθουανία, πήγαν στο Καραϊσκάκης πάνω από 25.000 άνθρωποι.

Κάντε την πρόσθεση... 60.000 φίλαθλοι κατέβηκαν στο Φάληρο για τα δύο παιχνίδια της Εθνικής.

Όταν στα πρόσφατα χρόνια (πέρα πχ από ματς-πρόκριση με την Κροατία) το Καραϊσκάκης ήταν μισοάδειο σε ματς της Ελλάδας. Όταν στη φετινή Σούπερ Λίγκα έχουν βρεθεί στα 48 ματς ως τώρα, 215.463 άτομα. Τα δύο ματς της Εθνικής τα παρακολούθησε περίπου το 30% όσων πήγαν σε 6 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα!

Τι συνέβη λοιπόν; Πολύ απλά ο κόσμος διψάει για ποδόσφαιρο. Ακόμα διψάει για ποδόσφαιρο. Και σε τόσο δύσκολες στιγμές που περνάει, ένα 2ωρο στο γήπεδο είναι ευκαιρία να ξεφύγει λίγο. Έστω και με το άθλιο (σε πολλά ματς) θέαμα της Σούπερ Λιγκ. Όσοι πάμε στο γήπεδο, συμφωνούμε πως ακόμα και ο πιο βαρετός αγώνας βλέπεται διαφορετικά εκεί από την τηλεόραση.

Αλλά πλέον πως να πας όταν ακόμα να καταλάβουν οι πρόεδροι των ομάδων ότι δεν μπορούν- την ώρα που οι περισσότεροι Έλληνες ζουν σε ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο- να έχουν τόσο προκλητικές τιμές στα παιχνίδια.

Το Καραϊσκάκης γέμισε ασφυκτικά χθες γιατί σε όλο το γήπεδο το εισιτήριο κόστιζε 10 ευρώ, πλην των κεντρικών θυρών (20€). Ίδιες τιμές και με Λιθουανία και σχεδόν γέμισε. Πριν συγκρίνουμε τις τιμές με το ελληνικό πρωτάθλημα (όπου κάποιος μπορεί να επιμείνει στο θέαμα που δεν βλέπουμε) ας δούμε την ίδια ομάδα. Την Εθνική του Σάντος που έπαιζε πέρσι και πρόπερσι σε μισοάδειο Καραϊσκάκης πέρα από το ντέρμπι-πρόκρισης με την Κροατία. Με την Γεωργία πχ ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε. Τιμές; 10, 20, 30 ευρώ.

Και πάμε στο... μαρτύριο. Σούπερ Λιγκ.

Στο ίδιο γήπεδο ο πρωταθλητής Ολυμπιακός έχει εισιτήρια από 10-80€. Ναι, υπάρχουν με 10€ αλλά στα πέταλα. Και αν κάποιος έχει μια οικονομική δυνατότητα και θέλει να δει τον αγώνα από την κεντρική θύρα θα πρέπει να δώσει 4πλασια χρήματα από το ματς της Εθνικής. Τα 16.962 εισιτήρια μ.ο. δεν είναι μόνο εξαιτίας της αγωνιστικής εικόνας των "ερυθρόλευκων".

Ο Παναθηναϊκός βάζει στο ΟΑΚΑ (όπου έχει τεράστιες δυνατότητες να προσφέρει φθηνά εισιτήρια σε πολλές θύρες) τιμές από 10 έως 25 και έχει ρεκόρ φέτος τα 8.145 με Αστέρα. Η ΑΕΚ με Άρη είχε μόνο στην Θύρα 1 τιμή 10€ και μετά από 15-100. Μιλάμε πάντα για εισιτήρια που δίνονται στο κοινό και όχι τα συνδεσμιακά.

Ο ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με τον Άρη από 15 (σε δύο θύρες) έως 120 ευρώ ενώ αν πάμε σε κάποιο ματς μεταξύ μικρών θα συνεχίσουμε να βλέπουμε εξωφρενικές τιμές. ΠΑΣ-Λεβαδειακός με μία θύρα στα 10 ευρώ και μετά 15-30. Ενώ στη Λιβαδειά ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Γενική τιμή με με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ 30 ευρώ, με ΠΑΟΚ, Άρη, Ατρόμητο, Αστέρα Τρίπολης 20 ευρώ και με τις υπόλοιπες ομάδες 15 ευρώ!

Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Δεν έχει νόημα να συνεχίσω με τις τιμές. Δείτε μόνο αγωνιστική προς αγωνιστική τα συνολικά εισιτήρια: 1η 28.660, 2η 41.488, 3η 30.950, 4η 33.662, 5η 40.283, 6η 40.420.

Η Εθνική έδειξε το δρόμο. Το μισοάδειο πέρσι Καραισκάκης γέμισε φέτος έχοντας και έξω από αυτό... απελπισμένο κόσμο που δεν βρήκε εισιτήριο. Η ΕΠΟ μείωσε τις τιμές και ο κόσμος ανταποκρίθηκε.

Ας το δοκιμάσουν και οι πρόεδροι των ομάδων.

Έστω μία φορά για να μπορούμε μετά να μιλάμε με σιγουριά για τους λόγους που ο κόσμος δεν πατάει στο γήπεδο. Ξέρω πολλούς που θα πάνε στο Ολυμπιακός-Ξάνθη για να δουν τους πρωταθλητές παρά το κακό ποδόσφαιρο που παίζουν. Φτάνει οι τιμές να ήταν όπως χθες. Είμαι σίγουρος ότι το ΟΑΚΑ μπορεί να έχει πάνω από 20.000 κόσμο. Και σε ματς του ΠΑΟ και της ΑΕΚ. Και η Τούμπα. Και αρκετός κόσμος να πηγαίνει στα Γιάννενα, στην Ξάνθη, στη Λιβαδειά. Παντού.

Ας δοκιμάσουν να βάλουν εισιτήριο με 10 ευρώ σε όλο το γήπεδο για μία φορά. Το πολύ πολύ να χάσουν κάποια ελάχιστα χρήματα αν ο κόσμος δεν ανταποκριθεί. Αλλά θα κερδίσουν πολύ περισσότερα (σε όλα τα επίπεδα) αν οι φίλαθλοι σπεύσουν να δουν έναν αγώνα της Σούπερ Λιγκ στην τιμή που της αξίζει: Το πολύ 10 ευρώ και σε καμία περίπτωση 30 και 40!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ