OPINIONS

Με το μυαλό στην πατρίδα...

Με το μυαλό στην πατρίδα...

Εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται παντού και στην Ολλανδία. Όπως και στο μυαλό των ανθρώπων του Αστέρα, όπως και στο δικό μου από τις πρώτες ώρες στο Φένλο.

Η αίσθηση που μου αφήνει κάθε φορά η μετάβαση στο αεροδρόμιο για ένα ταξίδι στο εξωτερικό ανήκει στην κατηγορία "δεν υπάρχουν λόγια να την περιγράψω". Κάτι πολύ περισσότερο από ανυπομονησία μέχρι να συμβεί, κάτι πολύ περισσότερο από ενθουσιασμός ακόμα και αν έχω ξυπνήσει μέσα στη μαύρη νύχτα για να μη χάσω την πτήση, μία γλυκιά μελαγχολία όταν την επαναφέρω στη μνήμη μου.

Χθες όμως ήταν η ώρα για την (πρώτη) εξαίρεση. Από αυτές τις απαραίτητες που υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Χθες έφυγα μουδιασμένος από την Ελλάδα, με τη σκέψη να αρνείται να μπει στο αεροπλάνο. Αλλά και να ήθελα να αφήσω πίσω ό,τι γίνεται το τελευταίο διάστημα στην πατρίδα μου, (ούτε) η Ολλανδία δεν είναι ο τόπος που θα σε βοηθήσει να το κάνεις. Γιατί και αυτή είναι άλλη μία χώρα στην οποία η Ελλάδα παίζει παντού.

Περιμένοντας για το check-in στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, η εφημερίδα είχε Λαφαζάνη και Καμμένο. Και "η κρίση στην Ελλάδα" με γραμματοσειρά από τα αρχαία ελληνικά χρόνια. Αυτά τα... γραφικά δεν είναι μόνο δικό μας "προνόμιο".

Ακολούθησε η πρώτη επαφή με τους ανθρώπους του Αστέρα στο προπονητικό κέντρο. Το τιμ του τεχνικού επιτελείου, το οποίο συναντήσαμε πρώτο, προβληματισμένο, μουδιασμένο και αυτό. "Θέλω να φύγω από εδώ από τη δεύτερη ημέρα", είναι η πιο χαρακτηριστική ατάκα που ακούστηκε. Μένουν φυσικά εδώ και εργάζονται στα υψηλότερα επαγγελματικά στάνταρ για να χτιστεί η ομάδα της νέας σεζόν, ωστόσο η αγωνία για το μέλλον (μας) είναι μόνιμος σύντροφός τους τον τελευταίο καιρό.

Γυρίζοντας στο ξενοδοχείο, ραδιόφωνο με μουσική στο αυτοκίνητο. Διακοπή για το δελτίο ειδήσεων και... Ελλάδα. Καταλαβαίνεις κάποιες σκόρπιες λέξεις, για να ακούσεις στη συνέχεια ένα διαδηλωτή από το Σύνταγμα να λέει στα Αγγλικά: "Νιώθω προδομένος, ο ελληνικός λαός είναι προδομένος γιατί επέλεξε όχι".

Η ελληνική κρίση και στην κουβέντα μας με τον Σάκη Παντελιάδη. Φανερά προβληματισμένος και αυτός, δουλεύει με άκρως επαγγελματικό τρόπο στις προπονήσεις αλλά στα διαλείμματα η σκέψη πίσω στην πατρίδα. "Είναι δύσκολες στιγμές. Όλα τα παιδιά και περισσότερο εμείς οι Ελληνες το κουβεντιάζουμε συνέχεια μεταξύ μας. Ενημερωνόμαστε από το ίντερνετ αλλά και στα κανάλια στο εξωτερικό ακούμε συνεχώς για την κρίση στην Ελλάδα", μας αναφέρει.

Με το μυαλό στην πατρίδα...

Ανάμεσα στην μπάλα και την κρίση

Μοιραία, η πρώτη ημέρα στο Φένλο της Ολλανδίας κύλησε στο κλίμα των ημερών. Κάπως έτσι προφανώς θα κυλήσουν και οι επόμενες.

Ανάμεσα στις ασκήσεις που εκτελούν οι παίκτες του Αστέρα υπό τις οδηγίες του Στάικου Βεργέτη σε ελληνικά, αγγλικά και (άπταιστα) ισπανικά και τα capital controls. Ανάμεσα στα στοιχήματα μεταξύ των πορτιέρε για το ποιος θα βρει με σουτ από πολύ μακριά το δοκάρι, με τον Θεοδωρόπουλο να κερδίζει στη χθεσινή προπόνηση, και τις κοκορομαχίες στη Βουλή.

Ανάμεσα στον Γουάτο με σωματοδομή... Ντιντιέ Ντρογκμπά, τον σβούρα Μπερτόγλιο, το γλυκό αριστερό του Λανθαρότε και τις κρίσιμες ψηφοφορίες. Ανάμεσα στο πρώτο φιλικό απόψε στις 19:30 με την Ιστανμπούλ και την χρεωκοπία...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ