OPINIONS

Ήταν πάντα μοντέλο

Ήταν πάντα μοντέλο
INTIME SPORTS

Η εξήγηση για τη δεύτερη σερί ανατροπή του Αστέρα στο πρωτάθλημα, η κίνηση-ματ του Στάικου Βεργέτη στον Τούντορ και η μαγεία της απλότητας του Μπερτόγλιο. Γράφει ο Θοδωρής Κουνάδης.

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο τρεις εβδομάδες από το απόγευμα που ακούστηκε στο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ότι η ομάδα μοντέλο του Αστέρα μετατράπηκε σε οίκο ανοχής. Ένα σύνθημα τόσο ξένο για αυτόν τον σύλλογο που με οδήγησε και στη σχετική αρθρογραφία: Το ακούσαμε και αυτό. Τι συνέβη λοιπόν στo επόμενο διάστημα και οι κιτρινομπλέ έφτασαν σε δύο σπουδαίες ανατροπές απέναντι σε Γιάννενα και ΠΑΟΚ, μαζί με το ξέσπασμα-κυπέλλου στην Καλλονή;

Πολύ απλά ο Αστέρας παρέμενε μοντέλο ακόμα και στο διάστημα που τα ανεπιτυχή αποτελέσματα διαδέχονταν το ένα το άλλο. Μοντέλο για το πώς αντιδρά ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε μία τέτοια κατάσταση. Καμία βιασύνη, καμία σπασμωδική κίνηση, καμία απόφαση εν θερμώ. Τα θεμέλια στο οικοδόμημα των κιτρινομπλέ έχουν μπει εδώ και πολλά χρόνια και δεν απειλούνται από μαζεμένες στραβές.

Τον τελευταίο καιρό που ζω από πιο κοντά την ομάδα, και ειδικά στο διάστημα της προετοιμασίας της στην Ολλανδία, έχω βιώσει από πρώτο χέρι τη φιλοσοφία της. Και το καλοκαίρι χτίστηκε ένα νέο σύνολο, με τη σύμφωνη γνώμη προπονητή-διοίκησης, το οποίο τυγχάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης των ανθρώπων που αποφασίζουν για το σύλλογο. Αυτή η πίστη εκφράστηκε στο μέγιστο βαθμό όταν ήρθαν οι αναποδιές.

Παρά την πίεση των άσχημων αποτελεσμάτων, ο Στάικος Βεργέτης είχε την απαραίτητη ηρεμία να συνεχίσει τη δουλειά. Είδε την ομάδα να είναι καλύτερη στο χορτάρι και να "αυτοκτονεί" (Καλλονής, Παναιτωλικός), είδε ατομικά λάθη και ατυχίες να στοιχίζουν από πουθενά βαθμούς (Ξάνθη, Σπάρτα Πράγας), αλλά κυρίως δεν είδε την ομάδα που έφτιαχνε στην Ολλανδία λόγω των συνεχόμενων τραυματισμών. Ειδικά αυτοί των Μπερτόγλιο και Λανθαρότε στοίχισαν χωρίς να... φαίνεται, καθώς έγιναν στο ξεκίνημα της σεζόν. Ο κόσμος δεν πρόλαβε να δει τι μπορούν να προσφέρουν οι δυο τους.

Ματ στον Τούντορ, απελευθερώνοντας το "πυρηνικό όπλο"

Όσοι βέβαια περνάνε από αυτό το... στέκι, είχαν πάρει μία πρώτη ιδέα, ειδικά για το τι σημαίνει Μπερτόγλιο. Έγραφα από την Ολλανδία και εδώ αλλά και εδώ για το τι μπορεί να κάνει ο Αργεντινός όταν δέσει με την ομάδα. Μία χορταστική ιδέα πήρε και ο Τούντορ στο χορτάρι του Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με την κίνηση-ματ του Βεργέτη μετά το πρώτο ημίχρονο, όπου ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος και ο Μπερτόγλιο "μπλοκαρισμένος".

Ο Έλληνας τεχνικός γύρισε το 4-2-3-1 σε 3-5-2 περνώντας και τρίτο στόπερ στο παιχνίδι. Αυτόματα ανέβηκαν τα μπακ του Αστέρα, ειδικά ο δαίμονας Λούι, οι φιλοξενούμενοι έπρεπε να προσέχουν περισσότερο κόσμο στο κέντρο και κάπως έτσι ο Μπερτόγλιο βρέθηκε σε έναν ελεύθερο ρόλο-λουκούμι για την τεχνική του. Με απλές, αλλά μαγικές κινήσεις, απέφυγε δύο παίκτες του ΠΑΟΚ και ισοφάρισε σε 1-1. Η απλότητά του συνέχιζε να προκαλεί πονοκεφάλους όπως ο συνδυασμός με τον Λούι στην τεράστια ευκαιρία του Παπαδόπουλου (66') ή το "γλυκό" στημένο και την ευκαιρία του Κουρμπέλη (70').

Ο Κροάτης τεχνικός έβλεπε σε όλο το δεύτερο ημίχρονο τον Μπερτόγλιο να αλωνίζει αλλά και τον Λούι να προκαλεί ρήγματα και να απειλεί όπως στο 81'. Σε αυτή τη φάση κέρδισε κόρνερ ο Αστέρας και ο Μάσα το έστειλε συστημένο στο κεφάλι του Σανκαρέ για το 2-1. Σημειώστε και αυτό: Με τους πολλούς τραυματισμούς, ο Πάμπλο Μάσα έπαιζε συνεχώς και... σερνόταν. Τώρα που γύρισε ο... λαός, "έφαγε" πάγκο και έβαλε μυαλό. Όσες φορές μπαίνει ως αλλαγή, έχει διάθεση, όρεξη και πολύτιμη συμβολή στην επιθετική ανάπτυξη του Αστέρα. Να έβαζε και τα τετ-α-τετ...

Και τώρα... Europa

Ο Αστέρας γύρισε δύο σερί παιχνίδια στο πρωτάθλημα και επέστρεψε στην φυσική του θέση στην Ελλάδα, μέσα στην πεντάδα. Πλέον έχει μπροστά του το ματς με τον ΑΠΟΕΛ την Πέμπτη για να πάρει την πρώτη του νίκη στους ομίλους του Europa League, η οποία θα τον στείλει σε "τελικό"-πρόκρισης στην Πράγα. Το πόσο υπολογίζει την ομάδα του Στάικου Βεργέτη ο Τιμούρ Κετσπάγια, φάνηκε από το γεγονός ότι βρέθηκε για άλλη μία φορά σήμερα στις εξέδρες του Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Άλλωστε στο πρώτο παιχνίδι η κυπριακή ομάδα πήρε τη νίκη χωρίς να είναι καλύτερη.

Τι θα γίνει λοιπόν την Πέμπτη στο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης; Ό,τι και να γίνει στην Τρίπολη, ό,τι και να γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο με την ΑΕΚ την άλλη Κυριακή, ο Αστέρας θα συνεχίζει να λειτουργεί σε διαφορετική συχνότητα από τις περισσότερες ελληνικές ομάδες, μακριά από τα κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ