ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μαρσέλο: Ο κορυφαίος αριστερός μπακ όλων των εποχών θα παίξει στον Ολυμπιακό

Ο Μαρσέλο
Ο Μαρσέλο PAUL ELLIS/AFP

Ο Ολυμπιακός έκανε σεισμό, προκάλεσε το τσουνάμι Μαρσέλο και ο Θέμης Καίσαρης γράφει για τον GOAT αριστερό μπακ που θα φορέσει τα ερυθρόλευκα.

Τι βραδιά κι αυτή. Πάνω που ησύχασαν τα νερά από τα όργια του Γιάννη, έσκασε το κύμα με την είδηση του Μαρσέλο. Λίγες ώρες αργότερα έγινε τσουνάμι που ήρθε και σάρωσε τα πάντα.

Κι ακόμα σαρώνει. Η απόκτηση του Μαρσέλο από τον Ολυμπιακό δεν είναι από τις ειδήσεις που κάνουν θόρυβο, αλλά κρατάνε λίγο, μέχρι την επόμενη.

Το τσουνάμι που έσκασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής συνεχίζει ακόμα την πορεία του προς την ακτή.

Ο Μαρσέλο στον Ολυμπιακό. Στο “Καραϊσκάκης”. Στη Super League. Στα ελληνικά γήπεδα.

Ο κορυφαίος αριστερός μπακ στην ιστορία του ποδοσφαίρου θα παίξει με τα ερυθρόλευκα, θα γράψει συμμετοχές στη Super League.

Με τον Ρομπέρτο Κάρλος μεγαλώσαμε...

Ναι, ο GOAT της θέσης του. Μην έχετε αμφιβολίες. Μην αφήνετε το παρελθόν και τη νοσταλγία να σας κρατάνε γαντζωμένους σε πράγματα που δεν ισχύουν πια.

Ναι, με τον Ρομπέρτο Κάρλος μεγαλώσαμε όλοι. Με τα πόδια του, που ήταν σαν μπουκάλες οξυγόνου, με τις βολίδες που εξαπέλυαν, με τα πάνω-κάτω στη γραμμή, με το “δεν γίνεται” φάουλ. Με τις πιο φανταχτερές φανέλες του αθλήματος, τη λευκή της Ρεάλ και εκείνη της Βραζιλίας.

...αλλά τον ξεπέρασε ο Μαρσέλο

Αυτός ήταν ο κορυφαίος αριστερός μπακ που είχαμε δει, τον Ρομπέρτο Κάρλος λέγαμε όλοι. Μέχρι που τα άσπρα των μερένγκες και τα καναρινί της Σελεσάο τα έβαλε το παιδί με την αφάνα.

Αυτός, ο Μαρσέλο είναι ο GOAT των αριστερών μπακ. Όχι τώρα που έριξε αυλαία στη μυθική του καριέρα στη Ρεάλ. Ο Μαρσέλο είναι στην κορυφή εδώ και καιρό.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ασύγκριτα πιο πλήρης

Γιατί είναι ασύγκριτα πιο πλήρης ποδοσφαιριστής. Ο Ρομπέρτο Κάρλος είχε την ταχυδύναμη της θέσης και τη βολίδα στο χτύπημα της μπάλας. Ο Μαρσέλο κράτησε τα αθλητικά προσόντα και προσέθεσε κλάση εν στάσει.

Ναι, ο Μόντριτς και ο Κρόος είχαν τα ηνία στο κέντρο, ο Ρονάλντο ήταν η αιχμή και ο Ράμος ο βράχος που μπορούσε και να καθαρίζει στα δύσκολα. Ο Μαρσέλο ήταν ο go-to-guy όταν η Ρεάλ είχε απέναντί της μια άμυνα που την περίμενε.

Ένα δεκάρι στο αριστερό άκρο της άμυνας

Αυτός αποφάσιζε, αυτός είχε την μπάλα ψηλά στο γήπεδο, εκεί στη γωνία της μεγάλης περιοχής, για να φτιάξει, να δημιουργήσει για τη Ρεάλ.

Όχι ερχόμενος με ποδοβολητό από πίσω, όπως έκανε κάποτε ο Ρομπέρτο Κάρλος. Ο Μαρσέλο μπορούσε και τα έκανε εν στάσει. Σταματημένος, με την μπάλα στα πόδια, να αποφασίσει, να παίξει, να συνδυαστεί.

Απαράμιλλη τεχνική, φοβερά χτυπήματα, διάβασμα του παιχνιδιού και των συνθηκών, φανταστικός απέναντι στα “πούλμαν” όταν τα έβρισκε απέναντί της η Ρεάλ. Ένα δεκάρι που παίζει στο αριστερό άκρο της άμυνας.

Ο ρόλος στον τελικό του 2014, στο 10ο της Ρεάλ

Το 2014 ο πάντα συντηρητικός Αντσελότι δεν τον είχε βασικό στα νοκ-άουτ του Champions League. Στην ενδεκάδα ήταν ο Κοεντράο, ο Μαρσέλο ήταν στον πάγκο σε όλη την πορεία της Ρεάλ στα διπλά παιχνίδια.

Και στον τελικό με την Ατλέτικο ο Κοεντράο ξεκίνησε, ο Μαρσέλο έμεινε στον πάγκο. Αλλά με το ματς στο 0-1 και την ομάδα του Σιμεόνε να αμύνεται μαζικά, ο Μαρσέλο ήταν η πρώτη αλλαγή του Αντελότι.

Ο Ράμος έσωσε την παρτίδα στο 94’, αλλά ο Βραζιλιάνος με τον Ντι Μαρία ήταν εκείνοι που άνοιξαν την Ατλέτι από τα αριστερά, με τον Μαρσέλο να κάνει με ατομική ενέργεια και το 3-1.

Ηγέτης, αρχηγός, θρύλος

Από τότε δεν υπήρξε ποτέ ξανά αμφισβήτηση για το ποιος πρέπει να παίζει στα αριστερά της Βασίλισσας. Από τότε ο Μαρσέλο έδειχνε κάθε χρόνο γιατί είναι ο πληρέστερος, ο καλύτερος αριστερός μπακ όλων των εποχών.

To 2015-16 έγινε 2ος αρχηγός, πίσω από τον Σέρχιο Ράμος, γιατί όλοι πλέον είχαν καταλάβει πως κάτω από την αφάνα δεν βρίσκεται ένας χαβαλές, αλλά μια προσωπικότητα, μια ηγετική παρουσία και στο γήπεδο και στα αποδυτήρια.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κι όταν ο Ράμος αποχώρησε το καλοκαίρι του 2021, ο Μαρσέλο έγινε ο πρώτος αρχηγός της Ρεάλ. Ο πρώτος ξένος που πήρε το περιβραχιόνιο μετά το 1904. Τόσο μεγάλος, τόσο σπουδαίος.

Πήγε παιδί και έφυγε θρύλος. Πέντε Champions League, έξι πρωταθλήματα, 546 παιχνίδια. Πήγε στα 18, έφυγε στα 34.

Το κίνητρο και η νοοτροπία

Προφανώς και δεν είναι στην ακμή του, αλλιώς δεν θα ερχόταν στον Ολυμπιακό. Προφανώς και έχει ακόμα κίνητρο, αλλιώς θα πήγαινε να γίνει ατραξιόν στην Αραβία και στο MLS.

Δεν πήγε, έρχεται στην Ελλάδα. Και δεν θα ερχόταν αν ο Ολυμπιακός δεν προλάβαινε να τον δηλώσει στην ευρωπαϊκή λίστα. Οι δύο πλευρές τα είχαν βρει, αλλά το deal δεν θα είχε αίσιο τέλος χωρίς την Ευρώπη.

Ο Βραζιλιάνος δεν θα ερχόταν για να παίξει μόνο στην Ελλάδα, ήθελε την πρόκληση του Europa, ήθελε ξανά τα ταξίδια και τις ευρωπαϊκές έδρες. Κάτι λέει και αυτό για τη νοοτροπία του.

Δεν βασίζει πάνω του τα πάντα

Και όχι, κανείς δεν βάζει το χέρι στη φωτιά για την αγωνιστική του κατάσταση, για το πως θα βγάζει το πάνω-κάτω, για το πόσα παιχνίδια μπορεί να πάρει.

Αυτά θα τα δείξει το χορτάρι. Όμως ο Ολυμπιακός δεν τον φέρνει για να στηρίξει πάνω του τα πάντα, όπως έκανε πχ ο Παναθηναϊκός με τον Εσιέν. Οι ερυθρόλευκοι είχαν ήδη καλό ρόστερ και πριν γίνουν παγκόσμιο πρωτοσέλιδο με τον Μαρσέλο, έχουν ήδη έναν προπονητή που δείχνει από νωρίς ότι μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της ομάδας.

Ο Μαρσέλο είναι ένα κερασάκι, αλλά απ’αυτά που συμβαίνουν πολύ, πολύ σπάνια. Ένας ήταν ο Ριβάλντο, ένας τώρα κι ο Μαρσέλο.

Όπως κανένας άλλος

Τι θα προσφέρει; Θα είναι υγιής; Θα τρέχει; Θα δούμε. Ο,τι κι αν συμβεί, ένα είναι σίγουρο. Όταν η μπάλα κατευθυνθεί προς το μέρος του, θα την κατεβάσει όπως κανένας άλλος στο πρωτάθλημα.

Όπως κανένας άλλος που θα παίξει φέτος στη Super League. Ή όπως κανένας άλλος που έχει παίξει ποτέ στο παρελθόν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο,τι κι αν συμβεί, ένα είναι σίγουρο. Όταν ο Μαρσέλο παίξει με τα ερυθρόλευκα σε επίσημο παιχνίδι, οι φίλοι της ομάδας θα μπορούν να λένε πως ο κορυφαίος στη θέση του στην ιστορία του ποδοσφαίρου έπαιξε στον Ολυμπιακό.

Δεν αρκεί αυτό;

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΑΡΣΕΛΟ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ