ΑΕΚ

Η βραδιά που τελείωσε το "αυτό δεν είναι ΑΕΚ"

Η βραδιά που τελείωσε το "αυτό δεν είναι ΑΕΚ"

Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για την ΑΕΚ που πάσχιζε να γίνει αυτό που ήταν, για το πρωτάθλημα του 2023 που δεν έχει ομοιότητες με του 2018 και για το σύγχρονο ποδόσφαιρο που αρμόζει στην ιστορία της.

"The Eagle has landed". Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που ακούστηκαν από ανθρώπινο στόμα στη Σελήνη. Δεν ήταν η ατάκα για το μικρό βήμα ενός ανθρώπου και το μεγάλο άλμα της ανθρωπότητας, όχι: αυτό το εκστόμισε ο Άρμστρονγκ όταν βγήκε από το σκάφος και πάτησε στο έδαφος.

"Ο αετός πάτησε στο έδαφος", αυτή ήταν η ατάκα όταν ο Άρμοστρονγκ ενημέρωσε τη βάση στον Χιούστον πως το σκάφος προσεληνώθηκε με ασφάλεια, βρίσκεται στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η ΑΕΚ πάσχιζε να γίνει πάλι αυτό που ήταν

Θα μπορούσε εύκολα να είναι η ατάκα στα χείλη κάθε φίλου της ΑΕΚ σήμερα το πρωί. Ο αετός πάτησε στο έδαφος, το ταξίδι ολοκληρώθηκε.

Τότε, το μακρινό 1969 το ταξίδι ήταν προς το άγνωστο, ο στόχος ήταν το ονειρικό ξένο έδαφος: να βρεθεί ο άνθρωπος εκεί που δεν βρέθηκε ποτέ, μακριά από τη γη, έξω από το σπίτι του, σε ξένο τόπο.

Για την ΑΕΚ, ο στόχος δεν ήταν να πάει κάπου που δεν είχε φτάσει ποτέ, αλλά κάτι πιο απλό. Να επιστρέψει. Η ΑΕΚ δεν πάσχιζε να γίνει κάτι νέο, αλλά να γίνει πάλι αυτό που ήταν.

Δεν ήταν ΑΕΚ, ακόμα και στις χαρές

Για σχεδόν 20 χρόνια, η Ένωση ήταν κάτι άλλο. Έμοιαζε με ΑΕΚ, δεν ήταν ΑΕΚ. Το έβλεπε κάποιος απ' έξω, το ένιωθε όποιος ανήκει στον οργανισμό της.

Όταν έχανε, όταν ταλαιπωριόταν, όταν ντροπιαζόταν με υποβιβασμούς, η ατάκα ήταν σχεδόν πάντα ίδια: αυτό δεν είναι ΑΕΚ. Η πικρή αλήθεια είναι πως "δεν ήταν ΑΕΚ" ούτε στις νίκες.

Γιατί ακόμα κι όταν νικούσε, η ΑΕΚ το έκανε μακριά από το γήπεδό της. Γιατί ακόμα κι όταν χαμογελούσε, η ΑΕΚ το έκανε με άλλο ποδόσφαιρο από αυτό που της αρμόζει.

Η έδρα

Τώρα; Τώρα δεν υπάρχουνε διόδια. Τώρα η ΑΕΚ ζει και αναπνέει εκεί που πρέπει, σπίτι της. Από τις 3 Οκτωβρίου, από εκείνο το ιστορικό 4-1 με τον Ιωνικό, η ΑΕΚ παίζει ξανά στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι φίλοι της έχουν τη διπλή χαρά: βλέπουν επιτέλους την ομάδα τους να αγωνίζεται στη φυσική έδρα της και ταυτόχρονα αυτή η έδρα να είναι το πιο σύγχρονο γήπεδο της χώρας.

Η εικόνα στο χορτάρι

Τώρα στο χορτάρι δεν υπάρχει ποδοσφαιρικός κλεφτοπόλεμος. Η ΑΕΚ δεν παίζει για "κλέψει" αποτέλεσμα, δεν πασχίζει για υπερβάσεις με ψυχή και τσαμπουκά.

Τώρα η ΑΕΚ παίζει ως ανώτερη, παντού και πάντα. Και με τους μικρούς και στα ντέρμπι. Και στην έδρα της και εκτός έδρας. Εκείνη είναι που επιβάλλει το παιχνίδι της, εκείνη που πιέζει πιο έντονα από κάθε άλλη ομάδα, εκείνη που "κατασκηνώνει" στην περιοχή των αντιπάλων.

Άλλο πρωτάθλημα από του 2018

Η ΑΕΚ είναι πρωταθλήτρια, όπως ήταν και το 2018. Και τότε ήταν πρώτη και τότε η πρωτιά ήρθε λίγο πριν τη γραμμή του τερματισμού. Και κάπου εδώ τελειώνουν οι ομοιότητες με τον τίτλο του 2018.

Η Ένωση τότε ήταν ακόμα "πρόσφυγας", ενώ τώρα παίζει στην OPAP Arena. Η ΑΕΚ τότε το πήρε στις λεπτομέρειες, ενώ τώρα είναι πρωταθλήτρια με ξεκάθαρη ανωτερότητα.

The eagle has landed

Ίσως μετά από χρόνια, οι δύο "βούλες" να μοιάζουν ίδιες. Πρωτάθλημα το 2018, πρωτάθλημα και το 2023. Για όσους είναι παρόντες, είναι σαφές πως η ΑΕΚ πριν πέντε χρόνια πέτυχε απλώς κάτι σπουδαίο, να πάρει το πρωτάθλημα.

Να "ξεπλύνει" ίσως με αυτόν τον τρόπο την ντροπή του υποβιβασμού το 2013.

Δέκα χρόνια μετά τον υποβιβασμό και πέντε μετά το πρωτάθλημα, ο φετινός τίτλος είναι πολλά περισσότερα. Η ΑΕΚ αγωνίζεται εκεί που πρέπει, παίζει όπως αρμόζει στην ιστορία της και είναι πρώτη ως η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, αυτή που έπαιξε το καλύτερο, το πιο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Η ΑΕΚ επέστρεψε, the eagle has landed.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ