CHAMPIONS LEAGUE

Έρχεται το φιάσκο με το εκτός έδρας γκολ σε Champions League και Europa

Απόγνωση του Γκουαρδιόλα στον πάγκο της Σίτι
Απόγνωση του Γκουαρδιόλα στον πάγκο της Σίτι AP

Champions League και Europa επιστρέφουν και μαζί τους έρχεται το φιάσκο της σεζόν. Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για τις προκρίσεις που θα κριθούν με εκτός έδρας γκολ χωρίς έδρες.

Έφτασε η ώρα που γλυκαίνει τους χειμώνες. Η επιστροφή του Champions League και του Europa με το καλό πιάτο, αυτό των νοκ-άουτ αγώνων.

Το σεντόνι αρχίζει να κουνιέται ξανά, με την αρχή στα Μπαρτσελόνα - Παρί και Λειψία - Λίβερπουλ, ενώ επιστρέφει και το Europa με τη μεγάλη μάχη του Ολυμπιακού με τη PSV (Πέμπτη 18/02, 19.55, COSMOTE SPORT 2 HD).

Βέβαια, με τα γήπεδα ακόμα άδεια, οι μάχες μοιάζουν να χάνουν τη σημασία τους. Πάνε μήνες πια, το συνηθίσαμε κι αυτό, αλλά χωρίς να έχει πάψει να επηρεάζει την παρακολούθηση των μεγάλων αγώνων.

Ο,τι βλέπουμε είναι χωρίς κόσμο, όχι μόνο το Champions League και το Europa.

Μόνο που οι διοργανώσεις της UEFA έχουν έξτρα προβλήματα λόγω της πανδημίας. Προβλήματα που σύντομα θα εξελιχθούν σε φιάσκο. Γιατί; Ας τα δούμε ένα-ένα.

ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΑ ΓΗΠΕΔΑ

Αρκετά από τα παιχνίδια των νοκ-άουτ δεν θα γίνουν στις έδρες των ομάδων, γιατί αυτό είναι η καλύτερη λύση για τα προβλήματα που προκαλούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα κάθε χώρας.

Το Λειψία - Λίβερπουλ και το Γκλάντμπαχ - Σίτι θα γίνουν στη Βουδαπέστη, το Ατλέτικο - Τσέλσι θα γίνει στο Βουκουρέστι. Το Μπενφίκα - Άρσεναλ θα γίνει στη Ρώμη, το Σοσιεδάδ - Γιουνάιτεντ στο Τορίνο, το Μόλντε - Χόφενχάιμ στη Βιγιαρεάλ και το Βόλφσμπεργκ - Τότεναμ στη Βουδαπέστη και αυτό.

Δεν φτάνει που οι ομάδες δεν έχουν τον κόσμο τους, κάποιες θα αναγκαστούν να παίξουν και σε ουδέτερο. Θα υποχρεωθούν να κάνουν δύο ταξίδια, ένα για το “εντός έδρας” κι ένα για το εκτός.

Μικρό το κακό, θα πει κάποιος. Κόσμος στο γήπεδο δεν υπάρχει ούτως ή άλλως, άρα δεν υπάρχει η δύναμη της έδρας. Δεν πειράζει να παίξεις σε άλλο γήπεδο κι εντάξει, τα ταξίδι είναι αναγκαία ταλαιπωρία, πανδημία ζούμε, τι να κάνουμε.

ΚΑΙ ΟΙ ΡΕΒΑΝΣ ΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΑ

Η φάση όμως δεν σταματάει εκεί. Γιατί αρκετά ζευγάρια θα παίξουν σε ουδέτερο και τα δύο παιχνίδια. Η Μπενφίκα θα “υποδεχθεί” την Άρσεναλ στη Ρώμη και στη ρεβάνς οι Λονδρέζοι θα “υποδεχθούν” τους Πορτογάλους στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σε άλλα ματς. Για τη Γερμανία ένα ταξίδι στην Αγγλία συνεπάγεται υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών μετά την επιστροφή. Ήδη λοιπόν αναζητούνται έδρες για να παίξουν τις ρεβάνς η Λίβερπουλ και η Σίτι.

Άρα το Λειψία - Λίβερπουλ και το Γκλάντμπαχ - Σίτι θα γίνουν στη Βουδαπέστη και οι ρεβάνς θα γίνουν κι αυτές σε ουδέτερα. Το ίδιο λογικά θα ισχύσει και για το Βόλφσμπεργκ - Τότεναμ.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΓΚΟΛ ΧΩΡΙΣ ΕΔΡΑ;

Κι εδώ έρχεται η συνειδητοποίηση. Θα προκριθούν ομάδες χάρις στον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ για αγώνες που θα γίνουν σε ουδέτερα. Έδρα δεν θα υπάρχει στο πρώτο ματς, έδρα δεν θα υπάρχει ούτε στο δεύτερο.

Κόσμος δεν θα υπάρχει σε κανένα από τα δύο ματς, στην έδρα της δεν θα αγωνιστεί καμία ομάδα, αλλά παρόλα αυτά είναι πολύ πιθανό πως θα δούμε πρόκριση να κρίνεται στο εκτός έδρας γκολ.

Γιατί; Γιατί είναι πιο δύσκολο για τη Λίβερπουλ να σκοράρει απόψε στη Βουδαπέστη από ότι θα είναι για τη Λειψία; Γιατί να ανταμειφθεί στη ρεβάνς ένα γκολ των Γερμανών από τη στιγμή που δεν θα μπει στο γεμάτο Άνφιλντ;

ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ

Ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ είναι ούτως ή άλλως στο επίκεντρο εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Κατηγορείται ως αναχρονιστικός, βγαλμένος από εποχές και συνθήκες που δεν υπάρχουν πια στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Από την άλλη βέβαια, προσφέρει τις μεγαλύτερες συγκινήσεις. Χάρις σε αυτόν ένα γκολ μπορεί να πάρει την πρόκριση από τη μία ομάδα και να τη δώσει στην άλλη. Μόνο με τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ γίνεται αυτό.

Η UEFA ΤΟ ΑΦΗΣΕ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ

Αλλά τώρα δεν έχουμε κόσμο. Και σε αρκετά ζευγάρια δεν θα έχουν καν έδρες. Θα γίνει τώρα, στους 16 του Champions League και στους 32 του Europa, θα γίνει και στις επόμενες φάσεις.

Προφανώς και η UEFA δεν θα μπορούσε να αλλάξει τον κανονισμό για μεμονωμένα παιχνίδια. Και δεν θα της ήταν εύκολο να πει “τον καταργούμε για φέτος, μέχρι να μπει ξανά ο κόσμος στα γήπεδα”. Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό, ούτε αν θα συμβεί ταυτόχρονα για όλες τις χώρες.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΞΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ;

Το πράγμα αφέθηκε όπως είναι. Εσείς μπορεί να είστε έτοιμοι για τις μεγάλες μάχες. Είστε έτοιμοι να δείτε πρόκριση και αποκλεισμό μετά από δύο ματς που θα λήξουν 0-0 και 1-1;

Χωρίς νίκη, μια ομάδα θα περάσει και μία θα αποκλειστεί μετά από δύο ισοπαλίες σε ουδέτερα γήπεδα χωρίς θεατές. Γιατί να μην παίξουν παράταση;

Photo Credits: ⓒ 2020 Michael Regan/Associated Press

TAGS CHAMPIONS LEAGUE EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ