STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Το ΑΕΚ - Ολυμπιακός σε μία φράση: Για να γίνεις βασιλιάς στη ζούγκλα, πρέπει να σκοτώσεις το λιοντάρι

Ο Κώστας Φορτούνης στη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ στην OPAP Arena
Ο Κώστας Φορτούνης στη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ στην OPAP Arena INTIME SPORTS

Η κλάση των Φορτούνη - Μπακαμπού και αυτό που δεν αντέχει η ΑΕΚ. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στην OPAP Arena και εξηγεί γιατί είναι το μεγαλύτερο αποτέλεσμα της κανονικής διάρκειας της Super League.

Δεν γίνεται αλλιώς. Για να γίνεις βασιλιάς στη ζούγκλα, πρέπει να σκοτώσεις το λιοντάρι. Κι αν προσπαθήσεις και δεν τα καταφέρεις, το λιοντάρι παραμένει βασιλιάς.

Η ΑΕΚ περίμενε τον Ολυμπιακό στην OPAP Arena. Με νίκη στο γήπεδό της, η Ένωση θα έκλεινε την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος στην πρώτη θέση και θα έστελνε τους ερυθρόλευκους στο -9 από την κορυφή.

Όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά είδε τους ερυθρόλευκους να φεύγουν θριαμβευτές με 3-1. Το λιοντάρι του Ολυμπιακού είναι εδώ. Δεν μπαίνει "σκοτωμένο" στο -9 στα play-offs, αλλά με αίμα στα δόντια από την τριάρα στη Φιλαδέλφεια και πάνω απ'όλα ζωντανό: μόλις στο -3 από την ΑΕΚ στο -5 από τον Παναθηναϊκό.

Η διαφορά υπέρ του Ολυμπιακού

Στο τέλος της βραδιάς τα expected goals είναι μοιρασμένα: από 0.90 για ΑΕΚ και Ολυμπιακό.

Οι τελικές και τα expected goals στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός
Οι τελικές και τα expected goals στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός


Όμως δεν αρκεί η ματιά στο σύνολο, αλλά και στον τρόπο που γράφτηκε η ιστορία. Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε μόνο έξι τελικές για να "μαζέψει" το 0.90, ενώ η ΑΕΚ το "βρήκε" μετά από 15 προσπάθειες.

Η Ένωση είχε την ποσότητα των ευκαιριών, αλλά ο Ολυμπιακός είχε μακράν τις πιο απειλητικές στιγμές. Κι ο κανόνας λέει πως αν τα xG δύο ομάδων είναι ισοδύναμα, τότε συνήθως κερδίζει η ομάδα που τα "μάζεψε" με λιγότερες τελικές.

Η ασύλληπτη ποιότητα από Φορτούνη - Μπακαμπού στο 0-2

Και μπορεί οι ερυθρόλευκοι να στάθηκαν τυχεροί στο αυτογκόλ του Μουκουντί που άνοιξε το σκορ, αλλά ποιος μπορεί να πει το ίδιο για αυτά που ακολούθησαν;

Το 0-2 είναι μαγικό. Η πάσα του Φορτούνη με τη μία συγκεντρώνει όλη την τεχνική ποιότητα και το υψηλό ποδοσφαιρικό IQ του Έλληνα άσου.

Η υποδοχή του Μπακαμπού με τις δύο επαφές με το δεξί και το πειστικό τελείωμα με το αριστερό θύμισαν Ντρογκμπά.

Θα είναι λάθος να δει κανείς το γκολ και να ψάξει τι δεν έκαναν καλά οι παίκτες της ΑΕΚ. Η μπάλα δεν θα κατέληγε ποτέ στα δίχτυα αν Φορτούνης και Μπακαμπού δεν ενεργούσαν τέλεια.

Ο Σιμάνσκι μπορεί να είχε προλάβει να κλείσει τον Φορτούνη ή να του κάνει φάουλ αν ο άσος του Ολυμπιακού δεν πάσαρε με τη μία, ο Βίντα μπορεί να είχε προλάβει να κόψει ή έστω να κλείσει τον Μπακαμπού αν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος δεν έπαιρνε άψογα την μπάλα μπροστά του.

Η στιγμή του Κανός

Η αντεπίθεση εκτελέστηκε με πολύ υψηλή ποδοσφαιρική ποιότητα, ενώ το ίδιο (με χαμηλότερο βαθμό δυσκολίας) έγινε και στο 0-3, όπου οι πρωταγωνιστές του 2ου γκολ συνεργάστηκαν για να "ταϊσουν" τον Κανός που τελείωσε το ματς.

Τι άκουσε κι ο Ισπανός μετά το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό. Κάποτε θα καταλάβουμε ότι σκληρή κριτική αξίζουν μόνο αυτοί που δεν έχουν καν ευκαιρίες, οι επιθετικοί που τελειώνουν το ματς χωρίς να απειλήσουν ουσιαστικά.

Όλοι μπορούν να χάσουν τα άχαστα, όλοι μπορούν να βάλουν αυτά που δεν μπαίνουν. Το θέμα στη διάρκεια είναι να απειλείς με συνέπεια, να είσαι "εκεί". Κι ο Κανός είναι.

Δεν του μπήκαν τα αρκετά που έχασε με τον Παναθηναϊκό, του μπήκε το ένα που βρήκε απέναντι στην ΑΕΚ.

Τι λέει η κεφαλιά του Μουκουντί

Στο τρίτο γκολ τελείωσαν όλα. Ο Ολυμπιακός δεν γινόταν να χάσει το διπλό, ούτε με την αποβολή του Μπιέλ ή το σουτ-προσευχή του Τσούμπερ που μείωσε σε 1-3.

Η κεφαλιά του Μουκουντί ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία της ΑΕΚ κι αυτό λέει αρκετά: ήρθε στο 85', με το ματς στο 1-3, με τον αντίπαλο να παίζει με δέκα, από τον στόπερ που έμεινε στην περιοχή μετά από στατική φάση.

Η Ένωση έκανε ξανά αυτά που κάνει καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα στο φετινό πρωτάθλημα: ήταν διαρκώς στην περιοχή, με τις ενέργειες στο "κουτί" να είναι 28-8 υπέρ της.

'Ομως δεν βρήκε ποτέ τις καθαρές ευκαιρίες που είχε ο Ολυμπιακός στην κόντρα, ούτε κατάφερε να τον πληγώσει στις δικές της στιγμές στο πρώτο ημίχρονο με τον Αραούχο.

Αυτό που δεν αντέχει η ΑΕΚ και το καθαρό μυαλό

Σίγουρα της έλειψε ο Λιβάι Γκαρσία, αλλά περισσότερο της έλειψε η σιγουριά στο κέντρο της άμυνας. Βίντα και Μουκούντι είχαν ταυτόχρονα μια πολύ κακή μέρα στη δουλειά.

Δεν φάνηκε μόνο στα τρία γκολ, αλλά κι από το πρώτο μέρος, στη φάση του Μουκουντί με τον Κανός στην αρχή του ματς και στο κλέψιμο του Μπακαμπού στον Βίντα που έβγαλε τον φορ του Ολυμπιακού φάτσα με τον Αθανασιάδη στο 34'.

Ο τρόπος παιχνιδιού της ΑΕΚ προϋποθέτει έλεγχο των μακρινών μπαλιών του αντιπάλου κι αυτό η ομάδα του Αλμέιδα δεν το είχε σε κανένα σημείο του αγώνα.

Όπως δεν είχε και καθαρό μυαλό μετά το 0-1: η Ένωση αντιμετώπισε το αυτογκόλ του Μουκουντί λες και ήρθε στο 85' και όχι στο 50'. Το γρήγορο έγινε βιαστικό, η ένταση έγινε τσαπατσουλιά.

Το μεγαλύτερο αποτέλεσμα της κανονικής διάρκειας

Κανένα άλλο αποτέλεσμα της φετινής Super League δεν είχε τη βαρύτητα του 1-3 της τελευταίας αγωνιστικής. Όχι μόνο γιατί αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού στη σεζόν ή γιατί οι ερυθρόλευκοι θα πιστωθούν την πρώτη ήττα της ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο.

Το εμφατικό διπλό της ομάδας του Μίτσελ κράτησε ζωντανό το λιοντάρι του Ολυμπιακού. Ούτως ή άλλως στα play-offs θα κρίνονταν όλα, όμως οι ερυθρόλευκοι μπαίνουν σε αυτά με τη μεγαλύτερη φετινή τους νίκη, στο -5 αντί για το -9, με τον κόσμο τους να τους αποθεώνει στον Ρέντη και την ομάδα του Αλμέιδα να χάνει την πρώτη θέση από τον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν "σκοτώθηκε" από την ΑΕΚ, αλλά σήμερα νιώθει δικαιωματικά πιο ισχυρός από ποτέ άλλοτε στη σεζόν. Η Ένωση θα πρέπει πλέον να σκοτώσει το λιοντάρι στα play-offs.

Παρακολουθήστε τη μαραθώνια Game Night για το μεγάλο ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακός κι όλη τη δράση της τελευταίας αγωνιστικής:

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ