ΑΕΚ

Η ΑΕΚ πήρε το νταμπλ με 10 παίκτες, γιατί όταν έπαιζε με 11 δεν είχε καμία σχέση με τους άλλους

Η ΑΕΚ πήρε το νταμπλ με 10 παίκτες, γιατί όταν έπαιζε με 11 δεν είχε καμία σχέση με τους άλλους
INTIME SPORTS

Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει πως η ΑΕΚ πήρε την αποβολή του Ρότα και τη μετέτρεψε από καταδίκη στην απόλυτη δόξα.

Η αδικαιολόγητη ανοησία του Ρότα μόλις στο 6' άλλαξε τις ισορροπίες στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας Novibet. Η ΑΕΚ έμεινε με 10, ήταν υποχρεωμένη να αγωνιστεί για σχεδόν όλο το παιχνίδι με παίκτη λιγότερο.

Η αποβολή που θα ήταν καταδίκη...

Η αποβολή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η καταδίκη της Ένωσης. Η στιγμή που άλλαξε το σκηνικό, που έφερε την πρωταθλήτρια από φαβορί να είναι το αουτσάιντερ του τελικού, που τελικά έχασε το ματς.

Μια αποβολή που χάλασε το όνειρο του νταμπλ, που έδωσε στον ΠΑΟΚ το Κύπελλο και άφησε την ΑΕΚ με πικρή γεύση στο τελευταίο ματς της σεζόν.

...έγινε η απόλυτη δόξα

Αυτό ήταν το πιο πιθανό σενάριο, αλλά δεν το είδαμε ποτέ. Η αποβολή όχι μόνο δεν καταδίκασε την ΑΕΚ, όχι μόνο δεν της στέρησε το νταμπλ, αλλά την δόξασε με έναν τρόπο που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν γίνει η σέντρα του τελικού.

Διότι όπως κι αν έπαιρνε η ΑΕΚ το Κύπελλο, το νταμπλ θα ήταν από μόνο του ιστορική στιγμή. Μόλις το τρίτο νταμπλ της ιστορίας της, το πρώτο για τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών τους που δεν έζησαν ή δεν θυμούνται το 1978.

Αλλά να το πάρει έτσι; Με αποβολή στο 6ο λεπτό; Με παίκτη λιγότερο για όλο το ματς, για 90 λεπτά αν μετρήσουμε και τις καθυστερήσεις;

Αυτό δεν είναι "απλή" δόξα, αυτό δεν είναι "απλό" νταμπλ, όσο "απλό" μπορεί να είναι για μια ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα και το Κύπελλο.

Αυτό άγγιξε τα όρια του μύθου, με έναν τρόπο που δεν έχουμε δει ξανά σε τελικό Κυπέλλου.

Αυτά τα κάνουν μόνο πολύ ανώτερες ομάδες

Ναι, με δέκα το πήρε και ο Ολυμπιακός το 1999 στον τελικό απέναντι στον Παναθηναϊκό και τότε με 2-0. Δεν ήταν λίγοι που στο γκολ του Φερνάντες θυμήθηκαν εκείνο του Οφορίκουε. Αλλά, τότε η αποβολή του Αμανατίδη ήταν στο 32', ενώ τώρα του Ρότα ήταν στο 6'.

Και τότε ήταν ιστορικό αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός και τώρα μυθικό ήταν αυτό που είδαμε από την ΑΕΚ στον Βόλο.

Πάνω απ'όλα, μια ισχυρή πιστοποίηση ανωτερότητας. Δεν το κάνεις αυτό αν απλώς είσαι καλή ομάδα. Πρέπει να είσαι πραγματικά πολύ καλή ομάδα, εμφανώς και ξεκάθαρα ανώτερη από τον αντίπαλο.

Αυτό που ήταν το 198-99 ο Ολυμπιακός: εμφανώς ανώτερος από τον Παναθηναϊκό και έκανε νταμπλ παίζοντας με 10. Αυτό που ήταν το 2022-23 η ΑΕΚ του Αλμέίδα και έκανε νταμπλ παίζοντας με 10.

Με δύο τετράδες και τον Λιβάι

Χωρίς καν να φανεί ότι υπέφερε πολύ. Χωρίς φοβερές αλχημείες. Ο Πινέδα ήρθε δεξιά, όπως τον είδαμε να κάνει και στη Λεωφόρο απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Δύο τετράδες, με τον Λιβάι στην κορυφή. Ο Τσούμπερ αριστερά, ο Ελίασον στα δεξιά και ο φοβερός Γκατσίνοβιτς δίπλα στον Σιμάνσκι στο κέντρο.

Έπρεπε να μείνει με 10 για να μην είναι το απόλυτο αφεντικό

Και είναι φοβερό να σκεφτείς κανείς πως έπρεπε να μείνει με παίκτη λιγότερο, για να δούμε την ομάδα του Αλμέιδα να πέφτει τόσο χαμηλά στο γήπεδο.

Δεν το έκανε σε κανένα ματς του πρωταθλήματος, δεν το έκανε απέναντι σε κανέναν αντίπαλο. Η ΑΕΚ δεν έπαιξε έτσι ούτε στο "Καραϊσκάκης", ούτε στη Λεωφόρο, ούτε στην Τούμπα.

Υποχρεώθηκε να κάνει με 10 παίκτες αυτό που δεν έκανε ποτέ με 11: να αφήσει την μπάλα στον αντίπαλο, να απαρνηθεί τον ρόλο τους πρωτοβουλίας, να μαζευτεί κοντά στη δική της μεγάλη περιοχή.

Χωρίς να υποφέρει

Ναι, προφανώς και θα είχε ευκαιρίες ο ΠΑΟΚ, εννοείται πως η Ένωση θα χρειαζόταν και λίγη τύχη για να τα καταφέρει. Αυτό είχε κυρίως στο δοκάρι του Σάστρε στο πρώτο ημίχρονο και στο πλασέ του Αουγκούστο που έφυγε άουτ στο 77', τη μοναδική φορά που η ομάδα του Λουτσέσκου έπαιξε κάθετα.

Αλλά δύο στιγμές δεν συνιστούν πολιορκία και στιγμές αγωνίας. Η ΑΕΚ ούτε τρομοκρατήθηκε, ούτε υπέφερε.

Άλλο στιλ, ίδια προσόντα

Μπορεί να υποχρεώθηκε να αγωνιστεί με έναν τρόπο που δεν της αρέσει, αλλά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία ήταν εκεί: ένταση, συνοχή, ομοιογένεια, θάρρος, χαρακτήρας, πίεση.

Η ΑΕΚ στον τελικό δεν είχε την αγωνιστική συμπεριφορά που είχε όλη τη σεζόν, αλλά κράτησε όλα τα υπόλοιπα.

Είχε και τη μεγαλύτερη ευκαιρία

Έτσι η κόκκινη κάρτα δεν ήταν καταδίκη, αλλά δόξα άνευ προηγουμένου. Η ΑΕΚ πήρε το Κύπελλο με 10 παίκτες, σε ένα ματς που κατάφερε να προηγηθεί με παίκτη λιγότερο, να κρατήσει το μηδέν με παίκτη λιγότερο και να βάλει και 2ο στις καθυστερήσεις.

Κερασάκι, η σκέψη πως όχι μόνο ο ΠΑΟΚ δεν έχασε τα άχαστα, αλλά η Ένωση ήταν αυτή που πρόλαβε με 11 παίκτες να έχει και τη μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα, εξ επαφής με τον Λιβάι στα πρώτα λεπτά του αγώνα.

Μια τεράστια ευκαιρία στο 11vs11, ένα γκολ από στημένη φάση με παίκτη λιγότερο και μια "ζωγραφιά" στην αντεπίθεση, για να έρθει το ξέσπασμα στο φινάλε.

Με παίκτη λιγότερο για σχεδόν όλο το ματς, δεν γίνεται να νικήσεις πιο άνετα απ'αυτό. Και η φετινή ΑΕΚ το έκανε. Γιατί όταν έπαιζε με 11, ήταν εμφανώς ανώτερη απ' όλους.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ