OPINIONS

Πένθος στην Κομοτηνή, με παρελθόν

Πένθος στην Κομοτηνή, με παρελθόν
INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Λεμονίδης θυμάται ιστορίες από το "Ελ Θράκικο" απαντώντας σε όσους πίστευαν ότι το ματς της Καθαράς Δευτέρας δεν θα ήταν τόσο... "καθαρό". "Η Ξάνθη για τον Πανθρακικό είναι ό,τι για τον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός", τονίζει χαρακτηριστικά.

"Έλα μωρέ το ματς γίνεται Καθαρή Δευτέρα" έλεγαν χασκογελώντας όσοι πίστευαν ότι δεν θα είναι καθαρή η συνάντηση Πανθρακικός-Ξάνθη, αλλά δεν γνώριζαν ότι η ομάδα της Κομοτηνής έχει να κερδίσει 33 χρόνια την μισητή αντίπαλο της, που είναι ό,τι για τον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός.

Η βεντέτα Ξάνθης-Κομοτηνής κρατάει πολλά χρόνια και στην Κομοτηνή μετά το 0-2, θυμήθηκαν άλλο ένα ματς που στοίχισε μια ολόκληρη κατηγορία στον Πανθρακικό. Ήταν η τελευταία αγωνιστική, το 1982 τότε που θα γινόταν αναδιάρθρωση κατηγοριών για ενιαία Β Εθνική.

Μια, από τις δυο ομάδες της Θράκης, χωρούσε στην εθνική κατηγορία, το γήπεδο ήταν και τότε γεμάτο, η Ξάνθη κέρδισε πάλι 0-2 και ο Πανθρακικός άρχισε να κατρακυλάει κατηγορίες για να φτάσει στην κατώτερη κατηγορία των τοπικών πρωταθλημάτων.

Χρειάστηκε να συγχωνευτεί με την Ξυλαγανή, ένα χωριό του νομού Ροδόπης, για να βρεθεί στη Δ Εθνική , αλλά κι αυτή η ομάδα υποβιβάστηκε για να ξεκινήσει η δημιουργία ενός νεανικού συνόλου από τη Β Θράκης που κατάπιε μια μια τις κατηγορίες και έφτασε τρένο στην Σούπερ Λίγκα.Εκείνη την περίοδο, οι φίλαθλοι της Κομοτηνής είχαν γυρίσει την πλάτη στον Πανθρακικό και ακολουθούσαν την ομάδα μπάσκετ ΓΑΣ "Κομοτηνή", που έπαιξε επί χρόνια στην Α2, έκανε και πρωταθλητισμό, αλλά ποτέ δεν έφτασε στη μεγάλη κατηγορία.

Κι εκείνη η ομάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά, στη Γ Εθνική, όπως και η ομάδα βόλεϊ ΑΕ Κομοτηνής(έπαιξε 3 χρόνια στην Α1) γιατί στηρίχθηκε στα ΤΕΦΑΑ που είναι ευλογία και κατάρα για την πόλη. Κι αυτό γιατί οι παράγοντες προωθούν την εύκολη λύση των φοιτητών-παικτών, που έχει ως αποτέλεσμα το ...πάγωμα της παραγωγή κομοτηναίων παικτών.

Η Ξάνθη έχει την παράδοση!

Ο Πανθρακικός έχει πολύ δυσμενή παράδοση απέναντι στην Ξάνθη, αφού την τελευταία φορά που την κέρδισε ήταν το 1980. Και όχι στην Κομοτηνή, αλλά στην ουδέτερη Χρυσούπολη, 1-0 με γκολ του Τάσου Μάγκα, γιατί η έδρα του ήταν τιμωρημένη.

Καραβάνια ξεκινούσαν από την Κομοτηνή για την Ξάνθη και αντιστρόφως για το "ελ θράκικο" και τα χρώματα των δυο ομάδων "πράσινο-κόκκινο" παρέπεμπαν στις μάχες των "αιωνίων". Ο Πανθρακικός όμως ήταν πάντα στη σκιά του ΑΟΞάνθης αρχικά και της Σκόντα Ξάνθης αργότερα.

Κι όταν ο Πανθρακικός προβιβάστηκε στη Σούπερ Λίγκα, ο μεγαλομέτοχος Χρήστος Πανόπουλος δεν καλοείδε την άνοδο του. Ως τότε όλη η Θράκη πήγαινε στην Ξάνθη για να δει ποδόσφαιρο επιπέδου Α Εθνικής. Και η Ξάνθη, θέλει όσο τίποτα άλλο το μονοπώλιο στην περιοχή.Στο ματς της χρονιάς, οι παίκτες του Πανθρακικού λιποψύχησαν και ο δρόμος πλέον είναι δύσβατος με τις μεγάλες ομάδες Άρης, ΑΕΚ να τον υποδέχονται στην έδρα τους και δυο νίκες με ΟΦΗ και Κέρκυρα στην Κομοτηνή, μπορεί να αποδειχθούν λίγες.

Τι κι αν ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Πανθρακικού στην Τρίπολη στο 90΄, τι κι αν δεν δόθηκε πέναλτι στο Ηράκλειο, όταν κέρδιζε 0-1 τον ΟΦΗ; Σχεδόν σε όλα τα ματς στην Κομοτηνή, οι τερματοφύλακες έγιναν ήρωες, ο Πανθρακικός έπαιρνε τα εύσημα και οι αντίπαλοι τους βαθμούς.

Πενθεί η Κομοτηνή και δύσκολα θα ξαναβρούν οι φίλαθλοι της το χαμόγελο, αφού στο πιο κρίσιμο ματς της ιστορίας , οι παίκτες του Πανθρακικού ήταν "λάιτ" και ο Παπαδόπουλος στα πιτς...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ