OPINIONS

Γιατί είναι μπροστά ο Ολυμπιακός

Γιατί είναι μπροστά ο Ολυμπιακός

Ο Στέφανος Λεμονίδης ακτινογραφεί την κατάσταση στο ελληνικό βόλεϊ και δίνει ισχυρό προβάδισμα και στα επόμενα χρόνια, για τον Ολυμπιακό, που κυριάρχησε σε άνδρες και γυναίκες

Tην εποχή που ο Ηρακλής βρίσκεται στην Α2 ανδρών και ο Παναθηναϊκός μένει στην κατηγορία μέσω πλέι άουτ, χάρη στον Γιάννη Καλμαζίδη, ο Ολυμπιακός πήρε δυο συνεχόμενα νταμπλ, στηριζόμενος στην οργάνωση, τη συσπείρωση του κόσμου και τη βοήθεια της ΠΑΕ, γιατί τίποτα δεν είναι τυχαίο!

Η ιστορία του Ηρακλή είναι λίγο πολύ γνωστή(πλαστά τιμολόγια, υπερτιμολογήσεις) και οι πρώην παράγοντες του διώκονται ποινικά. Η εποχή των παχιών αγελάδων πέρασε και όποιος προσαρμόσθηκε γρήγορα, είχε ικανούς παράγοντες και λαό που στήριξε την προσπάθεια, βγήκε πρώτος στον αφρό.

Έτσι ο Ολυμπιακός μετά από μια περίοδο ξηρασίας και με πωλήσεις παικτών(Τζούριτς, Φράγκος), ξαναβγήκε στην επιφάνεια και σάρωσε τα πάντα σε άνδρες και γυναίκες, με ένα τρεμπλ και τρια νταμπλ. Η επόμενη περίοδος μάλιστα θα είναι πιο ανθηρή, αφού τα χρέη θα είναι ελάχιστα και τα λεφτά που έδιναν τα τελευταία χρόνια σε διακανονισμούς θα επενδυθούν σε μεταγραφές. Και θα σταματήσει πλέον να ... αιμορραγεί οικονομικά ο απλός οπαδός του Ολυμπιακού.

Στις γυναίκες για παράδειγμα θα παραμείνουν όλες οι Ελληνίδες ( Κοσμά, Κονόμι, Κωνσταντίνου, Χριστοδούλου, Τέζα, Γιώτα, Λαμπρούση) και θα προστεθούν δυο-τρεις σπουδαίες ξένες. Και με δεδομένο ότι οι παίκτριες του είναι η βάση της Εθνικής, ο Ολυμπιακός έχει μέλλον.Στους άνδρες εξάλλου, παρότι οι Χριστοφιδέλης, Στεφάνου, Κουρνέτας είναι μεγάλης ηλικίας, άντεξαν στις δυσκολίες και κράτησαν την ομάδα στην κορυφή, γι αυτό και θα παραμείνουν έτσι κι αλλιώς στην δεκατετράδα.

Βέβαια χρειάζονται κι ...ενέσεις νιότης, γι αυτό και θα ανανέωσει ο Κοκκινάκης και θα αποκτηθούν νεαροί Έλληνες που παίζουν στο εξωτερικό, όπως οι Φράγκος, Κουμεντάκης, Φιλίποφ ή ο μεγαλούτσικος Προύσαλης.

Ο Παναθηναϊκός είχε το ίδιο πρόβλημα με τον Ολυμπιακό, αλλά ξεκίνησε καθυστερημένα την εξυγίανση και το σπουδαιότερο δεν έχει πίσω του μια ανθηρή ΠΑΕ που θα στηρίξει την προσπάθεια. Ο Μαρινάκης για παράδειγμα πλήρωσε τον Γιορντάνοφ που έκανε τη διαφορά στο πρωτάθλημα, ενώ πρόσθεσε υπέρ του ερασιτέχνη και ένα δεκάευρω στα εισιτήρια του ποδοσφαίρου,που είναι σημαντικό έσοδο.

Μπήκε πάντως και στον ΠΑΟ το νερό στο αυλάκι, ο κόσμος γέμιζε την Κυψέλη σε άνδρες και γυναίκες και είναι πλέον θέμα διάθεσης και ικανότητας να ξεπερασθεί το πρόβλημα, γιατί τα χρέη είναι πολλά. Στην ομάδα γυναικών, έκαναν πολύ σωστή διαχείριση, εφάρμοσαν πολιτική λιτότητας (έπαιξαν με μια ξένη) και με την απόκτηση ταλαντούχων παικτριώνείναι θέμα χρόνου να κάνουν ξανά πρωταθλητισμό.

Στους άνδρες,ο ικανός Γιάννης Καλμαζίδης, μεταμόρφωσε την ομάδα που έφτιαξε ο Γιάννης Λάιος και με πορεία πρωταθλητισμού κράτησε τον Παναθηναϊκό στη μεγάλη κατηγορία.Η κρίσιμη χρονιά όμως είναι αυτή που έρχεται γιατί πρέπει να βρεθούν χρήματα , όχι για πρωταθλητισμό, αλλά για να αποφύγει τις περιπέτειες υποβιβασμού για τρίτη χρονιά. Και το μεγάλο πρόβλημα του"τριφυλλιού" είναι η απουσία δικού του γυμναστηρίου.

Σε πρώτο πλάνο υπάρχει και η ΑΕΚ, όπου κι εκεί υπάρχουν ρυθμισμένα χρέη, αν και ακούσθηκαν καταγγελίες ότι σταμάτησαν οι πληρωμές. Μάλιστα κάποιες παλιές παίκτριες έκαναν προσφυγή στηνFIVB, κι αν δεν πληρωθούν πάραυτα , θα απαγορευτούν οι μεταγραφές ξένων βολειμπωλιστριών. Στην "Ένωση" υπάρχει η διάθεση να μετακομίσουν όλες οι ομάδες του ερασιτέχνη στο Γαλάτσι, αν και γι αυτό χρειάζονται πολλά χρήματα. Και οι ομάδες δεν μπορούν να κάνουν πρωταθλητισμό, όσο υπάρχει η θηλιά των χρεών!

Για τον Ηρακλή προαναφέραμε ότι δεν υπάρχει σωτηρία, αφού τα πρόστιμα του ΣΔΟΕ είναι δεκάδων εκατομμυρίων και η διαφορά του με τις υπόλοιπες ομάδες είναι ότι χρωστάει στο δημόσιο και όχι σε παίκτες.Το εφετινό πρωτάθλημα πάντως ήταν το πιο συναρπαστικό των τελευταίων χρόνων, λόγω των ηττών του Ολυμπιακού κατά την κανονική περίοδο και της άνοδου των Εθνικού Αλεξανδρούπολης, Φοίνικα Σύρου, Κηφισιάς. Μπορούν όμως οι προαναφερθείσεςομάδες να αντέξουν στον ανταγωνισμό;

Ο Παμβοχαικός που έφτασε πέρυσι ως τον τελικό των πλέι οφς και μάλιστα κέρδισε στον πρώτο τον Ολυμπιακό, δεν είχε διάρκεια και φέτος απέφυγε την τελευταία στιγμή τα πλέι άουτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ