OPINIONS

Ο Κόκκαλης ζήτησε να διαλυθεί

Ο Κόκκαλης ζήτησε να διαλυθεί
INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Λεμονίδης, λίγες ώρες μετά από την κατάκτηση άλλης μιας κούπας από το γυναικείο τμήμα βόλεϊ του Ολυμπιακού, γυρίζει το χρόνο 10 χρόνια πίσω και θυμάται μία επιστολή του Σωκράτη Κόκκαλη που ζητούσε τη διάλυση του τμήματος.

Ήταν Άνοιξη του 2005 όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης έστειλε μια επιστολή στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό, μετά από ταπεινωτικήήττα 3-0 από τον Παναθηναϊκό και ζητούσε τη διάλυση της ομάδας βόλει γυναικών, γιατί τα "πράσινα" πρωτοσέλιδα είχαν ειρωνικές και προσβλητικές φωτό για το σύλλογο. Η ομάδα όμως όχι μόνο δεν έσβησε από τον χάρτη, διατηρήθηκε,και σε 10 χρόνια κατέκτησε 5 κύπελλα (με το κυριακάτικο του Αγρινίου), όσα και ο Παναθηναικός σε όλη την ιστορία του.

Ο Παναθηναικός είναι χωρίς αμφισβήτησηο αυτοκράτορας του βόλει γυναικών με 23 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα και παλιά είχε τον Ολυμπιακό για... πλάκα. Η ομάδα του Πειραιά από την άλλη έπαιξε πρώτη φορά στην Α1 γυναικών το 1995, από τότε υποβιβάστηκε τρεις φορές(1999, 2001, 2005) και την τελευταία έχασε περίπατο 3-0 στη Λεωφόρο από τον Παναθηναικό. Την επόμενη ημέρα πρωτοσέλιδο "πράσινης" εφημερίδας που δεν υπάρχει πια είχε ολοσέλιδη φωτογραφίαμια βολεμπωλίστρια του Ολυμπιακό,από πίσω, σκυμμένη, συνοδευόμενη μάλιστα με προσβλητικό και σεξιστικό τίτλο.

Λίγες ημέρες αργότερα ο παντοδύναμος πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης έστειλε επιστολή στον ερασιτέχνη και τον Λεωνίδα Θεοδωρακάκη και εν ολίγοις έλεγε "αν δεν μπορείτε να φτιάξετε ομάδα να πρωταγωνιστεί, διαλύστε την. Δεν επιτρέπεται να διασύρετε έτσι ο Ολυμπιακός από τον Παναθηναικό". Ανάλογη κουβέντα έγινεκαι το 2010 στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό , προκειμένου να γίνει εξοικονόμηση χρημάτων και να παραμείνουν στον σύλλογο μόνοτα τμήματα που διεκδικούν τίτλους. Τότε ήρθε και η πρώτη κούπα της ομάδας βόλει γυναικών, με νίκη 3-2 επί της ΑΕΚ στη Σάμο, παρά τα χιλιάδες προβλήματα. Προπονητής ο Γιάννης Νικολάκης και παίκτριεςοι Γιακουμή, Ογκνιένοβιτς, Μαγγίνα, Γκίμπσον, Χαντάβα, Κόλεβα, Νικούλη, Καβαθά.

Και τις δυο φορές υπήρχαν ... εραστές της ομάδας που δεν επέτρεψαν τη διάλυση τους (την πρώτη ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης)και αυτοί δικαιώθηκαν στο Αγρίνιο, καθώς ο Ολυμπιακός κατέκτησε 5 Κύπελλα(μετά τη Σάμο, σε Πρέβεζα, Σαντορίνη, Πύλο) , κάτι που δεν πέτυχε άλλος σύλλογος. Βέβαια ο Παναθηναϊκός θα είχε πολλά περισσότερα, αλλά η ΕΟΠΕ λόγω οικονομικών προβλημάτωνδιοργάνωσε μόλις 17 φορές Κύπελλο Ελλάδας , εκ των οποίων η μία το 2007, πουδιακόπηκε λόγω των γεγονότων στη Λαυρίου, τότε που στον προημιτελικό ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει για πρώτη φορά στην ιστορία του 3-2 τον Παναθηναικό με προπονητή τον Γιώργο Λυκούδη και παίκτριες τις Νικούλη, Κούκου, Χατζηνικολάου, Κιόση, Κρίστιτς, Χατζηνίκου, Γκερμάνοβα, Μπρίσοβα, Βλάχου, Μανωλάκου. Αργότερα και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος έφτιαξε μια σούπερ ομάδα, επειδή έπαιζε η μετέπειτα σύζυγος του Ελευθερία Κούκου, αλλά ούτε αυτός κατάφερε να σηκώσει κάποια κούπα, παρότι είχε στο ρόστερ παίκτριες παγκοσμίας εμβέλειας , όπως οι Λετόνεν, Γκλιγκόροβιτς, Σέκολο, συν τις σπουδαίες ελληνίδες Χατζηνικολάου, Βλάχου, Καλαιτζίεβα, Μαρκοπούλου, Δίρβα, Νικούλη , Μπορίσοβα, Σαββίδου.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν όχι μόνο δεν διέλυσε την ομάδα βόλει γυναικών, αλλά κέρδιζε και τίτλους την περίοδο της κρίσης(Κύπελλο στη Σάμο), ενώ τα δυο τελευταία χρόνια έκανε δυο νταμπλ, χάρη στην εξυγίανση που έκανε ο Μιχάλης Κουντούρης και βαδίζει ολοταχώς γα το τρίτο συνεχόμενο. Ο προπονητής Γιάννης Νικολάκης εξάλλου χτίζει το δικό του ρεκόρ, καθώς μετοΚύπελλο του Αγρινίου, έχει 10 τρόπαια στη συλλογή του (6 πρωταθλήματα-4 κύπελλα) με τέσσερις διαφορετικές ομάδες(Ολυμπιακό, Παναθηναικό, Ιωνικός ΝΦ, Πανελλήνιο).

Το βόλει γυναικών μπορεί να υπολείπεται του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και των ανδρικών τμημάτων βόλει, πόλο, είναι όμως το κορυφαίο άθλημα στον γυναικείο χώρο και προσφέρει συγκινήσεις στους φιλάθλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ