ROLAND GARROS

Το τένις ζει το δικό του 1987

Το τένις ζει το δικό του 1987
Η Μαρία Σάκκαρη στην αγκαλιά του Στέφανου Τσιτσιπά @ 2021 TREVOR COLLENS / ASSOCIATED PRESS

Το τένις κάνει γρήγορα βήματα για να γίνει το δεύτερο πιο δημοφιλές σπορ στην Ελλάδα. Βοηθάει και το μπάσκετ προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας πατήσει το κουμπί της αυτοκαταστροφής.

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που ο Ελληνας μαθαίνει να αγαπάει λίγο περισσότερο τον αθλητισμό. Ή για να ακριβολογούμε να λατρεύει ακόμα περισσότερο ένα συγκεκριμένο άθλημα. Ε, το 2021 είναι η χρονιά του τένις, χάρη στον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη... Α, και την μικρή Μιχαέλα Λάκη που έρχεται κι αυτή με φόρα για να κατακτήσει τον κόσμο.

Το 1987, τέτοιες μέρες, η Ελλάδα ερωτεύτηκε το μπάσκετ κι αυτό το συναίσθημα δεν έφυγε ποτέ. Ας έχουν περάσει 34 χρόνια, ας κάνει ό,τι μπορεί το μπάσκετ στην Ελλάδα για να στεναχωρεί καθημερινά τους χιλιάδες φίλους του. Με μια Ομοσπονδία στο Πρωτοδικείο, με ένα πρωτάθλημα δίχως ενδιαφέρον όσο κι αν αξίζει χειροκρότημα το Λαύριο, με τα πάντα να υπολειτουργούν και χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται γύρω από την πορτοκαλή μπάλα να νιώθουν απογοητευμένοι. Μόνο ο Γιάννης σώζει την κατάσταση εκεί στις ΗΠΑ, αλλά αυτός είναι σε έναν άλλο κόσμο.

Το 2004, τον Ιούνιο - με αποκορύφωμα τον Ιούλιο - οι Ελληνες έγιναν οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιρόφιλοι του κόσμου. Οχι ότι ήθελε βοήθεια - η λεγόμενη και μπάλα - για να φτάσει στο νούμερο 1, αλλά ο μεγάλος αυτός έρωτας κορυφώθηκε πριν από 17 καλοκαίρια.

Η εποχή του τένις

Πλέον ζούμε για τα καλά την εποχή του τένις στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα η σχέση των Ελλήνων αναβαθμιζόταν δύο φορές το χρόνο, στα μεγάλα τουρνουά OPEN Λονδίνο και Παρίσι και ειδικά τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες μάχες των Big 3. Αλλοι ταυτίζονταν με τον - κορυφαίο όλων των εποχών - Ρότζερ Φέντερερ, άλλοι με τον Ράφα Ναδάλ και άλλοι με τον Νόλε Τζόκοβιτς. Ποτέ κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί, ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί στην ευχάριστη θέση να καμαρώσει και Έλληνες.

Κι όμως τα τελευταία χρόνια ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη τα κατάφεραν. Κυρίως ο Τσιτσιπάς, πλέον και η κόρη της Αγγελικής Κανελλοπούλου. Διότι - για να μην ξεχνιόμαστε - οι 40+ μεγάλωσαμε με Κανελλοπούλου και Μπαβέλα, δεν ήξεραν άλλον Ελληνα τενίστα, μέχρι που εμφανίστηκε και η Δανιηλίδου.

Αυτό που ζούμε τον Ιούνιο του 2021 είναι μαγικό. Γιατί δύο Ελληνες τενίστες ακούγονται παντού, το τένις έχει παγκόσμια προβολή και βρίσκεται σε όλα τα σπίτια. Δεν είναι άθλημα μόνο των πλουσιών, το παρακολουθούν και το λατρεύουν εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη.

Και οι Έλληνες γνωρίζουν κάθε μέρα και περισσότερα. Παρακολουθούν με λεπτομέρειες το άθλημα, διαβάζουν, μαθαίνουν. Πλέον το τένις γίνεται όλο και πιο οικείο και παρότι είναι δύσκολο να βγει κανείς στο δρόμο για να πανηγυρίσει σε ένα ατομικό άθλημα, είναι τόσο μεγάλο το μέγεθος του σπορ, που η επιτυχία προσφέρει τεράστια υπερηφάνεια.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ελληνες δεν ξέρουν πλέον μόνο τα τουρνουά Grand Slam, αλλά τα ATP και τα WTA, τα ΜΜΕ καλύπτουν συνεχώς αυτά τα τουρνουά ενώ τα αγνοούσαν, το τένις έχει κερδίσει δίκαια το δικό του χώρο στα ελληνικά media. Και οι επιτυχίες των αθλητών φτάνουν να παίζουν πρώρα θέματα όχι μόνο στις αθλητικές ιστοσελίδες, αλλά και στις ειδήσεις των τηλεοπτικών καναλιών.

Η ταυτόχρονη, λοιπόν, πρόκριση του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρία Σάκκαρη στους "8" του Roland Garros βοηθάει την Ελλάδα να ακουστεί αθλητικά στα πέρατα του κόσμου. Οσο προχωρούν, τόσο θα ακούγονται περισσότερο. Και το τένις θα πάρει και στην Ελλάδα τη θέση που του αξίζει. Και με δεδομένο ότι για τα επόμενα 10 χρόνια οι Ελληνες υπεραθλητές (συν την 16χρονη Λάκη) θα πρωταγωνιστούν όλο το χρόνο σε τουρνουά, σύντομα θα γίνει το δεύτερο πιο δημοφιλές άθλημα στην Ελλάδα. Βοηθάει άλλωστε και το μπάσκετ προς την κατεύθυνση αυτή, έχοντας πατήσει καιρό τώρα το κουμπί αυτόκαταστροφής.

TAGS ROLAND GARROS ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΚΑΡΗ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ATP WTA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ