ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τι σκέφτεται, τι θέλει, τι θα πάρει: 7+1 συμπεράσματα από τον 6λεπτο μονόλογο του Μπαρτζώκα

Τι σκέφτεται, τι θέλει, τι θα πάρει: 7+1 συμπεράσματα από τον 6λεπτο μονόλογο του Μπαρτζώκα
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που μια τοποθέτηση σε media day έχει τόσο μεγάλη αξία. Το SPORT24 και το Show Must Go On έκαναν το αυτονόητο, ρώτησαν τον Μπαρτζώκα αυτό που αναρωτιέται ο κόσμος του Ολυμπιακού και το μπασκετικό κοινό και ο 57χρονος κόουτς απάντησε με το δικό του μοναδικό τρόπο, έναν ξεχωριστό μονόλογο σχεδόν έξι λεπτών.

Παραδέχθηκε ότι το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός πρόσφερε εξωφρενικά ποσά σε παίκτες που τελικά δεν αποκτήθηκαν. Εξήγησε πως σε ορισμένες περιπτώσεις βάζει ο ίδιος στοπ στους Αγγελόπουλους όταν τον πιέζουν για προσθήκη. Ξεκαθάρισε ότι δεν "πουλάει" κανέναν παίκτη απ' αυτούς που έκαναν πρωταθλήτρια την ομάδα του και στήριξε όσο ποτέ άλλοτε τον Μακίσικ.

Ενημέρωσε πως ο Ολυμπιακός κοιτάζει την αγορά και αν βρει αυτό που ψάχνει θα ενισχυθεί, κλείνοντας το παράθυρο σε γκαρντ, αλλά αφήνοντας ανοιχτό στην φροντ λάιν. Ο εξάλεπτος μονόλογος του Μπαρτζώκα ήταν απολαυστικός και έριξε φως σε πολλές σκιές.

To σχέδιο είχε καταστρωθεί από την αρχή της εβδομάδας με τον Παντελή Διαμαντόπουλο και τον Παντελή Βλαχόπουλο. Με δεδομένο ότι η συζήτηση για τον ξένο του Ολυμπιακού είχε πάρει φωτιά και σε πολλές περιπτώσεις βρεθήκαμε σε κατάσταση να μιλάμε ακόμα και εξ ονόματος άλλων, αποφασίσουμε να... εφαρμόσουμε το αυτονόητο. Να ρωτήσουμε τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Η έναρξη του "Show Must Go On" της Τετάρτης ήταν ακριβώς ίδια με την media day του Ολυμπιακού - που είναι ανοιχτή για όλα τα μέσα κάθε εβδομάδα - κι έτσι η εκπομπή άρχισε με Live σύνδεση από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Και όταν ολοκληρώθηκαν οι ερωτήσεις για το ματς με την Μπασκόνια, το SPORT24 πήρε τη σκυτάλη και τον "πυροβόλησε" με ερωτήσεις.

  • Τελικά τι ακριβώς συμβαίνει;
  • Θέλει παίκτη ο Ολυμπιακός;
  • Θέλει ο Μπαρτζώκας και δεν του παίρνουν οι Αγγελόπουλοι;
  • Θέλουν οι Αγγελόπουλοι και δεν παίρνει ο Μπαρτζώκας;
  • Δεν θέλουν ούτε οι Αγγελόπουλοι, ούτε ο Μπαρτζώκας;
  • Ή θέλουν και ο Μπαρτζώκας και οι Αγγελόπουλοι παίκτη;

Πολλές ερωτήσεις, στην ουσία όμως μία. Και είχε να κάνει περισσότερο με την αγωνία του κόσμου για την ομάδα του, ίσως και για την ανησυχία που υπάρχει για το ρόστερ των ερυθρολεύκων. Μέσω λοιπόν του SPORT24 και του SMGO κάθε ενδιαφερόμενος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει Live τη διαδικασία και να πάρει με τον πιο άμεσο τρόπο την απάντηση.

Και ο Γιώργος Μπαρτζώκας με μια τοποθέτηση έξι λεπτών, έλυσε πολλές απορίες. Με τον δικό του τρόπο.

Ξέρει γιατί ανησυχεί ο κόσμος

Κατ' αρχάς έδειξε πως και ξέρει και αντιλαμβάνεται την ανησυχία του κόσμου, δεν ζει σε ένα δικό του κόσμο που δεν ακούει και δεν βλέπει τίποτα. Παρότι δεν είναι ενεργός στα social media, έχει γνώση για όλα.Τουλάχιστον όχι άμεση. Την ίδια στιγμή έχει άποψη για τις συζητήσεις που γίνονται περί ανάγκης για ενίσχυση.

“Εγώ δεν έχω social media και δεν με επηρεάζει τόσο πολύ αυτό. Βέβαια μου μεταφέρουν τι λέγεται και τι πιστεύει ο κόσμος", εξήγησε και μάλιστα στη διάρκεια των δηλώσεων του μπήκε στη μίνι διαδικασία διαλόγου και διευκρινήσεων για προσθήκες παικτών σε περιφέρεια και φροντ λάιν και η απάντησή του ήταν πολύπλευρη.

Τι σκέφτεται για την περιφέρεια

"Εσείς οι δημοσιογράφοι γράφετε ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται δύο παίκτες. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Στην περιφέρειά μας ο ΜακΚίσικ θα επανέλθει στις επόμενες μέρες. Σε σχέση με την περσινή ομάδα έχουμε ήδη +1 παίκτη στην περιφέρεια με τον Μπραζντέικις.

Αν παίξει και ο ΜακΚίσικ, τότε (σ.σ αν γίνει νέα προσθήκη) θα είμαστε +2 παίκτες σε σχέση με πέρυσι. Πώς θα καταφέρω εγώ να αξιοποιήσω όλους αυτούς τους παίκτες; Πώς θα γίνει αυτό το πράγμα";

Με άλλα λόγια στην παρούσα φάση ο Μπαρτζώκας δεν κοιτάζει γκαρντ. Μέχρι πριν από λίγες μέρες ίσως κοίταζε, πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή Μακίσικ και θεωρεί πως με την δική του παρουσία θα λυθεί το πρόβλημα. Ομως δεν είναι μόνο οι ικανότητες του Μακίσικ που τον οδηγούν στην απόφαση να τον στηρίξει.

Ο κανόνας για τους παίκτες που έχουν βοηθήσει

Η επόμενη τοποθέτηση του 57χρονου προπονητή ήταν ίσως πιο σημαντική: "Εγώ έχω τον εξής κανόνα και αυτός δεν αλλάζει. Τους παίκτες που έχουν βοηθήσει την ομάδα να κατακτήσει ό,τι εγχώριο τίτλο υπάρχει, τους έχω εμπιστοσύνη και τους στηρίζω.

Δεν σημαίνει ότι επειδή έμεινε ένα μήνα εκτός ο ΜακΚίσικ για ένα μήνα ή ενάμιση μήνα θα τον αλλάξω, δεν θα το κάνω ποτέ αυτό. Είναι σημαντικός για τον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια και δεν θα τον πουλήσω.

Πάει και τελείωσε, έτσι είναι. Αν πρέπει η ομάδα να βοηθηθεί με παίκτη όσο διάστημα κάποιος είναι έξω ή θα βοηθήσει στο ροτέισον, οι πρόεδροι μου έχουν δώσει 100% το ελεύθερο να το κάνω".

Τι δείχνει αυτό; Και τη φιλοσοφία και την άποψη ζωής του Μπαρτζώκα. Τα ιδανικά του. "Δεν πουλάω τους παίκτες μου". Δεν πουλάει τους ανθρώπους του.

Ο Μακίσικ δεν είναι απλά ένας αριθμός, ένα συμβόλαιο για τον Μπαρτζώκα. Ίσως για όλους τους άλλους ο Αμερικανός να μην είναι σε θέση να βοηθήσει πλέον τον Ολυμπιακό.

Ο προπονητής του του όμως λέει δεν τον "πουλάει", έστω κι αν ο ίδιος ο Σακίελ δεν επέστρεψε όσο έτοιμος έπρεπε το καλοκαίρι.

Η απάντηση για τους Αγγελόπουλους και το όχι στα εξωφρενικά ποσά

Την ίδια στιγμή μπήκε στη διαδικασία να βάλει και τα πράγματα στη θέση τους ως προς τους Αγγελόπουλους. Βάζοντας ακόμα και τον εαυτό του σε δύσκολη θέση.

Το εύκολο και το απλό θα ήταν να πει πως οι πρόεδροι του Ολυμπιακού θέλουν να κάνουν προσθήκη και να έβαζε τελεία. Αυτά που είπε και ο τρόπος που είπε, έδειξαν σε όλους ότι δεν έκανε δημόσιες σχέσεις, αλλά είπε αυτό που πραγματικά πίστευε.

Οι Αγγελόπουλοι θέλουν παίκτη ή παίκτες, στην ουσία τον πιέζουν κιόλας και ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του τους συγκρατούν. Κοιτώντας μακροπρόθεσμα και το συνολικό καλό του Ολυμπιακού.

"Όλα αυτά αυτά που λέγονται ότι δεν δαπανούνται χρήματα, τα βρίσκω αστεία και άδικα. Είμαστε ανοιχτοί στην αγορά. Είχαμε συμφωνήσει με τους προέδρους - πέρα από την προσπάθεια να κάνουμε κάποιες μεταγραφές το καλοκαίρι με εξωφρενικά ποσά.

Ο Ολυμπιακός προσέφερε σε κάποιους συγκεκριμένους παίκτες - που κάποτε θα ειπωθεί σε ποιος και τι - ποσά που ήταν πέρα από την λογική μας, που εγώ είμαι και αντίθετος, επειδή πάντα υπάρχουν ισορροπίες μέσα στην ομάδα. Για κάποιο λόγο αυτές οι μεταγραφές δεν έγιναν", είπε για το καλοκαίρι - εννοώντας προφανώς τις περιπτώσεις Νίκολα Μίροτιτς και Μάικ Τζέιμς.

Το ξεκάθαρισμα για το ποιος λέει "όχι"

Παράλληλα μίλησε για το τώρα: "Συμφωνήσαμε πως όταν η ομάδα μπει και παίξει, η εικόνα που θα μας δοθεί, αν πονάει κάπου η ομάδα, μπορεί να το κάνουμε.

Να πάρουμε έναν παίκτη εκεί που η ομάδα θα έχει κενό. Ευτυχώς η ομάδα έχει δημιουργήσει προσδοκίες και απαιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φέρουμε δηλαδή καλύτερο παίκτη από αυτούς που υπάρχουν ή έναν παίκτη που θα μας δώσει ώθηση με την ποιότητά του.

Οι πρόεδροι δεν μου έχουν χαλάσει ποτέ χατίρι όσο είμαι στον Ολυμπιακό για ανανέωση παίκτη, προσθήκη ή μεταγραφή, λέγοντάς μου ότι δεν μπορούν να το κάνουν. Αυτό που έχει συμβεί είναι το αντίθετο. Εγώ τους λέω όχι".

Αυτά, λοιπόν και ως προς τους Αγγελόπουλος από τον Μπαρτζώκα, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά όλη την ευθύνη. Οι περισσότεροι - αν όχι όλοι - θα έστελναν την μπάλα στην εξέδρα και θα άφησαν τον καθένα να καταλάβει ό,τι θέλει. Ο κόουτς των ερυθρολεύκων δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

Το "πάμε να πάρουμε παίκτη" και η πραγματικότητα

Και εξήγησε πώς έχει η κατάσταση τώρα:

"Αυτή τη στιγμή δυστυχώς, με τους αλλεπάλληλους τραυματισμούς, δεν έχουμε πλήρη εικόνα σχετικά με το τι μπορεί να δώσει η ομάδα, επειδή δεν έπαιξε ποτέ πλήρης.

Και όλο αυτό είναι αλυσίδα, γιατί αν κάποιος χτυπήσει και κάποιος παίξει περισσότερο χρόνο, τραυματίζεται αυτός στην συνέχεια, γιατί φορτώνεται πολύ.

Συν το γεγονός ότι εμείς είχαμε επτά παίκτες στο Μουντομπάσκετ, που σημαίνει ότι αυτοί οι παίκτες έχουν κόπωση, σωματική και πνευματική. Έτσι λοιπόν, οι συνθήκες μας έχουν αναγκάσει να κοιτάμε την αγορά.

Αυτό το “πάμε να πάρουμε παίκτη" είναι πολύ σχετικό γιατί έχει σχέση με το επίπεδο της ομάδας. Για να παίξει άμεσα ένας παίκτης και να κάνει την ομάδα καλύτερη πρέπει να είναι πολύ μεγάλης κλάσης.

Επί της ουσίας είμαστε στην αγορά λόγω των πολλών τραυματισμών και των ατυχιών που έχουμε φέτος. Είμαστε στην αγορά να προσθέσουμε κάτι. Θα το κάνουμε όμως μόνο με παίκτη που πιστεύουμε ότι μπορεί να μας βοηθήσει".

Αυτό ψάχνει στην αγορά

Τι ακριβώς όμως ψάχνει στην αγορά ο Ολυμπιακός; Με δεδομένη την τοποθέτηση για τον Μακίσικ και τους περιφερειακούς, φαίνεται πως στην παρούσα φάση οι ερυθρόλευκοι κοιτάζουν για ψηλό. Είτε για 4αρι, είτε για 4-3αρι, είτε για 4-5αρι. Δεν το είπε ακριβώς, αλλά η "μετάφραση" αυτό... βγάζει.

Διότι έκλεισε το παραθυράκι περιφερειακού, αλλά το άφησε ανοιχτό για τη φροντ λάιν: "Ολοι αυτοί που λένε 'πήγαινε πάρε παίκτη", να μας πουν ποιον παίκτη να πάρουμε. Ποιος είναι αυτός που θα έρθει στον Ολυμπιακό και θα τον κάνει καλύτερο.

Επειδή λοιπόν έχω μία θέση ευθύνης και πρέπει να είμαι εντάξει στους παίκτες της ομάδας μας, κυρίως στους προέδρους και τον κόσμο του Ολυμπιακού, θα πω ότι τουλάχιστον έχουμε αποδείξει ότι έχουμε ένα καλό κριτήριο στο πώς στελεχώνουμε την ομάδα.

Το γεγονός ότι έχουμε τόσους τραυματισμούς και ατυχίες μας έχει επηρεάσει, αλλά ας δούμε όλη την ομάδα μαζί για να την αξιολογήσουμε πλήρως. Είμαστε κοντά στο να γίνει αυτό.

Εν πάση περιπτώσει, επειδή είμαστε στην αγορά, είναι πιθανό να κάνουμε κάποια κίνηση, μόλις πιστέψουμε ότι αυτός που θα έρθει θα μας βοηθήσει πραγματικά".

Η μπηχτή για τις βόμβες-μεγατόνων από το NBA

Και βέβαια φωτογράφισε ότι θέλει και προτιμά παίκτη με ευρωπαϊκή εμπειρία, διότι αμφισβήτησε τις άμεσες προσθήκες από το ΝΒΑ:

"Θα ήθελα να αναλύσετε όλοι εσείς οι ίδιοι, όλες αυτές οι μεταγραφές, οι βόμβες-μεγατόνων όπως αναφέρονται που έγιναν το καλοκαίρι... τι προσφορά έχουν στις ομάδες τους.

Όλοι οι NBAερς που ήρθαν με μεγάλες περγαμηνές, τι επίδραση έχουν στο παιχνίδι τους; Αυτές οι ομάδες που είναι τώρα στην αγορά, αυτή τη στιγμή είναι στην αγορά 5-6 ομάδες, δείτε ποιον παίκτη παίρνουν ή δεν παίρνουν, τι παίκτη δεν μπορούν να βρουν", ήταν τα ακριβή λόγια του.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ