ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: The day after tomorrow

Ολυμπιακός: The day after tomorrow
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Η καταιγίδα που πέρασε πάνω από το ΣΕΦ σάρωσε τον Ολυμπιακό. Οι ζημιές όμως διορθώνονται γιατί τα θεμέλια του οργανισμού είναι ίσως τα πιο στέρεα στην Ευρώπη, ακόμα κι όταν έχουν γίνει λάθη. Δύο σπουδαίοι περιφερειακοί και ο Βεζένκοβ δεν θα καθορίσουν μόνο την επόμενη, αλλά πολλές περισσότερες σεζόν. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος

Ο Ολυμπιακός δέχθηκε απανωτά χτυπήματα τους τελευταίους 13 μήνες. Από τον Μάιο του 2023 μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Ομως ο Superstorm που πέρασε από πάνω του, είχε μεν συνέπειες και καταστροφικά αποτελέσματα, αλλά μπορεί και να τον βοηθήσει να δει πιο σωστά τα πράγματα για το μέλλον του. Διότι πλέον η ατμόσφαιρα είναι πεντακάθαρη πάνω από τον Πειραιά.

Ο Ολυμπιακός είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί εδώ και χρόνια με ιεραρχία και κανόνες που θα ζήλευαν όλες οι ομάδες του κόσμου. Οχι μόνο στο μπάσκετ. Στον αθλητισμό όμως ένα σουτ που θα μπει και άλλο που δεν θα μπει, είναι ικανά να τα αλλάξουν όλα.

Από την ήττα, λοιπόν, στον τελικό του Κάουνας τον Μάιο του 2023, ο ερυθρόλευκος οργανισμός αποσυντονίστηκε. Παρότι μεσολάβησε η κατάκτηση του πρωταθλήματος, ουδείς ένιωσε ευτυχισμένος στο τέλος της σεζόν.

Παρ όλα αυτά, η αίσθηση ότι η ομάδα λειτουργεί στην εντέλεια έμεινε. Ακόμα κι όταν ο Σάσα Βεζένκοβ πήγε στο ΝΒΑ και ο Κώστας Σλούκας στον Παναθηναϊκό, υπήρχε σιγουριά ότι ο Ολυμπιακός θα είναι πάλι σπουδαίος.

Και η αλήθεια είναι ότι στην πράξη, ο Ολυμπιακός πάλι σπουδαίος ήταν και τη σεζόν 2023-24. Πήρε Super Cup και Κύπελλο ΟΠΑΠ, προκρίθηκε σε τρίτο συνεχόμενο Final Four, είχε συνεχόμενα sold out στο ΣΕΦ.

Παρά τους συνεχόμενους τραυματισμούς, τις ατυχίες και την απουσία ποιότητας στο ρόστερ, σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Εφιαλτικός επίλογος

Μόνο που ο επίλογος της χρονιάς ήταν πιο εφιαλτικός και από εκείνον του 2023. Στο Βερολίνο ο Ολυμπιακός έχασε στον ημιτελικό, δύο μέρες μετά ο πρώτος μεταγραφικός στόχος την επόμενη σεζόν - ο Κίναν Εβανς - έπαθε ρήξη χιαστού, ακολούθησε το κάταγμα του Φαλ στην προπόνηση και η απώλεια του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό, παρά το αρχικό 2-0.

Η κατάκτηση του εγχώριου τίτλου θα έκανε τον Ολυμπιακό απόλυτα επιτυχημένο αφού θα τα είχε πάρει όλα εντός συνόρων και θα είχε ρίξει στο καναβάτσο τον πρωταθλητή Ευρώπης, τελικά όμως η εξέλιξη ήταν η χειρότερη δυνατή. Πάλι θριαμβευτής ο Παναθηναϊκός, πάλι νικητής ο Κώστας Σλούκας, τον οποίο είχε αφήσει ελεύθερο ο Ολυμπιακός ένα χρόνο πίσω.

Ενα σουτ θα τον έκανε επιτυχημένο

Η επιτυχία που θα ερχόταν ενδεχομένως αν ένα σουτ του Κάναν ή του Γουίλιαμς - Γκος έβρισκε στόχο, έγινε αποτυχία μέσα σε τρεις μέρες. Και οι ερυθρόλευκοι μοιάζουν να έχουν χτυπηθεί από έναν Superstorm, που αρχικά έμοιαζε ότι θα περάσει μακριά απ' αυτούς - παρότι κάποιοι τον έβλεπαν να έρχεται λόγω της εικόνας στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου - αλλά τελικά τους ισοπέδωσε.

Ηρθε, λοιπόν, το τέλος του Ολυμπιακού; Οχι φυσικά. Ο Ολυμπιακός δεν τελειώνει ποτέ, όπως είχε πει και ο Μίλαν Τόμιτς.

Βρίσκεται στο μηδέν; Ούτε αυτό. Παραμένει ένας ζωντανός οργανισμός, που τον ζηλεύει όλη η μπασκετική Ευρώπη. Ακόμα κι όταν υπερεκτιμά το πρόγραμμα και τις δυνατότητές του και δεν βλέπει τον κίνδυνο που έρχεται.

Ο Παναθηναϊκός τα άλλαξε όλα

Στην προκειμένη περίπτωση για τον Ολυμπιακό ο μεγάλος κίνδυνος ήταν ο Παναθηναϊκός. Δίχως την απίστευτη σεζόν των πρασίνων και του Κώστα Σλούκα, οι ερυθρόλευκοι δεν ένιωθαν ούτε λυπημένοι, ούτε θυμωμένοι, ούτε προδομένοι από κανέναν.

Ηξεραν ότι φέτος δεν είναι τόσο καλοί όσο την προηγούμενη σεζόν, γνώριζαν πως δεν είναι φαβορί για την EuroLeague και ουδείς είχε τις ίδιες απαιτήσεις με το 2023.

Ο Παναθηναϊκός όμως τα άλλαξε όλα μέσα σε μια χρονιά, βάζοντας σε μπελάδες ταυτόχρονα στον Ολυμπιακό. Και πλέον στον Πειραιά έχουν να διαχειριστούν την καταιγίδα που προκάλεσε τεράστιες ζημιές, αλλά δεν διέλυσε τα πάντα.

Διότι υπήρχαν και υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, τα απαραίτητα θεμέλια, ώστε η επόμενη μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Το καλό είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει ήδη μια πολύ καλή βάση για την επόμενη σεζόν. Η φροντ λάιν είναι έτοιμη, δύο εξαιρετικούς πλέι μέικερ διαθέτει, στο "4" οι λύσεις περισσεύουν.

Το κακό είναι ότι για να αλλάξει επίπεδο πρέπει να κάνει τρεις σπουδαίες κινήσεις κι αυτό δεν είναι εύκολο.

Το καλό είναι ότι σε σχέση με πέρυσι όλοι κινούνται ήδη προς την ίδια κατεύθυνση. Αναγνωρίζουν το πρόβλημα στην περιφέρεια, ξέρουν ότι χρειάζονται δύο σκόρερ. Δύο ακόμα σπουδαίους παίκτες στην περιφέρεια.

Θα είχαν ήδη λύσει το πρόβλημα με τον Κίναν Εβανς, αλλά ο τραυματισμός του άλλαξε τα πάντα. Αν πάρουν τον Ντόρσεϊ με το ελληνικό διαβατήριο, θα έχουν έναν πονοκέφαλο λιγότερο.

Ο Βεζένκοβ δεν φτάνει

Οσο για τον Βεζένκοβ; Είναι αλήθεια ότι θέλει να επιστρέψει στον Ολυμπιακό. Εμπόδια υπάρχουν από το ΝΒΑ, αλλά δεν είναι τα μόνα.

Δεν πρόκειται βέβαια να γυρίσει αν ο Ολυμπιακός δεν είναι ομάδα για να διεκδικήσει την EuroLeague. Οχι να θεωρεί επιτυχία την είσοδο στα play offs και το Final 4, αλλά να έχει πολλές πιθανότητες να κατακτήσει την κούπα.

Συμβόλαιο με τη νίκη σε μια τόσο δύσκολη διοργάνωση δεν έχει κανείς, μια λεπτομέρεια τα αλλάζει όλα. Ομως αν κτίσεις κάτι πραγματικά μεγάλο το καλοκαίρι, τότε οι πιθανότητες αυξάνονται.

Μόνο με τον Βεζένκοβ αυτό δεν γίνεται. Το ξέρουν και οι Αγγελόπουλοι και ο Μπαρτζώκας. Το κατάλαβαν πλέον όλοι.

Βέβαια πλέον δεν υπάρχει Τζέιμς και ο Εβανς είναι νοκ άουτ. Ακόμα κι αν ο Ολυμπιακός αποφασίσει να τον κρατήσει, δεν μπορεί να υπολογίζει σε αυτόν.

Δεν υπάρχει ούτε και Πάντερ στην αγορά, ούτε άλλος σκόρερ ικανός να αλλάξει τις ισορροπίες.

Εδώ είναι οι δυσκολίες. Αλλά αποδείχθηκε πως όταν ψάχνεις βρίσκεις και όταν πληρώσεις αγοράζεις. Ο Ολυμπιακός και να ψάξει μπορεί και να πληρώσει.

Ενα και ένα κάνουν τρία...

Ενας μεγάλος σκόρερ, άλλος ένας γκαρντ και ο Βεζένκοβ, μπορούν να τα αλλάξουν όλα.

Το πραγματικά πολύ καλό ρόστερ του Ολυμπιακού θα αναβαθμιστεί και όλα θα γίνουν πιο εύκολα.

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο... Αρκεί να μην ξεχνούν στο Πειραιά πως τίποτα δεν είναι τόσο κακό που δεν μπορεί να γίνει χειρότερο. Αυτό το καλοκαίρι δεν καθορίζεται μόνο η επόμενη σεζόν του Ολυμπιακού. Κρίνονται πολλά περισσότερα για το μέλλον των ερυθρολεύκων.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ