BASKETBALL CH. LEAGUE

Καβαλιεράτος blog: Το θαύμα της Μπούργος

Καβαλιεράτος blog: Το θαύμα της Μπούργος

Η διεξαγωγή του Final Eight του Basketball Champions League και η ολοκλήρωση της σεζόν είναι η μία νίκη του αθλητισμού. Η άλλη λέγεται Μπούργος. Εξηγεί ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Η δικαιότατη κατάκτηση του Basketball Champions League από την Μπούργος στην Αθήνα θα μπορούσε να μοιάζει και με την εκδίκηση του αθλήματος σε κάθε είδος αποκλεισμού. Ολοκληρώθηκε με στενάχωρο τρόπο για την ΑΕΚ, αλλά πολύ ευχάριστο και αισιόδοξο για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η Μπούργος, μία ομάδα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν ήταν καν επαγγελματικός σύλλογος, πήρε τον τίτλο και μαζί ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η Μπούργος, όπως είπε και ο Πατρίκ Κομνηνός σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ, είναι η πιο τυπική εκπρόσωπος της φιλοσοφίας που έχει προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να υπερασπιστεί το Basketball Champions League από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του.

Στο τέλος της σεζόν 2018-19 η Μπούργος είχε κατακτήσει την 11η θέση στην ισπανική Λίγκα και βάσει της βαθμολογίας (σε συνδυασμό με τις ομάδες που μοιράζονταν στις διάφορες ευρωπαϊκές διοργανώσεις), η 11η θέση ήταν “προνομιούχος” προσφέροντας το δικαίωμα στην ισπανική ομάδα να διεκδικήσει την συμμετοχή της στους ομίλους του BCL παίζοντας στους προκριματικούς.

Η Μπούργος δεν ενθουσίασε το BCL και τη FIBA. Δεν ήταν ομάδα με ιστορία, δεν είχε παράδοση, το brand ήταν πολύ μικρό για να εκτοξεύσει τη διοργάνωση, έστω στην ισπανική επικράτεια. Ομως, ούτε ήθελε, ούτε είχε τρόπο να κάνει πίσω. Η βαθμολογία του εγχώριου πρωταθλήματος ειναι το απόλυτο κριτήριο συμμετοχής στη διοργάνωσή του. Και οι Ισπανοί δεν διαμαρτυρήθηκαν που θα έπαιζαν στους προκριματικούς. Το έκαναν με χαρά, γιατί και μόνο που θα είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση (που υπό άλλες συνθήκες ίσως να μην είχα ποτέ) ήταν ενθουσιασμένοι.

Μερικούς μήνες αργότερα, και μετά από την 6μηνη διακοπή λόγω της πανδημίας, η Μπούργος είναι το πιο όμορφο παραμύθι του BCL και η πιο άξια πρέσβειρα μία διοργάνωσης που αν μη τι άλλο, ξέρει τι σημαίνει να δίνονται ευκαιρίες σε αυτούς που το αξίζουν και το αποδεικνύουν μέσω του εγχώριου πρωταθλήματος.

Η χωρίς περιορισμούς συμμετοχή, η ένταξη των πάντων είναι η βασική αρχή του Champions League. Η Μπούργος δεν έπαιξε χαριστικά στο BCL. Βρέθηκε εκεί δικαιωματικά. Καμία άλλη διοργάνωση στην Ευρώπης δε θα έδινε την ευκαιρία στην Μπούργος να αποδείξει πόσο υψηλού επιπέδου οργανισμός είναι, ούτε στον Χοάν Πεναρόγια να στείλει το μήνυμα ότι στα επόμενα χρόνια θα βρεθεί στη λίστα των κορυφαίων προπονητών της Ευρώπης.

Αυτές τις ομάδες που η EuroLeague έχει διαγράψει από το χάρτη, αυτές τις ομάδες που το Eurocup θα τις επέλεγε μόνο αν δεν …έκλεινε το ρόστερ, έρχεται το BCL να τις αναδείξει και αυτές με τη σειρά του να αναδείξουν τη σημασία του BCL για την ευημερία του πανευρωπαϊκού μπάσκετ, το οποίο, ας μη γελιόμαστε, δεν είναι μόνο οι 18 ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα.

Ηδη, το BCL μετράει τέσσερα φάιναλ φορ στην ιστορία του. Και ήδη σε αυτό έχουν αγωνιστεί 13 διαφορετικές ομάδες από 7 διαφορετικές χώρες. Προφανώς, κάποιες από αυτές τις ομάδες δε θα έχουν ποτέ την ποιότητα να αγωνιστούν στην EuroLeague, αλλά αυτή τη στιγμή το μπάσκετ δεν έχει ανάγκη από ομάδες για την EuroLeague που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να αγωνιστούν ακόμα κι αν το θέλουν, αν μπορούν, ή ακόμα κι αν το κατακτήσουν.

Εχει ανάγκη (και μάλιστα) άμεση να διευρύνει τη βάση του πανευρωπαϊκά. Η Μπούργος είναι το πιο τυπικό παράδειγμα. Ηδη στην Ισπανία, σήμερα, αναφέρεται σε μεγάλο άρθριο μία δήλωση του δημάρχου του Μπούργος, που αναφέρει ότι: “Τίποτε στην πόλη του Μπούργος τα τελευταία 30 χρόνια δεν είχε την επίδραση της μπασκετικής ομάδας, η οποία ξεπέρασε την ομάδα του ποδοσφαίρου. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για την πόλη μας”.

Η πανδημία έχει επηρεάσει οικονομικά και του BCL, αλλά η σκέψη να μην ολοκληρωθεί η σεζόν ή να μειώσει τα πριμ κατάκτησης στόχων για τις ομάδες, δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό του. Το Final 8 της Αθήνας ολοκληρώθηκε χωρίς το παραμικρό παρατράγουδο, η “φούσκα” του Χϊλτον δούλεψε, οι ομάδες προστατεύτηκαν, η Ευρώπη ασχολήθηκε με ένα event που έδωσε εξετάσεις και πέρασε με άριστα. Εστω κι αν χρειάστηκε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη η περιφέρεια και η ίδια η κυβέρνηση, κάτι που αποτελεί στίγμα για όλους...

Και το ένα εκατομμύριο του επάθλου, πηγαίνει στην Μπούργος, μία ομάδα που έπαιξε εξαιρετικό μπάσκετ και γνωρίζει πολύ καλα την αξία ενός εκατομμυρίου ευρώ (θα υπερκαλύψει τα χρήματα που επένδυσε στους τέσσερις εξαιρετικούς γκαρντ της) πόσο σημαντικό είναι για να την πάει ένα βήμα πιο πέρα.

Η Μπούργος διηγείται μέσα από το θαύμα της, τη σημαντικότητα του BCL. Και στο κάτω κάτω, υπάρχει κανείς που να αμφιβάλει πως αν το μπάσκετ θέλει να διευρύνει τα οικονομικά και τους ορίζοντές του, μόνο αν υπάρξουν οι Μπούργος αυτού του κόσμου με τα θαύματά τους, θα το καταφέρει;

TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ