ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Η Ευρώπη ζει σε ρυθμούς προκριματικών Μουντομπάσκετ και η Ελλάδα δεν μπορεί να χαρίσει σε κανέναν την πρόκριση

Ο Δημήτρης Ιτούδης
Ο Δημήτρης Ιτούδης INTIME SPORTS

Σέρβοι, Τούρκοι, Ιταλοί έχουν ήδη δείξει εμπράκτως ότι θα βάλουν τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε προτεραιότητα σε σχέση με την EuroLeague. Η Εθνική υπόθεση είναι μπροστά και η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στην τελική φάση του 2023.

Η πρόκριση της Εθνικής μπάσκετ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 κρέμεται πλέον σε μία κλωστή και η Ελλάδα θέλει το 2 στα 2 μέσα στον Νοέμβρη για να κλείσει από τώρα τα εισιτήρια για Ιαπωνία, Ινδονησία και Φιλιππίνες.

Με νίκες επί της Λετονίας στις 11/11 (19.00) στο Ηράκλειο και στις 14/11 (21.30) στο Μονς του Βελγίου, η ελληνική ομάδα διασφαλίζει την παρουσία στην τελική φάση (25 Αυγούστου - 10 Σεπτέμβρη), ακόμα και μία ήττα όμως την βάζει σε μπελάδες και οι αγώνες του Φεβρουαρίου θα είναι δίχως αύριο και με τις πιθανότητες πρόκρισης μοιρασμένες.

Δεν είναι όμως μόνο για την Ελλάδα που βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Για την Σερβία και κυρίως την Τουρκία τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα και βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Έχουν δε αναλογιστεί την κρισιμότητα της κατάστασης και γι αυτό το λόγο έχουν κινητοποιηθεί όσο ποτέ εν όψει των αγώνων που ακολουθούν.

Η Σερβία πηγαίνει στη Μεγάλη Βρετανία - που είναι κλασική ομάδα παραθύρων - και αμέσως μετά υποδέχεται την Τουρκία, η παρέα του Αταμάν υποδέχεται την Παρασκευή 11/11 το Βέλγιο. Και μιας ο λόγος για τον Αταμάν, έχει βάλει σε πρώτη γραμμή την Εθνική Τουρκίας και αφήνει για μία εβδομάδα σε δεύτερη μοίρα την Έφες.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης παίζει στις 10/11 με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη και μία μέρα μετά υπάρχει το ματς Τουρκία - Βέλγιο. Είναι δεδομένο ότι οι διεθνείς Τούρκοι θα βρίσκονται στην Εθνική, άλλωστε το ίδιο θα συμβεί με τους παίκτες της Φενέρ, που αγωνίζεται ανήμερα της αναμέτρησης της Τουρκίας.

Ίσως αλλάξει το Φενέρ - Ερυθρός Αστέρας

Βέβαια η Φενέρ υποδέχεται τον Ερυθρό Αστέρα και ενδεχομένως - έστω και την ύστατη στιγμή - Τούρκοι και Σέρβοι να αλλάξουν το παιχνίδι τους και να το πάνε μία μέρα πριν, ώστε να λυθεί κάθε είδους πρόβλημα. Μην λησμονούμε και ότι ο Λάρκιν είναι τραυματίας και δεν μπορεί να παίξει στα προκριματικά, άρα θα επιστρέψει ο Γουίλμπεκιν. Κι επειδή δεν μπορεί να λείψει ούτε από την Τουρκία, ούτε από την Εθνική, μάλλον θα πάρουν τα μέτρα τους οι γείτονες. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολλές πιθανότητες αλλαγής, μένει να το δούμε και στην πράξη. Και κάπως έτσι θα βγουν κερδισμένοι και οι Σέρβοι με τον Γκούντουριτς.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι Τούρκοι και οι Σέρβοι νοιάζονται πάνω απ όλα για την Εθνική τους ομάδα, το ίδιο έπραξαν και οι Ιταλοί που φρόντισαν και άλλαξαν και το δικό τους ματς Αρμάνι Μιλάνο - Βίρτους Μπολόνια και το μετέφεραν για Τετάρτη. Βοήθησαν βέβαια έτσι και τον Σέρτζιο Σκαριόλο, που δεν κλήθηκε να διαλέξει ανάμεσα σε Βίρτους και Εθνική Ισπανίας.

Ιτούδης με Βέλγιο, ελπίδα και για Λετονία

Εμείς, τι κάνουμε; Ξέχωρα από την ελπίδα για αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο Φενέρ - Ερυθρός Αστέρας προκειμένου να απελευρωθούν και ο Δημήτρης Ιτούδης με τον Νίκ Καλάθη, είναι σαφές ότι υπάρχει κινητοποίηση και στην Ομοσπονδία, σε συνεργασία με τις ομάδες. Εδώ βέβαια δεν υπάρχει ανάλογη απόφαση με των Σέρβων, των Τούρκων και των Ιταλών.

Δεν άλλαξε κανένα ματς (εκτός αν γίνει κάτι τελευταία στιγμή για το Παναθηναϊκός - Μπασκόνια), δεν υπάρχει οδηγία να παίξουν οι γηγενείς στις Εθνικές. Υπάρχουν βέβαια διαφορές, διότι ο Ολυμπιακός στηρίζεται στους Ελληνες παίκτες του (Παπανικολάου, Σλούκας, Λαρεντζάκης, Λούντζης) και ο Παναθηναϊκός παίζει την ίδια μέρα με την Εθνική κόντρα στην Μπασκόνια.

Από την άλλη βέβαια ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Παρτίζαν που θα έλθει δίχως Σέρβους και ο Παναθηναϊκός έχει χάσει έδαφος στην EuroLeague και είναι απλή υπόθεση η διάκριση στην Ευρώπη.

Ο Παπαγιάννης σε ανάλογη περίπτωση τον περασμένο Φεβρουάριο παραχωρήθηκε στην Εθνική με τις ευεργετικές συνέπειες της διπλής νίκης επί της Τουρκίας, αν γινόταν και τώρα κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλη υπόθεση για την Εθνική. Χωρίς να μπορούσε να κατηγορήσει τους πράσινους αν δεν επέτρεπαν κάτι τέτοιο, ειδικά με την έλλειψη που υπάρχει στη γραμμή των ψηλών.

Η αγάπη για την Εθνική

Το θετικό είναι ότι ο Ολυμπιακός παίζει Πέμπτη και η Εθνική Παρασκευή, συνεπώς το πρωί την επομένης του αγώνα με την Παρτίζαν μπορούν να ταξιδέψουν οι διεθνείς για το Ηράκλειο.

Εκτός από Σλούκα, Παπανικολάου, Λαρεντζάκη, Λούντζη, διαθέσιμος θα είναι και ο Τζορτζ Πάππας που έχει δηλωθεί και στην FIBA. Ίσως για τους Παπανικολάου και Σλούκα που είναι 32 ετών να μοιάζει με ιδιαίτερα κουραστικό να παίξουν Πέμπτη, Παρασκευή και Δευτέρα και εν συνεχεία να επιστρέψουν στον Ολυμπιακό για να ξαναταξιδέψουν για Μόναχο, αλλά ο στόχος της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι πάνω απ όλα.

Και όχι τίποτα άλλο, με δύο νίκες επί Λετονίας και Βελγίου, ξεμπερδεύουν όλοι και εν όψει Φεβρουαρίου. Προφανώς δεν είναι εύκολο να παίξουν και οι πέντε παίκτες του Ολυμπιακού, αλλά όλοι τους έχουν αποδείξει από μικρή ηλικία την αγάπη τους για την Εθνική και την Ελλάδα, δίχως να λογαριάζουν κόπωση και ίσως κάποια παράπονα που μπορεί να έχουν.

Εξίσου κουραστικό και δύσκολο θα είναι και για τον Ιωάννη Παπαπέτρου της Παρτιζάν που κι αυτός έχει να αγωνιστεί Πέμπτη, Παρασκευή και Δευτέρα, όμως απαιτούνται θυσίες από τους ίδιους τους αθλητές. Άλλωστε ποιος δεν θέλει να παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο;

Εννοείται πως τα όποια ερωτηματικά έχουν να κάνουν μόνο με τον αγώνα της Παρασκευής στο Ηράκλειο, μοιάζει απίθανο να παίξει με πλήρη σύνθεση η Εθνική κόντρα στην Λετονία. Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα γίνονται ενέργειες προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες σε έμψυχο δυναμικό, το όποιο κενό στην Κρήτη θα κληθεί να το καλύψει ο κόσμος με τις φωνές του. Αν γεμίσουν τα Δύο Αοράκια, σίγουρα οι πιθανότητες νίκης θα είναι περισσότερες.

Σε ό,τι αφορά στο ματς με το Βέλγιο στο Μονς τη Δευτέρα (14/11), εκεί λογικά θα υπάρχει φουλ ρόστερ και ο Δημήτρης Ιτούδης στον πάγκο, με μοναδικό ερωτηματικό ίσως τον Κώστα Σλούκα που κουβαλά ακόμα τον τραυματισμό που είχε πριν από το Eurobasket 2022 και δεν τον έχει ξεπεράσει 100% ακόμα. Αν βέβαια θέσει και πάλι τον εαυτό του στη διάθεση της Εθνικής, θα είναι και για τα δύο ματς που θα κρίνουν πολλά για την πρόκριση.

Θυμίζουμε επί τη ευκαιρία ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει ήδη κάνει μεγάλο μέρος της δουλειάς (4 νίκες, 2 ήττες), αλλά χρειάζεται δύο νίκες για να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τη μεγάλη διοργάνωση του επόμενου καλοκαιριού.

Η βαθμολογία στον όμιλο

  1. Λετονία 5-1
  2. Ελλάδα 4-2
  3. Βέλγιο 3-3
  4. Σερβία 3-3
  5. Τουρκία 2-4
  6. Μεγάλη Βρετανία 1-5
TAGS ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ