ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Τα 170 εκατομμύρια και ο στόχος της αυτάρκειας

ΠΑΟΚ: Τα 170 εκατομμύρια και ο στόχος της αυτάρκειας
Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν ένα από τα γκολ που σημείωσαν κόντρα στον Βόλο INTIME SPORTS

Τα λογιστικά της Γενικής Συνέλευσης της ΠΑΕ δείχνουν το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ΠΑΟΚ προκειμένου κάποια στιγμή στο μέλλον να καταστεί αυτάρκης όπως επιθυμεί ο πρόεδρος του.

Ο ΠΑΟΚ έκλεισε την χρήση του 2021-22 έχοντας έσοδα της τάξης των 32,6 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά με ζημία που έφτασε στα 13,5 εκατομμύρια. Την ίδια περίοδο χρήσης το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος (μεταγραφές, συμβόλαια παικτών και τεχνικού επιτελείου, κόστος λειτουργίας) ήταν κοντά στα 48,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αν στα χρήματα που απαιτεί το ποδοσφαιρικό τμήμα προστεθούν και τα +10 εκατομμύρια για την ΠΑΕ, τις Ακαδημίες, τις Υποδομές, τότε καταλαβαίνει κανείς πως ο στόχος της αυτάρκειας που έχει τεθεί από τον Ιβάν Σαββίδη είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Ο Σαββίδης που παρεμπιπτόντως μέχρι το τέλος του μήνα ετοιμάζεται να βάλει άλλα 7,5 εκατομμύρια ευρώ στην νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίστηκε στη τελευταία ΓΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Έτσι τα χρήματα που θα έχει βάλει στο Δικέφαλο σε αυτή τη δεκαετία ενασχόλησης του με την ομάδα (από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι και το τέλος του 2022) θα φτάσουν στα 170 εκατομμύρια.

Όσο και αν ο ΠΑΟΚ βελτιώνει τα οικονομικά του μεγέθη καταλαβαίνει κανείς ότι το να γίνει αυτάρκης και να παραμείνει ανταγωνιστικός προϋποθέτει πρώτα από όλα αύξηση των εσόδων του. Στην ελληνική ποδοσφαιρική αγορά οι πηγές εσόδων είναι συγκεκριμένες (τηλεοπτικά, παραχωρήσεις ποδοσφαιριστών, έσοδα από την πορεία στην Ευρώπη και εισιτήρια) και αυτές σε μεγάλο βαθμό "εξαντλήθηκαν" την προηγούμενη σεζόν, τα οικονομικά αποτελέσματα της οποίας γνωστοποιήθηκαν στη Γενική Συνέλευση.

Ο Δικέφαλος το καλοκαίρι του 2021 παραχώρησε Τζόλη και Γιαννούλη στην Νόριτς και το Γενάρη του 2022 τον Σβιντέρσκι στη Σάρλοτ. Ενδιάμεσα το Σεπτέμβριο υπέγραψε νέο διετές συμβόλαιο με την NOVA παραχωρώντας τα τηλεοπτικά του δικαιώματα. Και όλα αυτά σε μια αγωνιστική περίοδο στην οποία ο Δικέφαλος έφτασε στους "8" του Conference League εξαργυρώνοντας σε μπόνους από την UEFA την καλή ευρωπαϊκή του πορεία του.

Όταν σε μια τέτοια σεζόν η χρήση κλείνει με ζημία -και μάλιστα της τάξης των 13,5 εκατομμυρίων- γίνεται εύκολα αντιληπτό, τι φέρνει η φετινή χρήση που βρίσκεται περίπου στο μέσο της. Με αποκλεισμό από τα προκριματικά ήδη της Ευρώπης και μόνο την μεταγραφή του Τσόλακ στους Ρέιντζερς να αποτελεί μια αποδοτική παραχώρηση το περασμένο καλοκαίρι.

Ο ΠΑΟΚ από το Γενάρη έχει ξεκινήσει ένα πλάνο σύμφωνα με το οποίο θα επενδύσει σε νεαρούς ποδοσφαιριστές που μπορούν να του φέρουν πολλαπλάσια έσοδα από τα χρήματα που του κοστίζουν. Πλάνο που σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Ζοζέ Μπότο, ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να το υλοποιήσει "μπορεί να συνδυάσει την οικονομική υγεία και την ανταγωνιστικότητα στο γήπεδο". Ο Πορτογάλος μάλιστα πιστεύει και το τονίζει ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για τις ελληνικές ομάδες ώστε να εξασφαλίσουν την οικονομική βιωσιμότητα τους.

Μονόδρομος για την οικονομική υγεία η Ευρώπη

Το σίγουρο είναι ότι χωρίς… Ευρώπη κανένα οικονομικό πλάνο δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο ΠΑΟΚ πληρώνει ήδη ακριβά τον αποκλεισμό του από την Λέφσκι Σόφιας το περασμένο καλοκαίρι και είναι υποχρεωμένος στο μέλλον, αν θέλει να το καταστήσει ευοίωνο, να αποφύγει τέτοιου είδους γκέλες.

Στην πράξη πάντως αποδεικνύεται ότι δεν είναι εύκολο να προχωρήσεις στην Ευρώπη, ιδίως αν πρέπει να περάσεις πολλούς προκριματικούς γύρους μέχρι να φτάσεις σε ομίλους κάποιας διοργάνωσης. Και ότι δύσκολα μπορείς να τα καταφέρεις, αν δεν είσαι προετοιμασμένος σε όλα τα επίπεδα και κυρίως αν δεν έχεις χτίσεις ορθολογικά το ρόστερ σου.

Όμως αν θέλεις να αποκτήσουν υπεραξία οι νεαροί ποδοσφαιριστές σου, αν θέλεις να εξασφαλίσεις μεγαλύτερα έσοδα η αδιάλειπτη συμμετοχή σου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι μονόδρομος.

Στασιμότητα με τη Νέα Τούμπα

Μια σημαντική πηγή εσόδων μπορεί να είναι για τον ΠΑΟΚ το νέο του γήπεδο. Ωστόσο φαίνεται πως το θέμα αυτό έχει μάλλον κολλήσει, εκτός των άλλων γιατί δεν διαφαίνεται, τουλάχιστον άμεσα, λύση και στο θέμα της μετακόμισης της ομάδας σε άλλο γήπεδο.

Για την ώρα όπως ειπώθηκε και στη Γενική Συνέλευση οι άνθρωποι του Δικεφάλου επεξεργάζονται τα σχέδια που τους έχουν παραδοθεί και όταν είναι έτοιμοι θα προχωρήσουν σε ανακοινώνεις.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ