ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ χάνει, αλλά και κερδίζει με τον τρόπο του Λουτσέσκου

Ο ΠΑΟΚ χάνει, αλλά και κερδίζει με τον τρόπο του Λουτσέσκου
INTIME

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για τον ΠΑΟΚ που έμεινε πιστός στο πλάνο του προπονητή του και ηττήθηκε στην "OPAP Arena" όπως το έκανε πριν δυο εβδομάδες στη νίκη του στο "Καραϊσκάκης".

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχασε για πρώτη φορά ντέρμπι με αντίπαλο την ΑΕΚ από εκείνο το περιβόητο πλέον παιχνίδι που δεν τελείωσε ποτέ της περιόδου 2017-18, -το οποίο ο Ρουμάνος τεχνικός μνημονεύει σε κάθε ευκαιρία- αλλά τουλάχιστον το έκανε με το δικό του τρόπο.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ φρόντισε από την άφιξη της ομάδας του στην "OPAP Arena" να λειτουργήσει ως αλεξικέραυνο, να επικεντρώσει πάνω του τις αποδοκιμασίες των φίλων της ΑΕΚ για να αφήσει τους παίκτες του στο "απυρόβλητο". Γνωρίζοντας ότι το κλίμα θα είναι θερμό στο πρώτο ντέρμπι στο νέο γήπεδο της Ένωσης θέλησε να τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα και αυτό έκανε.

Είδε την ομάδα του να μπαίνει καλά στο παιχνίδι αλλά δεν την είδε να ανοίγει πρώτη το σκορ αν και είχε δυο καλές ευκαιρίες από νωρίς με τον Κωνσταντέλια στο 4' και με την κεφαλιά του Ολιβέιρα στο 8'. Οι υποθέσεις στο ποδόσφαιρο λίγη αξία έχουν, ωστόσο αν ο ΠΑΟΚ είχε σκοράρει θα ήταν διαφορετική η εικόνα όλου του παιχνιδιού. Δεν τα κατάφερε όμως και έχασε τελικά το ντέρμπι -στην πρώτη του φετινή εκτός έδρας ήττα- και ακόμη περισσότερο έδαφος στη βαθμολογία.

Είχε απουσίες και το μεγάλο του "ατού" σε κακή βραδιά

Τα ερωτήματα για τον ΠΑΟΚ πριν την έναρξη του ντέρμπι ήταν δεδομένα. Και αυτά που είχαν να κάνουν με τον αντίπαλο -πως θα αντέξει την πίεση της ΑΕΚ μέσα στο κατάμεστο νέο γήπεδο της- και εκείνα που αφορούσαν τη δική του ομοιογένεια που κλονίστηκε λόγω των πολλών απουσιών κυρίως στις πτέρυγές του.

Η ετοιμότητα των δυο μπακ Ράφα Σοάρες και Ζοάν Σάστρε που ξεκίνησαν για πρώτη φορά βασικοί στο πρωτάθλημα και έπαιξαν μαζί σε επίσημο παιχνίδι δυο μήνες μετά από την κοινή τους παρουσία στον αγώνα με τη Λέφσκι στη Σόφια ήταν ένα από αυτά.

Η ωριμότητα που θα έπρεπε να δείξει ο Γιάννης Κωνσταντέλιας που και αυτός πήρε για πρώτη φορά φανέλα βασικού επίσης ήταν ένα από τα ζητούμενα για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου πριν τη σέντρα.

Το κακό για τον ΠΑΟΚ ήταν ότι στο ντέρμπι με την ΑΕΚ αυτός που βρέθηκε σε χειρότερη βραδιά από όλους τους υπόλοιπους ακραίους του ήταν αυτός που δεν περίμενε κανείς: ο Κάλεντ Νάρεϊ.

Οι δύο του μπακ Σάστρε και Ράφα Σοάρες όσο είχαν δυνάμεις υπηρέτησαν το γενικότερο πλάνο. Ίσως όχι τόσο καλά όσα θα μπορούσε να το είχαν κάνει αυτοί που έλειπαν (Λύρατζης, Τσαούσης, ακόμη και ο Βιεϊρίνια), αλλά αν κρίνει κανείς το ότι επί δυο μήνες δεν είχαν σοβαρή συμμετοχή στους αγώνες, ακόμη και τα λάθη που έκαναν ήταν ως ένα βαθμό αναμενόμενα, λόγω έλλειψης ρυθμού.

Από άλλη ο Γιάννης Κωνσταντέλιας έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει με το απρόβλεπτο και γεμάτο θράσος παιχνίδι του. Και αυτός ίσως κάποιες φορές το παρακάνει λίγο αλλά σε γενικές γραμμές έκανε ότι μπορούσε και ήταν ο παίκτης που ένιωσε περισσότερο από κάθε άλλο συμπαίκτη του η άμυνα της ΑΕΚ. Αν μάλιστα τελείωνε πιο εύστοχα την φάση στο 4ο λεπτό ίσως και να γινόταν ο ήρωας του αγώνα για την ομάδα του αλλά η μπάλα έφυγε λίγο άουτ.

Έμεινε πιστός στο πλάνο του

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να έχασε σε ντέρμπι Δικεφάλων για πρώτη φορά μετά από 14 παιχνίδια αήττητος, ωστόσο και πάλι προσπάθησε να παραμείνει πιστός στο πλάνο του. Έστω και αν το πλήρωσε, αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για μια ομάδα, που όλοι παραδέχονται ότι τώρα χτίζεται. Να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο και να κερδίζει όταν μπορεί, όπως στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ή ακόμη και να ηττάται όπως έγινε στην Νέα Φιλαδέλφεια ακολουθώντας το.

Όλοι περίμεναν ότι το ντέρμπι θα κριθεί στο αν ο ΠΑΟΚ θα καταφέρει να σπάσει την πίεση που ασκεί στους αντιπάλους της η ΑΕΚ όταν προσπαθούν να χτίσουν επιθέσεις από την πίσω ζώνη. Ο Λουτσέσκου σε καμία περίπτωση δεν προσπάθησε να αλλάξει τη φιλοσοφία της ομάδας του, ακόμη και όταν υπήρξαν κάποιες δυσκολίες στο build up που προσπάθησε να εφαρμόσει.

Μέχρι να γίνει το λάθος στη φάση του πρώτου γκολ της ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να παίξει κυκλοφορώντας από τον Κοτάρσκι την μπάλα, εκτός από 2 στιγμές που ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ έπαιξε με δυνατό βολέ. Ακόμη και μετά το εις βάρος της 1-0 η ομάδα του Λουτσέσκου συνέχισε να προσπαθεί να κυκλοφορήσει την μπάλα για να την μεταφέρει στην επίθεση έστω και αν δεν της βγήκε.

Σε μεταβατική περίοδο, μονόδρομος η ενεργοποίηση νέων παικτών

Όσο και αν κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχθούν ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο και θα πρέπει και στο πλάνο να παραμένει πιστός αλλά και να αποδέχεται ότι θα γίνονται και λάθη, όπως αυτά που έκανε ο Κουλιεράκης και έφεραν τα γκολ και κατ'επέκταση την ήττα από την ΑΕΚ.

Παρά τις δυσκολίες και το χαμένο έδαφος στην βαθμολογία από την στιγμή που στην Τούμπα αποφάσισαν να προχωρήσουν με ένα μοντέλο ανανέωσης δεν μπορούν να κάνουν πίσω στις δυσκολίες. Για τον ΠΑΟΚ το θετικό είναι ότι ενεργοποιήθηκαν ποδοσφαιριστές που όσο περνά ο καιρός θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να είναι σημαντικοί και να στηρίξουν το πρότζεκτ που έχει ξεκινήσει.

Παίκτες όπως ο Κουλιεράκης, ο Κωνσταντέλιας ή ακόμη και ο Κουαλιάτα που μπήκε αλλαγή και έκανε και αυτός το ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα θα πρέπει αξιοποιηθούν από τον προπονητή τους για να δείξουν ότι μπορούν να γίνουν μέρος όλης αυτή της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει με νεαρούς ποδοσφαιριστές που θα οδηγήσουν τον ΠΑΟΚ στις επιτυχίες όπως η προηγούμενη φουρνιά ποδοσφαιριστών που έφερε τίτλους στην Τούμπα.

Δείτε τη Game Night για το ντέρμπι της OPAP Arena:

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ