ΠΑΟΚ

Ο μαχητής ΠΑΟΚ πήρε διπλό αξιώσεων και δείχνει το μέταλλό του

Ο μαχητής ΠΑΟΚ πήρε διπλό αξιώσεων και δείχνει το μέταλλό του
INTIME

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για τον ΠΑΟΚ που γύρισε το τοπικό ντέρμπι με τον Άρη και απέδειξε πως μπορεί να αντέξει να παίξει πολλούς τελικούς στη διάρκεια των playoffs.

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε μια πολύ μεγάλη νίκη στο Κλεάνθης Βικελίδης που τον κρατά ζωντανό στην διεκδίκηση μιας από τις δυο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Μια νίκη που γίνεται πιο σημαντική με τον τρόπο που ήρθε, με μια επική ανατροπή κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Όπως και να το δει κανείς, το τρίποντο στο εκτός έδρας ντέρμπι με τον Άρη είχε έναν μεγάλο πρωταγωνιστή: τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Και αυτό όχι γιατί ο προπονητής του ΠΑΟΚ αντέδρασε στην ρίψη ενός αντικειμένου από την κερκίδα, θυμίζοντας έντονα μια παρόμοια αντίδραση που είχε στο ίδιο γήπεδο ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο, όταν ο σημερινός προπονητής της Πόρτο, φορούσε ακόμη την φανέλα του Δικεφάλου.

Έστω και αν ο ίδιος ισχυρίζεται ότι, ναι μεν έκανε μια κίνηση, αλλά όχι για να πετάξει στην κερκίδα το μπουκάλι που πήρε στα χέρια του. Όπως και να έχει όμως σε ένα ντέρμπι γεμάτο ένταση χρειάζονται πολύ λιγότερα για να ανάψει το φυτίλι…και ο Λουτσέσκου θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικός.

Κυρίως αγωνιστικά πάντως ο προπονητής του ΠΑΟΚ ήταν ένας από τους ρυθμιστές της εξέλιξης του ντέρμπι. Κυρίως γιατί είδε τα λάθη του πρώτου ημίχρονου -και στις επιλογές που ο ίδιος έκανε στην αρχική ενδεκάδα- και πήρε νωρίς την απόφαση για να διορθώσει τα πράγματα. Ο Λουτσέσκου αποκάλυψε ότι η προετοιμασία της ομάδας του για το ντέρμπι ήταν δύσκολη καθώς προέκυψαν ζητήματα, εκτός από τους τραυματισμούς παικτών του, και με ιώσεις.

Όπως και να έχει πάντως, η κίνησή του να προχωρήσει σε τριπλή αλλαγή με την έναρξη του δευτέρου μέρους, ήταν αυτή που αποτέλεσε το έναυσμα για να γυρίσει ένα παιχνίδι που μέχρι εκείνη την στιγμή έδειχνε -δίκαια μάλιστα- πολύ δύσκολο αν όχι χαμένο για την ομάδα του.

Η παρουσία του Τόμας Κεντζιόρα στη θέση του Ζόαν Σάστρε στο δεξί άκρο της άμυνας ήταν μια μικρή έκπληξη, υπό την έννοια ότι ο Ισπανός εδώ και πολλά παιχνίδια έχει δείξει ότι είναι σημαντικός για την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του. Στην πράξη τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αυτό το κατάλληλο παιχνίδι να μείνει στον πάγκο ο Σάστρε. Ο Λουτσέσκου έδρασε, ευτυχώς για την ομάδα του, νωρίς και έριξε στο παιχνίδι τον Ισπανό και όχι μόνο αυτόν.

Άλλαξε και τον Ντάντας, που δεν μπήκε στο παιχνίδι εναρμονισμένος στο κλίμα του γηπέδου και πέρασε στην θέση του τον παίκτη που στην ουσία γύρισε το αποτέλεσμα, τον Στέφαν Σβαμπ. Ο Αυστριακός κέρδισε και εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι με το οποίο ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε και ήταν πολύ περισσότερο μαχητικός σε σχέση με τον νεαρό Πορτογάλο.

Ουσιαστικά αυτός και ο Τάισον που μπήκε στη θέση του Νάρεϊ, οι αλλαγές που έγιναν στο ημίχρονο, ήταν αυτοί που οδήγησαν τον ΠΑΟΚ στην ανατροπή και την νίκη. Όλες οι κινήσεις που έγιναν από τον πάγκο, ακόμη και αυτή του Μπράντον στη θέση του Ολιβέιρα -που ξεκίνησε αντί του φορμαρισμένου Ισπανού- φάνηκε να δημιουργεί θετική επίδραση στο Δικέφαλο.

Μαχητικότητα, πνεύμα νικητή αλλά και ποιότητα

Τι έδειξε ο Δικέφαλος στο πάντα αφιλόξενο για αυτόν γήπεδο του Άρη; Ότι έχει το μέταλλο του νικητή που χρειάζεται μια ομάδα να πρωταγωνιστήσει πετυχαίνοντας για πρώτη φορά στη σεζόν να ανατρέψει σε ένα ημίχρονο εις βάρος της αποτέλεσμα. Είχε προσπαθήσει να το κάνει επιστρέφοντας από εις βάρος του 2-0 στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης αλλά έφτασε μόνο μέχρι την ισοφάριση.

Έδειξε επίσης στο τρόπο που αναπτύχθηκε στο νικητήριο γκολ του Ζίβκοβιτς ότι ακόμη και σε βραδιές που αυτό που μετρά περισσότερο είναι το πάθος και η μαχητικότητα, ότι πάντα θα παίζει ρόλο η ποιότητα και η δουλειά στην προπόνηση που δημιουργεί φάσεις με τέτοιους αυτοματισμούς.

Έχει πολλούς τελικούς ακόμη να παίξει

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο ΠΑΟΚ γυρίζοντας από ένα τόσο κακό για αυτόν πρώτο μέρος, περνώντας από μια έδρα που λογικά θα είναι δύσκολη και για τους υπόλοιπους, ότι μπορεί να διαχειριστεί την πίεση που του δημιουργεί η ανάγκη για νίκη σε κάθε παιχνίδι των playoffs. Η ομάδα του Λουτσέσκου είναι καταδικασμένη να πηγαίνει από παιχνίδι σε παιχνίδι με την ψυχολογία ότι έχει να παίξει τελικό και ο επόμενος είναι αυτός με την ΑΕΚ στην Τούμπα.

Οι επιλογές του Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν οι περισσότερες αναμενόμενες. Η χρησιμοποίηση για παράδειγμα του Τιάγκο Ντάντας στο πλευρό του Ντόουγκλας Αουγκούστο στη μεσαία γραμμή ή ακόμη και αυτή του Νέλσον Ολιβέιρα στην κορυφή της επίθεσης αντί του όντως φορμαρισμένου, αλλά με άλλα χαρακτηριστικά, Μπράντον Τόμας.

Όπως και να έχει, ακόμη και το γεγονός ότι ο Λουτσέσκου δεν ανακοίνωσε το Σάββατο αποστολή, αλλά ενημέρωσε για την τελική 20αδα λίγο πριν την αναχώρηση της ομάδας του για το "Κλεάνθης Βικελίδης" δεν έκρυβε κάποια μεγάλη έκπληξη. Ο Βιεϊρίνια επέστρεψε σε αποστολή, ο Ίνγκι Ίνγκασον έμεινε τελικά εκτός από την αναμέτρηση με τον Άρη αν και εκτός απροόπτου θα είναι στη διάθεση του προπονητή στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ