ΠΑΟΚ

Το μάθημα της Ολλανδίας και οι τελικοί που περιμένουν τον ΠΑΟΚ

Ο Καλέντ Νάρεϊ του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της φιλικής αναμέτρησης με τη Βέστερο | Κυριακή 16 Ιουλίου 2023
Ο Καλέντ Νάρεϊ του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της φιλικής αναμέτρησης με τη Βέστερο | Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ/INTIME SPORTS

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για την προετοιμασία του ΠΑΟΚ που έφτασε στο τέλος της και τα παιχνίδια με τους Ισραηλινούς που έρχονται και που αποτελούν πλέον τους πρώτους… τελικούς για την ομάδα του Λουτσέσκου.

Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε με το φιλικό απέναντι στη Βέστερλο το βασικό στάδιο προετοιμασίας του στην Ολλανδία και από την Πέμπτη και μετά, όταν θα επιστρέψουν στις προπονήσεις οι ποδοσφαιριστές του, θα μπει στην τελική ευθεία για το πρώτο επίσημο παιχνίδι με την Μπεϊτάρ στην Τούμπα.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έδειξε πως έχει καταλήξει σε κάποιες επιλογές τουλάχιστον για τον πρώτο αγώνα με τους Ισραηλινούς. Κάποιες από αυτές, όπως τη χρησιμοποίηση του δίδυμου Τσιγγάρα - Σβαμπ στον άξονα, τις ανακοίνωσε ήδη εδώ και ημέρες. Όλες όμως προέκυψαν από τη στιγμή που συνειδητοποίησε και ο ίδιος πως η μεταγραφική ενίσχυση που περίμενε, αργεί να καταφτάσει.

Από την Πέμπτη ο Ρουμάνος τεχνικός θα έχει στη διάθεση του τον Αλί Σαματά, που βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα είναι μάλλον υπερβολικό να περιμένει κανείς ότι ο Τανζανός επιθετικός που μέχρι τώρα κάνει ατομικές προπονήσεις μπορεί να είναι διαθέσιμος για το πρώτο αλλά πολύ σημαντικό παιχνίδι της χρονιάς με την Μπεϊτάρ.

Όπως και να έχει και με βάση όσα έδειξε στα φιλικά της Ολλανδίας και αυτό απέναντι στη Βέστερλο, που έγινε επί βελγικού εδάφους, ο Λουτσέσκου έχει καταλήξει σε ένα σχήμα που προορίζει για βασικό το βράδυ της Πέμπτης 27 Ιουλίου. Αν υπάρχουν κάποια ερωτήματα, αυτά μοιάζουν να είναι πολύ συγκεκριμένα.

Για παράδειγμα, ο παρτενέρ του Εκόνγκ στο κέντρο της άμυνας είναι ένα από αυτά. Ο Νιγηριανός έχει δοκιμαστεί και με τους τρεις αριστεροπόδαρους κεντρικούς αμυντικούς, έχοντας παίξει κατά σειρά με Νάσμπεργκ, Κουλιεράκη και τέλος με τον Μιχαηλίδη. Το ενδεχόμενο να μην είναι αυτός ο ένας από τους δυο στόπερ του ΠΑΟΚ στον αγώνα με την Μπειτάρ, είναι μάλλον τραβηγμένο.

Και αυτό όχι γιατί ο Εκόνγκ έχει προλάβει μέσα σε 10 ημέρες να γίνει σημείο αναφοράς στην άμυνα του ΠΑΟΚ αλλά γιατί μοιάζει απίθανο να επιλέξει ο Λουτσέσκου σχήμα με δυο αριστεροπόδαρους κεντρικούς αμυντικούς. Ποιος θα παίξει δίπλα του; Πιθανότατα ένας από τους Μιχαηλίδη ή Κουλιεράκη.

Μια θέση που επίσης "παίζει" ακόμη είναι αυτή του δεξιού μπακ. Τα πράγματα εκεί έχουν γίνει ακόμη περισσότερο περίπλοκα μετά τον τραυματισμό του Ζόαν Σάστρε. Με τον Ισπανό εκτός, αυτοί που ερίζουν για τη θέση στο δεξί άκρο της άμυνας είναι οι Λύρατζης και Κεντζιόρα. Αν και ο Πολωνός πρόλαβε να αγωνιστεί μόνο στο φιλικό με τη Βέστερλο, το γεγονός ότι ο Λύρατζης είχε κάποιες ενοχλήσεις που δεν του επέτρεψαν να συμμετέχει κανονικά σε όλες τις προπονήσεις στην Ολλανδία, δίνει αρκετές πιθανότητες στον Κεντζιόρα να πάρει φανέλα βασικού.

Από εκεί και πέρα, ο Λουτσέσκου έχει τέσσερις παίκτες για τις τρεις θέσεις των μεσοεπιθετικών. Ο Νάρεϊ που στο φιλικό στο Βέλγιο είχε γκολ και ασίστ δείχνει πως δεν έχει να φοβάται τίποτα μετά από την πρόσφατη περιπέτεια με την υγεία του. Ο Γερμανός, στον οποίο είναι λογικό να έχουν περισσότερο το νου τους οι άνθρωποι του ιατρικού επιτελείου του ΠΑΟΚ, είναι καλά και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αν καταφέρει να σπάσει την τριάδα Ζίβκοβιτς - Κωνσταντέλια - Τάισον είναι κάτι που θα φανεί από τις δοκιμές που θα κάνει ο Λουτσέσκου στις τελευταίες προπονήσεις πριν από τον πρώτο αγώνα με τους Ισραηλινούς.

Με τα πάνω και τα κάτω του στο τελευταίο φιλικό

Όσο για τα συμπεράσματα του τελευταίο φιλικού με τη Βέστερλο, η αλήθεια είναι ότι κανείς από όσους το παρακολούθησαν δεν έγινε σοφότερος. Ο ΠΑΟΚ έδειξε καλά στοιχεία αλλά και αδυναμίες απολύτως φυσιολογικές για μια ομάδα που βρίσκεται στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας της. Τα προβλήματά του ήταν κυρίως ανασταλτικά και οι καλές στιγμές του επιθετικές.

Ακόμη και ατομικά, οι παίκτες του είχαν τα πάνω και τα κάτω τους. Ο Κωνσταντέλιας για παράδειγμα κάνει ένα ακόμη εκπληκτικό σλάλομ που οδηγεί στη φάση του πρώτου γκολ για τον ΠΑΟΚ, αλλά πατά την μπάλα στο 2-1 των Βέλγων.

Σβαμπ και Τσιγγάρας δεν έχουν καλή αντίδραση στο πρώτο γκολ που δέχεται η ομάδα τους, αλλά ο Αυστριακός μοίρασε εξαιρετικά το παιχνίδι του Δικεφάλου, κυρίως προς τα αριστερά στο 1ο ημίχρονο, ενώ ο Τσιγγάρας έχει κάνει μια εκπληκτική πιρουέτα με την μπάλα για να τη βγάλει στον Νάρεϊ στο 2-2 με τον Μπράντον.

Τελικοί από Πέμπτη σε Πέμπτη

Όπως και να έχει, πλέον τα φιλικά περνούν πλέον σε δεύτερη μοίρα. Ο Λουτσέσκου δίνει τελευταίες ανάσες στην ομάδα του, γνωρίζοντας ότι μετά το ρεπό τους οι ρυθμοί θα γίνουν εντελώς αγωνιστικοί με "τελικούς" από Πέμπτη σε Πέμπτη.

Με ένα και μοναδικό έπαθλο: τις τρεις προκρίσεις μέχρι τους ομίλους του Europa Conference League. Αν ο ΠΑΟΚ τις πετύχει, τότε η νέα σεζόν θα ξεκινήσει με το δεξί και με την εκπλήρωση ενός σημαντικού στόχου. Σε άλλη περίπτωση, η εσωστρέφεια θα γίνει ακόμη πιο έντονη και οι τριγμοί θα είναι μεγάλοι…

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ