ΠΑΟΚ

Ήττα στα όρια της αυτοχειρίας

Ήττα στα όρια της αυτοχειρίας
INTIME SPORTS

Ο ΠΑΟΚ έχασε από την Ντίναμο στο Ζάγκρεμπ, κυρίως εξαιτίας των δικών του λαθών και ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για το τέλειο παιχνίδι που θα πρέπει να κάνει στην Τούμπα για να ανατρέψει τα δεδομένα.

Η ξέφρενη φετινή πορεία του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη σταμάτησε στο Ζάγκρεμπ. Στο Μάξιμιρ η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου γνώρισε την πρώτη της ήττα στο Conference League κάνοντας δώρο στους Κροάτες δυο γκολ -το πρώτο με ατομικό λάθος και το δεύτερο με συνολικά λανθασμένη ανασταλτική λειτουργεία- και τώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Ο Δικέφαλος έχει στη διάθεσή του 90 λεπτά τουλάχιστον για να γυρίσει την εις βάρος του κατάσταση. Για να τα καταφέρει ωστόσο θα πρέπει να κάνει το τέλειο παιχνίδι. Αυτό που δεν έκανε το βράδυ της Πέμπτης στο Ζάγκρεμπ.

"Τράκαρε" πάνω στον Μίσιτς

Αν και για να είμαστε δίκαιοι στο πρώτο ημίωρο τίποτα δεν έδειχνε αυτό που ερχόταν. Ο ΠΑΟΚ ξεπέρασε σχετικά άνετα το πρώτο διάστημα που συνήθως χρειάζονται οι ομάδες για να προσαρμοστούν σε μια εκτός έδρας ευρωπαϊκή αναμέτρηση και άρχισε μαζί με την κατοχή της μπάλας να ελέγχει και το παιχνίδι.

Απειλές μεγάλες για την εστία των Κροατών δε δημιούργησε κυρίως εξαιτίας ενός δικού του, του Γιόζιπ Μίσιτς. Ο Λουτσέσκου το έλεγε στη συνέντευξη Τύπου πριν το παιχνίδι ότι ο Μίσιτς είναι ο ηγέτης της ανανεωμένης Ντιναμό Ζάγκρεμπ και προφανώς είχε προειδοποιήσει τους παίκτες του για την ποιότητα του ποδοσφαιριστή που είχαν απέναντι τους.

Ο Μίσιτς που η αλήθεια είναι ότι στη διάρκεια της συνεργασίας του με τον Ρουμάνο τεχνικό ήταν απλά ένας παίκτης του rotation, έμοιαζε να βρίσκεται παντού και με τις καίριες τοποθετήσεις του έκοβε κάθε προσπάθεια του ΠΑΟΚ να βγει μπροστά.

Η κατοχή της μπάλας τού δημιούργησε μια ψευδαίσθηση ανωτερότητας

Στο διάστημα αυτό, μέχρι να δεχθεί το πρώτο γκολ ο ΠΑΟΚ κυκλοφορούσε την μπάλα και έβλεπε τους Κροάτες να περιμένουν στο δικό τους μισό γήπεδο προσπαθώντας να καλύψουν τα νώτα τους και να κλέψουν μπάλες για να φύγουν μπροστά. Η εικόνα του ήταν μιας ομάδας που προσπαθούσε να κυριαρχήσει και απλά δυσκολευόταν να βάλει την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, απέναντι σε αντιπάλους που το κύριο μέλημά τους ήταν να μην δεχθούν φάσεις.

Τελικά αποδείχθηκε ότι αυτή η εικόνα ήταν καθόλα διαφορετική. Το υψηλότερο ποσοστό στην κατοχή της μπάλας δημιούργησε μια ψευδαίσθηση υπεροχής όπως φάνηκε μετά το γκολ που άνοιξε το σκορ. Το λάθος γύρισμα του Γιόνι Ότο ήταν αυτό που άνοιξε το δρόμο στην Ντίναμο να φτάσει σε μια καθαρή νίκη φανέρωσε και ποιο ήταν τελικά το πλάνο του προπονητή της που δικαιώθηκε σε απόλυτο βαθμό.

Με στοχευμένη πίεση στους δυο χαφ του αλλά και στους δυο ακραίους μπακ οι γηπεδούχοι δεν επέτρεπαν στους παίκτες του ΠΑΟΚ να βγουν μπροστά και να απειλήσουν. Και όχι μόνο αυτό αλλά τους ανάγκαζαν και σε πολλά λάθη που άφηναν εκτεθειμένη την αμυντική τους λειτουργία.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν κατάφερε να βρει απαντήσεις και σε μια φάση που και πάλι έχασε εύκολα την μπάλα στη μεσαία γραμμή, η άμυνά του δεν λειτούργησε και δέχθηκε και δεύτερο γκολ που την ανάγκασε στην πρώτη φετινή της ήττα στην Ευρώπη. Για να μην αποδειχθεί και καθοριστική ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να ανέβει ένα βουνό στην Τούμπα και να πετύχει μια ανατροπή που θα είναι ιστορική. Αλλά για να το κάνει θα πρέπει να διορθώσει πολλά από τα πράγματα που δεν πήγαν καλά στο Μάξιμιρ.

Το πείραμα με τον Ντεσπόντοφ στην κορυφή

Ο Λουτσέσκου προσπάθησε να κάνει διορθωτικές κινήσεις για να αλλάξει τα πράγματα. Μάλιστα σε μια απέλπιδα προσπάθειά του να ανακατέψει την τράπουλα χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά στην κορυφή της επίθεσης τον Κίριλ Ντεσπόντοφ και τον κράτησε εκεί για 20' περίπου. Μια κίνηση που ήταν για πολλούς αναμενόμενη αν κρίνει κανείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τα φορ του και κυρίως με τον Αλί Σαμάτα.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι από την στιγμή που οι φορ κρούσης του Δικεφάλου δεν συνεισφέρουν στο σκοράρισμα θα πρέπει να δοκιμαστεί στην κορυφή ο Βούλγαρος που και στο παρελθόν έχει αγωνιστεί στο "9". Υπέρ αυτή της άποψης συνηγορεί και το γεγονός ότι έτσι θα λυθεί και το ζήτημα του "παντρέματος" του Ντεσπόντοφ με τον Άντριγια Ζίβκοβιτς.

Λογικό θα σκεφτεί κανείς, ωστόσο ο ΠΑΟΚ είναι συνηθισμένος σε έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού που για να αλλάξει προϋποθέτει επιπλέον δουλειά στις προπονήσεις. Και σε αυτό το κομμάτι της σεζόν με τα παιχνίδια να έρχονται συνεχόμενα μοιάζει δύσκολο να βρεθεί χρόνος για τέτοιου είδους αλλαγές.

Το να μην λειτουργήσει, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, ένα τέτοιο πείραμα στο Ζάγκρεμπ δεν ήταν κάτι μη αναμενόμενο. Κάτι που φάνηκε όταν που πέρασε στο παιχνίδι ο νεαρός Στεφάνος Τζίμας που στο διάστημα της παρουσίας του ανάγκασε την άμυνα της Ντίναμο να τον αισθανθεί αρκετά περισσότερο από όσους έπαιξαν στην ίδια θέση. Δεν είναι τυχαίο ότι στο διάστημα αυτό χάθηκαν και οι καλύτερες ευκαιρίες του Δικεφάλου με ένα σουτ του Μουργκ που δεν βρήκε στόχο και μια προσπάθεια του νεαρού σε μια σέντρα-σουτ του Αυστριακού στις καθυστερήσεις.

Πάει σε mission impossible

Εν τέλει ο Δικεφάλος έμεινε χωρίς τελική στην αντίπαλη εστία και κατ'επέκταση χωρίς γκολ. Και χωρίς καλά καλά να το καταλάβει βρίσκεται πλέον μπροστά στο φάσμα του αποκλεισμού. Θα είναι λάθος να θεωρήσει κανείς ότι ο ΠΑΟΚ έχει ήδη αποκλειστεί ή ότι δεν την έχει την Ντίναμο Ζάγκρεμπ. Μπορεί η πρόκριση να μοιάζει με mission impossible, αλλά ο καλός ΠΑΟΚ μπορεί να την πετύχει στην έδρα του.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ