ΠΑΟΚ

Αν ο ΠΑΟΚ "αδειάσει" ψυχολογικά, τότε θα έχει πρόβλημα

Ο Νέλσον Ολιβέιρα
Ο Νέλσον Ολιβέιρα INTIME

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για την ήττα του Δικεφάλου στο τοπικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, το σαρωτικό rotation του Λουτσέσκου, το κίνητρο που δεν υπάρχει στο πρωτάθλημα και την επιστροφή του Νέλσον Ολιβέιρα.

Ο Άρης ήταν η ομάδα που ήθελε περισσότερο τη νίκη στο τοπικό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο "Κλ. Βικελίδης" και την κατέκτησε. Η αλήθεια είναι ότι ο ΠΑΟΚ έπαιξε χωρίς μεγάλο κίνητρο, πέρα από το γόητρο και σε μεγάλο βαθμό χωρίς μυαλό. Καλό παιχνίδι σε καμία περίπτωση δεν έκανε, για αυτό και έχασε παρά την προσπάθεια που έκανε στο τέλος να πιέσει τον αντίπαλο του έστω και με παίκτη λιγότερο.

Ο γηπεδούχος Άρης έπαιζε με κίνητρο, όχι μόνο βαθμολογικό και ο ΠΑΟΚ πήγε με… μιάμιση προπόνηση, με πολλές αλλαγές και με το μυαλό στον πρώτο ημιτελικό του Kυπέλλου τη Μεγάλη Πέμπτη με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα.

Η ήττα από τον Άρη, η δεύτερη συνεχόμενη στο πρωτάθλημα σίγουρα δεν αρέσει σε κανέναν. Μπορεί ωστόσο να είναι επιζήμια, μόνο αν αποτελεί ένδειξη ότι οι παίκτες του Ραζβάν Λουτσέσκου έχουν… αδειάσει ψυχολογικά, μετά τον αποκλεισμό από την Ευρώπη. Και αυτό δεν φάνηκε να ισχύει. Αν κρίνει κανείς από την προσπάθεια που έκαναν στο σημερινό παιχνίδι. Μπορεί αυτή να μην ήταν αρκετή για να αποφύγουν την ήττα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει ότι δεν προσπάθησαν.

Ο στόχος της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα είναι μόνο κατ’ επίφαση σημαντικός, τουλάχιστον για φέτος . Του χρόνου όταν η δεύτερη θέση θα δίνει εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League –με την 15η θέση της Ελλάδας στην ειδική βαθμολογία της UEFA- τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Για τον ΠΑΟΚ τα σημαντικά είναι στο Kύπελλο και εκεί θα κριθεί η συνέχεια της σεζόν. Κάτι που άλλωστε φάνηκε και από τις επιλογές του Λουτσέσκου.

Σαρωτικό το rotation του Λουτσέσκου

Από τους παίκτες που ξεκίνησαν στην ενδεκάδα απέναντι στην Μαρσέιγ μόνο τέσσερις κράτησαν φανέλα βασικού στον αγώνα με τον Άρη: Πασχαλάκης στην εστία, Κούρτιτς στη μεσαία γραμμή, Ζίβκοβιτς και Άκπομ στην επίθεση. Και από τους υπόλοιπους επτά οι δυο δεν ήταν στην ευρωπαϊκή λίστα του Δικεφάλου (Σάστρε, Βαρέλα), άλλοι δυο έμειναν στον πάγκο (Μιχάι, Σοάρες) στο παιχνίδι της Πέμπτης και τρεις είχαν μπει αλλαγή ( Σβαμπ, Σίντκλεϊ και Μίτριτσα).

Σε κάθε περίπτωση οι παίκτες που μπήκαν να παίξουν μετά από καιρό δεν δικαίωσαν την επιλογή του προπονητή τους. Ο Φιλίπε Σοάρες ήταν το πιο ενδεικτικό παράδειγμα με τον νεαρό Πορτογάλο να μην μπορεί να μπει στα παπούτσια του Ντόουγκλας Αουγκούστο, ούτε στην άσκηση πίεσης στους αντιπάλους, ούτε στα δημιουργικά και περισσότερο ούτε στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Για αυτό ο Βραζιλιάνος αποτέλεσε την πρώτη διορθωτική κίνηση του Ρουμάνου τεχνικού περνώντας στη θέση του…άτολμου στην τελική προσπάθεια Στέφαν Σβαμπ.

Όχι ότι ο Σοάρες ήταν η μοναδική αιτία για την άσχημη απόδοση του ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο. Και ο Μίτριτσα δεν πήγε καλά και μαζί με τον Σίντκλεϊ αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα από την αριστερή, σε φάση άμυνας, πλευρά του Δικεφάλου.

Στο δεύτερο με τις αλλαγές που έκανε ο Λουτσέσκου, με τον Αουγκούστο και τον Μπίσεσβαρ κυρίως, ο ΠΑΟΚ πήρε την κατοχή - με τον Άρη να αφήνει την μπάλα- και θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να γίνει και περισσότερο απειλητικός. Όταν όμως ο Μιχάι αποβλήθηκε και οι γηπεδούχοι οπισθοχώρησαν μαζικά για να κρατήσουν το προβάδισμα στο σκορ τα πράγματα φάνηκαν να έχουν κριθεί.

Από τα συμπεράσματα που μπορούν να προκύψουν, σε επίπεδο τακτικής τουλάχιστον, το πιο ανησυχητικό είναι η αντίδραση των παικτών του ΠΑΟΚ στις στατικές φάσεις. Από ένα κόρνερ άλλωστε δέχθηκε το γκολ που έκρινε το παιχνίδι και γενικά η άμυνα του αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα, λόγω των κακών της αντιδράσεων.

Στο Κύπελλο θα κριθεί η χρονιά για τον ΠΑΟΚ

Το rotation του Λουτσέσκου ήταν σαρωτικό όχι γιατί η ομάδα του ήταν τόσο καταπονημένη, όσο γιατί ακολουθεί και πάλι παιχνίδι στόχου. Ο ημιτελικός της Μεγάλης Πέμπτης με τον Ολυμπιακό μπήκε ως προτεραιότητα έναντι ενός τοπικού ντέρμπι, κυρίως γοήτρου όπως το σημερινό με τον Άρη και αυτό είναι μάλλον λογικό.

Για τον ΠΑΟΚ που έφτασε στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν σε υψηλή ένταση, λόγω Ευρώπης, τα ημιτελικά του κυπέλλου είναι πλέον τα παιχνίδια που θα κρίνουν την χρονιά και σε αυτά θα επικεντρωθεί όλο το ενδιαφέρον. Υπάρχουν και τα δυο παιχνίδια πρωταθλήματος απέναντι στους ερυθρόλευκους αλλά αυτά θα χρησιμέψουν περισσότερο ως ζυγαριά για να φανεί αν η διαφορά τους στη βαθμολογία αντικατοπτρίζεται πραγματικά και στο γήπεδο και στο γήπεδο.

Τα μηνύματα του Λουτσέσκου

Η αποστολή του ΠΑΟΚ που δεν ανακοινώθηκε χθες είχε δυο μηνύματα. Το πρώτο ήταν προς τον Λέο Ζαμπά. Ο Βραζιλιάνος ήταν από τις βασικές επιλογές του Λουτσέσκου σε παιχνίδια όπως το σημερινό αλλά μετά το πειθαρχικό παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε έχει μείνει πολύ πίσω. Το ότι επέστρεψε στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας δεν σημαίνει ότι του δόθηκε και άλλο συγχωροχάρτι από τον προπονητή του. Άλλωστε ο Λουτσέσκου το μόνο που δεν ανέχεται είναι να του χαλούν το κλίμα στα αποδυτήρια του.

Μόνη αιτία για χαμόγελα ο Νέλσον Ολιβέιρα

Το δεύτερο μήνυμα ήταν ενθαρρυντικό με τον Νέλσον Ολιβέιρα να επιστρέφει έστω και από τον πάγκο σε έναν αγώνα του ΠΑΟΚ για πρώτη φορά μετά τον τραυματισμό του το περασμένο καλοκαίρι. Ο τραυματισμός του Πορτογάλου ήταν μεγάλη απώλεια για τον Ραζβάν Λουτσέσκου και η επιστροφή του έστω και τώρα αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη και για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή του αλλά και τον προπονητή του.

Ο Πορτογάλος αγωνίστηκε για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες και αν υπάρχει κάτι ενθαρρυντικό για τον ΠΑΟΚ από το τοπικό ντέρμπι με τον Άρη είναι αυτό. Η συμμετοχή ενός ποδοσφαιριστή που στάθηκε πολύ άτυχος, ταλαιπωρήθηκε αλλά έδειξε, ακόμη και στο μικρό διάστημα που αγωνίστηκε σε ομάδα με 10 παίκτες ότι παραμένει ποιοτικός.

Δείτε την Game Night για τα ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός και Άρης - ΠΑΟΚ

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ