ΠΑΟΚ

Προχωρά για μεταγραφές ο ΠΑΟΚ χωρίς αθλητικό διευθυντή

Ο Ελ Καντουρί από το ματς του ΠΑΟΚ με τον Παναιτωλικό | 31 Ιανουαρίου 2021
Ο Ελ Καντουρί από το ματς του ΠΑΟΚ με τον Παναιτωλικό | 31 Ιανουαρίου 2021 EUROKINISSI

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για τον προγραμματισμό που τρέχει στον ΠΑΟΚ χωρίς να έχει βρεθεί, για την ώρα τουλάχιστον, ο διάδοχος του Όλαφ Ρέμπε και το ρόλο που έχει στις μεταγραφικές αναζητήσεις ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι συνεργάτες του

Για πολλούς και διάφορους λόγους το θέμα του νέου αθλητικού διευθυντή στον ΠΑΟΚ δεν έχει προχωρήσει. Οι βασικοί υποψήφιοι στη λίστα που είχε στα χέρια του ο Ιβάν Σαββίδης δεν κατάφεραν να πείσουν τον πρόεδρο του Δικεφάλου. Η αναζήτηση συνεχίζεται την ώρα που ο προγραμματισμός για την επόμενη σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει.

Η επιλογή δεν είναι εύκολη… Ο Σαββίδης έχει δοκιμάσει κάθε είδους τεχνικό διευθυντή. Δοκίμασε λύσεις εκ των έσω, όπως ο Ζήσης Βρύζας, έφερε τον φημισμένο Φρανκ Άρνεσεν, εμπιστεύτηκε τον Λούμπος Μίχελ, δοκίμασε και τον Μάριο Μπράνκο. Στο τέλος έφερε στην Τούμπα τον Όλαφ Ρέμπε, έναν τεχνοκράτη περισσότερο παρά αθλητικό διευθυντή, ορίζοντας του ως υπέρτατο καθήκον την μείωση του μπάτζετ για να πάψει η ομάδα του να αντιμετωπίζει πρόβλημα με το Financial Fair Play.

Η ξεκάθαρη θέση του Ραζβάν Λουτσέσκου

Η αλήθεια είναι ότι στην Τούμπα συζητήθηκε αρκετά το ενδεχόμενο να αλλάξει το μοντέλο και ο ΠΑΟΚ να πορευτεί χωρίς αθλητικό διευθυντή, με τον προπονητή και το τμήμα σκάουτινγκ να έχουν πιο σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του προγραμματισμού.

Η επιστροφή του Ραζβάν Λουτσέσκου θα μπορούσε μάλλον εύκολα να εξυπηρετήσει ένα τέτοιου είδους νέου πλάνο, αλλά ο Ρουμάνος ήταν κάθετος. "Η ομάδα χρειάζεται τεχνικό διευθυντή. Κάθε κορυφαίο κλαμπ έχει αθλητικό διευθυντή. Ο ΠΑΟΚ θα υπογράψει με αθλητικό διευθυντή. Είναι θέμα χρόνου, αλλά δεν μας προσθέτει πίεση" είπε ο Ραζβάν Λουτσέσκου στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Έτσι έβαλε τέλος σε όλες τις δεύτερες σκέψεις που μπορεί να υπήρχαν για εγκατάλειψη του μοντέλου με αθλητικό διευθυντή.

Στην πράξη όμως και όσο ο διάδοχος του Όλαφ Ρέμπε δεν φαίνεται, τουλάχιστον για την ώρα, να πλησιάζει στην Τούμπα αναγκαστικά το βάρος πέφτει στον προπονητή, το τμήμα σκάουτινγκ και φυσικά τα μέλη της διοίκησης. Αυτοί είναι που έχουν αναλάβει δράση για να τρέξει ο προγραμματισμός για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Οι εισηγήσεις του Λουτσέσκου, το τμήμα σκάουτινγκ και η τελική έγκριση του τεχνικού επιτελείου

Πως προετοιμάζονται στον ΠΑΟΚ για τις μεταγραφές; Ο Λουτσέσκου έχει εισηγηθεί σε ποιες θέσεις θεωρεί ότι η ομάδα του χρειάζεται ενίσχυση και έχει συνοδεύσει τις εισηγήσεις του με report για τα στοιχεία που πρέπει να έχει κάθε ποδοσφαιριστής που μπορεί να είναι υποψήφιος για να την καλύψει.

Το τμήμα σκάουτινγκ με βάσεις τις εισηγήσεις του προπονητή έχει επιλέξει από τους φακέλους των παικτών που έχει ήδη καταχωρημένους, αυτούς που θεωρεί κατάλληλους σε κάθε θέση και έχει παραδώσει στον Ρουμάνο τεχνικό τις λίστες με αυτούς που θεωρεί κατάλληλους.

Στο επόμενο στάδιο το τεχνικό επιτελείο, ο Λουτσέσκου και οι συνεργάτες του μελετούν τους παίκτες που είναι υποψήφιοι για μεταγραφή και προκρίνουν αυτούς που παίρνουν το τελικό χρίσμα ως κατάλληλοι για τον ΠΑΟΚ που θέλει να δημιουργήσει.

Ο ρόλος της... "σιδηράς κυρίας" του ΠΑΟΚ

Το ποιος από αυτούς τελικά θα αποκτηθεί εξαρτάται από τα οικονομικά δεδομένα και εδώ αναλαμβάνει δράση η διοίκηση και κυρίως η Μαρία Γκοντσάρεβα, η υπεύθυνη των οικονομικών της ΠΑΕ που απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Ιβάν Σαββίδη. Η "σιδηρά κυρία" του Δικεφάλου είναι αυτή που έχει αναλάβει τις συζητήσεις και για τις ανανεώσεις συμβολαίων.

Για παράδειγμα είναι αυτή που κάνει τις διαπραγματεύσεις με την πλευρά του Ομάρ Ελ Καντουρί που μένει ελεύθερος σε μερικές ημέρες για την επέκταση της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ. Όταν λοιπόν οι επαφές με τους μεταγραφικούς στόχους φτάσουν στο σημείο όπου συζητούνται τα χρήματα έρχεται η ώρα για την υπεύθυνη των οικονομικών του Δικεφάλου.

Ιδανικό μοντέλο για... Μάρτιο

Το αν το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να προχωρήσει θα φανεί στην πράξη και κυρίως από το πόσο επιτυχημένες θα είναι οι κινήσεις που θα γίνουν. Από τη μια βέβαια δείχνει ότι ο ΠΑΟΚ έχει οργανωθεί σε τέτοιο επίπεδο που μπορεί να λειτουργήσει και να φέρει σε πέρας έναν προγραμματισμό, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία ενός αθλητικού διευθυντή. Και χωρίς να χρειάζεται σε όλες τις μεταγραφές, εκτός βέβαια από εκείνες που απαιτούν οικονομική υπέρβαση, η τελική έγκριση του Ιβάν Σαββίδη.

Βέβαια από την άλλη όλες αυτές οι διαδικασίες μοιάζουν ως ένα βαθμό χρονοβόρες και αυτό δεν είναι θετικό σε μια περίοδο που οι ομάδες θέλουν να κινηθούν γρήγορα για να αποκτήσουν με τους πιο ευνοϊκούς όρους, τους ποδοσφαιριστές που τις ενδιαφέρουν. Ο χρόνος είναι πολύτιμος ιδιαίτερα αν μιλάμε για παίκτες που προέρχονται από τη δεξαμενή αυτών που μένουν ή ήδη είναι ελεύθεροι από τις ομάδες τους.

Το μοντέλο που ακολουθεί ο ΠΑΟΚ, εξ ανάγκης αυτή την στιγμή, θα μπορούσε να λειτουργήσει με σίγουρη επιτυχία τον Μάρτιο ωστόσο μοιάζει ως επισφαλές για μήνα Ιούνιο.

Από την άλλη πλευρά οι μεταγραφές δεν αφορούν μόνο τις κινήσεις ενίσχυσης αλλά και τις ενδεχόμενες πωλήσεις. Ποιος θα είναι λοιπόν αυτός που θα αξιολογήσει μια πρόταση που θα έρθει, για παράδειγμα για τον Χρήστο Τζόλη; Ή ακόμη καλύτερα ποιος -αν όχι ένας αθλητικός διευθυντής-θα μπορούσε να διερευνήσει αν μια πρόταση που θα έρθει θα πρέπει να απορριφθεί, γιατί ίσως να ετοιμάζονται καλύτερες από άλλες ομάδες;.

Όπως και να έχει αυτό το καλοκαίρι οι κινήσεις που θα γίνουν θα πρέπει να έχουν το μικρότερο δυνατό ρίσκο, ώστε ο ΠΑΟΚ να είναι έτοιμος να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από τον Ιβάν Σαββίδη και ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει αναλάβει την ευθύνη να τους πετύχει. Και το ρίσκο σε μια μεταγραφή μειώνεται, όσο αυξάνονται τα ποσά που μια ομάδα είναι διατεθειμένη να δαπανήσει…

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ