ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Μια πίκρα που γεννά ελπίδα για κάτι καλύτερο

Ο Αντράζ Σπόραρ μετά το πρώτο γκολ του με τα πράσινα του Παναθηναϊκού
Ο Αντράζ Σπόραρ μετά το πρώτο γκολ του με τα πράσινα του Παναθηναϊκού ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η πίκρα για τον αποκλεισμό από τη Σλάβια Πράγας στον Παναθηναϊκό γεννά την ελπίδα πως τη φετινή σεζόν το τριφύλλι και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς "χτίζει" κάτι πολύ καλύτερο από πέρυσι.

Η σύντομη επιστροφή, όπως αποδείχθηκε, του Παναθηναϊκού στα ευρωπαϊκά γήπεδα για τη σεζόν 2022-23 ολοκληρώθηκε μετά την ισοπαλία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας την Πέμπτη (11/8) το βράδυ κόντρα στη Σλάβια Πράγας. Αναγκαστικά οι φίλοι των πράσινων θα περιμένουν άλλον ένα χρόνο για να ξαναδούν στις διεθνείς διοργανώσεις τον PANATHINAIKOS.

Έναν PANATHINAIKOS που απόλαυσαν το βράδυ της Πέμπτης για σχεδόν 65 λεπτά, με το τριφύλλι του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να είναι κυρίαρχο, να έχει στριμώξει στα "σχοινιά" την αντίπαλό του και να δείχνει πως αν ήταν γεμάτο με περισσότερες λύσεις, είχε την τύχη με το μέρος του και δεν συναντούσε μια κόντρα διαιτησία στα δύο παιχνίδια θα έπαιρνε την πρόκριση στα playoffs του Conference League.

Ο αποκλεισμός αυτός άφησε τον κόσμο, που πίστευε πάρα πολύ στην ανατροπή - πρόκριση και το έδειξε τόσο με την παρουσία του στο ξενοδοχείο της ομάδας όσο και με την παρουσία του στη Λεωφόρο, με μια μεγάλη πίκρα. Η οποία όμως γεννά την ελπίδα πως τη φετινή σεζόν το τριφύλλι και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς "χτίζουν" κάτι πολύ καλύτερο από πέρυσι.

Το αν ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να κάνει πράξη το σύνθημα των οπαδών του με το τέλος του αγώνα κόντρα στη Σλάβια που τραγουδούσαν "Πρωταθλητή σε θέλουμε Παναθηναϊκέ" είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε σε βάθος χρόνου μέσα στη σεζόν. Μια σεζόν που θα είναι αρκετά δύσκολη και περίεργη για όλες τις ομάδες. όχι μόνο για το τριφύλλι αφού για πρώτη φορά στα χρονικά θα υπάρξει διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο μεσούσης της σεζόν.

Ας επιστρέψουμε όμως στην ελπίδα που γέννησε η εμφάνιση του Παναθηναϊκού κόντρα στη Σλάβια. Οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς κατάφεραν για 65 λεπτά στη Λεωφόρο να "εξαφανίσουν" την ομάδα από την Πράγα που ήταν το φαβορί για την πρόκριση από την ημέρα που έγινε η κλήρωση. Οι πράσινοι έπεσαν πάνω στον δυσκολότερο αντίπαλο και είμαι σίγουρος πως αν μια άλλη ομάδα είχε βρεθεί στον δρόμο τους ο Παναθηναϊκός θα ήταν σήμερα στην επόμενη φάση.

Το τριφύλλι έβγαλε πολλούς πρωταγωνιστές στο ματς της Λεωφόρου. Κάποιους που ήδη τους ξέρουμε όπως οι Πέρεθ, Αϊτόρ, Χουάνκαρ και κάποιους που τους μαθαίνουμε τώρα και τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εξαιρετικά.

Ο λόγος για τους Μάγκνουσον, Σπόραρ και Τσέριν. Ο Ισλανδός ήταν εξαιρετικός τόσο αμυντικά όσο και στην ανάπτυξη παιχνιδιού του Παναθηναϊκού. Ο Σλοβένος φορ πέτυχε το γκολ που έβαλε "φωτιά" στη Λεωφόρο και ήταν μέσα σε ακόμη δύο καθαρές ευκαιρίες για γκολ. Βέβαια από έναν επιθετικό της δικής του ποιότητας θα περίμενε κανείς να σκοράρει τόσο στο 2' όσο και στο 32', αν και στη δεύτερη φάση υπάρχει και το τράβηγμα του αμυντικού της Σλάβια που τον κάνει να χάσει την ισορροπία του.

Όσο για τον Τσέριν ήταν πολύ καλός στο παιχνίδι ανάμεσα στις γραμμές, στην εξεύρεση κενών χώρων, να μεταβιβάσει σωστά τη μπάλα και να ψάξει τις επιθετικές λύσεις των πράσινων. Δεν είναι όμως ο παίκτης που θα ενθουσιάσει με μια ενέργεια του, με μια ντρίπλα του, με ένα γκολ του αλλά αυτός που θα κάνεις πολλές βρώμικες δουλειές μέσα στο γήπεδο.

Αν είχε τρεις λύσεις ακόμα, όλα θα ήταν διαφορετικά

Για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο αυτή η... ελπίδα για κάτι καλό θα πρέπει ο Παναθηναϊκός να συνεχίσει με τη μεταγραφική ενίσχυσή του με παίκτες τύπου Μάγκνουσον, Βέρμπιτς και Σπόραρ. Θέλει τουλάχιστον δύο - τρεις λύσεις τέτοιου επιπέδου ώστε να κοιτάξει στα μάτια τους ανταγωνιστές του και να πει "εδώ είμαι".

Τρεις παίκτες που αν τους είχε ήδη ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά στα δύο ματς με τη Σλάβια Πράγας και η πρόκριση να ήταν σε "πράσινα" χέρια. Και το γεγονός πως δεν τους είχε είναι ευθύνη πρώτα απ' όλα της διοίκησης, αλλά και του ίδιου του Σέρβου τεχνικού καθώς και οι δύο θα έπρεπε να είναι γρηγορότερα έτοιμοι αναφορικά με τη μεταγραφική ενίσχυση των πράσινων λόγω των ευρωπαϊκών αγώνων.

Καθώς η πρόκριση συνολικά στα δύο ματς χάθηκε και από το γεγονός πως ο Σέρβος δεν είχε στη διάθεση του αυτές τις επιπλέον λύσεις, δεν διέθετε ένα εξτρέμ ικανό να αντικαταστήσει τον Παλάσιος, δεν πήρε (ακόμη) ένα δεκάρι να ομορφύνει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού και αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τον Καμπετσή και στα δύο ματς και να έχει στον πάγκο τους Σαρδέλη - Φρόκου.

Ενώ φυσικά αν είχε τις επιπλέον λύσεις δεν θα αναγκαζόταν να παίξει με δύο φορ και όπως σημείωσε και ο ίδιος να χαλάσει το παιχνίδι της ομάδας του στα τελευταία 20 λεπτά της αναμέτρησης.

Ο ρόλος της διαιτησίας στον αποκλεισμό

Φυσικά ρόλο στον αποκλεισμό έπαιξε και η διαιτησία. Και δυστυχώς δεν ήταν μόνο τα όσα έκανε ο Γάλλος Μπουκέ στο πρώτο ματς της Πράγας αλλά και τα όσα... δεν έκανε ο Πίτερ Μπάνκις από την Αγγλία στο παιχνίδι της Λεωφόρου.

Για μένα υπάρχουν δύο πέναλτι. Ένα πάνω στον Σπόραρ στο 32', καθώς ο παίκτης της Σλάβια δεν έχει κανένα λόγο να τραβήξει από το χέρι τον Σλοβένο φορ, του επηρεάζει την ισορροπία και φυσικά παίζει ρόλο ώστε ο Σλοβένος να μην πλασάρει όπως ακριβώς θα ήθελε.

Όσο για τη φάση του Σένκεφελντ είναι ξεκάθαρη, ο Ολλανδός κάνει επαφή με την μπάλα, ο γκολκίπερ της Σλάβια βρίσκει αέρα και εν συνεχεία "γκρεμίζει" τον στόπερ του Παναθηναϊκού. Πέναλτι και δεύτερη κίτρινη υπέρ του τριφυλλιού και όλα αλλάζουν.

Από τη στιγμή όμως που και ο προπονητής του Παναθηναϊκού βάζει σε δεύτερη μοίρα την (όποια) διαιτησία και κοιτά πρώτα την ομάδα του και τα λάθη της, έτσι πρέπει να κάνουμε και εμείς.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ