CHAMPIONS LEAGUE

Ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς κερδίζει, χάνει, προκρίνεται με τον τρόπο του Σέρβου τεχνικού

CHAMPIONS LEAGUE /  -
CHAMPIONS LEAGUE / - EUROKINISSI SPORTS

Ο Πέτρος Παπαμακάριος γράφει για τον Παναθηναϊκό που δείχνει από παιχνίδι σε παιχνίδι όλο και ποιο πειστικά πως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει βάλει τη σφραγίδα του στον τρόπο με τον οποίο κερδίζει, χάνει και παίρνει τις προκρίσεις του το τριφύλλι.

Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του μεγάλου Φρανκ Σίνατρα το οποίο έχει μείνει στην ιστορία είναι το… “My way”. Το οποίο στα ελληνικά σημαίνει "με τον τρόπο μου".

Αυτή η φράση αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο την απόδοση του Παναθηναϊκού και τον τρόπο με τον οποίο το τριφύλλι νικάει, χάνει ή προκρίνεται στα παιχνίδια που έχει δώσει φέτος στα προκριματικά του Champions League.

Πάντα με τον τρόπο του. Τον τρόπο που θέλει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς να παίζει η ομάδα του κόντρα σε κάθε αντίπαλο. Είτε αυτός λέγεται Ντνίπρο, είτε Μαρσέιγ, είτε Μπράγκα. Κάτι που είναι φυσιολογικό μετά από δύο χρόνια με τον Σέρβο τεχνικό στον πάγκο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με τους Πορτογάλους να είναι η καλύτερη ομάδα από τις τρεις που έχει αντιμετωπίσει έως τώρα ο Παναθηναϊκός. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς το λέει και το επαναλαμβάνει πριν από κάθε συνέντευξη Τύπου πως αυτό που θέλει να βλέπει από την ομάδα του είναι να παίζει με τον τρόπο που θέλει ο ίδιος. Πίεση ψηλά, πρέσινγκ, καλή κυκλοφορία, συνδυαστικό ποδόσφαιρο και κατοχή της μπάλας ώστε να βρεθούν οι κενοί χώροι.

Όπως φυσικά αναγνωρίζει και τονίζει πως επειδή παίζει και ο αντίπαλος η ομάδα του σίγουρα δεν θα μπορεί για 90 λεπτά να είναι αυτή κυρίαρχη και σε εκείνα τα σημεία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτική. Και ίσως εκεί την πάτησε με την Μπράγκα. Από την έναρξη του δεύτερου μέρους έως και το δεύτερο γκολ που δέχτηκε ο Παναθηναϊκός πλήρωσε το γεγονός πως οι Πορτογάλοι επέβαλαν το ρυθμό τους αλλά και τα λάθη του. Καθώς το δεύτερο γκολ, από αράουτ, δεν το τρως ούτε στο Πρωτάθλημα Τύπου.

Δεν παίζει αντιποδόσφαιρο

Το τριφύλλι δεν κατεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο για να παίξει αντιποδόσφαιρο, να παίξει με έντεκα παίκτες πίσω από το κέντρο και να πάει το παιχνίδι στις δυνατές μονομαχίες και τα σκληρά φάουλ. Άλλωστε και η ενδεκάδα που παρέταξε και την Τετάρτη ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν είχε μέσα "τρεχαντήρια" και έξτρα χαφ όπως οι Αράο - Τσέριν αλλά ποιότητα στο κέντρο και εξτρέμ που μπορούν και να μαρκάρουν και ο Παναθηναϊκός επιχείρησε να κάνει το παιχνίδι του.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τα κατάφερε υπέροχα στο πρώτο μέρος όπου και περιόρισε μια φουλ επιθετική ομάδα στο να κάνει ελάχιστες τελικές και ουσιαστικά τον Μπρινιόλι να μην χρειάζεται στο πρώτο 45λεπτο και να ανησυχεί μόνο στο φινάλε. Αντιθετικά επιθετικά έβγαλε φάσεις, κυρίως από τα δεξιά και με τους εξαιρετικούς Βαγιαννίδη-Παλάσιος στο πρώτο μέρος και είχε τις στιγμές του να ανοίξει το σκορ.

Στο δεύτερο μέρος ήταν λογικό να εμφανιστεί στον αγωνιστικό χώρο και η Μπράγκα. Εκεί που ο Παναθηναϊκός έπρεπε να είναι περισσότερο συγκεντρωμένος εν τελεί δέχτηκε δύο γκολ ενώ ο Μπρινιόλι είχε μια ακόμη σωτηρία επέμβαση. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Σπόραρ για να κάνει το 1-1 και ίσως εκεί να άλλαζε και η ροή του αγώνα.

Game changer και Glory days

Οι αλλαγές του Γιοβάνοβιτς, μια προς μια, βοηθήσαν τον Παναθηναϊκό στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα με τον Φώτη Ιωαννίδη να είναι game changer σε ένα ακόμη ματς. Ο Έλληνας επιθετικός πήρε οκτώ φορές τη μπάλα στα πόδια του και τις οκτώ φορές οι πάσες του βρήκαν στόχο. Με μια εξ αυτών μετά από υπέροχο γύρισμα του ίδιου να είναι η πάσα πάρε-βάλε στον Μαντσίνι ο οποίος τελείωσε άψογα τη φάση στο 95’ και οι πράσινοι βρήκαν ένα τέρμα που τους κρατάει «ζωντανούς» στην υπόθεση πρόκριση και οδηγεί το ΟΑΚΑ προς νέες… Glory Days την Τρίτη (29/8, 22:00).

Ο Μάντσινι που ήταν ο παίκτης της τελευταίας στιγμής για τον Παναθηναϊκό ήταν και ο κορυφαίος του τριφυλλιού με τον Βαγιαννίδη να τον ακολουθεί σε απόδοση ενώ φυσικά για ένα ακόμη ματς οι πράσινοι έδειξαν πως διαθέτουν έναν κορυφαίο γκολκίπερ στην εστία τους. Όσο σημαντικό είναι το γκολ του Αργεντινού εξτρέμ αλλά τόσο σημαντική είναι η απόκρουση του Ιταλού κίπερ λίγο νωρίτερα που γλίτωσε τους πράσινους από τρίτο γκολ. Θετικοί και οι Μάγκνουσον, Παλάσιος.

ΥΓ. Ενδεικτικό του ότι ο Παναθηναϊκός δεν παίζει αντιποδόσφαιρο αλλά με τον τρόπο είναι και το γεγονός πως στο ματς με τη Μπράγκα σε 90 λεπτά αγώνα έκανε μόνο 11 φάουλ ενώ οι Πορτογάλοι είχαν 18 με τον Παλάσιος να έχει δεχτεί τέσσερα εξ αυτών. Επίσης πέρα από την κατοχή μπάλας που ήταν στο 52-48% το τριφύλλι προσπάθησε να παίξει και στο ρυθμό της Μπράγκα. Οι Πορτογάλοι είχαν 383/461 πάσες με ποσοστό επιτυχίας 83% με τον Παναθηναϊκό να μην απέχει πολύ με 319/406 πάσες και ποσοστό επιτυχίας 79%.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ