OPINIONS

Η πρώτη μεγάλη απόφαση του Λάσκαρη

Η πρώτη μεγάλη απόφαση του Λάσκαρη
Λάσκαρης

Ο Πάρης Τσελεπίδης εξηγεί γιατί ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Άρης Νίκος Λάσκαρης σωστά στηρίζει τον Δημήτρη Πρίφτη και ότι θα πρέπει να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη.

Ο Άρης γνώρισε την τέταρτη συνεχόμενη ήττα του σε Basket League ΣΚΡΑΤΣ και Eurocup με τον μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ Νίκο Λάσκαρη να στηρίζει τον Δημήτρη Πρίφτη στη λογική λειτουργίας κάθε μεγάλης ομάδας.

Ο Άρης περνάει το πιο δύσκολο διάστημα της φετινής του αγωνιστικής περιόδου από την έναρξή της μετρώντας τέσσερις συνεχόμενες ήττες μέσα σε 10 μέρες με συνολική διαφορά 83 πόντων. Η αρχή είχε γίνει στο Βενετόκλειο όπου ο Κολοσσός Ρόδου στο φινάλε του Α΄ γύρου της κανονικής διάρκειας της Basket League ΣΚΡΑΤΣ ηττήθηκε με 76-70 κυνηγώντας μετά το πρώτο δεκάλεπτο. Τρεις μέρες μετά ακολούθησε ο "εφιάλτης" στο Μιλάνο με την ήττα με 41 πόντους διαφορά από την Αρμάνι με 95-54 για την 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Last-32 του Eurocup.

Επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα και ήττα στην πρεμιέρα του Β΄ γύρου του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ με 80-59 με τους "κίτρινους" να μην πρόλαβαν να μπούνε σε ρυθμό παιχνιδιού. Κι όσο για τη συμπλήρωση του καρέ των αρνητικών αποτελεσμάτων έγινε στη Mercedes Benz Arena του Βερολίνου με την ήττα από την Άλμπα με 82-67 για το Eurocup.

Ένας απολογισμός που μεταφράζεται με τρεις συνεχόμενες ήττες από ομάδα επιπέδου Euroleague και κατ΄ επέκταση μεταφράζεται με εμφανή τη διαφορά επιπέδου. Κάτι που σημαίνει ότι η μόνη από τις τέσσερις ήττες που ενδεχομένως να "πληγώνει" είναι αυτή από τον Κολοσσό στη Ρόδο χωρίς αυτό να σημαίνει πως έγινε σε μία εύκολη έδρα.

Ο Άρης που δείχνει να βρέθηκε από εκείνο το απόγευμα της 9ης Ιανουαρίου στο Βενετόκλειο σε κρίση που καλείται να διαχειριστεί. Μία κρίση που μεταφράστηκε από την ανάγκη και την πίεση της αντικατάστασης του του Σλάβεν Τσούπκοβιτς έστω και μετά από σημαντική χρονική καθυστέρηση. Ο Δημήτρης Πρίφτης αφού εξάντλησε όλα τα περιθώρια εμπιστοσύνης του στο πρόσωπο του Σέρβου φόργουορντ έδωσε το ΟΚ ώστε να προχωρήσει η αντικατάστασή του.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό θα συνέβαινε είτε με την απόκτηση του Ζήση Σαρικόπουλου, αν έδινε το ΟΚ η ΚΑΕ ΑΕΚ στην πρόταση της ΚΑΕ Άρης, και την απόκτηση ενός Αμερικανού φόργουορντ είτε ακόμη και με την υπέρβαση της απόκτησης του Κώστα Παπανικολάου και την απόκτηση ενός βαρύ σέντερ όπως είναι ο Εστεμπάν Μπατίστα.

Όπως και να έχει ένα είναι το σίγουρο. Ότι ο τεχνικός του Άρη όπως φαίνεται και από τα δύο παραπάνω σενάρια θέλει εδώ και καιρό και σμολ φόργουορντ και σέντερ. Κι αυτό γιατί εκτός του Τσούπκοβιτς ούτε ο Μιχάλης Πελεκάνος έχει προσφέρει τα αναμενόμενα ενώ του λείπει και το βαρύ πεντάρι. Μία ενίσχυση με δύο παίκτες όμως όχι όποιον κι όποιον αλλά με τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί ο Πρίφτης.

Ο Άρης λοιπόν καλείται να διαχειριστεί το πιο δύσκολο σημείο της μέχρι τώρα πορείας του και ο Νίκος Λάσκαρης δείχνει αποφασισμένος να το πετύχει. Η αρχή είχε γίνει μετά από την ήττα στο Μιλάνο όπου κατά την παρουσία του στα αποδυτήρια προέτρεψε άπαντες να βρούνε τι φταίει. Μία εβδομάδα μετά στο Βερολίνο στην εκ νέου παρουσία του σε αυτά απέδειξε ξεκάθαρα ότι παρά την ήττα είχε μείνει ικανοποιημένος από την προσπάθεια. Και το πιο σημαντικό; Ότι στηρίζει τον Πρίφτη ως οφείλει να κάνει ο εκάστοτε μεγαλομέτοχος σε τέτοιες περιόδους.

Με τη στήριξη στο πρόσωπο του Πρίφτη ο Λάσκαρης κάνει και κάτι ακόμη παρά την απόλυτα δικαιολογημένα απειρία του καθώς παρά του ότι έχει βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη ακόμη μαθαίνει τι εστί να διοικεί μία ομάδα όπως ο Άρης. Ότι έχει κλείσει τα αυτιά του στις "σειρήνες" που έχουνε αναπτυχθεί. Και όχι από μία αλλά από δύο κατευθύνσεις με τη μία να έχει να κάνει από πρώην τεχνικό της ομάδας και η άλλη από πρώην παίκτη της.

Ο Λάσκαρης και την υπέρβασή του πήγε να κάνει με την προσπάθειά του να κινηθεί για την απόκτηση του Κώστα Παπανικολάου αλλά και τώρα δείχνει να πράττει σωστά στο πρώτο ουσιαστικά crash test που καλείται να διαχειριστεί. Κι αν κάποιοι βλέπουνε στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο που αποτελεί μία οικονομική εγγύηση ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά δύο πράγματα. Και πόσα χρήματα πρέπει να διαθέσει για τις όποιες διορθωτικές κινήσεις του ρόστερ αλλά και ότι δεν είναι μία μηχανή που παράγει ευρώ.

Η στάση στήριξής του Λάσκαρη στο πρόσωπο του Πρίφτη είναι αυτή που όφειλε να πράξη καλείται να κάνει και μία ακόμη. Να αποφασίσει πως σε αυτό το δύσκολο σημείο της αγωνιστικής περιόδου θα πρέπει να ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη. Για έναν και μόνο λόγο. Ότι ο Άρης δεν μπορεί να διοικηθεί εξ αποστάσεως και πολύ περισσότερο από τη Ζυρίχη αλλά μόνο από τη βάση του. Από τον πρώτο όροφο του Αλεξανδρείου Μελάθρου όπου βρίσκονται τα γραφεία της ΚΑΕ και στο ισόγειο είναι η Nick Galis Hall. Η έδρα της ομάδας όπου προπονείται και δίνει τους αγώνες της και με την έλευσή του ο Λάσκαρης έχει πετύχει και να αλλάξει χρώμα στις κερκίδες και να δώσει όραμα στους φιλάθλους που αντικατοπτρίζεται μέσα από τη δυναμική τους παρουσία τους.

Κι αν ο Λάσκαρης ορθώς στηρίζει τον Πρίφτη ο τεχνικός του Άρη είναι ο πρώτος που δεν έχει ψάξει για δικαιολογίες για την εικόνα της ομάδας του μετά τις τέσσερις συνεχόμενες ήττες της. Μονάχα μετά από την τρίτη στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό είχε φροντίσει να κάνει λόγο για κρίση ταυτότητας θέλοντας να λειτουργήσει σαν καμπανάκι για τους παίκτες του. Και το πέτυχε στο Βερολίνο όπου υπήρξε ομαδική αντίδραση με εμφάνιση με σθένος απέναντι σε μία ομάδα επιπέδου Euroleague όπως είναι η Άλμπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ