ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο μονόδρομος της Α1 για τον Ολυμπιακό και ο Σπανούλης που θα μείνει στο μπάσκετ

Ο μονόδρομος της Α1 για τον Ολυμπιακό και ο Σπανούλης που θα μείνει στο μπάσκετ
SPORT24

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για το μέλλον του Βασίλη Σπανούλη στο ελληνικό μπάσκετ, τον Ολυμπιακό που πρέπει να "χτιστεί" από την αρχή και τον μονόδρομο της Stoiximan Basket League για τους "ερυθρόλευκους".

Σε περίπου ένα μήνα από τώρα (9 Απριλίου 2021) ο Ολυμπιακός θα αγωνίζεται για τελευταία φορά στη φετινή Ευρωλίγκα με αντίπαλο την Κίμκι. Οι "ερυθρόλευκοι" ξεκίνησαν με πολλές φιλοδοξίες και αρχικό στόχο την πρόκριση στους "8" της διοργάνωσης. Στο τέλος η χρονιά κρίνεται και είναι αποτυχημένη. Ωστόσο το συγκεκριμένο ματς είναι σημαδιακό για δύο λόγους.

Αφενός θα αποτελέσει το κλείσιμο μίας κακής χρονιάς για τον Ολυμπιακό και την αφετηρία για το χτίσιμο μίας νέας ομάδας σχεδόν από την αρχή και αφετέρου ολόκληρος ο οργανισμός όπως και οι φίλοι των "ερυθρόλευκων", περιμένουν την απόφαση του Βασίλη Σπανούλη. Θα συνεχίσει να παίζει μπάσκετ ή θα κρεμάσει τη φανέλα με το νούμερο "7".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών στην χώρα μας και στην Ευρώπη, στα 38 του πλέον (7/8/1982), θα κληθεί να πάρει τη μεγάλη απόφαση.

Όπως έχουμε γράψει ξανά στο SPORT24, ο αρχηγός της ομάδας μπορεί να παίζει μέχρι και τα 40. Η σωματοδομή αλλά κυρίως η ζωή που κάνει όλα αυτά τα χρόνια εντός και εκτός γηπέδου, τον καθιστούν ικανό να συνεχίζει να αγωνίζεται. Ακόμη και εφέτος είδαμε παιχνίδια που ήταν ο ηγέτης του Ολυμπιακού για μερικά λεπτά, ωστόσο δεν μπορεί να έχει τις αντοχές και τις ταχύτητες των προηγούμενων ετών. Ο Σπανούλης είτε μετά το ματς με τους Ρώσους, είτε μετά το Προολυμπιακό τουρνουά με την Εθνική είτε του χρόνου θα πει αντίο στα παρκέ.

Είναι νομοτελειακό.

Αλλά το ελληνικό μπάσκετ τον χρειάζεται. Από οποιοδήποτε πόστο. Από τη θέση τουGM, του συμβούλου, του προπονητή, του παράγοντα.. Ακόμη και να ασχοληθεί με ακαδημίες. Τα παιδιά είναι η μεγάλη αδυναμία του και σίγουρα θέλει να βρίσκεται πλάι σε αυτά. Από τώρα ο αρχηγός του Ολυμπιακού δέχεται επαγγελματικές προτάσεις που αφορούν στον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα στο σπορ που αγαπά και υπηρετεί από μικρό παιδί.
Σε μία από τις πιο δύσκολες εποχές του αθλήματος στη χώρα, ο Βασίλης Σπανούλης πρέπει να βγει μπροστά όχι μόνο για το καλό του Ολυμπιακού, αλλά για την εξέλιξη και την πρόοδο ολόκληρου του ελληνικού μπάσκετ.

ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΓΡΑΒΑΤΕΣ

Ο Βασίλης Σπανούλης ζει και αναπνέει για το μπάσκετ. Είναι δεδομένο. Με αποδείξεις και ονόματα. Όποιον και να ρωτήσεις, από τους συμπαίκτες του έως τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντός του, θα σου πουν δύο πράγματα. Μπορεί και θέλει να μιλά όλη την ημέρα για την πορτοκαλί θεά και δεύτερον με τίποτα δεν θα μπορεί να αποχωριστεί το μπάσκετ.

Ακόμη και όταν αποσυρθεί.

Μοιάζει δεδομένο ότι ο Kill Bill θα μείνει κοντά σ' αυτό που λατρεύει. Ποιος δεν θα ήθελε να δει ξανά τη μεγάλη κόντρα από τις κερκίδες ή από τους πάγκους. Και μάλιστα με γραβάτες. Σπανούλης εναντίον Διαμαντίδη. Οι θρύλοι του ελληνικού μπάσκετ επί σκηνής. Ξανά. Ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί για το μπάσκετ μας. Αλλά είπαμε ακόμη εκκρεμεί η απόφαση. Και εκτός από τη σύζυγό του, Ολυμπία Χοψονίδου, κανείς άλλος δεν μπορεί να μπει στο μυαλό και να πει με σαφήνεια τι θα κάνει με την ζωή του και την καριέρα του, ο Βασίλης Σπανούλης.

Παράλληλα ο Σπανούλης είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να δείξει και κυρίως να μεταλαμπαδεύσει το πνεύμα του πρωταθλητή στη νέα γενιά. Από το πόστο που αυτός θα κρίνει. Και εννοείται πρέπει να δείξει τον δρόμο στον Κώστα Σλούκα. Να τον κάνει ένα πραγματικό ηγέτη μέσα στο γήπεδο. Είναι αλήθεια ότι ο Σλούκας δεν μπορεί να γίνει Σπανούλης. Αγωνίζεται εντελώς διαφορετικά, είναι πιο ομαδικός και δεν έχει την πληθωρική (απόλυτη) παρουσία που είχε ο Kill Bill στο παρκέ πριν από μερικά χρόνια. Ωστόσο μπορεί να του μεταφέρει την μπασκετική τεχνογνωσία του, καθώς leader είσαι και γίνεσαι με την παρουσία σου τόσο μέσα στον αγωνιστικό χώρο όσο και στα αποδυτήρια. Η κατεύθυνση που μπορεί να του δώσει μπορεί να είναι καταλυτική στην καριέρα του και να βοηθήσει σε παράλληλο χρόνο τον Ολυμπιακό να επιστρέψει στις επιτυχίες.

Γενικό συμπέρασμα: Ο Σπανούλης θα μείνει στο μπάσκετ και όταν κρεμάσει τα παπούτσιά του. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμη είναι με τι θα καταπιαστεί.

Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ Α1 ΚΑΙ ΤΟ "ΧΤΙΣΙΜΟ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Ο Ολυμπιακός, όμως, ανεξάρτητα με το τι θα αποφασίσει ο Βασίλης Σπανούλης για το μέλλον του, πρέπει να πάρει μεγάλες αποφάσεις. Μερικές πρέπει να είναι σκληρές. Η πρώτη είναι να επιστρέψει στην Stoiximan Basket League.
Ο Παντελής Διαμαντόπουλος στο Show Must Go On είχε αποκαλύψει πως οι "ερυθρόλευκοι" είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Α1, αφού πλέον δεν θα βρίσκεται στον προεδρικό θώκο ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Πέρα, όμως, από την ιστορία του #mexritelous ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει ρυθμό. Αυτό το στοιχείο του στοίχισε στη φετινή Ευρωλίγκα.

Για κάθε απόφαση υπάρχει ένα κόστος. Κέρδισε τη μία μάχη, αλλά πλήρωσε το τίμημα στο παρκέ. Ο Ολυμπιακός πρέπει να επανέλθει σε κατάσταση δράσης, κάθε εβδομάδα, με πολλούς αγώνες (πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρώπη) και μεγάλη ένταση. Στην ουσία θα πρέπει να επιστρέψει σε μία κανονικότητα. Και αυτό θα γίνει με τη συμμετοχή του στην Α1.

Αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Όλοι κατάλαβαν από τους φετινούς αγώνες στην Ευρώπη, ότι ο πήχης για πρόκριση στην οκτάδα έχει ψηλώσει και δεν φτάνει μονάχα να έχεις ένα κορμό καλών παικτών. Ο Ολυμπιακός στηρίχθηκε εφέτος μόνο στη μεταγραφή του Κώστα Σλούκα από την Φενέρμπαχτσε και έμεινε στις υπόλοιπες θέσεις με παίκτες οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν με συνέπεια και αντοχές κόντρα σε αντιπάλους με μεγαλύτερη ποιότητα. Αν ο Ολυμπιακός θέλει να γίνει διεκδικητής πρόκρισης, τότε θα πρέπει να πλαισιώσει τον Σλούκα με ένα γκαρντ μεγάλης αξίας. Και βέβαια να δυναμώσει κι άλλο τη γραμμή των ψηλών του, ανεξάρτητα από την παραμονή του Κώστα Κουφού στο "λιμάνι".

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έχουν πλέον αρκετούς μήνες να φτιάξουν με γερές βάσεις τον νέο Ολυμπιακό.

* Στον Ολυμπιακό πρέπει να ξεκαθαρίσουν τον ρόλο και τον χρόνο του Γιώργου Πρίντεζη. Και αυτός αποτελεί μία σημαία της ομάδας και χρειάζεται ανάλογη διαχείριση. Ο υπαρχηγός του Ολυμπιακού έχει φτάσει στα 36. Φέτος τον είδαμε -και λόγω τραυματισμών- να πηγαίνει ακόμη και στο "5", αλλά σε ποια θέση θα αγωνίζεται του χρόνου αποτελεί ένα ερωτηματικό.

** Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, θα είναι ο προπονητής των ερυθρολεύκων και την επόμενη σεζόν. Αυτό λένε όσοι γνωρίζουν πολύ καλά πρόσωπα και καταστάσεις στην ομάδα του Πειραιά.

*** Το μπάσκετ αλλάζει και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, βγαίνουν χαμένοι και οι ίδιοι και η ομάδα τους. Οι δογματικοί σε ένα άθλημα που αλλάζει καθημερινά, θα αποτυγχάνουν από εδώ και στο εξής.

**** Ο Γιάννης Φιλέρης έγραψε για το club της Ευρωλίγκας που κλείνει κι άλλο τις πόρτες του. Πράγματι αυτή είναι η προοπτική. Μια "κλειστή" ευρωπαϊκή διοργάνωση, η οποία κατά συνέπεια θα έχει επιπτώσεις στα εγχώρια πρωταθλήματα της κάθε χώρας. Το είχε πει άλλωστε και ο προπονητής του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας, στη μεγάλη συνάντηση του SPORT24, έχοντας συνομιλητές τους Δημήτρη Ιτούδη και Γιάννη Σφαιρόπουλο. Μέχρι όμως να γίνει πράξη, οι "ερυθρόλευκοι" πρέπει να επιζητήσουν την επιστροφή τους στην Α1.

Δείτε την ανάλυση των Παντελή Βλαχόπουλου και Παντελή Διαμαντόπουλου (18:20) για την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, το μέλλον του Βασίλη Σπανούλη στους "ερυθρόλευκους" και τους παίκτες οι οποίοι αναμένεται να αποχωρήσουν:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ