OPINIONS

Κώστας Σλούκας: Η γοητεία τού να είσαι πρώτος

Κώστας Σλούκας: Η γοητεία τού να είσαι πρώτος

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τη μεγαλύτερη μεταγραφική κίνηση του καλοκαιριού, τον Κώστα Σλούκα. Η αυτοπεποίθηση στις ικανότητες του, ο νέος ρόλος και το "δίδυμο" που θα απογείωνε τους "ερυθρόλευκους".

Οι Κώστας Σλούκας άνοιξε τα φτερά του για νέες περιπέτειες. Σε διαφορετικό πλαίσιο από τη Φενέρμπαχτσε αλλά με κοινή συνισταμένη. Θέλει να βγει μπροστά ως ηγέτης και να αποδείξει ότι δικαίως συγκαταλέγεται στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Βρίσκονται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του.

Ο Κώστας Σλούκας επέστρεψε στη θάλασσα του Πειραιά. Ήταν μία επιθυμία του και έγινε πράξη. Επιθυμία του παίκτη αλλά και των προέδρων της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Μαζί θέλουν να αλλάξουν σελίδα και να οδηγήσουν την ομάδα εκεί που έχουν οραματιστεί.
Ας αναλύσουμε, όμως, κάποια από τα στοιχεία που καθόρισαν αυτή τη μεταγραφή, την οποία παρεμπιπτόντως την αποκάλυψε πρώτο το Sport24.gr.

Ο ΣΛΟΥΚΑΣ ΓΥΡΙΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΗΓΕΤΗΣ

Ο 30χρονος γκαρντ (15/1/1990) επιστρέφει στον Ολυμπιακό μετά από πέντε χρόνια, έχοντας διανύσει μία πορεία μέσα από την οποία από ένας πολύ καλός παίκτης έγινε σούπερ σταρ. Οι βασικοί παράγοντες που συνετέλεσαν για να αλλάξει επίπεδο ήταν πέντε:

  • Ο ίδιος κατάλαβε ότι με την σκληρή δουλειά μπορεί να γίνει καλύτερος
  • Συνεργάστηκε με τον κορυφαίο προπονητή της Ευρώπης
  • Έμεινε μακριά από το τοξικό περιβάλλον μπάσκετ της Ελλάδας και αφοσιώθηκε στη δουλειά του
  • Αγωνίστηκε σε μία ομάδα με πολλά χρήματα και ανοδική πορεία
  • Άλλαξε 100% το κορμί του και τις συνήθειες του

Ο Κώστας Σλούκας (1.90) επιστρέφει στο λιμάνι για να γίνει ο νέος ηγέτης του Ολυμπιακού. Φαίνεται ότι είναι στην πιο κατάλληλη ηλικία και με πολλά χιλιόμετρα στην Euroleague, που τον έχουν κάνει πιο έμπειρο, πιο "ψημένο" και πιο σκληρό για να αντεπεξέλθει σ' αυτόν τον ρόλο.

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έκαναν τα πάντα για να τον πείσουν να επιστρέψει και ο Γιώργος Μπαρτζώκας θεωρεί ότι με τον Σλούκα επικεφαλής, ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει την υπέρβαση. Σε μία χρονιά που οι "ερυθρόλευκοι αφήνουν πίσω τους όλα τα κακώς κείμενα των τελευταίων δύο ετών. Ο διεθνής παίκτης έχει δείξει ότι μπορεί να βγει στον αφρό. Όταν έχεις coach έναν τόσο απαιτητικό άνθρωπο όπως ο Ζοτς και γίνεσαι Νο1, τότε έχεις το αθλητικό υπόβαθρο να ηγηθείς μίας νέας τάξης πραγμάτων.

Με μία υποσημείωση: Στη Φενέρ ο Σλούκας μπορεί να ήταν ο κινητήριος άξονας, αλλά οι δομές της ομάδας του Ομπράντοβιτς ήταν διαφορετικές και ιδιάζουσες. Στον Ολυμπιακό ο Σλούκας πρέπει να είναι ο καπετάνιος. Ο άνθρωπος που θα ορίζει τις καταστάσεις εντός και εκτός παρκέ. Θα έχει να διαχειριστεί νίκες, ήττες, οπαδούς, media και μία γενικότερη πίεση, η οποία είναι δεδομένη στο ΣΕΦ.

Το παιχνίδι μέσα στις τέσσερις γραμμές έχει παντού απαιτήσεις. Αλλά έξω απ' αυτό, η πίεση στην Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη χώρα. Πρωταθλητισμό κάνει και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Φενέρμπαχτσε και η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα και η Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Όμως, το περιβάλλον των ομάδων δεν έχει ούτε στο ελάχιστο την τοξικότητα, την πίεση και τις απαιτήσεις, που περιβάλλει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Όσο μεγαλύτερη είναι η αποθέωση στις επιτυχίες, άλλο τόσο απροκάλυπτη είναι η κριτική που αγγίζει την απαξίωση στις ήττες και τις αναποδιές.

Ο Σλούκας είναι ο άνθρωπος γύρω από τον οποίο ο Ολυμπιακός "έχτισε" όλη την φιλοσοφία του, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από τους παίκτες που αποκτήθηκαν (και παρέμειναν) για να τον συμπληρώσουν το ρόστερ. Εξαιρετικός οργανωτής, πολύ καλός σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ, με σπάνια αίσθηση της πάσας και ικανότητα στην εκτέλεση μετά από την ντρίμπλα, θα κληθεί να κουβαλήσει μεγάλο βάρος του επιθετικού σχεδιασμού του Ολυμπιακού.

Γι' αυτό είναι γλυκιά, αλλά συνάμα και σκληρή "η γοητεία τού να είσαι πρώτος".

Ολυμπιακός 2020 - 21

PG: Σλούκας, Τζένκινς, Κόνιαρης, Νικολαΐδης

SG: Σπανούλης, Χάρισον, Λαρεντζάκης

SF: Παπανικολάου, ΜακΚίσικ, Χαραλαμπόπουλος

PF: Πρίντεζης, Βεζένκοφ, Ζαν - Σαρλ

C: Έλις, Μάρτιν

Κώστας Σλούκας: Η γοητεία τού να είσαι πρώτος

ΠΗΓΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΑΘΗ

Ο Ολυμπιακός μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Κώστα Σλούκα, προσπάθησε να αποσπάσει και το "ναι" του Νικ Καλάθη. Με μία εξίσου μεγάλη προσφορά, ανάλογη της αξίας του και του ονόματος του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού αρνήθηκε, καθώς είχε κάνει ήδη την επιλογή του. Και αυτή ήταν η Μπαρτσελόνα.

Αν οι "ερυθρόλευκοι" είχαν καταφέρει να αποκτήσουν και τον Καλάθη, αυτομάτως θα γινόντουσαν ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για πρόκριση στο F4. Θα είχαν βάλει στις μηχανές τους ένα από τα καλύτερα δίδυμα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, το οποίο μάλιστα έχει εξαιρετική συνεργασία απ' όσα έχουμε δει στην κοινή πορεία τους στην Εθνική ομάδα.

Ο Νικ Καλάθης, λοιπόν, μετακομίζει σ' ένα περιβάλλον που έχει ένα τεράστιο "πρέπει". Να πατήσει στην κορυφή της Ευρώπης. Χωρίς αν και δικαιολογίες. Η Μπαρτσελόνα έχει ένα από τα πληρέστερα ρόστερ στην ιστορία της διοργάνωσης και πλέον έχει τον πιο ταλαντούχο προπονητή της Ευρώπης, τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Καλάθης (31, 1.98) δεν θα έχει τον ρόλο του ηγέτη, αλλά πάνω του ο Σάρας θα "χτίσει" ένα πιο ορθολογικό σχήμα. Αλλά τα ερωτήματα παραμένουν:

  1. Μπορεί ο Γιασικεβίτσιους να βάλει τα "θέλω" του σε έναν τόσο μεγάλο οργανισμό;
  2. Είναι σωστά δομημένα το ρόστερ της ομάδας;
  3. Θα ανταποκριθεί ο Καλάθης στις απαιτήσεις της Μπαρτσελόνα;
  4. Θα έχουν υπομονή η διοίκηση και οι φίλαθλοι στο νέο μοντέλο;
  5. Μπορεί ο Νικ να λειτουργήσει εκτός από το "προστατευόμενο" περιβάλλον του Παναθηναϊκού;

Η φετινή χρονιά για τη Μπαρτσελόνα, θα είναι χρονιά των αποδείξεων. Στον πάγκο θα έχει ένα δικό της παιδί. Το αγαπημένο παίκτη της κερκίδας, όταν αυτός αγωνιζόταν με το "13" στην πλάτη και ξεσήκωνε με τις ενέργειές του το "Παλάου Μπλαουγκράνα". Τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.
Στη Βαρκελώνη ήξεραν ότι τα πρωταθλήματα δεν τα παίρνουν μόνο οι σταρ, αλλά κι αυτοί που ξέρουν να μοιράζουν το παιχνίδι.

Γι' αυτό το λόγο έριξαν στο τραπέζι 6 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν ηρεμία στο παιχνίδι τους και ισορροπία. Για να αποκτήσουν τον Νικ Καλάθη. Ο χρόνος θα δείξει αν ο παίκτης έχει το πνευματικό υπόβαθρο, προκειμένου να γράψει τη δική του ιστορία και σε ισπανικό έδαφος.

Ο Καλάθης έφυγε από τον Παναθηναϊκό γιατί ήθελε να παίζει για την πρωτιά. Και είδε ότι το "τριφύλλι" δεν θα μπορούσε να υπηρετήσει τα κίνητρά του και τις φιλοδοξίες του.
Προφανώς και σημαντικό παράγοντα έπαιξαν τα 2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Αλλά αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να τα βρει από τουλάχιστον άλλες δύο ομάδες της Ευρώπης.

Ο Καλάθης είναι ο άνθρωπος κομπιούτερ. Ο παίκτης που ξέρει να κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους. Είναι αποτελεσματικός τόσο στο σετ παιχνίδι όσο και στον αιφνιδιασμό. Μαρκάρει τρεις θέσεις και θα έχει δίπλα του μερικούς από τους καλύτερους παίκτες της Ευρώπης. Σ' αυτό το πλαίσιο θέλει να οδηγήσει τη Μπαρτσελόνα στο F4 και στην πρώτη θέση.

Μπαρτσελόνα 2020 - 21

PG: Καλάθης, Ερτέλ, Μπολμάρο.

SG: Χίγκινς, Κούριτς.

SF: Χάνγκα, Αμπρίνες.

PF: Μίροτιτς, Σμιτς, Κλαβέρ.

C: Ντέιβις, Πούστοβι, Οριόλα.

* Το Sport24.gr ήταν το πρώτο ελληνικό Μέσο που αποκάλυψε τις μεταγραφές του Κώστα Σλούκα στον Ολυμπιακό και του Νικ Καλάθη στη Μπαρτσελόνα. Αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι είναι το κορυφαίο αθλητικό ΜΜΕ της χώρας, το οποίο ασχολείται μόνο με τα σπορ και τους πρωταγωνιστές τους. Ο Στέφανος Μακρής στις 28/5/2020 αποκάλυψε αρχικά τη συμφωνία του Καλάθη με τους Καταλανούς και στις 4/6/2020 την επιστροφή του Σλούκα στους "ερυθρόλευκους". Πρόκειται για τις δύο σπουδαιότερες ειδήσεις μπάσκετ του καλοκαιριού, οι οποίες επαληθεύτηκαν μετά από λίγες εβδομάδες και αναδημοσίευσαν οι μιντιακοί κολοσσοί της Ισπανίας, "Marca" και "AS" καθώς και κορυφαία τηλεοπτικά δίκτυα, sites και εφημερίδες σε όλη την Ευρώπη.

** Οι μάνατζερ διαψεύδουν, οι ρεπόρτερ αποκαλύπτουν. Και οι δύο κάνουν καλά τη δουλειά τους.

*** Στο κείμενο "Μόνο ο Ολυμπιακός μπορεί να σώσει αυτή την Α1", ο Σπύρος Καβαλιεράτος αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την κατάσταση που επικρατεί στη Basket League. Η ουσία είναι πλέον ότι φορείς, αθλητικοί παράγοντες και πολιτικοί πιέζουν τις καταστάσεις, προκειμένου οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος να πάρουν την απόφαση για τη μεγάλη επιστροφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ