ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός την Τρίτη είχε δουλειά και την Πέμπτη έκανε πάρτι

Ο Τόμας Γουόκαπ στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Μπάγερν
Ο Τόμας Γουόκαπ στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Μπάγερν INTIME

Την Τρίτη οι Πειραιώτες "σκοτώθηκαν" κόντρα στην Μπάρτσα, την Πέμπτη απόλαυσαν το άθλημα, πρόσφεραν θέαμα, έβαλαν του κόσμου τα τρίποντα και αγκάλιασαν σφιχτά το πλεονέκτημα έδρας απέναντι στην Μπάγερν που απλά ήταν ο κομπάρσος σε μια όμορφη παράσταση. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος

Είναι μια από τις καλύτερες σεζόν στην ιστορία του Ολυμπιακού ως προς την... ταχύτητα της επίτευξης στόχων. Διαβάστε ξανά ορισμένοι την πρόταση όπως γράφτηκε, γιατί μπορεί να βγάλετε δικά σας αυθαίρετα συμπεράσματα και να μπερδευτείτε.

Επαναλαμβάνω, έχει να κάνει με το ημερολόγιο. Η ομάδα του Μπαρτζώκα έχει ήδη κατακτήσει δυο κούπες στον εντεύθεν των συνόρων μας χώρο. Και κατάφερε με συνοπτικές διαδικασίες, πριν φτάσουμε στα μισά του Μαρτίου, να περηφανεύεται ότι μόνο αν προβεί σε πολλαπλές αυτοκτονίες δεν θα πορευτεί με πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Euroleague.

Το τι θα γίνει εκεί, δεν το γνωρίζει κανείς. Αν είχαμε τέτοια ταλέντα, σίγουρα εγώ δεν θα έγραφα στο SPORT24 και σίγουρα εσείς δεν θα διαβάζετε, αφού δεν θα σας άφηναν οι απολαύσεις στα εξωτικά νησιά που θα γυρνούσατε πάμπλουτοι λόγω του ταλέντου να βλέπετε το μέλλον.

Η ομάδα του Πειραιά έβγαλε στο σπίτι της μια περίεργη διαβολοβδομάδα. Πρώτα δούλεψε σκληρά και μετά έστησε πάρτι. Γενικά το να δίνεις τέσσερα ματς σε έξι ημέρες μόνο εύκολο δεν το λες. Όμως κατάφερε μετά την ήττα στο Μιλάνο και την... περιπέτεια στην Ρόδο, να γυρίσει στο σπίτι της και να περιποιηθεί δυο δυνατούς αντιπάλους. Την πάμπλουτη και με υψηλές βλέψεις Μπαρτσελόνα και την πάντα ύπουλη και υπολογίσιμη και πολύ... μπασκετική, Μπάγερν.

Οι Γερμανοί όσο και να το προσπάθησαν δεν μπόρεσαν στο τέλος να αποφύγουν το μοιραίο. Είχε φροντίσει άλλωστε με το "καλημέρα" να τους στείλει όλα τα μηνύματα για το τι θα συνέβαινε στο παρκέ. Και τους διέλυσε με μια σκληρή κατοστάρα, με τρίποντα από παντού (στο 35' είχε 18/25!) προσφέροντας ευχαρίστηση στον κόσμο που στάθηκε δίπλα σε δυο καθημερινές ημέρες και σε μια δύσκολη εποχή για χαρούλες στην χώρα μας.

Πίτερς - Μπολομπόι βίοι αντίθετοι

Ο Τρινκιέρι δεν γινόταν να περιμένει το τηλεοπτικό τάιμ άουτ για να φωνάξει κοντά του την ομάδα. Οι Βαυαροί είχαν αρχίσει το ματς τρακάροντας. Ο Όμπστ βρήκε μπροστά του τον Γουόκαπ και έτσι το 15-0 ήρθε πανεύκολα αν αναλογιστούμε και τον εύκολο τρόπο με τον οποίο έβρισκε στόχο η ομάδα.

Όσες δυσκολίες έβαλε η Μπαρτσελόνα με τις άμυνές της, δεν μπορούσε να τις εμφανίσει και η Μπάγερν. Κοντά - μακριά, από όλες τις αποστάσεις, ο Ολυμπιακός απειλούσε και ευστοχούσε. Είχε ούτως ή άλλως απουσίες ο Τρινκιέρι, δεν μπορούσε εύκολα να περιορίσει την δράση μιας ανώτερης ομάδας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Μπαρτζώκας εύκολα διαχειρίστηκε το rotation ο Μπολομπόι που με την Μπάρτσα δεν έπαιξε δευτερόλεπτο, τούτη τη φορά μπήκε στη δεύτερη περίοδο για να δώσει μάχες με τον Χάντερ. Έκανε δυο λάθη και δυο φάουλ. Βγήκε με ένα 5λεπτο συμμετοχής. Επέστρεψε στην τελευταία περίοδο όπου ήταν πιο θετικός, αλλά και το ματς τελειωμένο. Δεν έχει την ένταση και τον ρυθμό των υπολοίπων. Και δεν του φταίει κάποιος. Δείχνει άνευρος και το πληρώνει.

Αντίθετα ο Πίτερς που απέδειξε κόντρα στους Καταλανούς ότι αν χρειαστεί να... δείρει, το κάνει και πολύ άνετα μάλιστα. Έχει ανεβάσει και την ψυχολογία του ο συγκεκριμένος, φαίνεται από τον τρόπο που παίζει πλέον και δεν θυμίζει καθόλου τον παίκτη που ψαχνόταν το πρώτο δίμηνο. Μπήκε, κόλλησε δυο τριποντάκια μπαμ - μπαμ και κάνει πλέον τον Βεζένκοβ να μπορεί να παίρνει ανάσες δίχως άγχος όταν κάθεται στον πάγκο.

Τρίποντο και με το πόδι

Όφειλα να κάνω ειδική μνεία στον Πίερς. Την αξίζει. Γενικά ο Ολυμπιακός, επέδειξε αυτή την εβδομάδα τρομερή ψυχολογία και είχε σε φοβερή κατάσταση όσους ήρθαν από τον πάγκο. Και στα δυο παιχνίδια. Ο ΜακΚίσικ γκαζωμένος, ο Λαρεντζάκης βάζει τα τρίποντα σα να πετάει χαλίκια στην θάλασσα, ο Μπλάκ σπάνια χάνει μάχη. Τον Σλούκα δεν τον λαμβάνω πότε παίκτη πάγκου. Έρχεται απλά από εκεί για να αλλάξει όλα όσα έχουν ανάγκη να αλλάξουν.

Σε αυτό το παιχνίδι ήταν καλός και ο Κάναν δίχως να εκβιάσει προσπάθειες από μακριά. Αντιθέτως, κάθε απόσταση που πήγε να του δώσει η γερμανική ομάδα την τιμώρησε έξυπνα από κοντά. Γενικά συνεχίζει ο Ολυμπιακός να παίζει καλά. Να διαπρέπει σε μεγάλο βαθμό και να δημιουργεί όμορφες απορίες για το που μπορεί να φτάσει.

Σε αυτή την αναμέτρηση η ομάδα έβαλε 55 πόντους ημίχρονο και πήρε διαφορά 20 πόντων. Υψηλή ανάλυση δεν μπορείς να κάνεις. Η Μπάγερν είχε ένα καλό διάστημα στην τρίτη περίοδο (έβαλε 30 πόντους), εκεί που βρήκε κάποια σουτ, εκμεταλλεύτηκε και την ανισορροπία της ελληνικής ομάδας, αλλά τίποτα περισσότερο. Αφήστε που μόλις πήγαν λίγο να χαρούν τους... άρχισε ο Βεζένκοβ και τους αποτελείωσε.

Εξάλλου οι παίκτες του Μπαρτζώκα και με το πόδι να σουταραν τρίποντο, σε αυτό το ματς θα ευστοχούσαν. Αλλιώτικες ομάδες πώς να το κάνουμε; Ο ένας έχει βλέψεις, ο άλλος απλά βγάζει την διοργάνωση και αφοσιώνεται στο γερμανικό πρωτάθλημα. Ο ένας θα κληθεί να υπερασπιστεί κάποια στιγμή όσα με κόπο κατακτά τόσους μήνες, ο άλλος είναι ένα μπασκετικό σύνολο με καλό προπονητή που δεν μπορούσε όμως να ελπίζει στην οχτάδα.

Αν υπάρχει ένα ματς πιο δύσκολο από αυτό απέναντι στην Μπάγερν, θα είναι σίγουρα την επόμενη αγωνιστική εναντίον της Ζάλγκιρις στην πόλη που θα διεξαχθεί το φετινό φάιναλ φορ της Euroleague.

Περί πλεονεκτήματος

Βέβαια τα όποια όνειρα του Ολυμπιακού στην διοργάνωση δεν σταματάνε στο Κάουνας. Ή μάλλον, ψέματα. Στο Κάουνας σταματάνε. όχι όμως στα μέσα του Μαρτίου, αλλά στα τέλη του Μαΐου. Κάθε αβαντάζ είναι υπέροχο. Και αν δεν γίνουν συνεχείς αυτοκτονίες όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου, η ομάδα το άρπαξε το πλεονέκτημα για τα πλέι οφ.

Άλλα παιχνίδια εκεί. Της μιας νύχτας. Μια άλλη διοργάνωση κυριολεκτικά που κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν δεν μοχθήσει πολύ. Ο Ολυμπιακός έχει την γνώση να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις. Έχει γενικά και την εικόνα ομάδας που δεν αστειεύεται όταν βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Μέχρι τότε όμως, υπάρχουν κι άλλα ματσάκια. Και φυσικά πάνω απ' όλα το να κατακτηθεί και μαθηματικά το αβαντάζ...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΠΑΓΕΡΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ