ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός, τα τούβλα και η αιχμαλωσία

EUROLEAGUE 2022-2023 /  -   (  / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2022-2023 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ερυθρός Αστέρας πέρασε όμορφα στο ΣΕΦ, ο Ιβάνοβιτς έγινε... Σαουθγκέιτ με Εμπαπέ τον Βεζένκοβ και πλέον ο Μπαρτζώκας με τους παίκτες του, πρέπει να πείσουν τους εαυτούς τους ότι το ρόστερ αυτό είναι ικανό να αποκτήσει σταθερότητα και να πορευτεί το 2023. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος.

Το να αποδείξει πως το τέταρτο δεκάλεπτο του αγώνα με την Βιλερμπάν ήταν απλά μια κακή παρένθεση σε έναν εξαιρετικό μήνα, ήταν σημαντικό για τον Ολυμπιακό. Να ανεβάσει και την ψυχολογία του ενόψει ΟΑΚΑ, να επαναφέρει και την αυτοπεποίθηση στα αποδυτήριά του.

Απέτυχε! Απέναντι του μια ομάδα που έκανε το "μπαμ" με την μεταγραφή του Καμπάτσο και που σίγουρα στην διοργάνωση έχει πολύ διαφορετικό πρόσωπο από το αρχικά αναμενόμενο.

Βέβαια, ο Ερυθρός Αστέρας πέρα από την απόκτηση του Αργεντίνου, φέτος έχει καταφέρει να αποκτήσει και καλές νίκες. Άλλη μια την πέτυχε στο φιλικό ΣΕΦ. Γιατί μπορεί όλοι οι άλλοι να υποφέρουν, ο Ερυθρός Αστέρας όμως έρχεται, χειροκροτείται, παίζει το μπάσκετ του και μέχρι να καταλάβει ο κόσμος ότι είναι έτοιμος να κερδίσει την έχει κάνει την δουλειά του. Έτσι έγινε και τούτη την φορά.

Δεύτερη συνεχόμενη ήττα για τους "ερυθρόλευκους", μετά την Βιλερμπάν και ενώ η επόμενη δοκιμασία είναι απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ο Μπαρτζώκας και οι παίκτες του, τα βρήκαν μπαστούνια και το μεγαλύτερο όπλο τους που είναι, η ποικιλία στην επίθεση, είχε χαθεί.

Ο Βεζένκοβ αντιμετωπίστηκε έξυπνα από τον Ιβάνοβιτς. Όπως ο Σάουθγκέιτ περίμενε τον Εμπαπέ και τον εξαφάνισε στο Μουντιάλ, το ίδιο έκανε και ο Ιβάνοβιτς με τον Σάσα.

Και αν στο πρώτο μέρος, ο Ολυμπιακός είχε σφυγμό, στο δεύτερο πήγε να τον βρει μόνο στο τελευταίο πεντάλεπτο. Δεν πρόλαβε. Είχε πάθει το κακό. Τέτοια ματς δεν πρέπει να τα χάνεις και δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Η αστοχία ήταν τρομακτική. Σ' όλους τους άλλους τους τομείς της στατιστικής υπήρχε μια ισορροπία. Όμως στις προσπάθειες, οι παίκτες του Μπαρτζώκα "έχτισαν" τις μπασκέτες.

Ιστορίες ψηλών...

Οι "ερυθρόλευκοι" με Βίρτους, Φενέρ και τρία δεκάλεπτα εναντίον της Βιλερμπάν άνοιξαν το γήπεδο καλά και ανάγκασαν τους αντιπάλους τους να υποφέρουν από πολύ νωρίς. Οι Σέρβοι τέτοιο κακό δεν έπαθαν και είχαν και την τύχη εδώ που τα λέμε να πέσουν πάνω στο πρόβλημα του Φαλ, ο οποίος μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο αλλά δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει.

Και δεν το γράφω γιατί ο Μπολομπόι άρχισε άσχημα την αναμέτρηση, άλλο όμως ο συγκεκριμένος ψηλός που ακόμη ψάχνει τα καλά πατήματά του και άλλο να ξεκίναγε ο Γάλλος, να έπαιρνε τις πρώτες μπάλες και να έβαζε και τον Μίτροβιτς μέσα στο καλάθι. Γιατί εκεί θα τον έβαζε...

Ο Μπολομπόι βέβαια, μπορεί να σκόραρε με άλλους τρόπους και όχι σαν... Φάλ, όμως αυτό το έκανε ο Μπλάκ όταν μπήκε. Και γενικά είχε ένα ωραίο για τον ίδιο βράδυ. Φαίνεται εξάλλου και στην στατιστική. Πήρε μπάλες χαμηλά και τις τελείωσε (έχασε και ένα εύκολο).

Κέρδισε φάουλ, γενικά το πάλεψε. Η απουσία του Γάλλου για να τα λέμε και όλα, έδωσε ευκαιρία ώθησης και ανεβάσματος της υποχρέωσης στο μυαλό των δυο άλλων ψηλών, να παίξουν καλά και να κάνουν τον δικό τους... θόρυβο. Έκαναν; Ο Μπολομπόι σίγουρα όχι. Του Μπλάκ δεν μπορείς να του ζητήσεις περισσότερα από όσα έδωσε.

Ο Ερυθρός. Αστέρας με αθλητικότητα, με την πίεση του Ιβάνοβιτς και τους Βιλντόζα- Νέντοβιτς να απειλούν -κλασικά- περιφερειακά έκανε πράγματα που ενόχλησαν την κόκκινη άμυνα. Και όταν ο Μίτροβιτς με τον Ντόμπριτς άρχισαν να δίνουν λύσεις, οι Πειραιώτες υπέφεραν.

Το βράδυ του Ολυμπιακού έγινε κακό όσο πέρναγε η ώρα. Ο Ιβάνοβιτς έφραξε κάθε διάδρομο με τα κορμιά των παικτών του. Ελάχιστες φορές υπήρξε ρήγμα και για άλλη μια φορά παρακολουθήσαμε ένα κακό δεύτερο ημίχρονο των "ερυθρόλευκων".

Σλούκας και καμικάζι!

Ο Ολυμπιακός μετά τις αλλαγές στο 20λεπτο όχι μόνο δεν έριξε την απόδοσή του, αλλά βρήκε και έξτρα πρωταγωνιστές. Ο Μακ Κίσικ για παράδειγμα ήταν "ζεστός". Για τον Μπλάκ είπαμε, ο Σλούκας έβγαλε άμυνες που έκοψαν ρυθμό και... βήχα στους Σέρβους.

Και θα σταθώ λίγο παραπάνω στον Κώστα γιατί κυριολεκτικά ήταν αυτός που έβαλε στις... ράγες το κόκκινο τρένο αυτή την φορά. Σκόραρε, πάσαρε, έφτιαξε το τέμπο και όλα αυτά τα έκανε μετά την αμυντική λειτουργία την οποία σας ανέφερα.

Το θέμα της ομάδας όμως ήταν, ότι απώλεσε οποιαδήποτε σταθερότητα και ισορροπία σε διάρκεια. Με δυο λόγια, ο Ολυμπιακός είχε απλά ξεσπάσματα, αλλά ξεσπάσματα.

Και τα περισσότερα στο πρώτο ημίχρονο. Οι Σέρβοι έπαιξαν ξανά έξυπνα. Είναι μια ομάδα που δεν λογιζόταν στα φαβορί για 8αδα. Και μπορεί και να μην είναι. Όμως είναι ένα σύνολο με περιφερειακούς που "σκοτώνουν" και τους υπόλοιπους έτοιμους να γίνουν καμικάζι...

Στο... ψάξιμο

Την ώρα λοιπόν που είχαν το μομέντουμ, έπαιζαν και σε ένα φιλικό περιβάλλον και δεν το άφησαν ανεκμετάλλευτο. Πέρα από τους προαναφερθέντες του Αστέρα, βάλτε και τον Πετρούσεφ στην εξίσωση που αθόρυβα "φόρτωσε" το καλάθι του Ολυμπιακού.

Έστειλαν ψηλά την διαφορά και άφησαν τον Μπαρτζώκα με τους βοηθούς του να ψάχνονται. Μια λύση είχε η ελληνική ομάδα. Να πιέσει, να βρει "ανοιχτό" το γήπεδο. Να φτάσει στο εύκολο καλάθι. Να μπερδέψει, να κλονίσει, να ανακατέψει και να "ξυπνήσει" και την εξέδρα.

Όλα αυτά έγιναν. Και εκεί που οι Σέρβοι είχαν ένα δικό τους παιχνίδι, ο Ολυμπιακός έφτασε να έχει και σουτ νίκης με τον Σλούκα. Αστόχησε και το ματς πέρασε στην ιστορία...

Οι "ερυθρόλευκοι" μετά από εντυπωσιακές επιδόσεις, επέστρεψαν σε συνεχόμενες ήττες με νωθρότητα. Και άλλη μια στο ΣΕΦ. Που δεν είναι και το καλύτερο.

Με το συμπάθειο για τον Αστέρα, αλλά δεν είναι κάποιο θηρίο. Όμως είναι μια σοβαρή ομάδα με καλό προπονητή και στόχευση στο παιχνίδι της. Εκμεταλλεύτηκαν και την μικρή πίεση που συνάντησαν και πήραν το ματσάκι...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ