ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός σε αυτή την παρτίδα ήταν τρεις κινήσεις μπροστά

EUROLEAGUE 2023 - 2024 /  -   (EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2023 - 2024 / - (EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπαρτζώκας στην σκακιέρα του Κάουνας, είχε και πύργους και αξιωματικούς και άλογα έτοιμα να διαλύσουν τις επιλογές του Τρινκιέρι. Γουόκαπ και ΜακΚίσικ κάλπαζαν και τιμώρησαν τον Ιταλό που τους... χάριζε τα σουτ, ενώ ο Ράιτ με τον Φάλ έκαναν τους Λιθουανούς να μαρτυρήσουν. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος

Μπορεί να αποθεωθεί η τακτική μιας ομάδας, ακόμη και σε ένα ματς που έχει... γκολ και θέαμα. Ο Ολυμπιακός το απέδειξε περίτρανα στο Κάουνας. Ένα ευχάριστο σύνολο, το μοναδικό θεωρώ στην διοργάνωση που έμαθε να ζει τόσο πολύ με τα προβλήματά του (όπως η περσινή Ρεάλ) και να βλέπεις να παίζει σαν αυτά να μην υπάρχουν.

Τα "μπράβο" πάνε όλα στον Μπαρτζώκα, που αν πρέπει να τα βάζει με την τύχη του ή την μοίρα του, αυτό σίγουρα έχει να κάνει με την πρώτη περίοδο της Euroleague τότε που η ομάδα είχε ανισορροπία, έλειπαν παίκτες που αποκτήθηκαν μετέπειτα και χάθηκε αρκετό έδαφος.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Επί της ουσίας, το διπλό στο Κάουνας ήταν αναγκαίο για να συνεχίσει ο Ολυμπιακός να καλοβλέπει την τετράδα και να αισθάνεται δυνατός για την εξάδα. Ως εκεί. Το που θα τελειώσει η ιστορία, θα φανεί στο μέλλον. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι πάντα ο Μπαρτζώκας εμφανίζει στην σκακιέρα πρωταγωνιστές που θα το κερδίσουν την παρτίδα. Και σε αυτή την παρτίδα ο κορυφαίος τεχνικός ήταν τρεις κινήσεις μπροστά από τον Αντρέα Τρινκιέρι...

Σακίλ... Γουόρθι

Αν δεν υπήρχε ελληνικό ενδιαφέρον θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν ένα απολαυστικό ματς, με διακύμανση, με ξύλο, με σκληράδα που σε έκανε να αράξεις στον καναπέ και να πιεις το ποτό σου απολαμβάνοντας μπάσκετ. Αρκεί να μην ήσουν Έλληνας (ή πιο σωστά Ολυμπιακός) ή Λιθουανός. Η τελευταία φάση του ημιχρόνου, απέδειξε και την αποφασιστικότητα που 'χαν οι παίκτες του Μπαρτζώκα, ασχέτως εξέλιξης.

Ο Μακ Κίσικ με λιγότερα από πέντε δευτερόλεπτα πήρε τη μπάλα, διέσχισε όλο το παρκέ και κάρφωσε ως άλλος Τζέιμς Γουόρθι!! Αυτό είναι το μπάσκετ. Όχι μόνο αναλύσεις και συστήματα. Αυτά θες να βλέπεις, για να ξεχνάς ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που αρκεί να δεις το τελευταίο του πεντάλεπτο. Στο συγκεκριμένο ματς, όχι, άξιζε να το δεις όλο! Οι Λιθουανοί από τότε που ανέλαβε ο Τρινκιέρι τις τύχες του, έχουν αποκτήσει ταυτότητα και αν μη τι άλλο, πασχίζουν εντός των γραμμών να είναι πέρα από ανταγωνιστικοί, άκρως απειλητικοί.

Ο Μπαρτζώκας έβγαλε το πρώτο μέρος με δέκα λεπτά μόνο από τον Φάλ, ο οποίος ήταν άνετος και -σιγά το νέο- κυρίαρχος. Κι εκεί που τον ήθελε φουριόζο στο δεύτερο μέρος, είδε τον Γάλλο στο 23' να έχει τρία φάουλ. Μπήκε ο Ράιτ και διέλυσε την φρόντ λάιν των Λιθουανών. Κάθε εμπόδιο για καλό. Ο Φάλ επέστρεψε στο 32' και μοίραζε τις ασίστ σαν... φιστίκια για τρίποντα των συμπαικτών του. Ο Γουόκαπ είχε μπει αποφασισμένος να οργιάσει και αυτό ήταν κομβικό. Βλέπετε, με τις απουσίες που είχαν οι Πειραιώτες, ως χειριστές στο Κάουνας εμφανίστηκαν ο Αμερικανός και ο Λούντζης. Κανείς άλλος...

Λίγο Λιθουανική...

Η Ζαλγκίριο αρένα είναι γνωστό ότι μυρίζει... μπασκετίλα, πριν καν μπεις μέσα σε αυτή. Είναι φυσιολογικό λοιπόν, αυτό να ισχύει και για την εκπρόσωπο της χώρας στην διοργάνωση.

Οι "πράσινοι" του Κάουνας, με μπροστάρηδες τον Σμίτς και τον Έβανς έμειναν φουλ στην διεκδίκηση του αγώνα, παρότι ο Ολυμπιακός των απουσιών και πάλι, εμφάνιζε περισσότερες λύσεις ασφάλειας. Βρήκαν μια μικρή υποστηρικτικότητα από τον Λεκαβίτσιους, αλλά ο τρόπος που απειλούσαν ήταν είτε με δεύτερες επιθέσεις (χάρη στα ριμπάουντ), είτε με προσωπικές προσπάθειες. Λιθουανική ομάδα με τέσσερις ασίστ σε 20 λεπτά, ε, δεν την λες και πολύ Λιθουανική.

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν θέμα ενέργειας και έντασης. Όποιος μπορούσε να τα ...απογειώσει θα κέρδιζε. Όπως σας έγραψα πιο πάνω, η εκτός πλάνου εμφάνιση του Ράιτ τόσο νωρίς, αποδείχθηκε βασανιστική για την Ζάλγκιρις που δεν μπορούσε να περιορίσει την τελευταία (χρονικά) κόκκινη μεταγραφή. Και με τον Μακ Κίσικ πάντα γκαζωμένο, ε, δεν ήταν και εύκολο για τους γηπεδούχους να αποφύγουν την διψήφια διαφορά. Μέσα σε όλα ο Πίτερς σταθερά με την επιθετική του προσφορά.

Πετραδάκια...

Οδηγήθηκε με ασφάλεια η ομάδα προς την νίκη. Ο Μπαρτζώκας καταπολέμησε κάθε μορφής χαλάρωση. Δυο φορές που οι Λιθουανοί έβαλαν 4-5 αναπάντητους πόντους, ο κόουτς των "ερυθρόλευκων" πήρε αμέσως ταιμ άουτ.

Γενικά, όπως σας έγραψα στον πρόλογο, στην σκακιέρα αυτού του ματς, όχι απλά ήταν έτοιμος για άλλη μια φορά, αλλή ήξερε πως να εκμεταλλευτεί και τις αδυναμίες των αντιπάλων, οδηγώντας τους σε βεβιασμένα και επιπόλαια σουτ τριών πόντων. Άλογα, αξιωματικοί, πύργοι.

Όλοι ήταν εκεί. Η Ζάλγκιρις έπαιξε πολύ άσχημα στο δεύτερο ημίχρονο και ήταν ο Ολυμπιακός η ξεκάθαρη αιτία. Αφήστε που ο Τρινκιέρι τιμωρήθηκε, δίνοντας αβέρτα- κουβέρτα τα σουτ σε Γουόκαπ- Μακ Κίσικ και αυτοί εκτελούσαν σαν να βρίσκονταν στην ακροθαλασσιά και να πετούσαν πετραδάκια.

Ο Ολυμπιακός πέρασε από το Κάουνας και επιστρέφει στο σπίτι του. Για δυο παιχνίδια που ξεκάθαρα θα κρίνουν το πλασάρισμά του στην βαθμολογία. Πρώτα η Βίρτους Μπολόνια, μετά ο Παναθηναϊκός...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ