ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός πλέον δεν πάει για γιορτή, πάει για πόλεμο

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ σε κάρφωμα υπό το βλέμμα του Βέστερμαν
Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ σε κάρφωμα υπό το βλέμμα του Βέστερμαν EUROKINISSI

Ο Ντουράντ πήγε να δει τον Τζέιμς, ο Μπέικον ήταν συγκλονιστικός, ο Αλβέρτος χειροκροτούσε, στο Πριγκιπάτο πρέπει να είναι περήφανοι για τη Μονακό, αλλά ο Παντελής Διαμαντόπουλος θυμίζει ότι μια ομάδα από τον Πειραιά ξεκίνησε φέτος μαζί με τον κόσμο της ένα ταξίδι και μαζί θα το συνεχίσουν.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Στα ζευγάρια της Πέμπτης δεν δόθηκαν... εισιτήρια. Οι σειρές μεταφέρονται σε τελικές αναμετρήσεις. Βαρκελώνη και Πειραιάς. Την Τετάρτη. Ναι, την ώρα που θα γίνει η ματσάρα Ρεάλ - Μάντσεστερ Σίτι για τον Champions League οι φίλοι της Μπαρτσελόνα θα προσπαθήσουν να μην δουν την πανάκριβη ομάδα τους να αποκλείεται.

Οι φίλοι του Ολυμπιακού; Ε, αυτοί θα πρέπει να πράξουν ότι σχεδόν σε όλη τη σεζόν. Να προστατέψουν το κάστρο τους. Να βοηθήσουν, να γίνει το 3- 2 και να ταξιδέψουν στο κοντινό Βελιγράδι. Φυσικά και μπορεί να το πετύχει η ομάδα. Το απέδειξε. Σε μια πανέμορφη σειρά. Σε παιχνίδια που αν δεν είχαν ελληνικό ενδιαφέρον, θα τα χαζεύαμε και θα χειροκροτούσαμε φάση - φάση. Τι δεν έχουν; Ένταση; Πάθος; Ανατροπές; Πάνω - κάτω; Γυρίσματα; Εκπλήξεις; Τα πάντα!

Μπράβο στη Μονακό. Ζει το όνειρο με τον δικό της τρόπο. Και με κάποιους μπασκετμπολίστες που σε λίγους μήνες θα πάρουν πολλά χρήματα. Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να κερδίσει. Ξεκίνησε καλά, έπαιξε σωστά, στόχευσε έξυπνα. Όμως τις φορές που ξέφυγε, δεν κράτησε διαφορά. Τις φορές που πονοκεφάλιασε την αντίπαλό του, δεν την αποτελείωσε. Και όταν μια ομάδα με τόσους αδίστακτους Αμερικανούς την αφήνεις ζωντανή και μάλιστα στο σπίτι της, ε, θα κινδυνέψεις να πληρώσεις το τίμημα.

Οι Μονεγάσκοι έπαιζαν τα τελευταία λεπτά τους στην διοργάνωση από ένα σημείο και μετά. Και φρόντισαν να μην συμβεί.

Γκολ και... βολές

Την ώρα που ο Κέβιν Ντουράντ εμφανιζόταν στο γήπεδο, ο Ολυμπιακός είχε βγάλει τις καλύτερες επιθετικές άμυνες της σεζόν. Στην τελευταία από αυτές ο Ντόρσεϊ κάρφωσε, ούρλιαξε και ο Ομπράντοβιτς πήρε ταιμ άουτ. Σε ένα τέτοιο ματς ψυχολογίας, δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να... φωνάζεις στην πολύ πιο άπειρη αντίπαλό σου, ότι θα πρέπει να κάνει τρομερή προσπάθεια για να πάρει το ματς.

Η Μονακό κατάφερε να αντιδράσει, εκμεταλλευόμενη κάποιες αργές επιστροφές της ελληνικής ομάδας, αλλά και σωστά κοψίματα των αθλητικών Αμερικανών της στη ρακέτα, που έδωσαν ευκαιρία για καρφώματα. Γκoλ και θέαμα δηλαδή...

Η είσοδος του Μπέικον έφερε άμεσα αποτελέσματα για την ομάδα και βάσανα για τον Μπαρτζώκα. Με τον Βέστερμαν και τον Μοτιεγιούνας, οι Μονεγάσκοι είναι σαφέστατα πιο ισορροπημένοι, αλλά όχι με επιθετική ποικιλία. Η Μονακό επίσης, προσπάθησε να αλλάξει την αμυντική της φιλοσοφία, αλλά της τα χάλασαν ο Παπανικολάου με τον Βεζένκοβ, οι οποίοι σούταραν καλά. Και τα πράγματα στο ημίχρονο θα 'ταν πολύ - πολύ καλύτερα, αν η ομάδα δεν ακολουθούσε την πολύχρονη... παράδοση. Ελάτε τώρα που δεν καταλάβατε! Βολές - τούβλα. Αυτή είναι η μοίρα του Ολυμπιακού, εδώ και δεκαετίες, τι να κάνουμε;

Λίγοι οι... 4

Ο Μπαρτζώκας είχε δουλέψει πολύ καλά στο να μην αφήσει τους Γάλλους να πάρουν επιθετικά ριμπάουντ. Είναι δυνατή σε αυτόν τον τομέα. Και ο Ολυμπιακός της έκοψε το να ανανεώνει επιθέσεις και να αυξάνει κατοχές. Επίσης από θέμα λαθών, η ομάδα μπήκε πολύ καλά. Και έχανε, γιατί πολύ απλά, έτρεξαν σωστά οι Γάλλοι μετά τις κόκκινες αστοχίες και βρήκαν τρόπο να συνδεθούν. Το θέμα όμως είναι, να στερείς από τον άλλο τα όπλα του. και εφόσον το 'χε καταφέρει αυτό η ομάδα του Πειραιά, ήταν λογικό να χρωματίσει το 20λεπτο.

Ο Σλούκας έπαιρνε την μια απόφαση καλύτερα από την άλλη. Και η αλήθεια είναι, πως στην άλλη πλευρά και ο Τζέιμς τα ίδια έκανε. Απλά οι συμπαίκτες του Κώστα ήταν πιο έτοιμοι από αυτούς του Αμερικανού. Ο Ολυμπιακός έχτιζε και η Μονακό προσπαθούσε να γκρεμίσει. Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, με το μπάσκετ που έπαιξε η ομάδα με την ηρεμία και την τακτική που είχε, το ότι πήρε το πρώτο μέρος με 4 πόντους δεν ήταν και τόσο γοητευτικό. Από την άλλη, σημασία έχει πόσο λήγει το ματς και όχι το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

Μπέικον - τρόμος

Η Μονακό είχε ένα... υπαρξιακό πρόβλημα και αυτό ήταν ότι για να πας σε πέμπτο αγώνα, θα πρέπει να μπορείς να ελέγχεις τον ρυθμό σου. Ο Ομπράντοβιτς ξαφνικά θυμήθηκε, τέλη Απριλίου, να ζητήσει από τους παίκτες του να κατεβάσουν ρυθμό. Μα γίνονται αυτά; Εξάλλου όλη η πορεία αυτής της ομάδας έχει στηριχθεί στην ταχύτητα και το φορτσάρισμα. Οι παίκτες του λοιπόν, δεν μπορούσαν να τον ακούσουν και τους καταλαβαίνω. Συνέχισαν να κάνουν τα δικά τους και με ηγέτη έναν συγκλονιστικό Μπέικον, κατάφεραν να ανατρέψουν το σκηνικό.

Το κακό για τον Ολυμπιακό έγινε μόλις ο Γουόκαπ χρεώθηκε τρίτο φάουλ. Οι "ερυθρόλευκοι" υποχρεώθηκαν σχεδόν σε όλο το τρίτο δεκάλεπτο να στερηθούν των υπηρεσιών του καλύτερού τους αμυντικού. Ο Ντόρσεϊ προσπάθησε να κάνει τα πάντα για να περιορίσει τον Τζέιμς, αλλά "έσκασε" και οι επιθετικές του προσπάθειες δεν τον δικαίωναν. Οι γηπεδούχοι πίεσαν καλύτερα τον Σλούκα, δέχθηκαν 19 πόντους επιμέρους, αλλά φρόντισαν να βάλουν 27 στο πιο παραγωγικό τους διάστημα. Έτσι μπήκαν στο φινάλε γνωρίζοντας ότι κινδύνευαν με το τελευταίο δεκάλεπτο της φετινής σεζόν στην διοργάνωση...

Γι' αυτό έχει πλεονέκτημα

Αυτό λοιπόν ήθελαν να το αποτρέψουν για να εμφανιστούν ξανά στο Ειρήνης και Φιλίας. Και έτσι θα γίνει! Η Μονακό έδωσε την μπάλα στα χέρια του Μπέικον. Ο Μοτιεγιούνας έκανε τέταρτο φάουλ και μπήκε ο Χολ που είναι πολύ καλύτερος του Λιθουανού. Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός έκανε την δουλειά του στο Πριγκιπάτο. Έχασε την Μεγάλη Παρασκευή και χρειαζόταν να πάρει τουλάχιστον ένα ματσάκι. Το έπραξε. Παραμένει φαβορί. Έχει το πλεονέκτημα έδρας, για αυτό άλλωστε πάλεψε όλη την χρονιά, διαφωνείτε;

Το ματς πήγε στα... μερεμέτια και εκεί απλά οι γηπεδούχοι ήταν και πιο τυχεροί. Ο Σλούκας στην τελευταία επίθεση τάισε τον Φαλ. Ο Γάλλος δεν μπόρεσε να γυρίσει να καρφώσει. Δεν ξέρω τι σκέφτηκε. Προσωπικά θα γύρναγα να σπάσω την μπασκέτα και ας έκανα λάθος ή επιθετικό φάουλ, αν δεν τα κατάφερνα. Αισθάνθηκε κλεισμένος και πέταξε ξανά την μπάλα έξω. Ο Κώστας δεν είχε πολύ χρόνο. Καλύτερα που έχασε αυτό το σουτ στο τέλος, γιατί από 'δω και πέρα, αν ο Ολυμπιακός θέλει να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης, πρέπει να κάνει 3/3. Το πήγα μακριά ε; Σωστά... Ας κερδίσει την Τετάρτη και βλέπουμε. Τα λέμε τότε...

Δείτε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΜΟΝΑΚΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ