ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός εμφάνισε τάνκερ από την Σερβία και έκανε την Μακάμπι με τα κρεμμυδάκια

EUROLEAGUE 2023-2024 /  -    (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2023-2024 / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) KLODIAN LATO / EUROKINISSI

Η κορυφαία ομάδα της διοργάνωσης στα επιθετικά ριμπάουντ, γονάτισε μπροστά στον Μιλουτίνοβ σε ένα βράδυ όπου το μπάσκετ του Μπαρτζώκα αποθεώθηκε από το γεμάτο ΣΕΦ. Οι Πειραιώτες απλά ανάσαναν, ο δρόμος τους έχει ακόμη ανηφόρες. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος

Είχαν καιρό να περάσουν ένα τόσο ευχάριστο βράδυ στον Πειραιά! Όμως η ομάδα τους, αυτή την φορά δεν μπορούσε να διαπραγματευθεί το αποτέλεσμα κόντρα στην Μακάμπι.

Με έναν Μιλουτίνοβ να θυμίζει τον άνθρωπο που πήρε ένα σκασμό λεφτά από την ΤΣΣΚΑ όταν απογείωσε την καριέρα του στον Ολυμπιακό, οι "ερυθρόλευκοι" έφτιαξαν την εβδομάδα τους, έφτιαξαν την θέση τους στην κατάταξη και απλά έχουν δικαίωμα να προσδοκούν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Τίποτα δεν κατακτήθηκε ουσιαστικά, αλλά πολλά θα χάνονταν αν οι Ισραηλινοί έφευγαν με διπλό από το Ειρήνης και Φιλίας. Μιλουτίνοβ λοιπόν. Η στατιστική του ήταν τρομακτική. Το πόσο θα αντέξει να παίζει μόνος του στο "5" είναι ένα ζήτημα.

Ο Μπαρτζώκας επιχείρησε για ένα πεντάλεπτο με Σίκμα στο πρώτο μέρος αλλά δεν... Στην τελευταία περίοδο με το ματς καθαρισμένο, ο Νίκολα ξεκουράστηκε ένα τετράλεπτο από τον Πετρούσεφ, ο οποιος είχε κι αυτός μια ποιοτική εμφάνιση. Πιο κάτω θα διαβάσετε πως το μεγάλο όπλο της Μακάμπι εξαφανίστηκε, αλλά και για τον πλουραλισμό που επέδειξε η ελληνική ομάδα και την έφερε σε μια άνετη επικράτηση.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν θα γράψω ότι είδε τον Ολυμπιακό που θέλει. Κάθε φορά που το λένε αυτό, μετά εμφανίζεται ένα... φάντασμα στο παρκέ.

Απλά θα επαναλάβω ότι ο άνθρωπος αυτός δουλεύει με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ασπάζεται ένα μπάσκετ απολαυστικό όταν παίζεται όπως το θέλει και απλά μένει να δούμε αν το θα πιάσει το πολύ μεγάλο στοίχημα που έχει βάλει φέτος, να φτάσει σε κάποια επιτυχία χωρίς να ξέρουμε σε κάθε ματς ποιος θα είναι ο μπροστάρης.

Για τον Μπαρτζώκα πάνω απ' όλα είναι το σύνολο, αυτό επιβεβαιώθηκε απέναντι στην "ομάδα του λαού", αλλά θα πρέπει να επαναληφθεί και όταν φτάσουν τα πολύ ζόρικα ματς...

Ο ουρανός και η... μπεκάτσα

Όπως τα είχε κάνει στην Ισπανία, ο Ολυμπιακός ήταν υποχρεωμένος να κερδίσει πάση- θυσία την Μακάμπι και αποδείχθηκε ότι άπντες ήταν έτοιμοι για αυτό. Και η ομάδα και ο κόσμος της.

Απαραίτητη νίκη όχι μόνο για να τις... διπλώσει απέναντί της, αλλά για να πάρει μια καλή ανάσα, πριν πάει στην Μαδρίτη να τα βάλει με το θηρίο. Σιγά- σιγά άπαντες στην διοργάνωση θα αρχίσουν να βλέπουν την βαθμολογία. Θα ξεκινήσουν να σκέφτονται που θα τους βρει η άνοιξη.

Κι αν πέρυσι τέτοιο καιρό, οι Πειραιώτες είχαν απλώσει τα φτερά τους και πετούσαν σε ολοκάθαρους ουρανούς, φέτος και καταιγίδα έχουν φάει και μπόρα έχει πέσει πάνω τους, ακόμη και με... μπεκάτσα είναι ικανοί να τρακάρουν στις δύσκολες ομολογουμένως πτήσεις τους.

Η εξαιρετική αυτή νίκη, δεν αφαιρεί τις ανηφόρες από τον κόκκινο δρόμο. Απλά ήταν απολαυστική η εμφάνιση της ομάδας και τέτοια βράδια καλό είναι να υπάρχουν πιο συχνά στο ελληνικό μπάσκετ!

Η Μακάμπι είναι μια ομάδα που αξίζει αρκετά "μπράβο", μιας και αν αφαιρεθεί το πολιτικό σκέλος, το οποίο δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό, μιλάμε για ένα σύνολο που βασανίζεται, που ταξιδεύει αδιάκοπα και μπασκετμπολίστες που ζουν με την αγωνία των δικών τους για το πως θα κυλήσει μια σεζόν που στην αρχή τους βρήκε κανονικά στο Τελ Αβίβ και στο Γιαντ Ελιάου και μετά στην Κύπρο, στο Βελιγράδι και όπου αλλού.

Γι' αυτό άλλωστε και στο ζέσταμα και στην παρουσίαση οι Ισραηλινοί φοράνε μαύρα μπλουζάκια που στην πλάτη γράφουν στα Σέρβικα "ευχαριστούμε Βελιγράδι"!

Χωρίς αβρότητες και Σίκμα

Ο Ολυμπιακός με το που ξεκίνησε πάντως ο αγώνας δεν είχε όρεξη για αβρότητες. Ο Πίτερς με τον Κάνααν μπήκαν καλά στο ματς και η διαφορά των 8 πόντων στο τέλος της περιόδου, ήταν πραγματικά βολική για τους φιλοξενούμενους. Η άμυνα της ελληνικής ομάδας είχε φράξει κάθε... πορεία των παικτών του Κάτας προς το καλάθι.

Ο Ταμίρ Μπλατ έκανε μια καλή αρχή έξω από τα 6.75 για να τον ακολουθήσει και ο Ντι Μπαρτολομέο. Γενικά όμως η Μακάμπι έπρεπε να δουλέψει πολύ, μιας και χωρίς τον Λορέντζο Μπράουν είναι ένα σύνολο που στηρίζεται περισσότερο στις εμπνεύσεις της κάθε επίθεσης, παρά σε κάτι δεδομένο και δουλεμένο.

Δεν σημαίνει αυτό φυσικά ότι πρόκειται για σύολο της πλάκας ή για μια ομάδα που αν ξεκινήσει στραβά, ρίχνει την ασπίδα της.

Ο Μπαρτζώκας με πεντάδα Γκός, Μήτρου Λόνγκ, Λαρεντζάκη, Πετρούσεφ και Σίκμα είδε την Μακάμπι να ισοφαρίζει, κυρίως λόγω κάποιων λαθών των παικτών του. Δεν άργησε να βάλει Μακ Κίσικ και να ξαναφέρει τον Μιλουτίνοφ στο ματς,. ενώ ο Λαρεντζάκης παρότι άστοχος στο 10λεπτο που έβγαλε ολόκληρο έκανε τρομερή δουλειά στην άμυνα, συν κλασικά την σταθερή αξία του Γκός.

Σε αυτό το σημείο θα γράψω κάτι για τον Σίκμα. Μπήκε στο ματς, έφαγε μια τάπα. Έκανε μια λάθος πάσα και στην άμυνα δυσκολεύτηκε απέναντι στους πιο αθλητικούς αντιπάλους. Σίγουρα δεν έχει βοηθήσει τον Ολυμπιακό και δεν είναι μια επιλογή που βγήκε. Όμως, από την στιγμή που πατάει παρκέ, είναι λάθος η αγανάκτηση και το να ξέρει ότι αν δεν δώσει σωστά την μπάλα θα ακούσει τα "αχ- βαχ".

Δεν κερδίζει σε κάτι ο Ολυμπιακός και στην τελική η συμμετοχή του ήταν υποχρεωτική λόγω απόντα Φαλ.

Ο Μίλου επέστρεψε!

Το ημίχρονο φάνηκε ισορροπημένο ακόμη και στους αριθμούς σε αυτό το παιχνίδι, αν και η εικόνα του Ολυμπιακού ήταν σε γενικές γραμμές καλύτερη.

Να σημειώσω επίσης, όταν ο Μιλουτίνοβ έδωσε μάχες τις οποίες κέρδισε κατά κράτος, ακόμη και όταν χρειάστηκε να τα βάλει με δυο και με τρεις μέσα στις ρακέτες. Και μην ξεχνάμε ότι η Μακάμπι είναι η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης στα επιθετικά ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός μπήκε στο δεύτερο μέρος με τρία σερί τρίποντα (Πίτερς, Κάνααν, Γουόκαπ) και με έναν Μιλουτίνοβ ξανά αγριεμένο.

Ο Σέρβος έπαιξε και για τον Φάλ. Μπήκε μπροστά. Κατάλαβε ότι σε αυτό το παιχνίδι χρειαζόταν και έκανε το καλύτερό του παιχνίδι από τότε που γύρισε μετά τον τραυματισμό του.

Ο Σέρβος θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τους ψηλούς της Ρεάλ και του Παναθηναϊκού και όσους άλλους χρειαστεί, μέχρι να επιστρέψει ο Γάλλος συμπαίκτης του. Οι ψηλοί της Μακάμπι υποκλίθηκαν μπροστά του.

Σε κάποιο στιγμή ο τύπος είχε πάρει 17 ριμπάουντ και όλη η Μακάμπι 23!!! Έφυγε από το γήπεδο με το τρομερό ντάμπλ- ντάμλπ 20- 20!!! Ήταν η κολόνα της ομάδας παρότι και άλλοι συμπαίκτες του διέπρεψαν. Κλασικά ο Πίτερς γύρισε σε υψηλή πτήση, ο Κάνααν ήταν πολύ καλός, ο Πετρούσεφ έκανε θόρυβο, ο Παπανικολάου ανεβασμένος και γενικά ο Ολυμπιακός ήξερε ότι έπρεπε να κερδίσει και το έκανε με τον κόσμο του να το χαίρεται...

Τώρα στην "Bασίλισσα"

Η περσινή Ευρωλίγκα έκλεισε με την Ρεάλ να κερδίζει τον Ολυμπιακό στον τελικό χάρη στο καλάθι του Γιούλ. Οι Μαδριλένοι πέρασαν και την φετινή σεζόν από το Ειρήνης και Φιλίας και φτάνει η ημέρα να πάνε και οι "ερυθρόλευκοι" στο Παλάθιος Ντελος Ντεπόρτες για να τα βγάλουν πέρα με το θηρίο της διοργάνωσης.

Εδώ που τα λέμε, για όλους που πάνε στην Μαδρίτη το ματς αυτό δεν είναι... σημαδεμένο για να κερδηθεί. Όμως πέρα από το αν μπορείς να κερδίσεις, σημασία έχει και πως θα παίξεις.

Ο Ολυμπιακός θα βρεθεί στην ισπανική πρωτεύουσα λίγα 24ωρα μετά από τη μονομαχία στο ΟΑΚΑ για τον αγώνα πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ