ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός έγινε λιοντάρι και είναι έτοιμος να φωταγωγήσει τον Πειραιά

Ο Ολυμπιακός έγινε λιοντάρι και είναι έτοιμος να φωταγωγήσει τον Πειραιά

Η Μονακό ήταν εξαιρετική στο πρώτο ημίχρονο, αλλά ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τους παίκτες του βγήκαν από τα αποδυτήρια για να χαρίσουν ένα ιστορικό τρίτο δεκάλεπτο με άμυνα-τσιμέντο και επιθέσεις για σεμινάριο. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος

Ξεκίνησε δυνατά. Πολύ δυνατά. Και συνέχισε το ίδιο. Έφτασε χάρη στις αντοχές του και τον κόσμο του στο Κάουνας, μετά από μια πολύ σκληρή σειρά κόντρα στην Φενέρ. Μια εκκρεμότητα είχε από την κανονική περίοδο και αυτή ονομαζόταν Μονακό. Δυο νίκες της ομάδας του Ομπράντοβιτς απέναντι στον Ολυμπιακό.

Και τα έφερε έτσι η μοίρα, ώστε οι νταμπλούχοι της χώρας μας να βρουν απέναντί τους αυτό το σκληρό σύνολο. Η εκκρεμότητα, ήταν πλέον εμπόδιο. Και τι εμπόδιο. Εμπόδιο στο τελευταίο άλμα προς τον τελικό. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του το ξεπέρασαν αυτό το εμπόδιο. Και υπό τις ιαχές και το τραγούδι των ομάδων τους που κέρδισαν κατά κράτος την μάχη της εξέδρας, πέρασαν στον τελικό της Ευρωλίγκας.

Άλλος ένας τελικός για την ομάδα του Πειραιά. Και άλλη μια ευκαιρία κατάκτησης τέταρτης Ευρωλίγκας. Είναι πραγματικά άδικο το στατιστικό 3/11 καθότι οι "ερυθρόλευκοι" δεν έχουν παίξει ποτέ στην Ελλάδα, αντιθέτως έχουν αγωνιστεί σε κάποιους τελικούς κυριολεκτικά εκτός έδρας και αντιμετωπίζοντας την γηπεδούχο ομάδα. Η Μονακό ήρθε στο Κάουνας ως Σταχτοπούτα. Δεν είναι όμως ομάδα της πλάκας. Δεν είναι σύνολο για να το ξεγράψεις.

Και είπαμε, ο τελευταίος που θα μπορούσε να το κάνει αυτό, ήταν ο Ολυμπιακός. Όμως και οι Μονεγάσκοι δεν έπρεπε να ξεγράψουν τον Ολυμπιακό στο ημίχρονο. Γιατί όπως είδατε όλοι και όπως κατάλαβαν άπαντες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, για όλους ίσως μπορείς να προδικάσεις. Για τον Ολυμπιακό όχι. Το πρώτο μέρος ήταν τραγικό. Μέσα σε απερίγραπτη αστοχία βολών και με την πρωτάρα της διοργάνωσης να ρίχνει ξύλο αβέρτα.

Όταν βγήκαν οι ομάδες από τα αποδυτήρια, είδαμε όλοι έναν Ολυμπιακό σε διαστημική κατάσταση και μια Μονακό να τρέμει σαν ψάρι. Η διαφορά παραστάσεων έπαιξε ρόλο στην τελευταία περίοδο αφού ο πιο έμπειρος ήξερε να οδηγήσει το ματς σε ήρεμα νερά. Ένατος τελικός για έναν οργανισμό που επισήμανα μετά την πρόκριση επί της Φενέρ, είναι θαμώνας στην τετράδα, αλλά και στο τελευταίο παιχνίδι...

Μπάσκετ - ξύλο και βολές - τούβλα

Ο Ομπράντοβιτς ξεκίνησε τον Ουαταρά (πήγε στον Γουόκαπ), που ένα ματς έκανε φέτος, αυτό απέναντι στον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με κάτι εκνευριστικά σουτάκια που έβρισκαν στόχο. Ο Μπράουν κυνήγησε τον Βεζένκοβ και πραγματικά είχε μεγάλη σημασία το πόσο θα άντεχαν στο ξύλο οι Πειραιώτες.

Βέβαια το πρώτο μέλημα που είχαν ήταν να βάλουν τα λει απ, γιατί στις πρώτες φάσεις έχασαν γκολ σε άδειο τέρμα. Να σκεφτείτε πως όταν ήρθε το πρώτο τηλεοπτικό τάιμ αουτ, ο Ολυμπιακός είχε ήδη εμφανίσει ένα πρωτόγνωρο άγχος και μια πρεμούρα. Η Μονακό δεν έκανε κάτι φοβερό, αλλά εκμεταλλευόταν τις λεπτομέρειες.

Ο Λόιντ (δεν ήταν νέο) και ο Μοντεγιούνας που αποθεώθηκε από τους συμπατριώτες του, ήταν κολόνες για την ομάδα τους. Το πρώτο πρόβλημα ήταν τα δυο φάουλ του Γουόκαπ κάτι που έπαθε μετά από λίγο και ο Κάναν (αδίκως). Πιστέψτε με το - 6 του δεκαλέπτου ήταν μια χαρά όπως κύλησε η περίοδος, αφού πέρα από τις κακές επιθετικές επιλογές, οι "ερυθρόλευκοι" είδαν και τον Μάικ Τζέιμς να "κολλάει" στο τρίποντα μπαμ-μπαμ.

Euroleague Final 4 με αμέτρητες στοιχηματικές επιλογές και σούπερ προσφορές* | 21+

Τρεις παίκτες είχαν δώσει σκοράρισμα στην ελληνική ομάδα που "απάντησε" με Μακ Κίσικ, Μπλάκ και Λαρεντζάκη για να αγριέψει η κατάσταση στην άμυνα. Οι Γάλλοι κόλλησαν τον Ντιαλό στον Σλούκα και ο πρώην παίκτης του Λαυρίου πραγματικά έκανε την ζωή δύσκολη στον Κώστα.

Το ημίχρονο πήγε σε mixed μπάσκετ- ξύλο με την Μονακό να παίζει στα όρια του φάουλ ασταμάτητα και να αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας των "ερυθρόλευκων". Μην ξεχάσουμε και τα τούβλα του Ολυμπιακού από τις βολές που πήγε στα αποδυτήρια με 9/17 από την γραμμή. Και έχανε με 12 πόντους και είχε πετύχει μόνο 29.

Τους ξεπάστρεψε!

Όταν λοιπόν έχεις να αντιμετωπίσεις μια ομάδα με εξαιρετικούς σκόρερ και δεν τους δημιουργείς ζητήματα στην ψυχολογία και στις άμυνές τους, τότε, το πρόβλημά σου γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Ήταν ελάχιστες οι στιγμές που ο Ολυμπιακός έδειξε ικανός να τρομοκρατήσει την Μονακό. Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς έβαζαν παντού τα χέρια τους. Σε κάθε μπάλα, σε κάθε φάση.

Οι Μονεγάσκοι κατάφεραν να σταματήσουν και τον κόσμο, έχοντας προκαλέσει πανικό με την σκληράδα τους. Ποια είναι η απάντηση σε αυτές τις περιπτώσεις; Κάνεις το ίδιο. Εντελώς το ίδιο... Και ο Ολυμπιακός δεν έκανε απλά το ίδιο. Έκανε ακόμη χειρότερα... Το τρομερό σερί 14-0 ήρθε με φοβερή άμυνα και με... Ολυμπιακές επιθέσεις. Η Μονακό βρήκε καλάθι στα 4'20'' (!) πριν τελειώσει το τρίτο δεκάλεπτο. Ο Παπανικολάου που ήταν σκιά του εαυτού του στο πρώτο μέρος, εμφανίστηκε στο παρκέ με την κάπα του superman και του batman μαζί.

Αυτό το δεκάλεπτο θα έμενε ούτως ή άλλως στην ιστορία ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Η Μονακό θύμωσε τον Ολυμπιακό και το πλήρωσε πανάκριβα. Οι Πειραιώτες έβαλαν 27 πόντους και δέχθηκαν μόνο ένα καλάθι! Ποιος έβαλε σε final- four μόνο ένα καλάθι σε δεκάλεπτο ημιτελικού; Μιλάμε για ξεπάστρεμα...

Τόμας τι τους έκανες;

Και δεν ήταν μόνο ο Παπανικολάου. Ο Φαλ έβγαλε ένα ημίχρονο με "γυρισμένα μάτια". Ο Βεζένκοβ βρήκε δρόμους στο καλάθι και ο Κάναν έπαιξε άμυνες στην περιφέρεια με υποδειγματική ευστροφία. Και βέβαια, όταν η μπάλα στο τέλος έπρεπε να πάει σε γερά χέρια, την κράτησε ο Κώστας Σλούκας για να πάρει τις σωστές αποφάσεις.

Και βέβαια ο Τόμας Γουόκαπ έδειξε σε όλους πως είναι να παίζεις στην θέση του πλέι μέικερ και να είσαι αυτός που μπορεί και να οργανώσει, αλλά πάνω απ' όλα να αρπάξει έναν πολύ καλό παίκτη και να τον εξαφανίσει. Ο Μάικ Τζέιμς ήθελε, αλλά ο Γουόκαπ του είπε "άλλη φορά για να μαθεις να μην χαμογελάς στην βράβευση του Βεζένκοβ".

Οι Πειραιώτες οδηγήθηκαν εκ του ασφαλούς στην επικράτηση και στον ένατο τελικό της ιστορίας τους. Άξιζε αυτή η εμφάνιση να επισφραγιστεί με το εισιτήριο του τελικού. Γιατί πολύ απλά μόλις ζόρισαν τα πράγματα ο Μπαρτζώκας είχε τα όπλα του, την ψυχραιμία του και την άρτια καθοδήγηση απέναντι σε ένα πάγκο που περίμενε όλα με το ίδιο μοτίβο και το ίδιο στυλ. Να πάρουν την μπάλα οι κοντοί και να κάνουν το κομμάτι τους. Οκ, καλό είναι αυτό για να πάς final- four, όχι σε τελικό...

Τα υλικά της κούπας

Οι φίλοι του Ολυμπιακού για το τελευταίο ματς στην διοργάνωση πρέπει απλά να επιθυμούν να δουν την ομάδα τους να παίζει αυτό που ξέρει. Τίποτα λιγότερο. Ο Ολυμπιακός του ημιτελικού έγινε αντικείμενο συζήτησης στον πλανήτη του μπάσκετ για αυτό που κατάφερε στην τρίτη περίοδο. Θέλει όμως να πάρει και την κούπα.

Να φτάσει στο τέλος. Να αποδείξει ότι είναι ο καλύτερος! Μπορεί να το κάνει. Εύκολο δεν θα είναι. Κανένα ματς δεν είναι εύκολο. Κανένας τίτλος δεν κατακτάται χωρίς πείσμα, ψυχή, δύναμη και σωστή αντιμετώπιση. Αυτή η συνταγή είναι πάντα στο τσεπάκι του Γιώργου Μπαρτζώκα. Τα υλικά υπάρχουν, ο Πειραιάς είναι έτοιμος να φωταγωγηθεί. Μένει να γίνει. Για να δούμε.

Το Final Four 2023 στο Pamestoixima.gr

Στο Pamestoixima.gr θα βρεις πληθώρα στοιχηματικών επιλογών για το Final Four 2023! Αγορές αγώνων, παικτών και σούπερ αποδόσεις* για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας είναι στη διάθεση σου, για να ζήσεις κι εσύ την μοναδική εμπειρία διασκέδασης στο Final Four του Κάουνας!

Στο ανανεωμένο Pamestoixima.gr ζεις το παιχνίδι περισσότερο από ποτέ!

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις. Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ FINAL FOUR 2023 ΜΟΝΑΚΟ EUROLEAGUE EUROLEAGUE FINAL FOUR
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ