ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός έχει επιστρέψει και νικάει όπως θέλει

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ παρέα με τον Κώστα Σλούκα και τον Τόμας Γουόκαπ
Ο Σακίλ ΜακΚίσικ παρέα με τον Κώστα Σλούκα και τον Τόμας Γουόκαπ ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Παναθηναϊκός τούς έκανε το καλύτερο δώρο πριν από μήνες, οι Πειραιώτες από τότε δεν διαπραγματεύονται πουθενά, ο ΜακΚίσικ ανανεώνει συμβόλαιο χάρη στο "τριφύλλι" και ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για ένα παιχνίδι που -όσο περνούσε η ώρα- γινόταν όλο και πιο προβλέψιμο.

Του έχει πάρει τον... αέρα θα μπορούσαν να πουν κάποιοι. Η αλήθεια είναι πως η διαφορά Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού φέτος είναι πολύ μεγαλύτερη απ' όσο δείχνει το ματς στο ΟΑΚΑ. Και αυτό το ξέρουν όλοι. Όταν ο Δημήτρης Πρίφτης στην ανάπαυλα δηλώνει μέσα στο ΟΑΚΑ ότι ελπίζει το ματς να μείνει κλειστό ως το τέλος, φανερώνει και την εικόνα των "αιωνίων" φέτος.

Ο Ολυμπιακός έχασε το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι στο ΣΕΦ! Αυτό μάλλον ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να του κάνουν οι μεγαλύτεροί του αντίπαλοι. Και μετά τέλος. Διπλό στο ΟΑΚΑ για την EuroLeague περπατώντας. Κατάκτηση κυπέλλου στο Ηράκλειο! Θρίαμβος με τεράστια διαφορά στο ΣΕΦ για την Ευρώπη. Και διπλό... χαμηλών τόνων στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Χωρίς όργια, χωρίς τρομερούς αριθμούς, χωρίς... παπάδες με δυο λόγια. Μάλιστα, οι Πειραιώτες πήραν και τη διαφορά της ήττας τους στο λιμάνι, που σημαίνει ότι τους... παίρνει ακόμη και ήττα να κάνουν (ο ΠΑΟ έχει χάσει στο Αλεξάνδρειο).

Ο Μπαρτζώκας με τους μπασκετμπολίστες του γνώριζαν ότι θα βρουν μια ομάδα απέναντί τους που θα παλέψει όσο μπορεί για να πάρει το ματς. Και πραγματικά αυτό έγινε. Όμως δεν είναι σε θέση ο Παναθηναϊκός υπό νορμάλ μπασκετικές συνθήκες να δημιουργήσει μεγάλα ζητήματα. Ο δρόμος για το πρωτάθλημα περνάει από το Ειρήνης και Φιλίας πλέον, αλλά γι' αυτά θα ξαναμιλήσουμε μετά από καιρό.

Πλέον ο Ολυμπιακός πρέπει να ασχοληθεί με τη Μονακό και μάλιστα πολύ σοβαρά.

Ριμπάουντ- ασίστ

Ήταν δεδομένο κι αναμενόμενο ότι ο Παναθηναϊκός θα έμπαινε καλύτερα στο ματς. Δεν μπορούσαν άλλωστε οι "πράσινοι" να κάνουν διαφορετικά, μετά τις τρεις συνεχόμενες ήττες και μάλιστα με διαφορετικό τρόπο. Ο Ολυμπιακός συνάντησε το θερμό ΟΑΚΑ, τη φόρα που είχαν ο Νέντοβιτς και οι δυο... Παπαπέτρου.

Όλα ok μέχρι εκεί για τον Μπαρτζώκα και τους παίκτες του. Αυτό που δεν ήταν ok και τους απασχόλησε στην ανάπαυλα είχε να κάνει με κάποια χαμένα αμυντικά ριμπάουντ και με τη λειψή κίνηση στην επίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα 6 ασίστ λιγότερες.

Πραγματικά αν κάτι ήταν θετικό για την ομάδα του Πειραιά, και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, είναι πως στο 20λεπτο η εικόνα της δεν είχε καμία σχέση με την ομάδα που βγήκε δεύτερη στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας. Και όμως, όταν άπαντες πήγαν να ξεκουραστούν στα αποδυτήρια, το σκορ ήταν ισόπαλο!!! Θα μπορούσε να ήταν αλλιώς; Η απάντηση είναι ναι... Το "γιατί" θα το γράψω ευθύς αμέσως.

Και γεννήθηκε το ερώτημα

Η τακτική ήταν κάμποση. Ναι, ο Παναθηναϊκός ευτύχησε να έχει την σπιρτάδα του Νέντοβιτς, αλλά κυρίως το ότι μπήκε από τον πάγκο ο Μέικον και ήταν αρκετά καλός (μόνο όμως στο πρώτο μέρος). Βοήθησε πολύ και ο Παπαπέτρου, ενώ ο Μαντζουκας πλέον έχει πάψει να είναι ένας νεαρός που συλλέγει παραστάσεις. Παίζει κανονικότατα.

Ο Ολυμπιακός στο πρόσωπο του Σλούκα βρήκε επιθετική λογική. Οι κόκκινες μπάλες δεν πέρασαν σωστά κοντά στο καλάθι και κάποιες επιλογές ήταν βεβιασμένες. Η ποιότητα των Πειραιωτών ήταν αυτή που τους κράτησε σε συνδυασμό με το ότι οι γηπεδούχοι δεν γούσταραν και πολύ να πλησιάσουν το κόκκινο καλάθι.

Ναι, στα... σημεία οι "πράσινοι", λόγω και του ενθουσιασμού της έδρας, έδειχναν να το θέλουν περισσότερο, αλλά το ερώτημα που υπήρχε πλέον στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων ήταν ένα και μοναδικό: τι θα γινόταν αν ο Ολυμπιακός έστω και λίγο αποφάσιζε να παίξει στον πραγματικό ρυθμό του; Βέβαια, με αυτή την λογική περιμέναμε να δούμε και αν αυτό μπορούσε να συμβεί...

Ενέργεια και ηρεμία

Ο Πρίφτης περίμενε ακόμη καλύτερο μακρινό σουτ και ήλπιζε -σύμφωνα με τη δήλωσή του στο ημίχρονο- το ματς να είναι κλειστό ως το τέλος. Αν μη τι άλλο είναι ειλικρινής ο κόουτς του Παναθηναϊκού και ξέρει τα φετινά δεδομένα.

Το χατίρι του έγινε λοιπόν, αφού πρώτα ο Ολυμπιακός έδειξε να κινείται λίγο περισσότερο χάρη στο σχήμα με Σλούκα - Μακ Κίσικ και Παπανικολάου στην περιφέρεια. Δεν έδιναν χώρο οι "ερυθρόλευκοι" και αυτό λειτούργησε στα υπέρ τους. Όπως λειτούργησε στα κατά ο τρόπος που αντέδρασαν στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου.

Ο Σλούκας έφαγε δυο τάπες, ο Μακ Κίσικ χρεώθηκε επιθετικό φάουλ, ο κόσμος του Παναθηναϊκού ξαναμπήκε στο ματς και παρακολουθήσαμε μια κατάσταση που έμοιαζε με αυτή της πρώτης περιόδου. Ο Ολυμπιακός είχε δείξει να πατάει καλύτερα στην τρίτη περίοδο και να ελέγχει όλες τις καταστάσεις. Άσχετα αν οι ρυθμοί -για Ολυμπιακό- ήταν κατεβασμένοι. Η εικόνα της τελευταίας περιόδου δεν ήταν όπως την είχαν προγραμματίσει στο λιμάνι. Πολλές επαφές πλέον, ο Έβανς έδωσε ενέργεια, αλλά από την άλλη επέστρεψε η ηρεμία την κατάλληλη στιγμή.

Και με χαμηλές πτήσεις

Ο Ντόρσεϊ, που έχει κάνει φέτος τόσες ζημιές στον Παναθηναϊκό, είχε χαμηλή πτήση. Ο Παπανικολάου το ίδιο επιθετικά. Ο Φάλ το ίδιο. Ο Βεζένκοβ έχει παίξει καλύτερα. Στην γενική εικόνα της η ομάδα δεν πέταξε πολύ ψηλά. Βέβαια, αν υπάρχει κάτι που δεν αλλάζει, είναι η εξαιρετική κατάσταση που βρίσκεται πάντα ο Μακ Κίσικ όταν παίζει με τον Παναθηναϊκό. Τους "έχει πάρει τον αέρα", είναι ξεκάθαρα πλέον και ψυχολογικό όλο αυτό.

Ο Αμερικανός ανανεώνει το συμβόλαιό του, όπως καταλαβαίνετε. Παίκτη που αφηνιάζει πάντα απέναντι στον μεγάλο αντίπαλό σου, τον αφήνεις να φύγει; Η άμυνα λειτούργησε σε νορμάλ πλαίσια, μην νομίζετε ότι έπιασε υψηλά στάνταρ ή ότι έδωσε το ρεσιτάλ που είδαμε όλοι στο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα.

Θα τα ξαναπούν οι δυο τους. Στους τελικούς των πλέι-οφ. Πλεονέκτημα κόκκινο. Μέχρι τότε ο ένας (ΠΑΟ) θα 'χει να δουλέψει για το καλύτερο. Ο άλλος θα ασχοληθεί με την μεγάλη πρόκληση της Ευρωλίγκας και μετά βλέπουμε... Ο Ολυμπιακός, όπως έγραψα και στην αρχή, κέρδισε τέταρτη συνεχόμενη φορά τον "αιώνιο" αντίπαλό του.

Έχει γυρίσει στην Α1 αποφασισμένος και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα, ακόμη και σε βράδια που δεν οργιάζει.

Παρακολουθήστε την Game Night για ό,τι συνέβη στο ΟΑΚΑ

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ