ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός δεν αποτελείωσε την Βαλένθια και αυτή τον ρήμαξε

Ο Σάσα Βεζένκοβ
Ο Σάσα Βεζένκοβ PHOTO CREDITS: GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Πριν τα λάθη των διαιτητών, είχαν προηγηθεί ένα κάρο από τους "ερυθρόλευκους". Ο Μπαρτζώκας επέμεινε σε πλάνα που δεν βγήκαν, οι παίκτες του ήπιαν θάλασσα και ένα ματς κερδισμένο έγινε χαμένο. αφού οι Ισπανοί έκλεβαν μπάλες όπου ήθελαν. Ο Παντελής Διαμαντόπουλος τελειώνει με ένα μπράβο για τους παίκτες του Ολυμπιακού.

Να περάσει και δεύτερη ομάδα από το ΣΕΦ μέσα σε μια εβδομάδα; Ε δεν είναι και πολύ εύκολο. Στην τελική η Μονακό είναι μια φουλ αθλητική ομάδα και σε εξαιρετικό φεγγάρι. Η Βαλένθια, αντίθετα, ένα σύνολο που οι εμφανίσεις του στην αρχή της σεζόν μοιάζουν με ποντάρισμα κόκκινου-μαύρου στην ρουλέτα. Ασταθής μια ομάδα με έμπειρους μπασκετμπολίστες, που έπρεπε να κάνουν πολλά περισσότερα από τα προβλεπόμενα για να περάσουν από το Ειρήνης και Φιλίας. Δεν τα έκαναν αλλά την ταραχή την προκάλεσαν. Και στο τέλος το... εγκεφαλικό. Η Βαλένθια, που πήρε διπλό στην Έφες για να σωθεί ο προπονητής. Και τώρα ξαναχτύπησε με άλλο ένα διπλό. Και έστειλε τον Ολυμπιακό αρκετά πίσω, όσον αφορά στις επιτυχίες του ως τώρα.

Γιατί οι Πειραιώτες έχουν μεγάλα διπλά, αλλά και δυο εντός έδρας ήττες. Το ματς τελείωσε με ουρλιαχτά για μια τάπα με σπρώξιμο που έφαγε ο Πίτερς και για την οποία μπορεί να μιλάει κάποιος -περί φάουλ- μέρες ολόκληρες. Αυτό όμως που έχει σημασία, είναι, ότι η ομάδα του Πειραιά εγκλημάτησε κατά του εαυτού της. Ένα ματς από αυτά που δεν χάνονται. Ένας αγώνας από αυτούς που τους "καθαρίζεις" και προχωράς. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός άφηνε την Βαλένθια να αναπνέει. Ποτέ δεν την ξέκανε. Ποτέ δεν την... καθάρισε. Ποτέ δεν την αποτελείωσε. Και όταν αφήνεις ζωντανό ένα σύνολο με έμπειρους μπασκετμπολίστες, που στην τελική παίζουν μακριά από την έδρα τους και δεν καίγονται για το αποτέλεσμα στο τέλος θα κινδυνέψεις.

Στο μπάσκετ θα γίνουν όλα. Απλά στις κακές βραδιές σου, καλό είναι να μπορείς να κερδίσεις. Μπαρτζώκας και παίκτες δεν ήταν σε φόρμα. Πολλά λάθη. Πάρα πολλά. Τα ποσοστά δεν ήταν άσχημα. Όμως η άμυνα στο τέλος λύγισε και τα λάθη είχαν ήδη παραχωρήσει δικαιώματα. Δεν θέλει και πολύ για να την πατήσεις. Δυο- τρεις παίκτες που θα φέρεις από τον πάγκο να μην σου δώσουν τα αναμενόμενα, άλλες δυο- τρεις κακές αποφάσεις, ε, θα σου την φέρει και η μπάλα (για μπάσκετ μιλάμε) και θα χάσεις ματς ουσιαστικά κερδισμένο. Ο Σλούκας δεν θα χάνει πάντα δυο βολές στα τελευταία δευτερόλεπτα. Τώρα το έπαθε. Έτσι είναι η ζωή...

Τα αρχικά τρίποντα

Ο Μπαρτζώκας με αλλαγή στο rotation παρακαλώ, έβαλε πεντάδα τον ΜακΚίσικ, αρχικά πήρε πράγματα από όλους και κινδύνευε αποκλειστικά και μόνο από την διάθεση των αντιπάλων να σουτάρουν τρίποντα. Κι αυτό, αναγκαστικά το έκαναν. Ο Μουμπρού παρακολούθησε τους παίκτες του να γίνονται πρωταγωνιστές ενός εφιαλτικού πενταλέπτου, όσες φορές επιχείρησαν να πλησιάσουν. Πήραν πόντους από μακριά. Και για καλή τους τύχη ήταν εύστοχοι. Σπάνια μια ομάδα εμφανίζεται τόσο αδύναμη να απειλήσει κοντά στο καλάθι και την ίδια ώρα συνδέεται καλά από το τρίποντο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η Βαλένθια το έπραξε στο ΣΕΦ. Είχαν ένα δίποντο και πέντε τρίποντα στην αρχή(!) για να διατηρηθούν κοντά στον Ολυμπιακό. Απλά έτσι, δεν μπορείς να κερδίσεις. Πλησίαζαν και έτρεμαν. Πού να πας έτσι; Πόσα τρίποντα θα βάλεις; Η κόκκινη άμυνα και σωστά διάβαζε, αλλά ήταν και θέμα ικανοτήτων. Δεν υπήρχε η ποιότητα στην απειλή, όσα και να δοκίμασαν οι Ισπανοί. Η μοναδική τους καλή στιγμή, ήταν που στα 5 τελευταία δευτερόλεπτα του δεκαλέπτου, με τάιμ άουτ του Μπαρτζώκα για να φτιάξει επίθεση ο Ολυμπιακός, έκλεψαν την μπάλα και κάρφωσαν. Κι όμως κυρίες και κύριοι, οι άνθρωποι που ξεκίνησαν τόσο αντιμπασκετικά, στο τέλος κέρδισαν.

Κάναν και Βαλένθια...

Στο πρώτο μέρος έγιναν και πράγατα που δεν έγιναν στο δεύτερο. Με Λαρεντζάκη και Μπλάκ ο Ολυμπιακός αύξησε την δυναμική του ανασταλτικά, ενώ όταν μπήκε ο Μπολομπόι η ομάδα έγινε πολύ δυνατή πάνω από το καλάθι. Στο δεύτερο ημίχρονο και ο Λάρι και ο Αμερικανός δεν παρείχαν όσα στο πρώτο. Ούτε ο Μακ Κίσικ .Ο Σλούκας έδωσε ποιότητα χωρίς να οργιάσει, αλλά κουράστηκε. Και όταν κουράστηκε πήρε και δυο- τρία άσχημα μονοπάτια μέσα στο ματς. Ο Ολυμπιακός επίσης έχει τον Κάναν που ακόμη δεν... Ο Αμερικανός βρήκε τον Χάρπερ με τον οποίο έχουν ίδιο μπόι και ευχαριστήθηκε να κυνηγάει.

Βέβαια το θέμα είναι να γίνει και πολύ πιο δραστήριος επιθετικά, αλλά αυτό είναι κάτι που πέρα από την δική του ενεργητικότητα, ίσως να θέλει και την βοήθεια της ομάδας. Ο Κάναν ξεκάθαρα δεν έχει την τρέλα του Ντόρσεϊ. Δεν είναι Ντόρσεϊ και δεν θα γίνει ποτέ. Όμως το θέμα για τον Ολυμπιακό είναι να κερδηθεί ο παίκτης, να αισθανθεί καλά και να ανεβάσει επιδόσεις στην Ευρωλίγκα. Το ότι στο πρωτάθλημα θα κάνει περισσότερα, είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε. Όλοι στο πρωτάθλημα μπορούν να κάνουν πιο πολλά. Άλλο επίπεδο... Και τα ανέφερα αυτά γιατί ρωτάει ο κόσμος. Δεν έφταιγε ο Κάναν για την ήττα από την Βαλένθια. Αλλά όταν παίρνεις έναν να "σκοτώνει" και δεν το κάνει, τότε στο σύγχρονο μπάσκετ, αυτό σε βλάπτει.

Θα το ξαναγράψω το μεγαλύτερο κακό που έκανε ο Ολυμπιακός στον εαυτό του, ήταν ότι μπορούσε αρκετές φορές να βάλει τέλος στο παιχνίδι και δεν το έκανε ποτέ. Τους άφησε να παλεύουν, να συγκεντρώνονται, να κλέβουν μπάλες και να σκορπάνε άγχος και πίεση στο γήπεδο. Το έκαναν, πήγαν στο τέλος, τους βγήκαν οι φάσεις και τέλος... Οι αλλαγές στην άμυνα της ισπανικής ομάδας αντιμετωπίστηκαν από ένα σημείο και μετά, με τον πλέον τραγικό τρόπο. Όλα όσα είχαν δουλέψει να κάνουν οι "ερυθρόλευκοι" τα έκαναν στο πρώτο δεκάλεπτο. Μετά τέλος. Και τίποτα δεν έφερε καλυτέρευση.

Σαλάτα του... ΣΕΦ και διαιτησία

Ακριβώς αυτό έγινε στο τέλος. Ήπιαν άπαντες την θάλασσα που είναι δίπλα στο γήπεδο και η Βαλένθια πήρε αποτέλεσμα για το οποίο θα χαίρεται έναν μήνα. Ο Ολυμπιακός έκανε πολλά λάθη για Ολυμπιακός. Άλλα τα έκαναν από βλακεία, άλλα τα έκαναν γιατί τους ανάγκασε η αντίπαλός τους. Επίσης, η Βαλένθια ήταν ιδιατέρως δημιουργική από ένα σημείο και μετά. Όταν ισορρόπησε το παιχνίδι της και κυρίως στο τρίτο δεκάλεπτο έπαιξε ορθολογικά, ανέβασε τους αριθμούς της. Μια επίσκεψη στην στατιστική θα σας πείσει βλέποντας τις τελικές πάσες και όλα αυτά που έκαναν οι πρωταγωνιστές. Σίγουρα αυτό που πρέπει να δουλευτεί είναι τα λάθη. Και πιστέψτε με η στατιστική ξέχασε και δυο- τρία. Με μαθηματική πρόοδο το ματς είχε αρχίσει να... βρωμάει από το τέλος της τρίτη περιόδου.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι Ισπανοί αρχικά πλησίαζαν και μόλις έβαζαν ένα μεγάλο καλάθι ή έριχναν την διαφορά, λιποθυμούσαν ή έπεφταν θύματα του... μπιζαρίσματος της εξέδρας προς τους "ερυθρόλευκους". Έτσι έγινε και στο 56- 52, όπου ακολούθησαν 15 κόκκινοι πόντοι (6 παθητικό) για να πάνε στην τελευταία περίοδο οι ομάδες με διαφορά 13 πόντων. Οι παίκτες του Μουμπρού δεν το παράτησαν και αυτή ήταν μαγκιά τους. Μπορούσε όμως ο Ολυμπιακός να χειροτερέψει την ζωή του. Και το έκανε. Ο Ολυμπιακός δεν είχε σταθερότητα και συνοχή στην άμυνα και αυτό ήταν το μεγαλύτερο θέμα του.

Δέχθηκε καλάθια που τον... δηλητηρίασαν. Και όσο η Βαλένθια πλησίαζε, τόσο η ελληνική ομάδα είχε μπελά για να μείνουν στο τέλος τα ουρλιαχτά για την διαιτησία. Ο Σλούκας έχει δεχθεί φάουλ από τον Κλαβέρ, για τον Πίτερς ξαναγράφω είναι μια φάση που μπορείς να μιλάς ώρες (πιο πολύ φάουλ με το σώμα παρά με το χέρι). Πιστεύω ωστόσο, ότι το λάθος σφύριγμα ήταν οι τρεις βολές που δόθηκαν στον Τζόουνς, αντί για δυο. Όπως επίσης και έπρεπε να δοθούν δυο βολές στον Σλούκα στο τέταρτο ομαδικό της Βαλένθια, γιατί είχε ξεκινήσει την προσπάθειά του.

Περίεργη εβδομάδα!

Ο δρόμος της ομάδας είναι μακρύς, αλλά μετά την σφαλιάρα από τους Μονεγάσκους, ήρθε κι άλλο "χτύπημα" από την Βαλένθια. Κάποια πράγματα μπορούν να βοηθήσουν τους πάντες, αν τα διαβάσουν σωστά. Ναι, η διαιτησία έκανε λάθη, αλλά ήταν ο ίδιος ο Ολυμπιακός που έφτασε το παιχνίδι εκεί. Έκανες 20 λάθη μέσα στο σπίτι σου. Απαράδεκτο... Και με την μπάλα ολοζώντανη. Λάθη ψηλά, λάθη ανοιχτού γηπέδου. Λάθη που είπαν στον αντίπαλο, "έλα να μας βάλεις καλάθια".

Πλέον, μετά το ματς με τον Ιωνικό στη Νίκαια, Μπαρτζώκας και παίκτες θα πρέπει να ετοιμαστούν γιατί την Πέμπτη στο Ειρήνης και Φιλίας υπάρχει νέος δείκτης δυσκολίας αφού η Παρτίζαν μπήκε στην Ευρωλίγκα για να μην περάσει απαρατήρητη. Θα είναι και περίεργη η επόμενη εβδομάδα, ιδαιτέρως κοπιαστική και για κάποιους παίκτες της Ευρωλίγκας, αφού υπάρχουν και τα "παράθυρα" των εθνικών ομάδων. Ο Ολυμπιακός έχασε τον εαυτό του και καλείται να τον ξαναβρεί. Είναι πολύ νωρίς και για χαρούλες και για γκρίνιες. Η αυτοκριτική επιβάλλεται και θα κάνει καλό σε όλους...

ΥΓ. Μπράβο στους παίκτες του Ολυμπιακού που δεν κλάφτηκαν για την διαιτησία ακόμη κι αν αδικήθηκαν.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ