ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός άντεξε σε πολλά, μέχρι να το κάνει εύκολο

Ο Ολυμπιακός άντεξε σε πολλά, μέχρι να το κάνει εύκολο
INTIME SPORTS

Η Φενέρ άλλαξε τα πάντα, αλλά η άμυνα των Πειραιωτών στο δεύτερο μέρος είχε διαβάσει το μάθημα της. Ο Κάναν οργίασε, ο Βεζένκοβ κράτησε την ομάδα στα δύσκολα και ο Σλούκας στο τέλος, έδειξε τα... προσεχώς. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος

Ο Αζάια Κάναν είχε να αντιμετωπίσει δυο συνθήκες. Η μια, ότι τα ευρωπαϊκά του Ολυμπιακού είναι τα μοναδικά στα οποία πλέον μπορεί να αγωνίζεται. Η άλλη ήταν, πως στο ΣΕΦ βρισκόταν ο προκάτοχός του! Και δεν είναι μυστικό ότι με τις επιδόσεις του ο συμπαθέστατος Αμερικανός δεν είχε πάρει την θέση του Ντόρσεϊ στην καρδιά του κόσμου.

Και δεν μπορείς να ρίξεις άδικο στον κόσμο, από την στιγμή που ο Κάναν δεν είχε φέτος διάρκεια, κάτι που ανάγκασε και τον Μπαρτζώκα να τον κόψει από την Α1. Ε λοιπόν, αυτή η βραδιά θα μείνει με μεγάλα γράμματα στην καριέρα του Αμερικανού. Γιατί έκανε απίστευτα πράγματα.

Ήταν ο λόγος που διαλύθηκε η άμυνα της Φενέρ. Ήταν ο παίκτης -δεν ξέρω κατά πόσο το περίμενε ο Ιτούδης- που έβγαλε από την δύσκολη θέση την ομάδα του. Και φυσικά τίναξε στον... αέρα το ΣΕΦ. Ο Ντόρσεϊ έφυγε από το ΣΕΦ σε αυτόν τον πρώτο προημιτελικό με μια ανθοδέσμη για την περσινή προσφορά του, με μια κακή στατιστική και με μια ήττα. Ο Τάιλερ βέβαια θα έχει την ευκαιρία να "απαντήσει" , αλλά μετά από αυτό το πρώτο ματς, ο Κάναν κρατούσε την σφραγίδα.

Όχι, δεν ήταν μονομαχία των δυο. Απλά όφειλα να ξεκινήσω έτσι για να μην μειωθεί η τεράστια νύχτα του Κάναν. Ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0 και ως εκεί. Δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι περισσότερο. Το παιχνίδι θεωρώ θα βοηθήσει και τις δυο ομάδες. Επειδή όμως εμάς, μας ενδιαφέρει η ελληνική, αυτό που οφείλει να κρατήσει ο Ολυμπιακός είναι ότι αντιμετωπίστηκε με αλλιώτικο τρόπο σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια και θα πρέπει να βγουν και άλλα όπλα από την φαρέτρα του Μπαρτζώκα.

Οι απαιτήσεις είναι σκληρές σε μια τέτοια σειρά και μπορεί στην τελευταία περίοδο οι Τούρκοι να αποδέχτηκαν την ήττα τους, αλλά για να διατηρηθεί το κόκκινο πλεονέκτημα έδρας υπάρχει δρόμος και δουλειά. Άντεξε πολλά η ομάδα από το μεγάλο λιμάνι της χώρας. Σίγουρα όλοι σκέφτηκαν στο πρώτο μέρος την περίπτωση... εμφράγματος. Όλοι έφεραν στις σκέψεις τους, τα διπλά της Παρτίζαν και της Μακάμπι.

Όμως ο Ολυμπιακός είχε δυο πράγματα, που δεν είχαν οι Μονεγάσκοι και οι Καστιλιάνοι. Καυτή έδρα και κάποιον να διαλύσει την ηρεμία του φιλοξενούμενου, Γιατί ο Κάναν αυτό έκανε... Ο Ολυμπιακός άντεξε κακοτοπιές, άντεξε, λάθη άντεξε παίκτες της τουρκικής που έβαζαν αυτά τα εκνευριστικά γλυκά σουτάκια και στο τέλος το έκανε εύκολο. Και αμα λάχει τέλειωσε το ματς με 16/29 τρίποντα!!!

Καταιγίδα και εντυπώσεις!

Στο πρώτο τηλεοπτικό τάιμ άουτ, η Φενέρ είχε να ασχοληθεί με την επιλογή της να μην δώσει βοήθειες και να πληρώσει το τίμημα από τις προσωπικές ενέργειες "ερυθρόλευκων". Ο Ιτούδης βέβαια στην κανονική διάρκεια της διοργάνωσης είχε δει την άμυνά του να διαλύεται όταν προσπάθησε να αντιμετωπίσει τους νταμπλούχους Ελλάδας με βοήθειες στην άμυνα.

Και παρότι επιθετικά δεν κινήθηκαν άσχημα οι παίκτες του, ανασταλτικά είχαν "χτυπηθεί" από το... τάισμα του Φάλ και από τις επιλογές του Γουόκαπ. Ο Γκούντουριτς εμφανίστηκε σχετικά γρήγορα στο παιχνίδι, λόγω της αρχικής αστοχίας του Ντόρσεϊ. Είναι εξαιρετικός παίκτης και η είσοδός του ήταν αρκετή να κάνει καλύτερο το... άπλωμα των Τούρκων στο παρκέ.

Βέβαια ο πιο φορμαρισμένος παίκτης της ομάδας του Ιτούδη είναι ο Χέις και πραγματικά ο συγκεκριμένος κράτησε την ομάδα του στα λεπτά της "καταιγίδας του ΣΕΦ". Ο Μπαρτζώκας σιγά- σιγά πέρασε στο rotation ασχολούμενος πρώτα με τους κοντούς αλλά ήδη η Φενέρ είχε βρει τρόπους να πλησιάσει το κόκκινο καλάθι και να κερδίσει τις εντυπώσεις στο δεκάλεπτο...

Πόσα να βάλουν οι ψηλοί;

Η Φενέρ κρατιόταν στο ματς με Ντόρσεϊ- Γκούντουριτς να έχουν παίξει κάποια στιγμή συνολικά 20 λεπτά και να μην έχουν βάλει πόντο. Ο δεύτερος σκόραρε τελικά τρίποντο στα μισά της δεύτερης περιόδου. Αυτό το επισημαίνω για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό ότι είχαν καταφέρει να δουλέψουν σωστά τα πιο μεγάλα κορμιά της τουρκικής ομάδας.

Η αλήθεια είναι, ότι στο ζόρικο διάστημα του Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος, εκεί που ο Σλούκας ήταν πιεσμένος, ο Μακ Κίσικ δεν σούταρε, ο Μπλακ έχανε μονομαχίες, εμφανίστηκε ο Βεζένκοβ για να κρατήσει την ομάδα. Η Φενέρ δεν τον αντιμετώπιζε άσχημα, αλλά ο Σάσα κατάφερε να πάρει λίγες προσπάθειες και να τις βάλει.

Δεν έχει εύκολα μια ομάδα περισσότερες ασίστ από τον Ολυμπιακό σε ημίχρονο. Η Φενέρ το κατάφερε και παράλληλα του είχε περιορίσει την ορμή. Μια από τα ίδια βέβαια και από την άλλη πλευρά του γηπέδου και για τον λόγο αυτό, η μονομαχία του 20λεπτου ήταν ισορροπημένη.

Επαναλαμβάνω όμως με Χέις, Πιέρ, Μότλεϊ ο Ιτούδης ήταν αποφασισμένος να πάει στο πρώτο ματς με του ψηλούς. Όμως ας μην κοροϊδευόμαστε. Όπως είναι το ρόστερ της Φενέρ, όσα και να πάρεις από τους ψηλούς, αν δεν βάλουν οι κοντοί σου δεν θα "γεμίσεις" πόντους, από ένα σημείο και μετά θα σε καταλάβει η αντίπαλη άμυνα και θα σε καθαρίσει. Ό,τι έκανε και ο Ολυμπιακός.

Γκάζι όταν έπρεπε και τέλος!

Βέβαια θα ήταν ατόπημα να μην επισημάνω, την δουλειά που έκανε ο Καλάθης δημιουργώντας ρήγματα και φέρνοντας τους "ερυθρόλευκους" στην δύσκολη θέση να κυνηγάνε στην άμυνά τους. Όμως σε εκείνο το διάστημα ακριβώς, ο Ολυμπιακός είχε ως αντίδοτο τα τρίποντα του Κάναν και την ορμή του Βεζένκοβ.

Η μόνη ατυχία για όσους γουστάρουν τα... σημάδια, ήταν, πως όλα του τα καλά ξεσπάσματα η ελληνική ομάδα τα είχε λίγο πριν τα τηλεοπτικά τάιμ- άουτ. Όταν αυτό συνέβη τρίτη φορά, η Φενέρ δεν μπόρεσε να επαναλάβει το... μάζεμα. Και αυτό γιατί ο Κάναν ήταν σε "τρελή κατάσταση". Είχε πάρει ψυχολογία. Είδε το τουρκικό καλάθι σαν βαρέλι και ξεχείλωσε την διαφορά.

Ο Ιτούδης δεν είχε κάτι άλλο να κάνει από το να βάλει στο ματς όσους είχαν διψήφιο αριθμό πόντων μαζί με τον Μαχμούτογλου που απειλεί από μακριά. Η Φενέρ εκμεταλλεύτηκε και την απουσία του Κάναν στην αρχή της τελευταίας περιόδου και ροκάνισε την διαφορά.

Έξω ο Ντόρσεϊ, έξω ο Καλάθης και η μπάλα στα χέρια του Γκούντουριτς για να αποφασίσει. Εκείνη την στιγμή όμως, αποφάσισε άλλος. Κάποιος που δεν ήταν -για τα κυβικά του- σε καλό βράδυ, κάποιος που έχει παίξει στην Φενέρ, κάποιος που οποιαδήποτε στιγμή πιστέψεις ότι τον έχεις βγάλει έξω από το ματς, θα σου αλλάξει τα φώτα. Και ο Σλούκας ήταν αυτός που όρισε στο τέλος το ματσάκι...

Φαβορί με 2-0

Είναι βαρετό, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί και κάτι άλλο. Το σκορ έγινε 1- 0 και ως εκεί. Ξέρω τι λέτε... "Μπορεί να παίξει ξανά τόσο... δυσκοίλια ο Ολυμπιακός;" Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό. Και η Φενέρ είναι μια ομάδα στην τελική, που έπαιξε πολύ καλύτερα απ' ότι στα τελευταία παιχνίδια της κανονικής περιόδου. Και ήταν και αναμενόμενο αυτό.

Σε κάμποσες ώρες υπάρχει η δεύτερη αναμέτρηση. Αν γίνει το 2- 0, ε μετά, θα είναι φαβορί η ελληνική ομάδα για να πάει σε άλλο ένα final- four. Μέχρι τότε θα ξεκουραστούν και θα περιμένουμε να δούμε τι θα μας παρουσιάουν...

Μη χάσετε την Game Night

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ